Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Declaració conjunta en el Dia Internacional per posar fi a la impunitat dels delictes contra periodistes

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Abans del Dia Internacional per posar fi a la impunitat dels crims contra periodistes (2 de novembre), l'alt representant/vicepresident Josep Borrell i la vicepresidenta Věra Jourová van emetre la següent declaració: "Fa unes setmanes, Maria Ressa i Dimitri Mouratov van rebre el Nobel de la Pau 2021. Premi com a reconeixement als seus esforços per salvaguardar la llibertat d'expressió. Amb la seva denúncia, han posat al descobert violacions de drets humans, corrupció i abús de poder, posant així en risc les seves vides.

"Malauradament, les històries i les veus de molts periodistes independents continuen sent silenciades a tot el món, inclosa la UE. S'enfronten a un nombre creixent d'amenaces i atacs, inclosos assassinats en els casos més tràgics. Segons l'observatori de la UNESCO, fins ara 44 periodistes han estat assassinats el 2021 i molts més van ser atacats, assetjats o empresonats il·legalment.

"Els periodistes independents protegeixen la llibertat d'expressió i garanteixen l'accés a la informació per a tots els ciutadans. Contribueixen als fonaments de la democràcia i de les societats obertes. Ja sigui a casa o arreu del món, la impunitat dels crims contra periodistes ha d'acabar.

"La feina ha de començar a casa. La primera Recomanació als Estats membres sobre seguretat dels periodistes és un pas concret per millorar la situació dels periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació dins del nostre Sindicat. Això inclou una major protecció dels periodistes durant les manifestacions, una major seguretat en línia o el suport a les dones periodistes.

anunci

"Les nombroses iniciatives preses per a la seguretat dels periodistes dins de la UE es reflectiran en l'acció de la UE arreu del món.

"Al llarg del 2021, la UE ha continuat alçant la seva veu quan els periodistes estan sota amenaça a tot el món. Centenars de periodistes van rebre suport a través de les eines dels defensors dels drets humans de la UE i molts treballadors dels mitjans de comunicació es van beneficiar d'oportunitats de formació professional. S'estan destinant més recursos per donar suport als mitjans independents i per desenvolupar les habilitats professionals dels periodistes que treballen en situacions difícils.

"Estarem pendents i protegirem els periodistes, siguin on siguin. Continuarem donant suport a un entorn mediàtic lliure i divers, donant suport al periodisme col·laboratiu i transfronterer i abordant les violacions de la llibertat dels mitjans. No hi ha democràcia sense llibertat i pluralisme dels mitjans. Un atac als mitjans és un atac a la democràcia”.

anunci

ANTECEDENTS

La UE encara es considera un dels llocs més segurs per als periodistes. No obstant això, el nombre d'amenaces i atacs contra ells ha anat augmentant en els últims anys i els casos més tràgics són els assassinats de periodistes. El 2020, 908 periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació van ser atacats a 23 estats membres de la UE. 175 periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació van ser víctimes d'atacs o incidents durant les protestes a la UE. La seguretat digital i en línia s'ha convertit en una preocupació important per als periodistes a causa de la incitació a l'odi en línia i les amenaces de violència física. Les dones periodistes són especialment vulnerables a les amenaces i els atacs, ja que el 73% declara haver patit violència en línia durant la seva feina.

El 16 de setembre, la Comissió Europea va publicar el primer Recomanació per a la protecció, seguretat i apoderament dels periodistes. La Recomanació inclou un conjunt d'accions concretes, com ara centres de coordinació conjunta, serveis de suport a les víctimes i mecanismes d'alerta primerenca. També preveu un enfocament reforçat i més eficaç de la persecució dels fets delictius, la cooperació amb les autoritats policials, els mecanismes de resposta ràpida i la protecció econòmica i social. Proposa accions per protegir millor els periodistes durant les protestes i manifestacions, aborda les amenaces en línia i les ciberamenaces i crida l'atenció particular sobre les amenaces contra les dones periodistes. Té com a objectiu garantir unes condicions de treball més segures per a tots els professionals dels mitjans de comunicació, lliures de por i intimidació, tant en línia com fora de línia.

La Comissió està treballant en una iniciativa per fer front a les demandes abusives presentades contra periodistes i defensors dels drets per evitar que informin la ciutadania i informin sobre qüestions d'interès públic (SLAPP). La Comissió presentarà una Llei Europea de Llibertat de Mitjans el 2022, per salvaguardar la independència i el pluralisme dels mitjans.

La Comissió també s'ha posat en marxa recentment una nova convocatòria de propostes sobre la llibertat dels mitjans i el periodisme d'investigació, que representen prop de 4 milions d'euros en finançament de la UE. La iniciativa donarà suport a dues accions diferents: el mecanisme de resposta a escala europea per a les violacions de la llibertat de premsa i dels mitjans, i el fons de suport d'emergència per a periodistes d'investigació i organitzacions de mitjans per garantir la llibertat dels mitjans a la UE.

La UE treballa arreu del món per contribuir a la seguretat i protecció dels periodistes condemnant els atacs, tal com es descriu a la Pla d'acció de la UE sobre drets humans i democràcia per al període 2020-2024. La UE ajuda les persones intimidades o amenaçades a través dels mecanismes de protecció dels defensors dels drets humans de la UE i dóna suport a les iniciatives dels mitjans de comunicació i les crides a les autoritats estatals per prevenir i condemnar aquesta violència i prendre mesures efectives per posar fi a la impunitat. Les delegacions de la UE d'arreu del món assisteixen i supervisen els casos judicials que involucren periodistes, ajudant a identificar aquells casos que necessiten una atenció especial. En els últims 12 mesos, la UE ha donat suport a més de 400 periodistes amb subvencions d'emergència, reubicació temporal o suport als seus respectius mitjans de comunicació. S'implementen programes específics a totes les regions per donar suport a la seguretat dels mitjans i periodistes independents, com ara "La resposta a la COVID-19 a l'Àfrica: junts per obtenir informació fiable" o el programa "Safejournalists", dirigit per associacions de periodistes dels Balcans occidentals.

Comparteix aquest article:

Comissió Europea

El Fòrum Industrial avança el treball sobre la implementació de l'estratègia industrial actualitzada de la UE

publicat

on

El Fòrum Industrial de la UE ha celebrat la seva tercera reunió virtual, amb la presència del comissari Thierry Breton. El fòrum reuneix experts de diversos àmbits per ajudar la Comissió a implementar la Nova Estratègia Industrial de la UE i la seva actualització. La reunió es va centrar en el treball per abordar les dependències estratègiques d'Europa i desenvolupar vies de transició per facilitar les transicions ecològiques i digitals entre els ecosistemes industrials. El fòrum també va fer recomanacions sobre indicadors clau de rendiment en àrees clau per a la implementació i el seguiment de l'estratègia industrial de la UE i preparar la seva contribució a la Jornades de la indústria 2022 al febrer.

Una Europa apta per a l'era digital, vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager (a la foto) va dir: "Ja hem posat Europa en un camí fort de transformació verda i digital. Aquest fòrum ofereix un espai crucial on els principals actors industrials i socials poden intercanviar coneixements, experiència i talent per ajudar a donar forma al nostre camí cap a aquest objectiu comú".

Thierry Breton, comissari del Mercat Interior, va dir: "El Fòrum Industrial pot ajudar la Comissió a reunir talents d'empreses, grans i petites, d'institucions de recerca i de la societat civil. I tots aquests talents s'han d'utilitzar per donar suport a l'ambició industrial: una Europa que tingui el lideratge en tecnologies fonamentals per a la transició verda i digital de la nostra economia i societat. Una Europa on passem de l'excel·lència en innovació a facilitar el desplegament massiu, creant potencial d'exportació i llocs de treball de qualitat".

L' Fòrum Industrial és un mecanisme inclusiu i obert per al disseny conjunt de solucions amb els grups d'interès, anunciat al Estratègia industrial de la UE. Reuneix una àmplia gamma de parts interessades, com ara la indústria, les ONG, les institucions de recerca i els interlocutors socials de diferents ecosistemes industrials identificats a l'estratègia industrial actualitzada de la UE amb l'objectiu de facilitar el diàleg i coordinar l'assessorament a la Comissió.

anunci

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Comissió Europea

Estat de dret: la Comissió obre la consulta per a l'Informe sobre l'estat de dret de 2022

publicat

on

La Comissió Europea va llançar una consulta dirigida per recollir informació sobre les novetats relacionades amb l'estat de dret als estats membres, a la vista de l'Informe sobre l'estat de dret 2022. La consulta s'adreça a grups d'interès com ara associacions de jutges, societat civil, ONG, organitzacions internacionals i agències de la UE, entre d'altres. La informació rebuda servirà per avaluar la Comissió sobre la situació als estats membres. L'Informe sobre l'Estat de Dret és el centre del Mecanisme de l'Estat de Dret, un cicle anual per promoure l'estat de dret i evitar que els problemes sorgeixin o s'aprofundeixin. Tal com va anunciar el president von der Leyen en ella 2021 Adreça de l'estat de la unió, l'Informe 2022 inclou recomanacions específiques als estats membres. Per al edicions anteriors de l'Informe sobre l'Estat de Dret, les consultes dirigides a les parts interessades van proporcionar una valuosa informació horitzontal i específica del país. El la consulta està disponible en línia fins a 24 gener 2022.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Comissió Europea

Turquia: la UE aporta 325 milions d'euros addicionals en ajuda humanitària als refugiats

publicat

on

La UE ha destinat 325 milions d'euros addicionals per estendre el programa Xarxa de seguretat social d'emergència (ESSN) fins a principis de 2023. L'ESSN ofereix transferències mensuals en efectiu a més d'1.5 milions de refugiats a Turquia per cobrir les seves necessitats essencials. És el programa humanitari més gran de la història de la UE i el programa d'ajuda humanitària en efectiu més gran del món. Durant la seva visita a Ankara el 2 de desembre, el comissari de gestió de crisi, Janez Lenarčič, va dir: "Els refugiats vulnerables a Turquia ara poden confiar en la nostra assistència humanitària durant més de cinc anys i no els defraudarem. Gràcies als fons anunciats avui, la UE continuarà amb el programa ESSN fins a principis de 2023. Aquest suport és un salvavidas fonamental per a centenars de milers de famílies, moltes de les quals han estat especialment afectades per la pandèmia de coronavirus. Aquesta assistència en efectiu els permet decidir per si mateixos què necessiten amb més urgència, alhora que contribueixen a l'economia turca. Aquest és un assoliment important per a la UE, per als nostres socis humanitaris i el govern de Turquia".

El comissari Lenarčič es reunirà amb representants d'organitzacions humanitàries finançades per la UE, així com amb funcionaris d'alt nivell del govern turc. La nota de premsa està disponible online.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències