Connecteu-vos amb nosaltres

República Txeca

NextGenerationEU: el president von der Leyen a Txèquia presentarà l'avaluació de la Comissió del pla nacional de recuperació

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Avui (19 de juliol), la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen (A la foto) serà a Txèquia per presentar l’avaluació de la Comissió sobre el pla nacional de recuperació i resiliència NextGenerationEU. Dilluns al matí, el president von der Leyen viatjarà a Praga per reunir-se amb el primer ministre Andrej Babiš, juntament amb la vicepresidenta Věra Jourová. També visitarà l’ Operapera Estatal de Praga i l’ Operapera Estatal i el Museu Nacional i discutirà les inversions en eficiència energètica. 

anunci

República Txeca

Dos morts després de xocar els trens a la República Txeca

publicat

on

By

Dues persones van morir, set en estat crític i altres 31 van patir ferides en una col·lisió entre dos trens de passatgers a prop de la ciutat txeca de Domazlice, segons va informar dimecres l'agència de notícies txeca CTK, escriu Jan Lopatka, Reuters.

El ministre de transports txec Karel Havlicek va dir a Twitter que un dels trens implicats era l'Ex 351, que segons el lloc web de Czech Railways és un tren ràpid de Munic a Praga.

anunci

Seguir llegint

República Txeca

NextGenerationEU: la Comissió Europea dóna suport al pla de recuperació i recuperació de 7 milions d’euros de Txèquia

publicat

on

La Comissió Europea ha adoptat avui (19 de juliol) una avaluació positiva del pla de recuperació i resiliència de Txèquia. Es tracta d’un pas important cap a la UE que desemborsarà 7 milions d’euros en subvencions en virtut del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). Aquest finançament donarà suport a la implementació de les mesures crucials d'inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resistència de Txèquia. Tindrà un paper clau per ajudar Txèquia a sortir més fort de la pandèmia COVID-19.

L’RRF és el centre de NextGenerationEU, que proporcionarà 800 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes a tota la UE. El pla txec forma part d’una resposta coordinada sense precedents de la UE a la crisi del COVID-19, per abordar els reptes europeus comuns adoptant les transicions verdes i digitals, enfortir la resiliència econòmica i social i la cohesió del mercat únic.

La Comissió va avaluar el pla de Txèquia basant-se en els criteris establerts al Reglament RRF. L'anàlisi de la Comissió va considerar, en particular, si les inversions i reformes establertes en el pla de Txèquia donen suport a les transicions ecològiques i digitals; contribuir a abordar eficaçment els reptes identificats al semestre europeu; i enfortir el seu potencial de creixement, la creació d’ocupació i la resiliència econòmica i social.

anunci

Assegurar la transició verda i digital de Txèquia  

L'avaluació de la Comissió sobre el pla de Txèquia constata que dedica el 42% de l'assignació total a mesures que donin suport als objectius climàtics. El pla inclou inversions en energies renovables, la modernització de les xarxes de distribució de calefacció urbana, la substitució de calderes de carbó i la millora de l’eficiència energètica dels edificis residencials i públics. El pla també inclou mesures per a la protecció de la natura i la gestió de l'aigua, així com inversions en mobilitat sostenible.

L’avaluació de la Comissió sobre el pla de Txèquia constata que dedica el 22% de la seva assignació total a mesures que donin suport a la transició digital. El pla preveu inversions en infraestructures digitals, la digitalització de l'administració pública, incloses les àrees de salut, justícia i administració de permisos de construcció. Promou la digitalització d’empreses i projectes digitals en els sectors culturals i creatius. El pla també inclou mesures per millorar les habilitats digitals a tots els nivells, com a part del sistema educatiu i mitjançant programes dedicats de perfeccionament i recalificació.

anunci

Reforç de la resiliència econòmica i social de Txèquia

La Comissió considera que el pla de Txèquia aborda eficaçment tot o un subconjunt significatiu dels reptes econòmics i socials exposats a les recomanacions específiques per país adreçades a Txèquia pel Consell durant el semestre europeu el 2019 i el 2020.

El pla preveu mesures per fer front a la necessitat d’inversions en eficiència energètica i fonts d’energia renovables, transport sostenible i infraestructures digitals. Diverses mesures tenen com a objectiu abordar la necessitat de fomentar les competències digitals, millorar la qualitat i la inclusió de l’educació i augmentar la disponibilitat d’instal·lacions de guarderia. El pla també preveu la millora de l’entorn empresarial, principalment mitjançant extenses mesures d’administració electrònica, una reforma dels procediments d’atorgament de permisos de construcció i mesures anticorrupció. Els reptes en matèria d’R + D es milloraran gràcies a la inversió orientada a enfortir la cooperació públic-privada i el suport financer i no financer a empreses innovadores.

El pla representa una resposta completa i adequadament equilibrada a la situació econòmica i social de Txèquia, contribuint així de manera adequada als sis pilars a què fa referència el Reglament RRF.

Donar suport a inversions estrella i projectes de reforma

El pla txec proposa projectes a les set zones emblemàtiques europees. Es tracta de projectes d’inversió específics que aborden qüestions comunes a tots els estats membres en àrees que creen llocs de treball i creixement i que són necessàries per a la transició doble. Per exemple, Txèquia ha proposat 1.4 milions d’euros per donar suport a la renovació d’eficiència energètica dels edificis i 500 milions d’euros per impulsar les habilitats digitals a través de l’educació i les inversions en programes de perfeccionament i recalificació per a tota la força de treball.  

L'avaluació de la Comissió constata que cap mesura inclosa en el pla fa cap dany significatiu al medi ambient, d'acord amb els requisits establerts en el Reglament FPR.

Els acords proposats en el pla de recuperació i resiliència en relació amb els sistemes de control són adequats per prevenir, detectar i corregir la corrupció, el frau i els conflictes d’interessos relacionats amb l’ús de fons. També s’espera que els acords evitin efectivament el doble finançament en virtut d’aquest Reglament i altres programes de la Unió. Aquests sistemes de control es complementen amb mesures d’auditoria i control addicionals que figuren a la proposta de decisió d’execució del Consell de la Comissió com a fites. Aquestes fites s’han de complir abans que Txèquia presenti la primera sol·licitud de pagament a la Comissió.

La presidenta Ursula von der Leyen va dir: “Avui la Comissió Europea ha decidit donar llum verda al pla de recuperació i resiliència de Txèquia. Aquest pla tindrà un paper crucial per donar suport a un canvi cap a un futur més ecològic i digital per a Txèquia. Les mesures que milloren l’eficiència energètica, digitalitzen l’administració pública i dissuadeixen l’ús indegut de fons públics s’adapten exactament als objectius de NextGenerationEU. També saludo el fort èmfasi que fa el pla a enfortir la resistència del sistema sanitari de Txèquia per preparar-lo per als reptes futurs. Estarem acompanyats de vosaltres en tots els passos per garantir que el pla s’implementi completament.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va dir: "El pla de recuperació i resiliència de Txèquia proporcionarà un fort impuls als esforços del país per recuperar els peus després que el xoc econòmic causés la pandèmia. Els 7 milions d’euros en fons NextGenerationEU que arribaran a Txèquia durant els propers cinc anys donaran suport a un ampli programa de reformes i inversions per construir una economia més sostenible i competitiva. Inclouen inversions molt importants en renovació d’edificis, energia neta i mobilitat sostenible, així com mesures per impulsar la infraestructura i les competències digitals i la digitalització dels serveis públics. L’entorn empresarial es beneficiarà de la promoció de mesures d’administració electrònica i anticorrupció. El pla també donarà suport a la millora de l'assistència sanitària, inclosa l'atenció reforçada de prevenció i rehabilitació del càncer ".

Propers passos

La Comissió ha adoptat avui una proposta de decisió d’execució del Consell per dotar de 7 milions d’euros en subvencions a Txèquia en virtut de l’RRF. Ara el Consell disposarà, per regla general, de quatre setmanes per adoptar la proposta de la Comissió.

L'aprovació del pla pel Consell permetria desemborsar 910 milions d'euros a Txèquia en prefinançament. Això representa el 13% de l'import total assignat a Txèquia.

El vicepresident executiu de l'economia que funciona per a les persones, Valdis Dombrovskis, va dir: "Aquest pla posarà Txèquia en el camí de la recuperació i impulsarà el seu creixement econòmic a mesura que Europa es prepari per a les transicions verdes i digitals. Czechia té la intenció d’invertir en energies renovables i transport sostenible, alhora que millora l’eficiència energètica dels edificis. El seu objectiu és desplegar una major connectivitat digital a tot el país, promoure l’educació i les habilitats digitals i digitalitzar molts dels seus serveis públics. I posa un focus benvingut a millorar l’entorn empresarial i el sistema judicial, recolzat per mesures per combatre la corrupció i promoure l’administració electrònica, tot plegat en una resposta equilibrada a la situació econòmica i social txeca. Un cop posat en pràctica correctament, aquest pla ajudarà a situar Txèquia en un sòlid nivell de futur ”.

La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en el compliment satisfactori de les fites i objectius exposats a la decisió d'execució del Consell, que reflecteixin els avenços en la implementació de les inversions i reformes. 

Més informació

Preguntes i respostes: la Comissió Europea aprova el pla de recuperació i resiliència de Txèquia

Instal·lació de recuperació i resiliència: preguntes i respostes

Ffull d’actes sobre el pla de recuperació i resiliència de Txèquia

Proposta de decisió d'execució del Consell sobre l'aprovació de l'avaluació del pla de recuperació i resiliència de Txèquia

Annex a la proposta de decisió d'execució del Consell sobre l'aprovació de l'avaluació del pla de recuperació i resiliència de Txèquia

Document de treball del personal que acompanya la proposta de decisió d'execució del Consell

Instal·lació de recuperació i resiliència

Regulació de la instal·lació de recuperació i resiliència

Seguir llegint

República Txeca

La votació del Parlament sobre Andrej Babiš mostra una amenaça de conflicte d'interessos per a la presa de decisions de la UE

publicat

on

Avui (9 de juny), els eurodiputats votaran sobre el conflicte d’interessos del primer ministre txec Andrej Babiš (A la foto). La votació, que va ser convocada pel Grup Verds / EPT, demana accions tant de la Comissió com del Consell sobre el conflicte d’interessos en curs que envolta el primer ministre txec i el seu grup d’empreses Agrofert. Recentment, la Comissió va publicar la seva primera auditoria en les finances del primer ministre Babiš; una segona auditoria sobre conflictes entorn dels fons agrícoles de la UE està en curs i encara no s'ha publicat.
Mikuláš Peksa, El eurodiputat del Partit Pirata i el coordinador dels Verds / EPT a la Comissió de Control Pressupostari, va dir: "Agrofert és el principal receptor de fons de política agrícola comuna de qualsevol empresa d'Europa i és propietat d'un primer ministre de la UE, Andrej Babiš. Problema txec, però un problema massiu per a tota la Unió Europea. El conflicte d’interessos del primer ministre soscava la presa de decisions de la UE i debilita la confiança en les nostres institucions. La votació d’avui demostra que el Parlament és molt conscient de la gravetat d’aquesta situació i de la necessitat urgent construir un enfocament sistemàtic tant a Txèquia com a Brussel·les per evitar que es repeteixi aquest tipus de situació perjudicial.

"És molt benvingut que un dels primers actes del nou fiscal públic europeu fos obrir una investigació sobre el primer ministre Babiš. Particularment, quan a Txèquia el fiscal es va veure obligat a dimitir sota la pressió política, en un preocupant atac al govern de És bo veure aquesta setmana als nostres companys de Renew donar suport de manera sincera al mecanisme de l’estat de dret, però esperem que també donin suport a aquesta moció que reivindica el conflicte d’interessos al voltant del seu aliat Babiš. La defensa de l’ètica, la confiança i els principis democràtics han de transcendir política.

"El recent impuls de les relacions públiques d'Agrofert afirma que aquest conflicte d'interessos és només una" qüestió política ", però la realitat és molt més greu. És un problema greu per a tots els ciutadans txecs i de la UE quan l'estat de dret està amenaçat; un membre del Consell de la UE està negociant fons per beneficiar-lo personalment i, quan els contribuents acabin havent de pagar aquest conflicte. La Comissió ha de finalitzar i publicar la pròxima auditoria a Babiš i exposar com té intenció de protegir els fons de la UE i la regla de la llei endavant ".
El eurodiputat Viola von Cramon, coordinador dels Verds / EPT a la Comissió de Control Pressupostari, va dir:
 "El primer ministre Babiš està en conflicte d'interessos i el Consell no fa res per evitar que això afecti les decisions preses al més alt nivell. En les negociacions actuals entorn de la nova política agrícola comuna, Babiš va argumentar i s'oposa a qualsevol reforma substancial de la PAC - Inclou la limitació dels pagaments agrícoles a grans destinataris. Al primer ministre txec ja no se li ha de permetre negociar fons i polítiques de les quals es pugui beneficiar personalment. Els ciutadans de la UE han de poder confiar en què els seus responsables prenen decisions en interès de les persones a les quals se suposa que representen i no les seves pròpies butxaques. El Consell ha d’exposar com té intenció de protegir les negociacions al voltant del MFF i de la pròxima generació de la UE d’aquest conflicte d’interessos en curs.
 
"Com assistim a Hongria i Polònia, les institucions democràtiques són fràgils i es poden desmantellar ràpidament. No es pot permetre que això passi també a Txèquia, on la interferència política i la propietat dels mitjans de comunicació creen un precedent perillós. El que passa a Txèquia avui és similar al que anomenem "captura d'estat" en altres països. No hem de deixar que això afecti la presa de decisions de la UE. La Comissió té un ampli marge per estudiar l'ús del nou mecanisme de l'estat de dret, basat en les amenaces tant als valors europeus com a el pressupost de la UE. Els ciutadans txecs i europeus han de saber que la Comissió està del seu costat i no són elits empresarials poderoses ".
Més informació:
El debat previ a aquesta resolució va tenir lloc el passat ple. La votació tindrà lloc cap a l’hora de dinar, i s’esperen resultats aquest vespre. Es preveu que la votació passi amb majoria.
La Comissió Europea ha demostrat clarament que el primer ministre Babiš ha infringit les normes de conflicte d'interessos pel que fa al control dels fons fiduciaris vinculats al seu grup d'empreses Agrofert. Totes les subvencions de la UE, així com els fons concedits amb càrrec al pressupost nacional txec a la seva empresa Agrofert des del febrer de 2017 (quan va entrar en vigor una llei local sobre conflictes d’interessos), són irregulars i s’han de retornar. El Grup Verds / EPT va ser el primer que va demanar a la Comissió que investigés aquest conflicte el setembre del 2018.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències