Connecteu-vos amb nosaltres

Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

El CESE dóna suport a una política comercial oberta, sostenible i reivindicativa de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La nova estratègia comercial llançada per la Comissió al febrer posa sobre la taula principis atractius que recolzaran la UE en la consecució dels seus objectius de política interna i externa. El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) acull amb satisfacció aquesta estratègia comercial com una forma de millorar l'accés als mercats i d'equilibrar el terreny de joc. Paral·lelament a això, la modernització de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) serà la clau per aconseguir les futures generacions.

El comerç ha estat un motor del creixement i de l’economia. El seu paper ha esdevingut encara més important des de l’esclat de la pandèmia com a forma d’assegurar la recuperació d’Europa. Tot i així, la UE primer ha d’analitzar i quantificar els canvis comercials, fent una distinció entre els canvis temporals i els relacionats amb el COVID-19, d’una banda, i els canvis permanents, de l’altra.

"Hem de tenir un cert enfocament, ser oberts i assertius, per millorar el compromís dels grups d'interès amb la política comercial perquè la narrativa del comerç internacional està canviant", va dir Timo Vuori, ponent del CESE opinió sobre la revisió de la política comercial.

anunci

L'opinió, adoptada a la sessió plenària de juliol, és un pas endavant per a aquesta estratègia, que crearà noves oportunitats per disminuir els riscos relacionats amb el comerç mundial i l'economia de la UE.

És hora que Europa deixi de banda la ingenuïtat i adopti un perfil més assertiu a l’hora de defensar unilateralment els valors i els compromisos comercials de la UE. Quan l’OMC no pugui actuar ni complir plenament, la UE hauria de poder comptar amb una àmplia gamma d’acords de lliure comerç (TLC) que reflecteixin els principis europeus i els estàndards internacionals compartits amb les economies líders i emergents en el comerç internacional.

Com va dir Christophe Quarez, co-relator de l'opinió: "Cal posar tota la feina en el context del multilateralisme i la reforma de l'OMC".

anunci

El CESE està d’acord que la modernització de l’OMC és una prioritat, atès el seu paper central a l’hora d’oferir una matriu multilateral eficaç per a una agenda comercial moderna. Per tant, la UE ha de liderar reformes ambicioses de l’OMC trencant tabús sobre aspectes socials i climàtics del comerç i abordant de manera sostenible els reptes actuals i futurs. Per aconseguir-ho, els estats membres han de participar en una cooperació estratègica amb socis comercials clau en qüestions multilaterals prioritàries.

Política comercial que ofereix a les persones

El CESE acull amb satisfacció l’agenda comercial que respon a algunes de les preocupacions de les parts interessades plantejades a la consulta pública. Tanmateix, li falten reflexions sobre com millorar la implicació de la societat civil. El Comitè subratlla la necessitat d'una cooperació continuada amb la societat civil a nivell nacional i comunitari, per garantir que la política comercial afegeixi valor a la nostra vida quotidiana.

La societat civil ha de convertir-se en un soci actiu en la política comercial, des de la configuració fins al seguiment d’eines i acords comercials. Per assegurar el paper de les organitzacions de la societat civil en el procés, el CESE demana la reincorporació del grup d'experts sobre els TLC, que proporcionen un compromís profund i regular inigualable i molt necessari en qüestions comercials específiques. Un compromís significatiu amb el Parlament Europeu, sobretot a través del CESE, per tal d’abordar les preocupacions amb més eficàcia, ajudaria a garantir una ratificació més fluida.

A més, s'haurien de reforçar els grups d'assessorament nacionals (DAG), que són pilars essencials de control institucional dels TLC moderns.

La pandèmia ha posat de manifest les vulnerabilitats del sistema comercial global i les dels treballadors de les cadenes de subministrament. L’enfortiment de la sostenibilitat i la resiliència a les cadenes de valor mundials (GVC) és d’una importància cabdal per a la igualtat de condicions.

La UE necessita instruments per fer front a la corrupció i les infraccions ambientals, laborals, socials i de drets humans, com ara la diligència obligatòria obligatòria, un nou tractat de les Nacions Unides sobre negocis i drets humans i un conveni de la OIT sobre el treball decent.

Després d’haver après les lliçons de la crisi del COVID-19, la UE demana una comprensió més profunda de l’impacte de les cadenes de valor mundials sobre les persones i les empreses, així com les seves deficiències. La diversificació és una eina per a una major resistència, amb mecanismes de control adequats i processos de contractació pública adequats.

El CESE recolza fermament el paper actiu de la UE en l’elaboració de normes globals per a un comerç més sostenible i més just que aporti prosperitat i seguretat no només als socis comercials, sinó també als països i als seus habitants.

Afganistan

Declaració sobre l'Afganistan de Christa Schweng, presidenta del Comitè Econòmic i Social Europeu i de Dimitris Dimitriadis, president de la secció de relacions externes del CESE

publicat

on

  1. Manifestem una profunda preocupació pels esdeveniments que van seguir la retirada dels Estats Units i l’OTAN de l’Afganistan, lamentem la pèrdua brutal de vides humanes i demanem accions urgents per evitar noves crisis humanitàries i retrocessos en els camps de l’estat de dret, les llibertats fonamentals i els drets humans, especialment els drets de les dones, els nens i les minories ètniques;
  2. Subratllem la necessitat que la Unió Europea demostri més assertivitat en l’escena internacional, assumeixi un paper més actiu en la preservació de l’ordre internacional i aprofundeixi els seus llaços amb els Estats Units i altres aliats afins al desenvolupament d’un full de ruta clar i estratègia comuna sobre el futur de l'Afganistan;
  3. Advertim sobre els perills d’una desaparició total de la societat civil a l’Afganistan i instem la Unió Europea i els seus estats membres a continuar donant suport a la societat civil afganesa dins i fora de l’Afganistan;
  4. Fem una crida a les autoritats afganeses per garantir la seguretat de les organitzacions locals i internacionals de la societat civil (OSC), les ONG i les organitzacions humanitàries, inclosos els periodistes i els defensors dels drets humans;
  5. Subratllem que la cooperació amb els països veïns, inclosos el Pakistan, l'Iran, la Xina, l'Índia i Rússia, és crucial per aconseguir l'estabilització de l'Àsia central i garantir que l'ajuda humanitària arribi a les poblacions vulnerables, en particular les dones i els nens, a l'Afganistan i a països veïns;
  6. Subratllem que és un deure moral que Europa ajudi al poble afganès: basant-se en els nostres valors, els europeus haurien de proporcionar ajuda humanitària, protegir els compromesos amb els drets humans i la democràcia i ser solidaris amb les organitzacions de la societat civil i els activistes locals.

Seguir llegint

Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

La participació àmplia de la societat civil és clau per a una forta recuperació a Europa

publicat

on

En una audiència organitzada pel Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) es van discutir oportunitats i reptes en la implementació dels Plans Nacionals de Recuperació i Resiliència als diversos estats membres, i es va revelar que la societat civil encara està lluny d’implicar-se eficaçment en el procés. Es van demanar consultes millorades en la pròxima fase d’implementació, després de les mancances en la fase de redacció.

Europa pot tenir una recuperació post-pandèmia més forta si la societat civil participa plenament en l’etapa d’implementació dels Plans Nacionals de Recuperació i Resiliència (PNRR) als diversos estats membres, impulsant així la justa transició cap a una economia europea verda, digital i sostenible. Aquest és el missatge principal de l’audiència celebrada a Brussel·les i remotament pel Grup Europeu Semestral (ESG) de la Secció per a la Unió Econòmica i Monetària i Cohesió Econòmica i Social (ECO) del 6 de setembre de 2021.

"És essencial superar les greus mancances de la fase de redacció del PNRP", va dir Javier Doz Orrit, President de l’ESG. Va demanar "una forta recuperació que enforteixi la cohesió social implicant realment els agents socials i la societat civil organitzada, per a una transició justa, verda i digital. La seva participació és particularment important pel que fa a les reformes del mercat laboral, els serveis públics i els sistemes de pensions i en la implementació de plans d'inversió ".

anunci

En general, la participació de la societat civil organitzada encara és baixa en molts estats membres. Les organitzacions han estat informades i, en molts casos, consultades breument; no obstant això, això només ha donat resultats limitats. A la majoria dels estats membres, no hi ha hagut consultes formals i efectives que condueixin a modificacions significatives de les propostes inicials del govern, amb algunes excepcions. Per tant, la Comissió hauria de fer un seguiment del Reglament del mecanisme de recuperació i resiliència (RRF) i assegurar-se que s’està implementant correctament als Estats membres, per exemple mitjançant la creació d’estructures participatives amb les autoritats nacionals, locals i regionals, els interlocutors socials i la societat civil. organitzacions.

"La participació de la societat civil en la implementació dels PNRP és vital perquè els plans seran més eficients i seran més fàcilment propietaris de la gent, però també és una manifestació important dels nostres valors europeus comuns, tal com estableix l'article 2 del Tractat. Malauradament, encara és lluny de ser suficient a la majoria dels estats membres ", va afegir Krzysztof Balon, president del grup d 'estudi de l' opinió actual del CESE sobre L’Estratègia anual de creixement sostenible 2021.

Estat actual: implementació dels PNRR

anunci

L'esdeveniment, que es titulava "Cap al semestre europeu 2022: implementació dels plans nacionals de recuperació i resiliència", va reunir les opinions de diverses organitzacions de la societat civil, òrgans de la UE i grups de reflexió.

Rob Jonkman, membre del Comitè de les Regions de la UE (CoR) i ponent per a la seva opinió sobre la implementació de la RRF, va destacar que la clau per a l’èxit de la implementació dels PNRR era la propietat social àmplia als Estats membres. Per tant, la participació directa de la societat civil en general, incloses les autoritats locals i regionals, els interlocutors socials i les ONG, va ser crucial.

Johannes Lübking del grup de treball de recuperació i resiliència de la Comissió Europea (RECOVER) va establir l’escenari presentant xifres: fins ara s’han presentat 25 PNRR i 18 ja han estat aprovats. Per a la transició verda, la majoria dels fons s’han destinat a la mobilitat sostenible, mentre que, per a la transformació digital, la majoria s’han destinat a serveis públics digitals.

Zsolt Darvas, en representació de Bruegel, va destacar que la implementació de reformes i projectes d'inversió pública recolzats pel FPR va ser extremadament important en molts estats membres en els propers anys. En aquest sentit, va expressar la seva preocupació pel que fa a la capacitat d’absorció de determinats estats membres. Per tant, es va demanar un seguiment estret.

La majoria dels participants van coincidir en que havien començat a aparèixer diverses senyals d’alerta en el procés d’implementació del PNRR: fins ara, certs estats membres havien ignorat les recomanacions específiques per país de la Comissió, de manera que hi havia escepticisme sobre un possible futur canvi d’actitud. . A més, es van qüestionar els efectes transformadors de les inversions en RRF, així com la seva eficiència i eficàcia.

El camí a seguir, cap al cicle del semestre europeu del 2022

De cara al proper cicle del semestre europeu, Markus Ferber, Eurodiputada i ponent de la Estratègia anual de creixement sostenible 2021, va dir que fins ara no hi havia hagut massa consultes amb les autoritats regionals i locals ni amb la societat civil, tal com estava previst inicialment dins dels PNRR, i que es tractava d'un error, ja que una postura més inclusiva només beneficiaria els plans.

En la mateixa línia, James Watson des de BusinessEurope van assenyalar que la implementació del NRRP no només podia ser un exercici de marca, sinó que hauria d’estar d’acord amb l’esperit real de l’instrument: s’hauria de reconèixer el paper dels interlocutors socials i les consultes en els fòrums públics i no darrere. portes tancades.

Marco Cilento, en representació de la Confederació Europea de Sindicats (CES), va plantejar la qüestió de llocs de treball de qualitat, productivitat, salaris més alts i millors condicions laborals, destacant que només els resultats tangibles per a les persones podrien situar-los realment al centre de la UE.

Finalment, Hanna Surmatz, del Centre de la Fundació Europea (EFC) i membre del Grup d'Enllaç del CESE, també van coincidir en la importància de la consulta amb els socis de la societat civil, esmentant que això seria fonamental per reestructurar el semestre europeu, fent que la gent se sentia realment implicada i contribuint a construir un futur europeu inclusiu.

"És clar que cal augmentar la participació de la societat civil en el procés d'implementació per permetre una millor propietat nacional i implementació dels PNRR. Seguirem supervisant la situació perquè volem treure conclusions eficients i tenir un impacte positiu en el procés. Volem marca la diferència i el moment d’acció és ara ", va concloure Gonçalo Llop Xavier, ponent de l’opinió del CESE, que s’ha d’adoptar a la sessió plenària d’octubre.

Seguir llegint

Discapacitat

El CESE acull amb satisfacció l'estratègia de drets de la discapacitat de la UE, però identifica les debilitats que haurien de solucionar-se

publicat

on

El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) celebra la nova Estratègia de la UE sobre Drets amb Discapacitat com un pas endavant en la implementació del Conveni de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (UNCRPD). L’Estratègia ha assumit molts dels suggeriments proposats pel CESE, el moviment europeu per a discapacitats i la societat civil. Les propostes inclouen una plena harmonització de la nova agenda i una supervisió reforçada de la seva aplicació a nivell de la UE. No obstant això, el CESE està preocupat per la reducció de les mesures obligatòries i de la legislació vigent que implementa l'estratègia.

En la sessió plenària celebrada el 7 de juliol, el CESE va aprovar el dictamen Estratègia sobre els drets de les persones amb discapacitat, en què va adoptar la nova estratègia de la Comissió Europea, destinada a millorar la vida d’uns 100 milions d’europeus amb discapacitat durant la propera dècada.

Tot i descriure la nova estratègia com a lloable i més ambiciosa que la seva predecessora, el CESE estava preocupat per les perspectives de la seva bona implementació. També va lamentar l'absència de mesures concretes i específiques per acabar amb la discriminació de les dones i les nenes amb discapacitat.

anunci

"L'Estratègia sobre els drets de la discapacitat pot fer avançar els drets de les persones amb discapacitat a la UE i té un potencial per aconseguir canvis reals, però això depèn completament de la seva implementació i de l'ambiciós de les accions individuals. Ha assumit les propostes de la El CESE i el moviment per a discapacitats. Tot i això, no té ambició en la legislació obligatòria ", va dir el ponent de l'opinió, Ioannis Vardakastanis.

"Hem de convertir les paraules en fets. Si la Comissió Europea i els estats membres no són ambiciosos per impulsar accions que desafien l'statu quo, l'estratègia podria quedar fora de les expectatives de prop de 100 milions de persones amb discapacitat a la UE, "va advertir.

El mecanisme de recuperació i resiliència de la UE (RRF) hauria d’estar fortament relacionat amb l’Estratègia de drets de la discapacitat de la UE i ajudar les persones amb discapacitat a recuperar-se dels efectes de la pandèmia, ja que van ser dels més afectats. El vincle amb la implementació i el seguiment del pla d'acció per al pilar de drets socials de la UE també s'hauria d'assegurar i maximitzar, segons el CESE en el dictamen.

anunci

S'haurien de proporcionar suficients recursos humans i financers per al sistema de control actual de les accions de la UE relacionades amb la UNCRPD. El CESE va recomanar fermament a la Comissió Europea que examinés com les institucions de la UE i els estats membres poden cooperar per incloure millor les persones amb discapacitat mitjançant la revisió de la declaració de competències existent i la ratificació del protocol opcional de la UNCRPD. Aquests passos donaran a la UE una paraula més decisiva en el compliment dels estats membres de les disposicions de la UNCRPD. La Comissió també ha de ser decidida a l’hora d’oposar-se als plans d’inversions que van en contra de l’UNCRPD, com ara les inversions en entorns d’atenció institucional.

El CESE va demanar accions específiques per atendre les necessitats de dones i nenes amb discapacitat mitjançant una iniciativa estrella a la segona meitat del període de l’Estratègia de Drets de la Discapacitat de la UE per garantir la inclusió de la dimensió de gènere. L’atenció a les dones hauria d’incloure una dimensió de la violència de gènere i les dones com a cuidadores informals de familiars amb discapacitat.

El CESE es va mostrar satisfet de veure la proposta d’un centre de recursos anomenat AccessibleEU, una de les iniciatives emblemàtiques de la nova estratègia, tot i que va quedar a la baixa de la sol·licitud del CESE d’un Consell d’accés de la UE amb competències més àmplies. L’objectiu d’AccessibleEU seria reunir autoritats nacionals responsables d’implementar i fer complir les normes d’accessibilitat i experts i professionals de l’accessibilitat, i controlar l’aplicació de les lleis de la UE que preveuen l’accessibilitat. El Comitè ha subratllat que la Comissió ha de ser clara i transparent sobre com té previst finançar i dotar de personal aquesta agència i com s’assegurarà que les persones amb discapacitat estiguin representades.

El CESE recolza fermament la iniciativa emblemàtica de la targeta de discapacitat de la UE i creu que pot potenciar un gran canvi. No obstant això, lamenta que encara no hi hagi cap compromís sobre com garantir que els Estats membres ho reconeguin. El Comitè subratlla la necessitat que la targeta de discapacitat s’implementi mitjançant un reglament que la faci directament aplicable i aplicable a tota la UE.

Les persones amb discapacitat haurien de tenir la possibilitat de tenir un paper complet en la vida política de les seves comunitats. El CESE recolza el pla d’una guia de bones pràctiques electorals que abordi la participació de les persones amb discapacitat en el procés electoral per tal de garantir-ne la política. drets.

És crucial centrar-se en feines de bona qualitat per a persones amb discapacitat, especialment a la llum de la pandèmia COVID-19. El CESE subratlla que l'objectiu principal no són només taxes d'ocupació més altes, sinó també una ocupació de qualitat que permeti a les persones amb discapacitat millorar les seves circumstàncies socials a través del treball. El CESE suggereix incloure indicadors sobre la qualitat de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

El CESE també demana que el moviment per a discapacitats sigui proactiu i que impulsi totes i cadascuna de les accions d'aquesta estratègia per complir el que promet. Els agents socials i les organitzacions de la societat civil han de recolzar plenament la implementació de la nova estratègia. El CESE va concloure que no és la pròpia estratègia la que aportarà canvis reals a les persones amb discapacitat, sinó la força de cadascun dels seus components durant la pròxima dècada.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències