Connecteu-vos amb nosaltres

Seguretat cibernètica

La Comissió reforça la ciberseguretat dels dispositius i productes sense fil

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió ha pres mesures per millorar la ciberseguretat dels dispositius sense fil disponibles al mercat europeu. Com que els telèfons mòbils, els rellotges intel·ligents, els rastrejadors de fitness i les joguines sense fil estan cada cop més presents a la nostra vida quotidiana, les amenaces cibernètiques representen un risc creixent per a tots els consumidors. L'acte delegat a la Directiva d'equips de ràdio adoptada avui té com a objectiu assegurar-se que tots els dispositius sense fil són segurs abans de vendre's al mercat de la UE. Aquesta llei estableix nous requisits legals per a les garanties de ciberseguretat, que els fabricants hauran de tenir en compte en el disseny i la producció dels productes en qüestió. També protegirà la privadesa i les dades personals dels ciutadans, evitarà els riscos de frau monetari i garantirà una millor resistència de les nostres xarxes de comunicació.

La vicepresidenta executiva d'A Europe Fit for the Digital Age, Margrethe Vestager, va dir: "Voleu que els vostres productes connectats siguin segurs. En cas contrari, com confiar en ells per a la vostra comunicació empresarial o privada? Ara estem fent noves obligacions legals per salvaguardar la ciberseguretat dels dispositius electrònics".

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, va dir: "Les amenaces cibernètiques evolucionen ràpidament; són cada cop més complexes i adaptables. Amb els requisits que introduïm avui, millorarem considerablement la seguretat d'una àmplia gamma de productes i reforçarem la nostra resiliència davant les amenaces cibernètiques, en en línia amb les nostres ambicions digitals a Europa. Aquest és un pas important per establir un conjunt complet d'estàndards europeus comuns de ciberseguretat per als productes (inclosos els objectes connectats) i els serveis introduïts al nostre mercat".

Les mesures proposades abastaran els dispositius sense fil com ara telèfons mòbils, tauletes i altres productes capaços de comunicar-se per Internet; joguines i equips de puericultura com ara monitors per a nadons; així com una varietat d'equips portàtils com ara rellotges intel·ligents o rastrejadors de fitness.

Les noves mesures ajudaran a:

  • Millorar la resiliència de la xarxa: Els dispositius i productes sense fil hauran d'incorporar funcions per evitar danyar les xarxes de comunicació i evitar la possibilitat que els dispositius s'utilitzin per interrompre la funcionalitat del lloc web o d'altres serveis.
  • Protegir millor la privadesa dels consumidors: Els dispositius i productes sense fil hauran de tenir funcions per garantir la protecció de les dades personals. La protecció dels drets dels infants esdevindrà un element essencial d'aquesta legislació. Per exemple, els fabricants hauran d'implementar noves mesures per evitar l'accés o la transmissió no autoritzats de dades personals.
  • Reduir el risc de frau monetari: Els dispositius i productes sense fil hauran d'incloure funcions per minimitzar el risc de frau en fer pagaments electrònics. Per exemple, hauran de garantir un millor control d'autenticació de l'usuari per evitar pagaments fraudulents.

L'acte delegat es complementarà amb una Llei de resiliència cibernètica, anunciada recentment pel president von der Leyen al Estat de la Unió, que tindria com a objectiu cobrir més productes, mirant tot el seu cicle de vida. La proposta d'avui, així com la propera Llei de resiliència cibernètica, donen seguiment a les accions anunciades a la nova Estratègia de ciberseguretat de la UE presentat el desembre de 2020. 

Passos següents

L'acte delegat entrarà en vigor després d'un període de control de dos mesos, si el Consell i el Parlament no plantegen cap objecció.

anunci

Després de l'entrada en vigor, els fabricants tindran un període de transició de 30 mesos per començar a complir amb els nous requisits legals. Això proporcionarà a la indústria el temps suficient per adaptar els productes rellevants abans que els nous requisits siguin aplicables, previst a mitjan 2024.

La Comissió també donarà suport als fabricants perquè compleixin els nous requisits demanant a les organitzacions europees de normalització que desenvolupin normes pertinents. Alternativament, els fabricants també podran demostrar la conformitat dels seus productes assegurant la seva avaluació per part dels organismes notificats pertinents.

Fons

Els dispositius sense fil s'han convertit en una part clau de la vida dels ciutadans. Accedeixen a la nostra informació personal i fan ús de les xarxes de comunicació. La pandèmia de la COVID-19 ha augmentat dràsticament l'ús d'equips de ràdio per a finalitats professionals o personals.

En els últims anys, estudis de la Comissió i diverses autoritats nacionals van identificar un nombre creixent de dispositius sense fil que representen riscos per a la ciberseguretat. Aquests estudis han assenyalat, per exemple, el risc de les joguines que espien les accions o converses dels nens; dades personals no xifrades emmagatzemades als nostres dispositius, incloses les relacionades amb els pagaments, a les quals es pot accedir fàcilment; i fins i tot equips que poden fer un mal ús dels recursos de la xarxa i així reduir-ne la capacitat.  

Més informació

Preguntes i respostes sobre l'acte delegat

Acte delegat a la Directiva d'equips de ràdio

Informe d'avaluació d'impacte

Estratègia de ciberseguretat de la UE

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències