Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

NextGenerationEU: la Comissió Europea aprova el pla de recuperació i resiliència de Lituània de 2.2 milions d'euros

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha adoptat una avaluació positiva del pla de recuperació i resiliència de Lituània. Es tracta d’un pas important cap a la UE que desemborsarà 2.2 milions d’euros en subvencions en virtut del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). Aquest finançament donarà suport a la implementació de les mesures crucials d'inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resiliència de Lituània. Tindrà un paper clau perquè Lituània pugui sortir més forta de la pandèmia COVID-19.

L’RRF és el centre de NextGenerationEU, que proporcionarà 800 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes a tota la UE. El pla de Lituània forma part d’una resposta coordinada sense precedents de la UE a la crisi del COVID-19, per afrontar reptes europeus comuns adoptant les transicions verdes i digitals, enfortir la resiliència econòmica i social i la cohesió del mercat únic.

La Comissió va avaluar el pla de Lituània basant-se en els criteris establerts al Reglament RRF. L'anàlisi de la Comissió va considerar, en particular, si les inversions i reformes establertes en el pla de Lituània donen suport a les transicions ecològiques i digitals; contribuir a abordar eficaçment els reptes identificats al semestre europeu; i enfortir el seu potencial de creixement, la creació d’ocupació i la resiliència econòmica i social.

anunci

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va dir: “Estic encantada de presentar la valoració positiva de la Comissió Europea sobre el pla de recuperació i resiliència de Lituània. El pla de Lituània se centra en inversions i reformes que acceleraran les seves transicions digitals i ecològiques. Això inclou inversions substancials en xarxes d’energia neta i d’Internet d’alta velocitat que faran que l’economia de Lituània sigui més sostenible, dinàmica i innovadora. Amb el suport de NextGenerationEU, podem garantir que tothom comparteixi els avantatges de les transicions digitals i ecològiques. Estarem al vostre costat en tots els passos per garantir que el vostre pla sigui un èxit ".

Assegurar la transició verda i digital de Lituània 

L'avaluació de la Comissió mostra que el pla de Lituània dedica el 38% de l'assignació total a mesures que donin suport a la consecució dels objectius climàtics. El pla inclou reformes i inversions per desenvolupar plantes d'energia renovables i crear instal·lacions d'emmagatzematge d'energia públiques i privades. Aquestes mesures es complementen amb reformes i inversions per eliminar gradualment els vehicles de transport per carretera més contaminants, augmentar la quota de fonts d’energia renovables en el sector del transport i accelerar la renovació d’edificis mitjançant el suport a la producció d’elements modulars per a renovacions a partir de materials orgànics.  

anunci

L'avaluació de la Comissió sobre el pla de Lituània constata que dedica el 32% de l'assignació total a mesures que donin suport a la transició digital. El pla inclou importants inversions en connectivitat, amb un focus especial en el desplegament generalitzat de xarxes d'alta velocitat i el desenvolupament de 2,000 km d'infraestructura de connectivitat d'alta velocitat a zones rurals i remotes. El pla també preveu importants inversions en governança electrònica i el desenvolupament de solucions d’IA per a la llengua lituana.

Reforç de la resiliència econòmica i social de Lituània

El pla inclou un ampli conjunt de reformes i inversions que es reforcen mútuament i que contribueixen a abordar eficaçment tot o un subconjunt significatiu dels reptes econòmics i socials esbossats en les recomanacions específiques per país dirigides a Lituània pel Consell durant el semestre europeu el 2019 i el 2020. .

Es preveu millorar la resistència, la qualitat, l’accessibilitat i l’eficiència del sistema sanitari gràcies a la modernització dels centres sanitaris, al desenvolupament de centres d’expertesa en malalties infeccioses i a la digitalització del sistema sanitari. Els desafiaments reconeguts durant molt de temps relacionats amb l’eficiència i la qualitat del sistema educatiu s’aborden mitjançant la consolidació de la xarxa d’escoles, la modernització de l’ensenyament general, la millora de l’ensenyament professional i la formació, així com l’aprenentatge d’adults, la millora del finançament de l’educació superior i la dels estudiants. sistema d’admissió, així com promoure la investigació i la internacionalització de les universitats. S'espera que la fusió d'agències de promoció de la innovació existents faci més eficients les polítiques de recerca i innovació. La reforma de la protecció de la renda mínima garantida, juntament amb l’increment de la cobertura del pla d’assegurança d’atur, la revisió integral de les prestacions i la millora del mecanisme d’indexació de les pensions, s’estableix per augmentar l’adequació de la xarxa de seguretat social i reforçar la resiliència social.

El pla representa una resposta integral i adequadament equilibrada a la situació econòmica i social de Lituània de Lituània, contribuint així als sis pilars a què fa referència el Reglament FPR.

Donar suport a projectes d’inversió i reforma estrella

El pla lituà proposa projectes a les set zones emblemàtiques europees. Es tracta de projectes d’inversió específics, que aborden qüestions comunes a tots els estats membres en àrees que creen llocs de treball i creixement i que són necessàries per a la transició doble. Per exemple, Lituània ha proposat invertir 242 milions d’euros per desenvolupar generació d’energia eòlica i solar en alta mar i terra i crear instal·lacions d’emmagatzematge d’energia públiques i privades i invertir 341 milions d’euros per eliminar progressivament els vehicles de transport per carretera més contaminants i augmentar la quota de renovables. fonts d’energia en el sector del transport.

L’avaluació també constata que cap de les mesures incloses al pla perjudica significativament el medi ambient, d’acord amb els requisits establerts al Reglament FPR.

Els sistemes de control establerts per Lituània es consideren adequats per protegir els interessos financers de la Unió. El pla proporciona detalls suficients sobre com les autoritats nacionals previndran, detectaran i corregiran casos de conflicte d'interessos, corrupció i frau relacionats amb l'ús de fons.

El vicepresident executiu de l'economia que funciona per a les persones, Valdis Dombrovskis, va dir: "El pla de recuperació de Lituània impulsarà el seu creixement econòmic i el situarà en un bon peu de futur, ja que Europa es prepara per a les transicions verdes i digitals. Té com a objectiu modernitzar els sistemes sanitaris i educatius de Lituània, reforçar la protecció social i millorar l'eficiència del seu sistema fiscal i de beneficis. Acollim amb satisfacció l’enfocament del pla en els principals projectes d’interès comú europeu, sobretot en l’energia neta, com la generació d’energia eòlica i solar i l’eliminació progressiva dels vehicles de transport per carretera contaminants. Aquest pla ajudarà Lituània a fer-se més forta després de la crisi. Estarem al costat de Lituània per implementar-la plenament ".

Propers passos

La Comissió ha adoptat avui una proposta de decisió d’execució del Consell per dotar de 2.2 milions d’euros en subvencions a Lituània en virtut de la RRF. Ara el Consell disposarà, per regla general, de quatre setmanes per adoptar la proposta de la Comissió.

L'aprovació del pla pel Consell permetria desemborsar a Lituània 289 milions d'euros en prefinançament. Això representa el 13% de l'import total assignat a Lituània.

La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en el compliment satisfactori de les fites i objectius exposats a la decisió d'execució del Consell, que reflecteixin els avenços en la implementació de les inversions i reformes. 

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va dir: "El pla de Lituània permetrà desbloquejar 2.2 milions d'euros en suport europeu als esforços del país per afrontar els reptes del segle XXI. Les inversions en punts de recàrrega de vehicles elèctrics i autobusos nets, la renovació d’edificis i la restauració de torberes donaran un fort impuls al clima i als esforços ecològics del país, mentre que tant el sector públic com el privat es beneficiaran del desplegament de xarxes d’alta velocitat, incloses les zones remotes. . Acollo especialment la forta dimensió social del pla, amb reformes destinades a millorar la qualitat de l'educació i la salut, augmentar la cobertura de l'assegurança d'atur i proporcionar prestacions addicionals per a grups vulnerables ".

Més informació

Preguntes i respostes: la Comissió Europea aprova el pla de recuperació i resiliència de Lituània de 2.2 milions d’euros

Instal·lació de recuperació i resiliència: preguntes i respostes

Full informatiu sobre el pla de recuperació i resiliència de Lituània

Proposta de decisió d'execució del Consell sobre l'aprovació de l'avaluació del pla de recuperació i resiliència de Lituània

Annex a la proposta de decisió d'execució del Consell sobre l'aprovació de l'avaluació del pla de recuperació i resiliència de Lituània

Document de treball del personal que acompanya la proposta de decisió d'execució del Consell

Instal·lació de recuperació i resiliència

Regulació de la instal·lació de recuperació i resiliència

Comissió Europea

Polònia va ordenar pagar a la Comissió Europea una penalització diària de mig milió d'euros per la mina de Turów

publicat

on

El Tribunal Europeu ha imposat una multa diària de 500,000 euros a Polònia per pagar a la Comissió Europea pel seu incompliment de l'ordre del 21 de maig d'aturar les activitats d'extracció de la mina de lignit a cel obert Turów, escriu Catalina Feore.

La mina es troba a Polònia, però està a prop de les fronteres txeca i alemanya. Es va concedir una concessió per operar el 1994. El 20 de març de 2020, el ministre polonès del clima va concedir permís per a una extensió a la mineria de lignit fins al 2026. La República Txeca va remetre l'assumpte a la Comissió Europea i el 17 de desembre de 2020, la Comissió va emetre un opinió raonada en què criticava Polònia per diversos incompliments de la legislació de la UE. En particular, la Comissió va considerar que, en adoptar una mesura que permetia una pròrroga de sis anys sense realitzar una avaluació d’impacte ambiental, Polònia havia incomplert la legislació de la UE. 

La República Txeca va demanar al tribunal que prengués una decisió provisional, a l'espera de la sentència final del Tribunal, que va atorgar. Tanmateix, atès que les autoritats poloneses van incomplir les seves obligacions en virtut d’aquesta ordre, la República Txeca, el 7 de juny de 2021, va presentar una sol·licitud per demanar que Polònia fos condemnada a pagar una multa diària de 5,000,000 € al pressupost de la UE per incompliment les seves obligacions. 

anunci

Avui (20 de setembre), el tribunal va rebutjar una sol·licitud de Polònia per anul·lar les mesures provisionals i va ordenar a Polònia pagar a la Comissió una multa de 500,000 euros diaris, una dècima part del que va sol·licitar la República Txeca. El Tribunal va dir que no estaven obligats a l'import proposat per la República Txeca i va pensar que la xifra inferior seria adequada per animar Polònia a "posar fi al seu incompliment de les seves obligacions en virtut de l'ordre provisional".

Polònia va afirmar que el cessament de les activitats mineres de lignit a la mina Turów podria provocar una interrupció en la distribució d’aigua de calefacció i potable als territoris de Bogatynia (Polònia) i Zgorzelec (Polònia), cosa que posa en perill la salut dels habitants d’aquests territoris. El tribunal va considerar que Polònia no havia demostrat suficientment que això representava un risc genuí.

Davant l'incompliment de Polònia de l'ordre provisional, el Tribunal va considerar que no tenia més remei que imposar una multa. El TJUE ha subratllat que és molt rar que un estat membre presenti una acció per incompliment de les obligacions contra un altre estat membre, aquesta és la novena acció d’aquest tipus en la història del Tribunal.

anunci

Seguir llegint

Comissió Europea

7 milions d’euros per a projectes clau d’infraestructura: falta d’enllaços i transport ecològic

publicat

on

Una convocatòria de propostes llançada en el marc del programa Connecting Europe Facility (CEF) per al transport està dotant 7 milions d'euros per a projectes d'infraestructura de transport europeus. La majoria dels projectes finançats en virtut d’aquesta convocatòria contribuiran a augmentar la sostenibilitat de la nostra xarxa de transport en general, posant la UE en camí de complir l’objectiu del Tracte Verd Europeu de reduir les emissions del transport un 90% el 2050.

La comissària de Transports, Adina Vălean, va dir: "Estem augmentant massivament els fons disponibles per al desplegament d'infraestructures de combustibles alternatius, fins als 1.5 milions d'euros. Per primera vegada, també donem suport a projectes perquè les nostres xarxes transeuropees de transport siguin adequades per al doble ús civil-defensa i millorin la mobilitat militar a tota la UE. Els projectes finançats amb la convocatòria d'ahir contribuiran a la creació d'un sistema de transport multimodal eficient i interconnectat tant per a viatgers com per a mercaderies, i el desenvolupament d'infraestructures per donar suport a opcions de mobilitat més sostenibles ".

La UE necessita un sistema de transport multimodal eficient i interconnectat tant per a passatgers com per a mercaderies. Això ha d’incloure una xarxa ferroviària assequible i d’alta velocitat, una infraestructura de recàrrega i avituallament abundant per a vehicles de zero emissions i una major automatització per a una major eficiència i seguretat. Hi ha més informació disponible online.

anunci

Seguir llegint

Comissió Europea

REACT-EU: 4.7 milions d’euros per donar suport als llocs de treball, les competències i les persones més pobres d’Itàlia

publicat

on

La Comissió ha concedit 4.7 milions d’euros a Itàlia en virtut de REACT-UE per fomentar la resposta del país a la crisi del coronavirus i contribuir a una recuperació socioeconòmica sostenibleery. El nou finançament és el resultat de la modificació de dos programes operatius del Fons Social Europeu (FSE) i del Fons per a l’ajut europeu als més desfavorits (FEAD). El programa nacional italià del FSE "Polítiques actives d'ocupació" rebrà 4.5 milions d'euros per donar suport a l'ocupació a les zones més afectades per la pandèmia.

Els fons addicionals augmentaran la contractació de joves i dones, permetran als treballadors participar en formació i donaran suport a serveis a mida per a persones que busquen feina. A més, ajudaran a protegir els llocs de treball de petites empreses de les regions d’Abruços, Molise, Campània, Puglia, Basilicata, Calàbria, Sicília i Sardenya.

El comissari d'Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit, va dir: "La Unió Europea continua ajudant els seus ciutadans a superar la crisi del COVID-19. El nou finançament per a Itàlia ajudarà a crear llocs de treball, especialment per a joves i dones, a les regions més necessitats. Les inversions en competències són una altra prioritat i són essencials per dominar les transicions ecològiques i digitals. També prestem especial atenció a les persones més vulnerables d’Itàlia reforçant el finançament de l’ajuda alimentària ".

anunci

La comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira (a la foto) va dir: "Les regions són el centre de la recuperació d'Europa de la pandèmia. Estic encantat que els estats membres utilitzin l'ajuda d'emergència de la Unió per fer front a la pandèmia i iniciar una recuperació sostenible i inclusiva a llarg termini. El finançament REACT-EU ajudarà els italians de les regions més afectades a recuperar-se de la crisi i crear les bases per a una economia moderna i prospectiva. Com a part de NextGenerationEU, REACT-EU proporciona finançament addicional de 50.6 milions d’euros (a preus actuals) als programes de política de cohesió durant el 2021 i el 2022 per donar suport a la resiliència del mercat laboral, als llocs de treball, a les petites i mitjanes empreses i a les famílies amb pocs ingressos ".

anunci
Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències