Connecteu-vos amb nosaltres

interconnectivitat d'electricitat

La Comissió proposa una reforma del disseny del mercat elèctric de la UE per impulsar les renovables, protegir millor els consumidors i millorar la competitivitat industrial

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El 14 de març, la Comissió va proposar reformar el disseny del mercat elèctric de la UE per accelerar l'augment de les energies renovables i l'eliminació gradual del gas, fer que les factures dels consumidors depenguin menys dels preus volàtils dels combustibles fòssils, protegir millor els consumidors de futurs pics de preus i de possibles manipulacions del mercat. , i fer que la indústria de la UE sigui neta i més competitiva.

La UE té un mercat elèctric eficient i ben integrat durant més de vint anys, que permet als consumidors obtenir els beneficis econòmics d'un mercat únic de l'energia, assegurant la seguretat del subministrament i estimulant el procés de descarbonització. La crisi energètica provocada per la invasió russa d'Ucraïna ha posat de manifest la necessitat d'adaptar ràpidament el mercat elèctric a donar suport millor a la transició verda i oferir als consumidors d'energia, tant a les llars com a les empreses, accés generalitzat a electricitat assequible, renovable i no fòssil

La reforma proposada preveu revisions de diverses legislacions de la UE – en particular el Reglament de l'electricitat, la Directiva sobre l'electricitat i el Reglament REMIT. Introdueix mesures que incentivar a llarg termini contractes amb producció d'energia no fòssil i portar solucions flexibles més netes al sistema per competir amb el gas, com ara resposta a la demanda i emmagatzematge. Això reduirà l'impacte dels combustibles fòssils en les factures d'electricitat dels consumidors, així com garantirà que el menor cost de les renovables s'hi reflecteixi. A més, la reforma proposada potenciarà la competència oberta i justa als mercats majoristes europeus d'energia mitjançant la millora de la transparència i la integritat del mercat.

Construir un sistema energètic basat en energies renovables no només serà crucial per reduir les factures dels consumidors, sinó també per garantir a subministrament d'energia sostenible i independent a la UE, d'acord amb el Acord Verd Europeu  i la Pla REPowerEU. Aquesta reforma, que forma part de la Pla Industrial Green Deal, també permetrà a la indústria europea tenir accés a a subministrament d'energia renovable, no fòssil i assequible que és un factor clau per a la descarbonització i la transició verda. Per assolir els nostres objectius energètics i climàtics, el desplegament de les renovables hauran de triplicar-se a finals d'aquesta dècada.

Protegir i potenciar els consumidors

Els preus alts i volàtils, com els que es van veure el 2022 provocats per la guerra energètica de Rússia contra la UE, han suposat una càrrega excessiva per als consumidors. Aquesta proposta permetrà als consumidors i proveïdors beneficiar-se d'una més estabilitat de preus basada en tecnologies d'energies renovables i no fòssils. De manera crucial, donarà als consumidors una àmplia selecció de contractes i informació més clara abans de signar contractes perquè tinguin l'opció Fixeu preus segurs a llarg termini per evitar riscos i volatilitat excessius. Al mateix temps, encara podran optar per tenir contractes de preus dinàmics per aprofitar la variabilitat de preus per utilitzar l'electricitat quan sigui més barata (per exemple, per carregar cotxes elèctrics, o utilitzar bombes de calor).

A més d'ampliar l'elecció dels consumidors, la reforma té com a objectiu fomentar l'estabilitat de preus reduint el risc de fallada del proveïdor. La proposta exigeix ​​que els proveïdors gestionin els seus riscos de preus almenys en la mesura dels volums sota contractes fixos, per tal d'estar menys exposats a pics de preu i volatilitat del mercat. També obliga els Estats membres a establir proveïdors d'últim recurs perquè cap consumidor acabi sense electricitat.

anunci

L' protecció dels consumidors vulnerables també es millora significativament. En virtut de la reforma proposada, els estats membres protegiran els consumidors vulnerables en mora de la desconnexió. A més, permet als Estats membres ampliar preus al detall regulats a les llars i pimes en cas de crisi.

Sota la proposta, regula compartint energies renovables també s'estan renovant. Els consumidors podran invertir en parcs eòlics o solars i vendre l'excés d'electricitat solar del terrat als veïns, no només al seu proveïdor. Per exemple, els llogaters podran compartir l'energia solar sobrant del terrat amb un veí.

Per millorar el flexibilitat del sistema elèctric, ara els Estats membres hauran d'avaluar les seves necessitats, establir objectius per augmentar la flexibilitat no fòssil i tindran la possibilitat d'introduir nou Esquemes de suport, especialment per a la resposta a la demanda i l'emmagatzematge. La reforma també permet als operadors del sistema adquirir reducció de la demanda a les hores punta. Al costat d'aquesta proposta, la Comissió també ha emès recomanacions avui als estats membres sobre l'avenç de la innovació, les tecnologies i les capacitats d'emmagatzematge.

Millorar la predictibilitat i l'estabilitat dels costos energètics per impulsar la competitivitat industrial

Durant l'últim any, moltes empreses s'han vist greument afectades pels preus de l'energia excessivament volàtils. Per millorar la competitivitat de la indústria de la UE i reduir la seva exposició a preus volàtils, la Comissió proposa facilitar el desplegament de contractes a llarg termini més estables, com ara Contractes de compra d’energia (PPA): mitjançant els quals les empreses estableixen els seus propis subministraments directes d'energia i, per tant, poden beneficiar-se dels preus més estables de la producció d'energia renovable i no fòssil. Per abordar les barreres actuals, com ara els riscos de crèdit dels compradors, la reforma obliga els Estats membres a garantir la disponibilitat de garanties basades en el mercat per als PPA.

Per tal de proporcionar als productors d'energia estabilitat en els ingressos i protegir la indústria de la volatilitat dels preus, tot el suport públic a noves inversions en generació d'electricitat renovable i no fòssil inframarginal i obligatòria haurà de ser en forma de Contractes bidireccionals per diferència (CfD), mentre que els estats membres estan obligats a fer-ho canalitzar l'excés d'ingressos als consumidors. A més, la reforma augmentarà la liquiditat dels mercats per als contractes a llarg termini que bloquegen els preus futurs, els anomenats "contractes a termini.” Això permetrà a més proveïdors i consumidors protegir-se dels preus excessivament volàtils durant períodes de temps més llargs. 

També hi haurà noves obligacions per facilitar integració de les renovables al sistema i millorar la predictibilitat per a la generació. Aquests inclouen obligacions de transparència per als operadors del sistema pel que fa a la congestió de la xarxa, i terminis de negociació més propers al temps real.

Finalment, per garantir mercats competitius i una fixació transparent de preus, l'Agència per a la Cooperació dels Reguladors de l'Energia (ACER) i els reguladors nacionals tindran una capacitat millorada per controlar la integritat i la transparència del mercat energètic. En particular, el Reglament actualitzat sobre la integritat i la transparència del mercat de l'energia a l'engròs (REMIT) garantirà una millor qualitat de les dades i reforçarà el paper de l'ACER en les investigacions de possibles casos d'abús de mercat de caràcter transfronterer. En general, això augmentarà la protecció dels consumidors i la indústria de la UE contra qualsevol abús de mercat.

Propers passos

La reforma proposta ara haurà de ser discutida i aprovada pel Parlament Europeu i el Consell abans d'entrar en vigor.     

Fons

Des de l'estiu del 2021, els preus de l'energia han experimentat pics i volatilitat sense precedents i han tingut un impacte greu en les llars de la UE i l'economia, especialment després de la invasió russa d'Ucraïna que va provocar una crisi energètica a Europa. Molts consumidors han vist augmentar les seves factures a causa de l'augment del preu del gas, tot i que les fonts d'energia renovables ja cobreixen més d'un terç de la demanda elèctrica de la UE.

La UE va reaccionar ràpidament introduint una àmplia gamma de  mesures per mitigar l'impacte dels alts i volàtils preus de l'energia a l'engròs sobre les llars i les empreses. Tanmateix, el Consell Europeu ha demanat a la Comissió que treballi en una reforma estructural del mercat elèctric, amb el doble objectiu d'assegurar la sobirania energètica europea i assolir la neutralitat climàtica. La reforma proposada respon a aquesta crida dels líders de la UE i va ser anunciada pel president von der Leyen en ella Adreça de l'estat de la Unió l'any passat. També forma part del Pla Industrial Green Deal que pretén millorar la competitivitat de la indústria de zero net d'Europa i accelerar la transició cap a la neutralitat climàtica.

Més informació

Preguntes i Respostes

Full de dades

Proposta de Reglament modificador per millorar el disseny del mercat elèctric de la Unió

Proposta de Reglament modificador per millorar la protecció de la Unió contra la manipulació del mercat al mercat majorista de l'energia

Document de treball del personal sobre la reforma del disseny del mercat elèctric

Recomanació i Document de Treball sobre l'emmagatzematge

Disseny del mercat elèctric

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències