Connecteu-vos amb nosaltres

Eleccions europees 2024

Els danesos al Regne Unit entre els ciutadans de la UE no poden votar a les eleccions europees 

COMPARTIR:

publicat

on

per Else Kvist, periodista independent i assessora de comunicació 

Com que milions de ciutadans de la UE que viuen al Regne Unit voten a les eleccions al Parlament Europeu, no ho és només britànics que ja no podran votar en aquestes eleccions després del Brexit. 

Com a ciutadà danès que viu al Regne Unit, juntament amb la gran majoria dels altres danesos que s'han establert aquí, no podré votar. Ja que Dinamarca és un dels pocs dels 27 estats membres actuals de la UE, que no permeten que la majoria dels seus ciutadans votin des de fora de la UE. Els altres 'culpables' són Bulgària, Xipre, Malta i Irlanda. 

Per contra, Suècia, Polònia i França es troben entre els 22 estats membres que permeten als seus ciutadans votar des de fora de la UE a les eleccions al Parlament Europeu. Així, mentre que la majoria dels ciutadans de la UE al Regne Unit poden votar a les ambaixades, per correu postal, vot electrònic o delegació, molts de nosaltres no tindrem veu sobre qui ens representa al Parlament Europeu. Això malgrat que molts de nosaltres hem exercit el nostre dret a la llibertat de moviment molt abans del Brexit, mentre que se suposa que l'acord de retirada del Regne Unit amb la UE protegeix els nostres drets. 

Tot i que, per descomptat, estic content que molts dels meus conciutadans de la UE tinguin l'oportunitat de fer sentir la seva veu, no té gaire sentit que a alguns de nosaltres se'ns negui el dret a votar al mateix parlament, que està destinat a representar tots els ciutadans de la UE. . A part dels cinc països esmentats, que priven els seus drets dels ciutadans que viuen fora de la UE, altres estats membres dificulten que els seus ciutadans puguin votar a la pràctica des de l'estranger. Això inclou Itàlia amb els seus ciutadans que han de tornar a Itàlia per votar. Així, en realitat, és poc probable que la majoria del mig milió d'italians que viuen al Regne Unit voten a les eleccions, juntament amb uns 30,000 danesos que es creu que viuen al Regne Unit.

En el cas de Dinamarca, només són col·lectius molt concrets, com ara diplomàtics, empleats col·locats aquí per una empresa danesa o aquells que tenen previst tornar a Dinamarca en un termini de dos anys, els que tenen dret a votar des de fora de la UE. Com a ciutadà danès, també perds el teu dret de vot a les eleccions nacionals per al parlament danès quan et trasllades a l'estranger, tret que pertanyis a un dels grups especificats. 

anunci

Per a un dels meus companys danesos aquí al Regne Unit, la situació és particularment peculiar. Brontë Aurell, que va cofundar Scandi-Kitchen al West End de Londres amb el seu marit suec Jonas Aurell, és molt coneguda entre els danesos del Regne Unit. També és autora de diversos llibres de cuina i va ser reconeguda com a "Londres excepcional" per l'alcalde de la capital, Sadiq Khan. Bronte, que va arribar al Regne Unit als anys 90, amb 17 anys, va dir: “Mai a la meva vida he pogut votar a cap elecció nacional. El meu marit, de l'altra banda del pont, pot votar a les eleccions generals a Suècia i a les eleccions de la UE. Intento educar els meus fills ensenyant-los l'important que és votar i exercir els drets democràtics, i, tanmateix, no ho puc fer jo mateix”.

La Fundació ECIT, un grup de reflexió amb seu a Brussel·les i Votants Sense Fronteres va escriure a la Comissió Europea el 2021 per demanar que es prenguessin procediments d'infracció contra els estats membres, que no permeten que la majoria dels seus ciutadans votin des de l'estranger. La comissió va respondre que no tenien competència per fer-ho per a les eleccions nacionals.

Així, en canvi, la Fundació ECIT ha centrat la seva atenció en les eleccions a la UE. Juntament amb un despatx d'advocats, estan presentant una queixa legal davant la Comissió Europea, així com estudien la possibilitat d'emprendre accions legals contra qualsevol dels estats membres de la UE, que no permeten als seus ciutadans votar al Parlament Europeu. El focus se centrarà en els ciutadans de la UE al Regne Unit, molts dels quals van exercir el seu dret a la llibertat de moviment abans del Brexit. Per tant, la fundació busca ciutadans de països com Dinamarca i Irlanda, que estiguin preocupats per la seva privació de drets i que estiguin disposats a actuar com a demandants en un cas legal. 

New Europeans UK és una organització benèfica que treballa per garantir i millorar els drets dels ciutadans de la UE al Regne Unit, així com dels britànics a l'estranger, per a la qual treballo com a assessor de comunicacions. 

El president de New Europeans UK, el doctor Ruvi Ziegler, que està ajudant a la Fundació ECIT a plantejar la impugnació legal, va dir: "Al meu entendre, la divergència a la UE en relació a les eleccions al Parlament Europeu és problemàtica per si mateixa. Això és perquè el Parlament Europeu és una institució sindical: els estats membres actuen en nom del sindicat quan administren els processos electorals al Parlament Europeu. -Per tant, quan tens estàndards d'elegibilitat divergents entre els estats membres, viola el principi d'igualtat dels ciutadans de la UE. El principi d'igualtat està recollit a l'article 9 del Tractat de la Unió Europea. Una altra part del tractat estableix que tot ciutadà té dret a participar en la vida democràtica de la Unió (article 10). 

Quan vaig intentar votar a les darreres eleccions al Parlament Europeu del 2019, en què va participar el Regne Unit, vaig ser rebutjat al meu col·legi electoral local a l'est de Londres. Aleshores, em van dir que se suposava que havia d'omplir un formulari que declarava que no votaria al meu país d'origen (Dinamarca). De fet, m'havia posat en contacte amb el meu ajuntament per avançat i encara tinc la carta que vaig rebre que em deia que ja estava inscrit per votar i que no havia de fer res més. No obstant això, em vaig convertir en només un dels 1.7 milions de ciutadans de la UE estimats al Regne Unit i britànics a la UE, als quals, segons la Comissió Electoral, se'ls va denegar el nostre vot en aquelles eleccions. La majoria d'ells per manca d'informació sobre els formularis que hem d'omplir.

Aleshores, aquest va ser un "punt d'inflexió" per a mi després que el Regne Unit tampoc hagués permès que els ciutadans de la UE votessin al referèndum sobre el Brexit, i així és com em vaig involucrar inicialment amb New Europeans UK com a activista. Però tot i que el Regne Unit em va negar el vot a les eleccions de la UE el 2019, ara Dinamarca em nega el meu dret a votar a les eleccions d'enguany.

Així que em vaig posar en contacte amb Danes Worldwide, una organització membre que vetlla pels interessos dels danesos d'arreu del món. El seu secretari general, Michael Bach Petersen, va dir: "Tots els danesos a l'estranger, inclosos tots els que resideixen fora de la UE, haurien de poder votar a les eleccions al Parlament Europeu en condicions d'igualtat amb tots els altres ciutadans de la UE, de la mateixa manera que també haurien de ser-ho. poder votar a les eleccions generals a Dinamarca. 

"Malauradament, Dinamarca és un dels pocs països de la UE que no ofereix aquesta opció, i per descomptat volem canviar-ho". 

També em vaig posar en contacte amb el govern danès. El Ministeri d'Estat em va remetre al Ministeri d'Interior i Salut, que em va respondre que no podien ajudar.

No obstant això, amb el suport de Danes Worldwide, la Fundació ECIT i New Europeans UK, entre d'altres, estic segur que aquestes organitzacions lluitaran contra el nostre racó. Això em dóna l'esperança que els danesos i altres ciutadans de la UE desautoritzats al Regne Unit i a altres llocs puguin obtenir un vot a les properes eleccions al Parlament Europeu, ja sigui per mitjans polítics o legals, a mesura que s'instal·la un nou parlament i es negocien nous tractats. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències