Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

La Comissió finança 171 nous projectes LIFE en medi ambient i clima a tot Europa amb més de 396 milions d'euros

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat 171 nous projectes a tot Europa en virtut del Programa LIFE per al medi ambient i l'acció climàtica, worth more than €396 million. Thanks to the programme’s co-funding requirements, it will mobilise a total investment of more than €722m, which represents a 28.5 % increase compared to last year. Projects from almost all EU countries will benefit from EU support under the following sub-programmes: nature and biodiversity; circular economy and quality of life; climate change mitigation and adaptation; and clean energy transition.

LIFE projects contribute to reaching the European Green Deal’s broad range of climate, energy and environmental goals, including the EU’s aim to become climate-neutral by 2050. They support biodiversity and nature restoration, improve the quality of life of Europeans by reducing pollutants and greenhouse gas emissions, increase circularity in the economy and climate resilience, and accelerate the transition to clean energy across Europe. 

Exemples de projectes premiats

Un dels més grans natura i biodiversitat projects involves 13 EU member states and other European countries tackling fishing bycatch in the North Atlantic, Baltic and Mediterranean waters. Led by The Netherlands, the project aims to minimise – and where possible eliminate – bycatch in the regions involved in line with the Estratègia de la UE sobre biodiversitat per al 2030.

Per promoure un més economia circular i qualitat de vida, one project in Bulgaria will promote sustainable consumption, prevention and separate collection of waste involving local authorities, businesses and citizens. The project aims to show how Bulgaria’s traditional landfill dumping can be replaced by new ‘pay as you throw’ door-to-door waste collection and recycling schemes.

Suport mitigació del clima, un projecte francès pretén demostrar la viabilitat tècnica i econòmica d'un sistema fotovoltaic innovador i rendible abans de llançar-lo al mercat. La tecnologia consisteix en plaques solars bifacials suspeses sobre llocs no explotats com canals, conques i embassaments. Aquesta tecnologia ajudarà a generar més energia renovable, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i reduir la competència per l'ús del sòl.

Un nou projecte multinacional també donarà suport al transició d'energia neta a la cadena de valor HORECA (hoteleria, restauració) de set països de la UE. El projecte pretén formar més de 500 treballadors i implicar al voltant de 10 parts interessades de la indústria de l'allotjament i la restauració per estalviar l'energia equivalent a 000 milions de bombetes a l'any.

anunci

D'un cop d'ull: nous projectes sota els 396 milions d'euros de finançament de la UE 

Natura i biodiversitat 

29 natura i biodiversitat projectes, amb un pressupost total proper 211 milions d'euros (dels quals la UE aportarà uns 140 milions d'euros) restaurarà els ecosistemes d'aigua dolça, marins i costaners i els hàbitats; millorar l'estat de conservació d'aus, insectes, rèptils, amfibis i mamífers; millorar la governança; i donar suport a la implementació i el compliment de la legislació de la UE pertinent, com ara el Aus i hàbitats Directives i la Estratègia de la UE sobre biodiversitat per al 2030. Doing so, they will equally contribute to the EU’s implementation of the Acord Global de Biodiversitat Kunming/Montreal.

Economia circular i qualitat de vida

Els projectes LIFE es mobilitzaran €298m, dels quals la UE oferirà més 94 milions de € per contribuir a economia circular i millorar la qualitat de vida

Un total de 36 projectes se centrarà en consum d'aigua, residus elèctrics, productes químics, contaminació atmosfèrica i acústica per ajudar a millorar la qualitat de vida dels ciutadans de la UE i desenvolupar tecnologies per donar suport Pla d'Acció d'Economia Circular

A més, cinc projectes millorarà governança ambiental i informació donant poder als consumidors per viure vides lliures de tòxics i prendre decisions alimentàries sostenibles, i donant suport als municipis a adoptar les millors pràctiques en la gestió de residus i a implementar l'Acord Green City. La UE aportarà uns 6 milions d'euros per a un pressupost total de prop de 10 milions d'euros. 

Mitigació i adaptació al canvi climàtic

En total, projectes 34 val la pena 110 milions d'euros (en què la UE aportarà uns 65 milions d'euros) contribuirà a mitigació del canvi climàtic, adaptació al canvi climàtic i governança climàtica i informació relacionada amb els impactes del canvi climàtic. Potenciaran la implementació de la Dret europeu sobre el clima i la Estratègia de la UE d'adaptació al canvi climàtic facilitant el canvi cap a una economia europea climàticament neutra, sostenible i resilient.

Aquests projectes aborden, entre d'altres, la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle; eliminació de carboni en terres agrícoles i forestals; sistemes alimentaris sostenibles; energies renovables i millores de l'eficiència energètica; alternatives respectuoses amb el clima als gasos fluorats d'efecte hivernacle; adaptació climàtica a les zones urbanes i rurals, així com una major preparació per a esdeveniments meteorològics extrems com ara onades de calor i inundacions. 

Transició d'energia neta

projectes 67 amb un pressupost total de més de 102 milions d'euros (dels quals la UE aporta uns 97 milions d'euros) millorarà les condicions del mercat i de la normativa a la UE per a la transició a l'energia neta, en particular promovent i desplegant solucions d'eficiència energètica i d'energia renovable a petita escala. 

Aquests projectes donen suport a la implementació de les polítiques d'eficiència energètica i d'energies renovables establertes a la Pla REPowerEU i la Apte per a paquets de 55, així com els objectius generals de la Unió de l'Energia. 

Fons

Al llarg dels seus 31 anys d'existència, el Programa LIFE ha cofinançat més de 6,000 projectes d'acció ambiental i climàtica a la UE i països associats. Els 171 projectes anunciats avui s'han seleccionat entre més de 751 sol·licituds, presentades en el marc de la convocatòria de propostes LIFE 2022, publicada el maig de 2022.

The European Commission has increased funding for the LIFE Programme by almost 60% for the 2021 – 2027 period, bringing it to €5.43 billion. The grants financed under the LIFE Programme are managed by CINEA – European Climate Infrastructure and Environment Executive Agency.

Més informació

Resum del projecte

Programa LIFE per al medi ambient i l'acció climàtica

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències