Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Les noves normes d'embalatge: fins ara, la ciència no hi ha parlat gaire

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Amb la seva mirada posada en aconseguir una economia circular verda el més aviat possible, la Comissió Europea va proposar una revisió complexa de la legislació d'envasos i residus d'envasos a finals de l'any passat., Escriu Matti Rantanen, director general de l'European Paper Packaging Alliance.

No obstant això, els supòsits subjacents i l'avaluació d'impacte en què es basa la proposta deixen molt a desitjar i han estat qüestionats pels colegisladors de la Comissió. En l'última reunió del Consell de la Unió Europea que va tenir lloc el 16 de març de 2023, diversos representants dels 27 estats membres van qüestionar l'avaluació d'impacte i van instar la Comissió a publicar més avaluacions d'impacte científiques ateses les conseqüències de gran abast de la proposta.

La proposta de Reglament d'envasos i residus d'envasos (PPWR) és la revisió més gran de les normes d'envasos de la UE en dècades. Entre les nombroses disposicions, la Comissió proposa, sobretot, objectius de reducció d'envasos per als Estats membres i objectius estrictes de reutilització i recàrrega per als serveis de menjador i menjar per emportar a les botigues. Malauradament, l'avaluació d'impacte realitzada per donar suport a aquestes mesures barreja enfocaments qualitatius poc transparents i dades quantitatives de sectors d'envasos completament diferents i fàcils d'agregar, tot ignorant els estudis conformes i certificats ISO quan existeixen, especialment pel que fa a les restriccions d'ús de determinats formats d'envasos ( Article 22), així com els objectius de reutilització i recàrrega (article 26).

El PPWR és una reforma que podria deixar fora del negoci algunes petites empreses d'Europa, canviar cadenes de subministrament senceres, canviar significativament l'ús de recursos escassos i transformar radicalment el nostre enfocament per assolir els objectius ecològics d'Europa. Amb un impacte tan profund, calia una anàlisi exhaustiva i exhaustiva.

En canvi, el que vam aconseguir va ser una avaluació d'impacte que tampoc no tenia un capítol dedicat a la seguretat alimentària, que és una funció integral i crítica dels envasos d'aliments. Atès que certs tipus d'envasos, com els envasos reutilitzables, tenen el potencial de transferir malalties transmeses pels aliments i altres contaminants, és un buit important en la nostra comprensió dels avantatges i desavantatges de les diferents opcions d'envasament.

A més, l'avaluació d'impacte no té en compte grans àrees de recerca científica sobre envasos i reutilització de paper d'un sol ús. Les anàlisis independents del cicle de vida mostren que tant per als serveis de menjador a les botigues com per a menjar per emportar, en entorns de restaurants de servei ràpid, els envasos de paper d'un sol ús són més rendibles ambientalment que els envasos reutilitzables. Per als menjadors a les botigues, els sistemes d'envasos reutilitzables emeten 2.8 vegades més CO2, consumeixen 3.4 vegades més aigua dolça i recursos fòssils i produeixen 2.2 vegades més partícules fines que les alternatives basades en paper. Pel que fa als serveis per emportar, els resultats segueixen la mateixa tendència amb un augment del 64% en l'ús d'aigua dolça i un augment del 91% de les emissions de CO2.

L'avaluació d'impacte tampoc no té en compte l'enorme càrrega de desenvolupar una infraestructura i una cadena de subministrament noves per als sistemes d'envasos reutilitzables que ja són difícils de reciclar. Mentrestant, els envasos basats en paper es reciclen efectivament a la taxa més alta de tots els materials d'embalatge a Europa: un 82%.

anunci

Als llocs on els envasos reutilitzables s'han obligat als restaurants de servei ràpid, com és el cas a França des del gener d'aquest any, els resultats han estat decepcionants i han posat de manifest nous fenòmens inquietants: retorn massiu de plàstic, baixa taxa de reutilització i robatori de envasos reutilitzables. Diversos comerços han revelat que no poden ni tan sols satisfer de 20 a 40 reutilitzacions, mentre que els envasos són robats després d'uns quants usos. L'impacte del sistema de rentat i assecat, així com el transport de tornada dels envasos reutilitzables s'ha minimitzat en l'avaluació d'impacte: com a exemple entre molts, l'impacte del CO2 de reutilització "transport i rentat" representa només el 37% de les emissions totals de GEH (i 27% el 2040) en l'avaluació d'impacte, mentre que representa el 83% en l'ACV a la botiga de Ramboll revisat per tercers i el 82% en l'LCA per emportar de Ramboll del panel d'experts. Una diferència important que condueix a una regulació injustificada i que demostra que la simplificació i l'agregació no poden substituir un enfocament estàndard LCA ISO.

Tenint en compte tot això, la desconnexió entre el que diu la ciència i el que l'avaluació d'impacte i la proposta aporten sobre la taula és com a mínim preocupant. Tothom es veurà afectat. Les empreses es veuran perjudicades per l'augment dels costos de fer negocis que generalment tendeix a repercutir en gran part als clients. Mentre estem en una crisi d'aigua i energia, es gastaran grans quantitats d'ambdós en rentar envasos de plàstic a temperatures molt altes. I els consumidors s'enfrontaran a preus cada cop més alts en un moment en què el cost de la vida s'ha disparat. Com que els envasos reutilitzables inclouen un sistema complex i costós, no hi haurà un sol guanyador en aquesta equació.

El text proposat del PPWR està ara en mans del Parlament Europeu i del Consell, passant per un procés de revisió detallat. Per tant, l'EPPA insta els responsables polítics a assegurar-se que la ciència estigui al centre de les decisions que prenguin per avançar en la matèria. Aquesta és l'única manera de garantir que l'impacte d'aquesta llei sigui per al bé.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències