Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Europa social: condicions de treball més transparents i previsibles per als treballadors de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

L'1 d'agost va ser la data límit per als estats membres de la UE per a la transposició Directiva sobre condicions de treball transparents i previsibles al dret nacional. La Directiva proporciona drets i protecció laborals més amplis i actualitzats als 182 milions de treballadors de la UE.

Amb les noves normes, els treballadors tindran dret a una major previsibilitat de les seves condicions de treball, per exemple, pel que fa a les tasques i el temps de treball. També tindran dret a rebre informació oportuna i més completa sobre els aspectes essencials del seu lloc de treball, com el lloc de treball i les retribucions. Això marca un pas important per a una Europa social sòlida i contribueix a convertir-lo Pilar Europeu de Drets Socials en una realitat tangible per a les persones de tota la UE.

El comissari d'Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit, va dir: "La Directiva sobre condicions de treball transparents i previsibles és una resposta directa a la realitat que canvia ràpidament dels nostres mercats laborals. Les persones tenen dret a una informació més completa sobre les condicions de la seva feina i més previsibilitat en el seu dia a dia. Les noves normes ajudaran a garantir llocs de treball de qualitat, donaran estabilitat als treballadors i els permetran planificar les seves vides”.

Els drets laborals i la protecció s'amplien i actualitzen al nou món laboral

Amb la Directiva sobre condicions de treball transparents i previsibles, els treballadors de la UE tindran dret a:

  • Informació més completa sobre els aspectes essencials de la seva feina, per rebre amb antelació i per escrit;
  • un límit a la durada dels períodes de prova a l'inici del treball a sis mesos;
  • ocupar una altra feina amb un altre empresari; qualsevol restricció a aquest dret s'ha de justificar per raons objectives;
  • ser informat amb un termini raonable d'antelació quan s'haurà de fer el treball – especialment per als treballadors amb horaris de treball impredictibles i treballs sota demanda;
  • mesures efectives per prevenir els abusos de treball amb contracte de zero hores;
  • rebre una resposta escrita a una sol·licitud de transferència a un altre treball més segur, i;
  • rebre formació obligatòria gratuïta relacionats amb el lloc de treball on l'empresari té l'obligació de proporcionar-ho.

S'estima que entre 2 i 3 milions de treballadors addicionals amb formes d'ocupació precàries i anormals, inclòs el treball a temps parcial, temporal i sota demanda, gaudiran ara del dret a la informació sobre les seves condicions de treball i a una nova protecció, com ara el dret a més previsibilitat en el seu temps de treball. Al mateix temps, la Directiva respecta la flexibilitat de l'ocupació no estàndard, preservant així els seus beneficis per als treballadors i els empresaris.

La Directiva també beneficiarà els empresaris en garantir que la protecció dels treballadors es mantingui en línia amb els últims avenços en els mercats laborals, reduint els obstacles administratius per als empresaris, per exemple fent possible proporcionar informació electrònicament, i creant condicions equitatives entre els empresaris en el UE, que permet una competència justa sobre la base del mateix nivell mínim de drets laborals.

anunci

Propers passos

Els estats membres estan obligats a transposar la Directiva a la legislació nacional abans d'avui. Com a pas següent, la Comissió avaluarà l'exhaustivitat i el compliment de les mesures nacionals notificades per cada Estat membre i prendrà mesures si és necessari.

Fons

L' Pilar Europeu de Drets Socials enumera "ocupació segura i adaptable" i "informació sobre condicions laborals i protecció en cas d'acomiadaments" com a principis essencials per a unes condicions de treball justes. Afirma que els treballadors tenen dret a ser informats per escrit a l'inici de la contractació sobre els seus drets i obligacions derivades de la relació laboral, inclòs el període de prova.

El nou Directiva sobre condicions de treball transparents i previsibles (UE/2019/1152) substitueix el Directiva de declaració escrita (91/533/CEE), vigent des de l'any 1991 i que donava als treballadors que iniciaven una nova feina el dret a ser notificats per escrit dels aspectes essencials de la seva relació laboral.

La fita d'avui anirà seguida d'un altre èxit important en el marc del pilar europeu dels drets socials demà. El Normes a escala de la UE per millorar la conciliació de la vida laboral i familiar dels pares i els cuidadors adoptades el 2019 hauran de ser transposades pels estats membres abans del 2 d'agost de 2022.  

Més informació

Directiva sobre condicions de treball transparents i previsibles a la UE

Web amb preguntes i respostes sobre condicions de treball transparents i previsibles

Web del pilar europeu dels drets socials

Última informació sobre el Pla d’Acció del Pilar Europeu de Drets Socials

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències