Connecteu-vos amb nosaltres

Tribunal de Comptes Europeu

La UE "no fa prou per estimular inversions sostenibles"

COMPARTIR:

publicat

on

La transició cap a una economia d’emissions nul·les requerirà una important inversió pública i privada, però la UE no està fent prou per canalitzar els diners cap a activitats sostenibles. Aquesta és la conclusió d’un informe especial del Tribunal de Comptes Europeu (ECA) que demana una acció més coherent de la UE. La Comissió Europea s’ha centrat, amb raó, en augmentar la transparència del mercat, però els auditors critiquen la manca de mesures complementàries per fer front al cost social i ambiental d’activitats econòmiques no sostenibles. Segons l'informe, la Comissió ha d'aplicar criteris coherents per determinar la sostenibilitat de les inversions pressupostàries de la UE i orientar millor els esforços per generar oportunitats d'inversió sostenibles.

"Les accions de la UE en matèria de finançament sostenible no seran plenament efectives si no es prenen mesures addicionals per fixar els costos ambientals i socials de les activitats no sostenibles", va dir Eva Lindström, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe. “El negoci insostenible segueix sent massa rendible. La Comissió ha fet molt perquè aquesta insostenibilitat sigui transparent, però encara cal abordar aquest problema subjacent ".

Les qüestions principals són que el mercat no valora els efectes ambientals i socials negatius d’activitats insostenibles i que hi ha una manca general de transparència sobre el que és sostenible. El pla d’acció de finançament sostenible del 2018 de la Comissió va abordar aquestes qüestions només parcialment, segons els auditors; moltes mesures van patir retards i requereixen altres passos per ser operatius. Els auditors destaquen la necessitat d’implementar completament el pla d’acció i subratllen la importància de completar el sistema de classificació comú per a activitats sostenibles (la taxonomia de la UE) basat en criteris científics. Recomanen mesures addicionals per garantir que el preu de les emissions de gasos d'efecte hivernacle reflecteixi millor el seu cost ambiental.

L’informe també destaca el paper important que juga el Banc Europeu d’Inversions (BEI) en les finances sostenibles. Pel que fa al suport financer de la UE gestionat pel BEI, els auditors van trobar que el suport proporcionat pel Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (FEIS) no es va centrar en allà on és més necessària la inversió sostenible, en particular a l’Europa central i oriental. A més, només es va dedicar una part molt petita a l’adaptació al canvi climàtic. Per canviar-ho, recomanen que la Comissió, en cooperació amb els estats membres, desenvolupi un projecte de canalització sostenible.

Finalment, els auditors també van trobar que el pressupost de la UE no ha seguit plenament les bones pràctiques de finançament sostenible i no té criteris coherents basats en la ciència per evitar danys significatius al medi ambient. Només al programa InvestEU s’avaluen les inversions en comparació amb les normes socials i mediambientals comparables a les que utilitza el BEI. Això comporta el risc que es puguin utilitzar criteris insuficientment estrictes o inconsistents per determinar la sostenibilitat ambiental i social de les mateixes activitats finançades per diferents programes de la UE, inclòs el fons de recuperació de la UE. A més, molts dels criteris utilitzats per fer un seguiment de la contribució del pressupost de la UE als objectius climàtics no són tan estrictes i basats en la ciència com els desenvolupats per a la taxonomia de la UE. Per tant, els auditors recomanen que el principi de "no causar danys significatius" s'hagi d'aplicar de manera coherent a tot el pressupost de la UE, igual que els criteris de taxonomia de la UE.

L’informe d’auditoria s’alimentarà en la implementació de l’Estratègia 2021 per al finançament de la transició a una economia sostenible, publicada per la Comissió a principis de juliol.

La informació d'antecedents

anunci

Moltes activitats econòmiques a la UE continuen intensives en carboni. Per assolir l’objectiu de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle del 55% el 2030, caldrà una inversió anual addicional d’uns 350 milions d’euros només en el sistema energètic, segons la Comissió. Els experts han estimat que assolir emissions netes de zero a la UE el 2050 requerirà una despesa de capital total d’uns 1 bilió d’euros anuals durant el període 2021-2050. D’aquesta quantitat, actualment el suport financer de la UE podria ajudar a proporcionar més de 200 milions d’euros anuals durant el període 2021-2027. Això demostra la gran diferència d’inversió i demostra que els fons públics sols no seran suficients per assolir els objectius anteriors. Segons el marc financer plurianual 2021-2027, la UE té previst donar suport a la inversió pública i privada assignant almenys el 30% del pressupost de la UE a l’acció climàtica. A més, els estats membres hauran d’assignar almenys el 37% dels fons que reben en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (“el fons de recuperació de la UE”) a donar suport a l’acció climàtica. InvestEU, que succeeix a l'EFSI, és el nou mecanisme de suport a la inversió del BEI per mobilitzar la inversió privada en projectes d'importància estratègica per a la UE. De moment, els acords d’informació d’InvestEU no inclouen els resultats climàtics i ambientals reals dels projectes subjacents a les operacions financeres i no revelen els imports del finançament InvestEU que es fa un seguiment d’acord amb els criteris de taxonomia de la UE.

Al lloc web de l'ECA es troba disponible l'informe especial 22/2021: "Finançament sostenible: cal acció de la UE més consistent per redirigir el finançament cap a inversions sostenibles".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències