Connecteu-vos amb nosaltres

marc financer de la UE

Alfabetització financera: la Comissió i l'OCDE-INFE publiquen un marc conjunt per millorar les habilitats financeres de les persones

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea i la Xarxa Internacional d'Educació Financera de l'OCDE (OCDE-INFE) han publicat el marc de competència financera conjunt UE/OCDE-INFE per a adults. Aquest marc pretén millorar les habilitats financeres de les persones perquè puguin prendre decisions adequades pel que fa a les seves finances personals. Donarà suport al desenvolupament de polítiques públiques, programes d'alfabetització financera i materials educatius per part dels estats membres, les institucions educatives i la indústria. També donarà suport a l'intercanvi de bones pràctiques per part dels responsables polítics i les parts interessades de la UE.

Tenir una millor comprensió de les finances permet als individus gestionar les seves finances personals i els permet participar amb més seguretat i confiança als mercats financers. El marc de competència financera actual segueix a mesures anunciades al Pla d'acció de la Unió de Mercats de Capitals del 2020. Marca una fita clau en el treball de la Comissió sobre alfabetització financera i és un seguiment important del treball de l'OCDE/INFE sobre alfabetització financera.

El marc de competència financera conjunta per a adults es publica avui: exposa les habilitats clau per ajudar les persones a prendre decisions financeres adequades; es basa en les competències definides al marc de competències bàsiques INFE del G20/OCDE sobre alfabetització financera per a adults, ajustant-los al context de la UE i integrant competències digitals i de finances sostenibles.

Mairead McGuinness, comissària de serveis financers, estabilitat financera i unió de mercats de capitals, va dir: "Dotar a la gent del coneixement per prendre decisions informades sobre les seves finances personals promou el benestar financer i una participació més segura als mercats financers. Això és encara més important tenint en compte la digitalització creixent de les finances. Els nivells actuals d'alfabetització financera a la UE són lamentablement baixos i afecten de manera desproporcionada als més vulnerables de la societat. L'anunci d'avui, i el treball conjunt de la Comissió i l'OCDE-INFE, és un pas endavant significatiu en l'enfortiment de l'alfabetització financera a la UE, proporcionant als Estats membres i altres parts interessades les eines per desenvolupar polítiques i programes d'alfabetització financera. Aquest marc és una part clau del nostre Pla d'acció de la CMU i ens acosta a completar un mercat únic on els consumidors puguin navegar amb seguretat pels mercats de capitals".

Propers passos

Els esforços de la Comissió i l'OCDE se centraran ara en l'adopció del marc de competència financera conjunt UE/OCDE-INFE per a adults per part de les autoritats i professionals nacionals. Els intercanvis amb els estats membres i amb les parts interessades s'organitzaran i seran moderats pels serveis de la Comissió i l'OCDE a principis de 2022.

Paral·lelament, la Comissió i l'OCDE, en cooperació amb els Estats membres, començaran a treballar en un marc de competència financera conjunt UE/OCDE-INFE per a nens i joves, que es preveu que finalitzi el 2023.

anunci

Fons

Alfabetització financera, segons la Recomanació de l'OCDE de 2020 sobre l'alfabetització financera, es refereix a una combinació de consciència financera, coneixements, habilitats, actituds i comportaments necessaris per prendre decisions financeres encertades i, en definitiva, aconseguir el benestar financer individual. No obstant això, el nivell d'alfabetització financera de les persones continua sent baix, el que el converteix en una prioritat per als responsables polítics i altres parts interessades a la UE.

És per això que la Comissió havia inclòs dues mesures en el Pla d'acció de la Unió de Mercats de Capitals 2020 que pretenen augmentar els nivells d'alfabetització financera de les persones a la UE:

  • dur a terme abans del segon trimestre de 2 una avaluació de viabilitat sobre el desenvolupament d'un marc de competència financera de la UE:

L'avaluació de viabilitat per al desenvolupament d'un marc de competència financera a la UE es va publicar l'abril de 2021 i va donar suport a la creació de marcs de competència financera a tota la UE en col·laboració amb l'OCDE-INFE.

  • subjecte a una avaluació d'impacte positiva, presentar una proposta legislativa que exigeixi als Estats membres que promoguin mesures que donin suport a l'educació financera dels consumidors:

Aquesta acció es perfeccionarà encara més en el context de la iniciativa d'inversió minorista que s'adoptarà el quart trimestre de 4.

avui marc de competència financera conjunt UE/OCDE-INFE per a adults va ser desenvolupat per la Comissió i l'OCDE-INFE mitjançant un treball coordinat. Els estats membres i els experts van compartir les seves opinions i comentaris sobre el desenvolupament del marc a través d'un subgrup dedicat del Grup d'experts del govern de la UE en serveis financers minoristes (GEGRFS). A més, els experts tècnics van aportar aportacions sobre la usabilitat del marc mitjançant una discussió tècnica organitzada pels serveis de la Comissió i l'OCDE.

Aquest marc de competència financera tindrà com a objectiu proporcionar una terminologia i un marc comú a nivell de la UE per informar el desenvolupament de polítiques i programes d'alfabetització financera, identificant les llacunes en l'oferta de formació i crear eines d'avaluació.

Més informació

Marc de competència financera 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències