Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Economia justa i sostenible: la Comissió estableix normes perquè les empreses respectin els drets humans i el medi ambient a les cadenes de valor globals

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha adoptat una proposta de Directiva sobre diligència deguda en sostenibilitat corporativa. La proposta té com a objectiu fomentar un comportament empresarial sostenible i responsable al llarg de les cadenes de valor globals. Les empreses tenen un paper clau en la construcció d'una economia i una societat sostenibles. Se'ls demanarà que identifiquin i, quan sigui necessari, prevenir, posar fi o mitigar els impactes adversos de les seves activitats sobre els drets humans, com el treball infantil i l'explotació dels treballadors, i sobre el medi ambient, per exemple la contaminació i la pèrdua de biodiversitat. Per a les empreses, aquestes noves normes aportaran seguretat jurídica i condicions de joc equitatives. Per als consumidors i inversors oferiran més transparència. Les noves normes de la UE avançaran en la transició verda i protegiran els drets humans a Europa i més enllà.

Alguns estats membres ja han introduït normes nacionals sobre diligència deguda i algunes empreses han pres mesures per iniciativa pròpia. Tanmateix, cal una millora a més gran escala que és difícil d'aconseguir amb l'acció voluntària. Aquesta proposta estableix un deure de diligència deguda de la sostenibilitat corporativa per abordar els impactes negatius sobre els drets humans i el medi ambient.

Les noves normes de diligència deguda s'aplicaran a les empreses i sectors següents:

 • Empreses de la UE:
  • Grup 1: totes les societats de responsabilitat limitada de la UE de mida i poder econòmic substancials (amb més de 500 empleats i més de 150 milions d'euros de facturació neta a tot el món).
  • Grup 2: Altres societats de responsabilitat limitada que operen en sectors definits d'alt impacte, que no compleixen els dos llindars del Grup 1, però tenen més de 250 empleats i una facturació neta de 40 milions d'euros a tot el món i més. Per a aquestes empreses, les normes començaran a aplicar-se 2 anys més tard que per al grup 1.
 • Empreses fora de la UE actiu a la UE amb llindar de facturació alineat amb el Grup 1 i 2, generat a la UE.

Petites i mitjanes empreses (pimes) no estan directament a l'abast d'aquesta proposta.

Aquesta proposta s'aplica a les operacions pròpies de l'empresa, les seves filials i les seves cadenes de valor (relacions comercials establertes directes i indirectes). Per complir amb el deure de diligència deguda corporatiu, les empreses ho necessiten:

 • Integrar la diligència deguda a les polítiques;
 • identificar els drets humans i els impactes ambientals adversos reals o potencials;
 • prevenir o mitigar els impactes potencials;
 • posar fi o minimitzar els impactes reals;
 • establir i mantenir un procediment de reclamacions;
 • supervisar l'eficàcia de la política i les mesures de diligència deguda, i;
 • i comunicar-se públicament sobre la deguda diligència.

Més concretament, això vol dir més protecció efectiva dels drets humans inclosos en els convenis internacionals. Per exemple, els treballadors han de tenir accés a condicions de treball segures i saludables. De la mateixa manera, aquesta proposta ajudarà a evitar impactes ambientals adversos contraris convencions mediambientals clau. Les empreses en l'àmbit d'aplicació hauran de prendre les mesures adequades ('obligació de mitjans'), tenint en compte la gravetat i la probabilitat dels diferents impactes, les mesures de què disposa l'empresa en les circumstàncies específiques i la necessitat d'establir prioritats.

Les autoritats administratives nacionals designades pels Estats membres seran les encarregades de supervisar aquestes noves normes i podran imposar-les multes en cas d'incompliment. A més, les víctimes tindran l'oportunitat d'aprofitar-ho accions legals per danys i perjudicis que s'haurien pogut evitar amb les mesures de diligència deguda adequades.

anunci

A més, les empreses del grup 1 han de disposar d'un pla per garantir que la seva estratègia de negoci ho sigui compatible amb la limitació de l'escalfament global a 1.5 °C d'acord amb l'Acord de París.

Per garantir que la deguda diligència esdevingui part de tot el funcionament de les empreses, els directors d'empreses han d'estar implicats. És per això que la proposta també introdueix els deures dels consellers per establir i supervisar la implantació de la due diligence i per integrar-la a l'estratègia corporativa. A més, en el compliment del seu deure d'actuar en el millor interès de l'empresa, els consellers han de tenir en compte els drets humans, el canvi climàtic i les conseqüències ambientals de les seves decisions. Quan els consellers de les empreses gaudeixin d'una retribució variable, se'ls incentivarà a contribuir a la lluita contra el canvi climàtic per referència al pla corporatiu.

La proposta també inclou, mesures d'acompanyament, que donarà suport a totes les empreses, incloses les pimes, que es puguin veure afectades indirectament. Les mesures inclouen el desenvolupament de llocs web, plataformes o portals dedicats de manera individual o conjunta i un potencial suport financer a les pimes. Per tal de donar suport a les empreses, la Comissió pot adoptar orientacions, incloses les clàusules model de contracte. La Comissió també pot complementar el suport prestat pels estats membres amb noves mesures, inclosa l'ajuda a les empreses de tercers països.

L'objectiu de la proposta és garantir que la Unió, tant el sector privat com el públic, actuï en l'escena internacional respectant plenament els seus compromisos internacionals pel que fa a la protecció dels drets humans i el foment del desenvolupament sostenible, així com les normes del comerç internacional.

Com a part del seu "Paquet d'economia justa i sostenible", la Comissió també presenta avui a Comunicació sobre el treball digne a tot el món. Estableix les polítiques internes i externes que utilitza la UE per implementar el treball digne a tot el món, posant aquest objectiu al centre d'una recuperació inclusiva, sostenible i resilient de la pandèmia.

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, va dir: “Aquesta proposta pretén assolir dos objectius. En primer lloc, atendre les preocupacions dels consumidors que no volen comprar productes que s'elaboren amb la participació de treballs forçats o que destrueixen el medi ambient, per exemple. En segon lloc, donar suport a les empreses proporcionant seguretat jurídica sobre les seves obligacions en el mercat únic. Aquesta llei projectarà els valors europeus a les cadenes de valor, i ho farà de manera justa i proporcionada”.

El comissari de Justícia, Didier Reynders, va dir: "Aquesta proposta suposa un veritable canvi de joc en la manera com les empreses operen les seves activitats comercials al llarg de la seva cadena de subministrament global. Amb aquestes normes, volem defensar els drets humans i liderar la transició verda. Ja no podem fer els ulls grossos sobre el que passa a les nostres cadenes de valor. Necessitem un canvi en el nostre model econòmic. L'impuls al mercat s'ha anat augmentant en suport d'aquesta iniciativa, amb els consumidors que pressionen per productes més sostenibles. Estic segur que molts líders empresarials donaran suport a aquesta causa".

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, va dir: "Tot i que algunes empreses europees ja són líders en pràctiques corporatives sostenibles, moltes encara s'enfronten a reptes per entendre i millorar la seva petjada ambiental i el seu historial de drets humans. Les complexes cadenes de valor globals fan que sigui especialment difícil per a les empreses obtenir informació fiable sobre les operacions dels seus proveïdors. La fragmentació de les normes nacionals frena encara més el progrés en l'adopció de bones pràctiques. La nostra proposta s'assegurarà que els grans actors del mercat tinguin un paper de lideratge en la mitigació dels riscos en les seves cadenes de valor alhora que donen suport a les petites empreses per adaptar-se als canvis".

Propers passos

La proposta es presentarà al Parlament Europeu i al Consell per a la seva aprovació. Un cop aprovada, els estats membres tindran dos anys per transposar la Directiva a la legislació nacional i comunicar els textos pertinents a la Comissió.

Fons

Les empreses europees són líders mundials en rendiment de sostenibilitat. La sostenibilitat està ancorada en els valors de la UE i les empreses mostren el compromís de respectar els drets humans i de reduir el seu impacte al planeta. Malgrat això, el progrés de les empreses a l'hora d'integrar la sostenibilitat, i en particular els drets humans i la diligència ambiental, en els processos de govern corporatiu segueix sent lent.

Per fer front a aquests reptes, el març de 2021, el Parlament Europeu va demanar a la Comissió que presentés una proposta legislativa sobre la deguda diligència obligatòria de la cadena de valor. De la mateixa manera, el 3 de desembre de 2020, el Consell, a les seves conclusions, va demanar a la Comissió que presentés una proposta de marc legal de la UE sobre govern corporatiu sostenible, inclosa la deguda diligència empresarial intersectorial al llarg de les cadenes de valor globals.

La proposta de la Comissió respon a aquestes convocatòries, tenint molt en compte les respostes recollides durant un consulta pública oberta sobre la iniciativa de govern corporatiu sostenible llançat per la Comissió el 26 d'octubre de 2020. En preparar la proposta, la Comissió també va tenir en compte l'àmplia base d'evidències recollides a través de dos estudis encarregats. sobre les funcions dels consellers i el govern corporatiu sostenible (juliol de 2020) i sobre els requisits de diligència deguda a la cadena de subministrament (febrer 2020).

Més informació

Proposta de Directiva sobre diligència deguda en sostenibilitat corporativa + annex

Preguntes i respostes sobre diligència deguda de sostenibilitat corporativa

Fitxa informativa sobre la deguda diligència de la sostenibilitat corporativa

Pàgina web sobre due diligence de sostenibilitat corporativa

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències