Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Paquet bancari 2021: noves normes de la UE per reforçar la resiliència dels bancs i preparar-se millor per al futur

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha adoptat una revisió de les normes bancàries de la UE (el Reglament sobre els requisits de capital i la Directiva sobre els requisits de capital). Aquestes noves regles garantiran que els bancs de la UE siguin més resistents als possibles xocs econòmics futurs, alhora que contribueixen a la recuperació d'Europa de la pandèmia de la COVID-19 i a la transició cap a la neutralitat climàtica.

El paquet finalitza la implementació de l'acord de Basilea III a la UE. Aquest acord l'han assolit la UE i els seus socis del G20 al Comitè de Supervisió Bancària de Basilea per fer que els bancs siguin més resistents a possibles xocs econòmics. Les propostes marquen el pas final d'aquesta reforma de la normativa bancària.

La revisió consta dels següents elements legislatius:

  • Una proposta legislativa per modificar la Directiva de requisits de capital (Directiva 2013/36/UE);
  • una proposta legislativa per modificar el Reglament de requisits de capital (Reglament 2013/575/UE), i;
  • una proposta legislativa separada per modificar el Reglament de requisits de capital en l'àmbit de la resolució (l'anomenada proposta de “daisy chain”).

El paquet està format per les següents parts:

anunci
  1. Implementació de Basilea III: reforçar la resiliència als xocs econòmics

El paquet d'avui implementa fidelment l'internacional Acord de Basilea III, tot tenint en compte les característiques específiques del sector bancari de la UE, per exemple quan es tracta d'hipoteques de baix risc. Concretament, la proposta d'avui pretén garantir que els “models interns” utilitzats pels bancs per calcular els seus requeriments de capital no subestimen els riscos, garantint així que el capital necessari per cobrir aquests riscos és suficient. Al seu torn, això facilitarà la comparació de les ràtios de capital basades en el risc entre els bancs, restaurant la confiança en aquestes ràtios i la solidesa del sector en general.

La proposta pretén reforçar la resiliència, sense que es tradueixi en augments significatius dels requisits de capital. Limita l'impacte global sobre els requisits de capital al que sigui necessari, la qual cosa mantindrà la competitivitat del sector bancari de la UE. El paquet també redueix encara més els costos de compliment, en particular per als bancs més petits, sense afluixar els estàndards prudencials.

  1. Sostenibilitat: contribució a la transició verda

L'enfortiment de la resiliència del sector bancari als riscos ambientals, socials i de governança (ESG) és un àmbit clau de la Estratègia de finances sostenibles de la Comissió. Millorar la manera com els bancs mesuren i gestionen aquests riscos és essencial, així com garantir que els mercats puguin controlar el que estan fent els bancs. La regulació prudencial té un paper crucial en aquest sentit.

anunci

La proposta d'avui requerirà que els bancs identifiquin, revelin i gestionen sistemàticament els riscos ASG com a part de la seva gestió de riscos. Això inclou proves d'estrès climàtiques periòdiques tant per part dels supervisors com dels bancs. Els supervisors hauran d'avaluar els riscos ASG com a part de les revisions supervisores periòdiques. Tots els bancs també hauran de revelar el grau en què estan exposats als riscos ESG. Per evitar càrregues administratives indegudes per als bancs més petits, les normes de divulgació seran proporcionades.

Les mesures proposades no només faran que el sector bancari sigui més resilient, sinó que també garantiran que els bancs tinguin en compte les consideracions de sostenibilitat.

  1. Supervisió més forta: garantir una bona gestió dels bancs de la UE i protegir millor l'estabilitat financera

El paquet d'avui ofereix eines més sòlides per als supervisors que supervisen els bancs de la UE. Estableix un conjunt de regles clar, sòlid i equilibrat "adequat i adequat", on els supervisors avaluen si el personal directiu té les habilitats i els coneixements necessaris per gestionar un banc.

A més, com a resposta a l'escàndol de WireCard, ara els supervisors estaran equipats amb millors eines per supervisar els grups fintech, incloses les filials bancàries. Aquest conjunt d'eines millorat garantirà una gestió sòlida i prudent dels bancs de la UE.

La revisió d'avui també aborda –de manera proporcionada– la qüestió de l'establiment de sucursals de bancs de tercers països a la UE. Actualment, aquestes branques estan subjectes principalment a la legislació nacional, harmonitzada només en una mesura molt limitada. El paquet harmonitza les normes de la UE en aquest àmbit, cosa que permetrà als supervisors gestionar millor els riscos relacionats amb aquestes entitats, que han augmentat significativament la seva activitat a la UE durant els últims anys.

Una economia que funciona per a les persones, el vicepresident executiu Valdis Dombrovskis, va dir: "Europa necessita un sector bancari fort per continuar donant préstecs a l'economia a mesura que ens recuperem de la pandèmia de la COVID-19. Les propostes d'avui asseguren que implementem les parts clau del programa internacional de Basilea III. Això és important per a l'estabilitat i la resiliència dels nostres bancs. Ho fem tenint en compte les especificitats del sector bancari de la UE i evitant un augment significatiu dels requisits de capital. El paquet d'avui farà que els bancs de la UE siguin més forts i capaços de donar suport al la recuperació econòmica i la transició verda i digital”.

La comissària de Finances, Mairead McGuinness, va dir: "Els bancs tenen un paper essencial en la recuperació i és del nostre interès que els bancs de la UE siguin resilients en el futur. El paquet d'avui garanteix que el sector bancari de la UE sigui apte per al futur i pugui continuar sent una font de finançament fiable i sostenible per a l'economia de la UE. En incorporar avaluacions de risc ESG, els bancs estaran millor preparats i protegits per afrontar els reptes futurs, com ara els riscos climàtics".

El comissari de justícia, Didier Reynders, va dir: "Els membres del consell i els titulars de funcions clau dels bancs poden tenir una influència significativa en les activitats d'una entitat de crèdit. Tenen un paper fonamental en la direcció de les empreses i la gestió de les activitats dels bancs de manera prudent i sòlida. Calen normes harmonitzades per avaluar si els membres del consell i els titulars de funcions clau són adequats per a les seves funcions. Les normes adoptades avui aclariran les obligacions respectives de les entitats de crèdit i les autoritats competents. Aleshores, garantiran la coherència a nivell de la UE i, finalment, contribuiran a augmentar la robustesa dels bancs".

Propers passos

El paquet legislatiu ara serà discutit pel Parlament Europeu i el Consell.

Fons

Després de la crisi financera, els reguladors de 28 jurisdiccions d'arreu del món, dins del Comitè de Supervisió Bancària de Basilea (BCBS), va acordar un nou estàndard internacional per enfortir els bancs, conegut com Basilea III. Aquest acord es va concretar l'any 2017. La UE ja ha implementat la gran majoria d'aquestes normes, cosa que ha donat com a resultat que el sector bancari de la UE es capitalitzi de manera molt més sòlida.

Com a resultat, els bancs de la UE es van mantenir resilients durant la crisi de la COVID-19, com ho demostra el fet que van continuar donant préstecs. Les reformes d'avui completen l'agenda posterior a la crisi financera amb l'objectiu d'impulsar substancialment la competitivitat i la sostenibilitat del sector bancari de la UE.

Més informació

Preguntes i respostes

Full de dades

Textos legals

Requisits prudencials

Comparteix aquest article:

Comissió Europea

El Fòrum Industrial avança el treball sobre la implementació de l'estratègia industrial actualitzada de la UE

publicat

on

El Fòrum Industrial de la UE ha celebrat la seva tercera reunió virtual, amb la presència del comissari Thierry Breton. El fòrum reuneix experts de diversos àmbits per ajudar la Comissió a implementar la Nova Estratègia Industrial de la UE i la seva actualització. La reunió es va centrar en el treball per abordar les dependències estratègiques d'Europa i desenvolupar vies de transició per facilitar les transicions ecològiques i digitals entre els ecosistemes industrials. El fòrum també va fer recomanacions sobre indicadors clau de rendiment en àrees clau per a la implementació i el seguiment de l'estratègia industrial de la UE i preparar la seva contribució a la Jornades de la indústria 2022 al febrer.

Una Europa apta per a l'era digital, vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager (a la foto) va dir: "Ja hem posat Europa en un camí fort de transformació verda i digital. Aquest fòrum ofereix un espai crucial on els principals actors industrials i socials poden intercanviar coneixements, experiència i talent per ajudar a donar forma al nostre camí cap a aquest objectiu comú".

Thierry Breton, comissari del Mercat Interior, va dir: "El Fòrum Industrial pot ajudar la Comissió a reunir talents d'empreses, grans i petites, d'institucions de recerca i de la societat civil. I tots aquests talents s'han d'utilitzar per donar suport a l'ambició industrial: una Europa que tingui el lideratge en tecnologies fonamentals per a la transició verda i digital de la nostra economia i societat. Una Europa on passem de l'excel·lència en innovació a facilitar el desplegament massiu, creant potencial d'exportació i llocs de treball de qualitat".

L' Fòrum Industrial és un mecanisme inclusiu i obert per al disseny conjunt de solucions amb els grups d'interès, anunciat al Estratègia industrial de la UE. Reuneix una àmplia gamma de parts interessades, com ara la indústria, les ONG, les institucions de recerca i els interlocutors socials de diferents ecosistemes industrials identificats a l'estratègia industrial actualitzada de la UE amb l'objectiu de facilitar el diàleg i coordinar l'assessorament a la Comissió.

anunci

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Comissió Europea

Estat de dret: la Comissió obre la consulta per a l'Informe sobre l'estat de dret de 2022

publicat

on

La Comissió Europea va llançar una consulta dirigida per recollir informació sobre les novetats relacionades amb l'estat de dret als estats membres, a la vista de l'Informe sobre l'estat de dret 2022. La consulta s'adreça a grups d'interès com ara associacions de jutges, societat civil, ONG, organitzacions internacionals i agències de la UE, entre d'altres. La informació rebuda servirà per avaluar la Comissió sobre la situació als estats membres. L'Informe sobre l'Estat de Dret és el centre del Mecanisme de l'Estat de Dret, un cicle anual per promoure l'estat de dret i evitar que els problemes sorgeixin o s'aprofundeixin. Tal com va anunciar el president von der Leyen en ella 2021 Adreça de l'estat de la unió, l'Informe 2022 inclou recomanacions específiques als estats membres. Per al edicions anteriors de l'Informe sobre l'Estat de Dret, les consultes dirigides a les parts interessades van proporcionar una valuosa informació horitzontal i específica del país. El la consulta està disponible en línia fins a 24 gener 2022.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Comissió Europea

Turquia: la UE aporta 325 milions d'euros addicionals en ajuda humanitària als refugiats

publicat

on

La UE ha destinat 325 milions d'euros addicionals per estendre el programa Xarxa de seguretat social d'emergència (ESSN) fins a principis de 2023. L'ESSN ofereix transferències mensuals en efectiu a més d'1.5 milions de refugiats a Turquia per cobrir les seves necessitats essencials. És el programa humanitari més gran de la història de la UE i el programa d'ajuda humanitària en efectiu més gran del món. Durant la seva visita a Ankara el 2 de desembre, el comissari de gestió de crisi, Janez Lenarčič, va dir: "Els refugiats vulnerables a Turquia ara poden confiar en la nostra assistència humanitària durant més de cinc anys i no els defraudarem. Gràcies als fons anunciats avui, la UE continuarà amb el programa ESSN fins a principis de 2023. Aquest suport és un salvavidas fonamental per a centenars de milers de famílies, moltes de les quals han estat especialment afectades per la pandèmia de coronavirus. Aquesta assistència en efectiu els permet decidir per si mateixos què necessiten amb més urgència, alhora que contribueixen a l'economia turca. Aquest és un assoliment important per a la UE, per als nostres socis humanitaris i el govern de Turquia".

El comissari Lenarčič es reunirà amb representants d'organitzacions humanitàries finançades per la UE, així com amb funcionaris d'alt nivell del govern turc. La nota de premsa està disponible online.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències