Connecteu-vos amb nosaltres

Tribunal de Comptes Europeu

Informe de l'ECA sobre la regularitat de la despesa en la política de cohesió de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Avui (23 de novembre), el Tribunal de Comptes Europeu (TCE) publicarà un informe especial sobre els informes de la UE sobre la legalitat i regularitat de la despesa de cohesió.

La política de cohesió representa una de les parts més importants del pressupost de la UE, amb un pressupost de 373 milions d'euros en el període 2021-2027. Però la despesa en aquesta àrea política es considera d'alt risc. Per tant, un nivell d'error estimat rellevant i fiable en la política de cohesió és una part essencial dels esforços de la Comissió Europea per controlar si la despesa en aquesta àrea política va ser regular i comptabilitzada correctament. La taxa d'error també és la base per a les accions correctores que posteriorment s'han de prendre, la qual cosa fa que la precisió sigui crucial.

La informació sobre la regularitat de la política de cohesió es basa en el treball de les autoritats d'auditoria dels estats membres i en la verificació i avaluació posterior de la Comissió del seu treball i resultats..

Els auditors de la UE han examinat el treball de la Comissió Europea dels paquets de garantia anuals dels estats membres. Aquest treball proporciona la base per a la validació de les taxes d'error residual anuals comunicades per les autoritats d'auditoria. En particular, els auditors han analitzat la fiabilitat de la informació de regularitat proporcionada en els informes anuals d'activitat de la Comissió i en el seu informe anual de gestió i rendiment (AMPR).

anunci

Mitjançant les seves recomanacions, els auditors de la UE pretenen millorar el funcionament del sistema de gestió i control actual.

L'informe i la nota de premsa es publicaran a la web Lloc web ECA avui a les 17 h CET.

El membre de l'ECA responsable d'aquest informe és Tony Murphy.

anunci

Comparteix aquest article:

medi ambient

Estratègia forestal de la UE: resultats positius però limitats

publicat

on

Tot i que la cobertura forestal a la UE ha crescut en els darrers 30 anys, l’estat d’aquests boscos es deteriora. Les pràctiques de gestió sostenible són claus per mantenir la biodiversitat i abordar el canvi climàtic als boscos. Fent un balanç de l’estratègia forestal 2014-2020 de la UE i de les polítiques clau de la UE en aquest camp, un informe especial del Tribunal de Comptes Europeu (ECA) assenyala que la Comissió Europea hauria pogut prendre mesures més sòlides per protegir els boscos de la UE, a les zones on la UE és plenament competent per actuar. Per exemple, es podria fer més per combatre la tala il·legal i millorar el focus de les mesures forestals de desenvolupament rural sobre la biodiversitat i el canvi climàtic. El finançament per a zones forestals del pressupost de la UE és molt inferior al finançament per a l'agricultura, tot i que la superfície coberta pels boscos i la superfície utilitzada per a l'agricultura són gairebé les mateixes.

El finançament de la UE per a la silvicultura representa menys de l’1% del pressupost de la PAC; se centra en el suport a les mesures de conservació i el suport a la plantació i restauració de boscos. El 90% del finançament forestal de la UE es canalitza a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). "Els boscos són multifuncionals, serveixen a propòsits mediambientals, econòmics i socials, i estableix límits ecològics, per exemple sobre l'ús dels boscos per obtenir energia", va dir Samo Jereb, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe.

“Els boscos poden actuar com a embornals de carboni importants i ajudar-nos a reduir els efectes del canvi climàtic, com ara incendis forestals, tempestes, sequeres i disminució de la biodiversitat, però només si es troben en un bon estat. És responsabilitat de la Comissió Europea i dels estats membres intensificar les accions per garantir els boscos resistents ".

Els auditors van trobar que les polítiques clau de la UE aborden la biodiversitat i el canvi climàtic als boscos de la UE, però que el seu impacte és limitat. Per exemple, tot i que el Reglament de la fusta de la UE prohibeix la comercialització de fusta i productes de fusta collits il·legalment a la UE, encara es produeix la tala il·legal. Hi ha punts febles en l'aplicació del Reglament pels estats membres i sovint falten controls efectius, també per part de la Comissió.

anunci

La teledetecció (dades d’observació de la Terra, mapes i fotografies geoetiquetades) ofereix un gran potencial per a un seguiment rendible en àrees extenses, però la Comissió no l’utilitza de manera constant. 2 La UE ha adoptat diverses estratègies per fer front a la pobra biodiversitat i l'estat de conservació dels boscos de la UE. No obstant això, els auditors van trobar que la qualitat de les mesures de conservació d'aquests hàbitats forestals continua sent problemàtica.

Tot i que el 85% de les avaluacions dels hàbitats protegits indiquen un estat de conservació deficient o deficient, la majoria de mesures de conservació només pretenen mantenir-lo en lloc de restaurar-lo. En alguns projectes de forestació, els auditors van assenyalar grups de monocultiu; barrejar diverses espècies hauria millorat la biodiversitat i la resistència contra tempestes, sequeres i plagues. Els auditors conclouen que les mesures de desenvolupament rural han tingut poc impacte sobre la biodiversitat dels boscos i la resistència al canvi climàtic, en part a causa de la modesta despesa en boscos (el 3% de la despesa en desenvolupament rural a la pràctica) i de les febleses en el disseny de mesures.

La mera existència d’un pla de gestió forestal –condició per rebre finançament FEADER– proporciona poca garantia que el finançament es dirigirà a activitats mediambientalment sostenibles. A més, el sistema comú de control de la UE no mesura els efectes de les mesures forestals sobre la biodiversitat o el canvi climàtic. Informació general La UE ha aprovat acords internacionals (el Conveni de les Nacions Unides sobre la diversitat biològica i l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible amb el seu objectiu de desenvolupament sostenible 15) i, per tant, ha de respectar una sèrie d'objectius directament relacionats amb la biodiversitat als boscos.

anunci

A més, els tractats de la UE demanen a la UE que treballi per al desenvolupament sostenible d’Europa. No obstant això, l'informe de l'Estat dels boscos del 2020 va concloure que l'estat dels boscos europeus en general s'està deteriorant; altres informes i dades dels estats membres confirmen que l’estat de conservació dels boscos de la UE està en declivi. La comissió va presentar la seva nova estratègia forestal de la UE el juliol de 2021.

Informe especial 21/2021: Finançament de la UE per a la biodiversitat i el canvi climàtic als boscos de la UE: resultats positius però limitats

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Tribunal de Comptes Europeu

Les polítiques de la UE no poden garantir que els agricultors no utilitzin excessivament l'aigua

publicat

on

Les polítiques de la UE no poden garantir que els agricultors utilitzin l’aigua de manera sostenible, segons un informe especial publicat avui pel Tribunal de Comptes Europeu (CEA). L’impacte de l’agricultura sobre els recursos hídrics és important i innegable. Però els agricultors es beneficien de massa exempcions de la política de l'aigua de la UE que dificulten els esforços per garantir un bon ús de l'aigua. A més, la política agrícola de la UE promou i dóna massa freqüència un ús més gran que no pas més eficient de l'aigua.

Els agricultors són els principals consumidors d’aigua dolça: l’agricultura representa la quarta part de tota la captació d’aigua a la UE. L'activitat agrícola afecta tant la qualitat de l'aigua (per exemple, la contaminació per fertilitzants o pesticides) com la quantitat d'aigua. L'enfocament actual de la UE per gestionar l'aigua es remunta a la Directiva marc de l'aigua del 2000 (DMA), que va introduir polítiques relacionades amb l'ús sostenible de l'aigua. Va establir l'objectiu d'aconseguir un bon estat quantitatiu per a totes les masses d'aigua de tota la UE. La política agrícola comuna (PAC) també té un paper important en la sostenibilitat de l'aigua. Ofereix eines que poden ajudar a reduir la pressió sobre els recursos hídrics, com ara vincular pagaments a pràctiques més ecològiques i finançar infraestructures de reg més eficients.

"L'aigua és un recurs limitat i el futur de l'agricultura de la UE depèn en gran mesura de la seva eficiència i sostenibilitat", va dir Joëlle Elvinger, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe. "Fins ara, però, les polítiques de la UE no han ajudat prou a reduir l'impacte de l'agricultura sobre els recursos hídrics".

La DMA proporciona garanties contra l'ús insostenible de l'aigua. Però els estats membres concedeixen nombroses exempcions a l'agricultura, cosa que permet l'extracció d'aigua. Els auditors van trobar que aquestes exempcions es concedeixen generosament als agricultors, incloses les regions amb estrès hídric. Al mateix temps, algunes autoritats nacionals poques vegades apliquen sancions a l'ús il·legal de l'aigua que detecten. La DMA també requereix que els estats membres adoptin el principi de qui contamina paga. Però l'aigua segueix sent més barata quan s'utilitza per a l'agricultura i molts estats membres encara no recuperen el cost dels serveis d'aigua a l'agricultura com ho fan en altres sectors. Sovint no es cobra als agricultors pel volum real d’aigua que utilitzen, assenyalen els auditors.

anunci

D’acord amb la PAC, l’ajuda de la UE als agricultors no depèn en gran mesura del compliment de les obligacions que fomenten un ús eficient de l’aigua. Alguns pagaments donen suport a cultius intensius en aigua, com ara arròs, fruits secs, fruites i verdures, sense restriccions geogràfiques, és a dir, també a les zones estressades per l’aigua. I el mecanisme de condicionalitat de la PAC (és a dir, pagaments condicionats a determinades obligacions ambientals) amb prou feines té cap efecte, assenyalen els auditors. Els requisits no s’apliquen a tots els agricultors i, en qualsevol cas, els estats membres no realitzen prou controls i controls adequats per dissuadir realment l’ús insostenible de l’aigua.

A banda dels pagaments directes, la PAC també finança inversions dels agricultors o pràctiques agrícoles com ara mesures de retenció d’aigua. Aquests poden tenir un impacte positiu en l’ús de l’aigua. Però els agricultors poques vegades aprofiten aquesta oportunitat i els programes de desenvolupament rural poques vegades donen suport a la infraestructura de reutilització d’aigua. La modernització dels sistemes de reg existents tampoc no comporta sempre estalvis d’aigua, ja que l’aigua estalviada es pot redirigir a cultius més intensius en aigua o a regs en una àrea més gran. De la mateixa manera, la instal·lació de noves infraestructures que estengui la zona de reg és probable que augmenti la pressió sobre els recursos d’aigua dolça. En general, la UE sens dubte ha finançat finques i projectes que minen l'ús sostenible de l'aigua, segons els auditors.

La informació d'antecedents

anunci

L'informe especial 20/2021: "Ús sostenible de l'aigua a l'agricultura: els fons de la PAC són més propensos a promoure un ús més gran que no pas més eficient" Lloc web ECA en els idiomes de la UE 23.

En temes relacionats, l'ECA ha publicat recentment informes sobre agricultura i canvi climàtic, biodiversitat a les terres de conreu, ús de pesticides el principi que contamina paga. A principis d’octubre, també publicarà un informe sobre la biodiversitat als boscos de la UE.

La CEA presenta els seus informes especials al Parlament Europeu i al Consell de la UE, així com a altres parts interessades, com ara parlaments nacionals, grups d'interès de la indústria i representants de la societat civil. La gran majoria de les recomanacions formulades en els informes es posen en pràctica.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Tribunal de Comptes Europeu

La UE "no fa prou per estimular inversions sostenibles"

publicat

on

La transició cap a una economia d’emissions nul·les requerirà una important inversió pública i privada, però la UE no està fent prou per canalitzar els diners cap a activitats sostenibles. Aquesta és la conclusió d’un informe especial del Tribunal de Comptes Europeu (ECA) que demana una acció més coherent de la UE. La Comissió Europea s’ha centrat, amb raó, en augmentar la transparència del mercat, però els auditors critiquen la manca de mesures complementàries per fer front al cost social i ambiental d’activitats econòmiques no sostenibles. Segons l'informe, la Comissió ha d'aplicar criteris coherents per determinar la sostenibilitat de les inversions pressupostàries de la UE i orientar millor els esforços per generar oportunitats d'inversió sostenibles.

"Les accions de la UE en matèria de finançament sostenible no seran plenament efectives si no es prenen mesures addicionals per fixar els costos ambientals i socials de les activitats no sostenibles", va dir Eva Lindström, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe. “El negoci insostenible segueix sent massa rendible. La Comissió ha fet molt perquè aquesta insostenibilitat sigui transparent, però encara cal abordar aquest problema subjacent ".

Les qüestions principals són que el mercat no valora els efectes ambientals i socials negatius d’activitats insostenibles i que hi ha una manca general de transparència sobre el que és sostenible. El pla d’acció de finançament sostenible del 2018 de la Comissió va abordar aquestes qüestions només parcialment, segons els auditors; moltes mesures van patir retards i requereixen altres passos per ser operatius. Els auditors destaquen la necessitat d’implementar completament el pla d’acció i subratllen la importància de completar el sistema de classificació comú per a activitats sostenibles (la taxonomia de la UE) basat en criteris científics. Recomanen mesures addicionals per garantir que el preu de les emissions de gasos d'efecte hivernacle reflecteixi millor el seu cost ambiental.

L’informe també destaca el paper important que juga el Banc Europeu d’Inversions (BEI) en les finances sostenibles. Pel que fa al suport financer de la UE gestionat pel BEI, els auditors van trobar que el suport proporcionat pel Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (FEIS) no es va centrar en allà on és més necessària la inversió sostenible, en particular a l’Europa central i oriental. A més, només es va dedicar una part molt petita a l’adaptació al canvi climàtic. Per canviar-ho, recomanen que la Comissió, en cooperació amb els estats membres, desenvolupi un projecte de canalització sostenible.

anunci

Finalment, els auditors també van trobar que el pressupost de la UE no ha seguit plenament les bones pràctiques de finançament sostenible i no té criteris coherents basats en la ciència per evitar danys significatius al medi ambient. Només al programa InvestEU s’avaluen les inversions en comparació amb les normes socials i mediambientals comparables a les que utilitza el BEI. Això comporta el risc que es puguin utilitzar criteris insuficientment estrictes o inconsistents per determinar la sostenibilitat ambiental i social de les mateixes activitats finançades per diferents programes de la UE, inclòs el fons de recuperació de la UE. A més, molts dels criteris utilitzats per fer un seguiment de la contribució del pressupost de la UE als objectius climàtics no són tan estrictes i basats en la ciència com els desenvolupats per a la taxonomia de la UE. Per tant, els auditors recomanen que el principi de "no causar danys significatius" s'hagi d'aplicar de manera coherent a tot el pressupost de la UE, igual que els criteris de taxonomia de la UE.

L’informe d’auditoria s’alimentarà en la implementació de l’Estratègia 2021 per al finançament de la transició a una economia sostenible, publicada per la Comissió a principis de juliol.

La informació d'antecedents

anunci

Moltes activitats econòmiques a la UE continuen intensives en carboni. Per assolir l’objectiu de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle del 55% el 2030, caldrà una inversió anual addicional d’uns 350 milions d’euros només en el sistema energètic, segons la Comissió. Els experts han estimat que assolir emissions netes de zero a la UE el 2050 requerirà una despesa de capital total d’uns 1 bilió d’euros anuals durant el període 2021-2050. D’aquesta quantitat, actualment el suport financer de la UE podria ajudar a proporcionar més de 200 milions d’euros anuals durant el període 2021-2027. Això demostra la gran diferència d’inversió i demostra que els fons públics sols no seran suficients per assolir els objectius anteriors. Segons el marc financer plurianual 2021-2027, la UE té previst donar suport a la inversió pública i privada assignant almenys el 30% del pressupost de la UE a l’acció climàtica. A més, els estats membres hauran d’assignar almenys el 37% dels fons que reben en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (“el fons de recuperació de la UE”) a donar suport a l’acció climàtica. InvestEU, que succeeix a l'EFSI, és el nou mecanisme de suport a la inversió del BEI per mobilitzar la inversió privada en projectes d'importància estratègica per a la UE. De moment, els acords d’informació d’InvestEU no inclouen els resultats climàtics i ambientals reals dels projectes subjacents a les operacions financeres i no revelen els imports del finançament InvestEU que es fa un seguiment d’acord amb els criteris de taxonomia de la UE.

Al lloc web de l'ECA es troba disponible l'informe especial 22/2021: "Finançament sostenible: cal acció de la UE més consistent per redirigir el finançament cap a inversions sostenibles".

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències