Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

S'apliquen nous drets per millorar la conciliació de la vida laboral i familiar a la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

A partir del 2 d'agost, tots els estats membres s'han de presentar Normes a escala de la UE per millorar la conciliació de la vida laboral i familiar dels pares i els cuidadors adoptades l'any 2019. Aquestes normes estableixen unes normes mínimes de permís de paternitat, paternitat i de cuidador i estableixen drets addicionals, com ara el dret a sol·licitar acords laborals flexibles, que ajudaran a les persones a desenvolupar la seva carrera professional i la seva vida familiar sense haver de sacrificar cap dels dos. Aquests drets, que s'afegeixen als drets de permís de maternitat existents, es van aconseguir en el marc del Pilar Europeu de Drets Socials i és una fita clau per construir una Unió d'Igualtat.

Conciliació de la vida laboral i familiar per a pares i cuidadors

La Directiva sobre la conciliació de la vida laboral i familiar té com a objectiu augmentar (i) la participació de les dones en el mercat de treball i (ii) l'ús de llicències per motius familiars i acords de treball flexibles. En conjunt, la taxa d'ocupació de les dones a la UE és 10.8 punts percentuals inferior a la dels homes. A més, només el 68% de les dones amb responsabilitats de cures treballen enfront del 81% dels homes amb les mateixes tasques. La Directiva permet als treballadors l'excedència per tenir cura de familiars que necessiten suport i, en general, significa que els pares i els cuidadors puguin conciliar la vida professional i la privada.

  • Permís de paternitat: Els pares treballadors tenen dret a almenys 10 dies laborables de permís de paternitat al voltant del moment del naixement del fill. El permís de paternitat s'ha de compensar com a mínim en el nivell de la paga per malaltia;
  • Permís parental: Cada progenitor té dret a un mínim de quatre mesos de permís parental, dels quals dos mesos són retribuïts i intransferibles. Els pares poden sol·licitar l'excedència de manera flexible, a temps complet, a temps parcial o per trams;
  • Permisos de cuidadors: Tots els treballadors que presten atenció o suport personal a un familiar o persona que conviuen a la mateixa llar tenen dret a almenys cinc dies laborables de permís de cuidador a l'any;
  • Disposicions de treball flexibles: Tots els pares que treballin amb fills de fins a vuit anys i tots els cuidadors tenen dret a sol·licitar reducció de jornada, flexibilitat horaria i flexibilitat en el lloc de treball.

Propers passos

Tal com ha exposat el president von der Leyen En la seva Directrius Polítics, la Comissió garantirà la plena implementació de la Directiva sobre la conciliació de la vida laboral i familiar, que ajudarà a incorporar més dones al mercat laboral i ajudarà a combatre la pobresa infantil. La Comissió donarà suport als estats membres en l'aplicació de les noves normes, fins i tot a través del Fons Social Europeu + millorar la qualitat i l'accessibilitat dels sistemes d'educació i atenció infantil.

Els estats membres estan obligats a transposar la Directiva a la legislació nacional abans d'avui. En un pas següent, la Comissió avaluarà l'exhaustivitat i el compliment de les mesures nacionals notificades per cada estat membre i prendrà mesures si és necessari.

Van dir membres del Col·legi

anunci

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, va dir: "Durant els últims dos anys, molts europeus han pres mesures per centrar-se en allò que realment els importa. Amb més flexibilitat i nous drets, la Directiva sobre la conciliació de la vida laboral i familiar els proporciona una xarxa de seguretat per fer-ho sense preocupar-se. A tota la UE, els pares i els cuidadors tenen ara un permís més garantit amb una compensació justa. Significa que podem tenir cura de les persones que estimem sense sacrificar l'amor per la nostra feina".

La vicepresidenta de Democràcia i Demografia, Dubravka Šuica, va dir: "A través de la Directiva sobre la conciliació de la vida laboral i familiar, els ciutadans de la UE tindran ara més temps per tenir cura dels familiars vulnerables que ho necessiten. La introducció del permís de cuidador és un pas important que demostra que la UE té cura dels seus ciutadans en totes les etapes de la vida. Com a societat ens hem de preocupar per cuidar-nos. Darrerament hem vist com de fràgil pot ser la salut i com d'important és la solidaritat de la societat. Els acords laborals flexibles i la possibilitat de prendre'n temps lliure quan més ho necessitin mostren com la UE és una autèntica societat solidària. Estem posant les bases per crear un lloc de treball modern apte per als ciutadans i tots els membres de la família".

La comissària d'Igualtat, Helena Dalli, va dir: "La Directiva de la UE sobre la conciliació de la vida laboral i familiar anima els homes i les dones a compartir millor les responsabilitats de criança i cura. Tant els homes com les dones mereixen la mateixa oportunitat d'acollir-se al permís parental i al permís de cuidador, així com la igualtat d'oportunitats per formar part i prosperar en el mercat laboral. Aquesta directiva ofereix a la gent les eines per dividir les seves tasques domèstiques i de cura de manera justa".

Fons

La Directiva sobre la conciliació de la vida laboral i familiar és el resultat d'anys de treball de la Comissió per encoratjar els estats membres i el Parlament Europeu a millorar la legislació sobre permisos disponibles per als pares i a introduir per primera vegada en la legislació de la UE el dret a l'excedència dels cuidadors. La Comissió es va presentar primer una proposta el 2008 per reformar la legislació més antiga sobre permís de maternitat que va retirar el 2015 després que les negociacions s'estassin. Per tal d'abordar àmpliament la subrepresentació de les dones al mercat laboral, el dret a un permís adequat, a unes condicions laborals flexibles i a l'accés als serveis d'atenció es va incorporar al principi 9 de la Pilar Europeu de Drets Socials, proclamada conjuntament pel Parlament Europeu, el Consell en nom de tots els estats membres i la Comissió a Göteborg el novembre de 2017. La Directiva sobre la conciliació de la vida laboral i familiar és una de les accions de la Pla d’Acció del Pilar Europeu de Drets Socials per seguir implementant els principis del pilar. La proposta de Directiva es va adoptar el 13 de juny de 2019 i els estats membres tenien tres anys fins al 2 d'agost per implementar-la en la legislació nacional. Les noves normes s'afegeixen als drets establerts Directiva 92 / 85 sobre les treballadores embarassades, segons la qual les dones tenen dret a un mínim de 14 setmanes de permís de maternitat, sent obligatòries almenys dues. La baixa per maternitat es compensa com a mínim al nivell nacional de pagament per malaltia.

També va de la mà amb el Directiva sobre condicions de treball transparents i previsibles, que els estats membres havien de transposar a la legislació nacional abans de l'1 d'agost (el comunicat de premsa). La Directiva actualitza i amplia els drets dels 182 milions de treballadors de la UE, especialment abordant la protecció insuficient per als treballadors amb feines més precàries, alhora que limita la càrrega dels empresaris i manté la flexibilitat per adaptar-se a les condicions canviants del mercat laboral.

Més informació

Full de dades - Nous drets de conciliació de la vida laboral i familiar

Lloc web - Equilibri treball-vida

Lloc web - Situació de la dona en el mercat laboral

Eurostat - Estadístiques de taxes d'ocupació per sexe, edat i nivell d'estudis

Eurostat - Estadístiques de l'ocupació a temps parcial com a percentatge de l'ocupació total

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències