Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Com fer front a la disminució de la població a les regions europees?

COMPARTIR:

publicat

on

El canvi demogràfic pot suposar un gran repte per a la UE. El Parlament Europeu ha examinat les causes i les possibles solucions al voltant d'aquest problema Societat.

La dinàmica de població a la UE té un impacte sobre diversos aspectes de la vida, des de les repercussions econòmiques i socials fins als efectes culturals i ambientals.

Tot i que encara es desconeixen les conseqüències completes de la crisi de la Covid-19, és probable que la pandèmia afecti les taxes de natalitat i mortalitat, així com els fluxos migratoris a Europa. Tendències demogràfiques a la UE 

  • Despoblació de determinades regions: forts descensos especialment a l'est i el sud d'Europa, a causa de la combinació de la migració intracomunitaria des d'aquestes zones i les baixes taxes de fecunditat 
  • Fuga/guany de cervells: les "regions emissores" estan perdent altes habilitats i competències en benefici de les "regions receptores" com a conseqüència de l'emigració permanent 
  • La bretxa entre zones urbanes i rurals: les zones rurals representen fins al 44% de la superfície de la UE, però el 78% de la població europea viu a zones urbanes o zones urbanes funcionals 
  • Població envellida: a causa de l’esperança de vida creixent, es preveu que el 30.3% de la població tingui 65 anys o més el 2070 (en comparació amb el 20.3% del 2019) 
  • Descens de la població: el 2015 la UE va experimentar el primer descens natural de la població (registrant més defuncions que naixements); s'espera que la població disminueixi significativament a la llarga 

Les regions amb una disminució ràpida de la població es veuen afectades per una greu bretxa en la prestació de serveis socials (assistència sanitària, cultural), física (transport) i connectivitat TIC, educació i oportunitats laborals.

Principals causes dels canvis demogràfics regionals

Les regions despoblades són sovint zones rurals o postindustrials de baixos ingressos, amb menys oportunitats laborals. L’èxode de treballadors més joves i qualificats ha afectat encara més l’envelliment, la renovació de la generació i el desenvolupament agrícola.

La lliure circulació de treballs és una de les quatre llibertats de la UE i del seu mercat únic. La crisi econòmica del 2008 va fer que joves professionals formats del sud i l'est d'Europa es traslladessin al nord-oest d'Europa.

anunci

És probable que la crisi de la COVID-19 afavoreixi aquesta tendència. S'espera que la reducció de l'activitat econòmica i l'atur generin una nova onada migratòria de joves tant dins com entre els països de la UE.

El que vol el Parlament Europeu

Els eurodiputats volen que el repte demogràfic sigui una prioritat per a la UE, juntament amb els problemes climàtics i la transició digital. Un enfocament coordinat –integrant els principis de sostenibilitat, ecologització i digitalització en diferents polítiques de la UE– també contribuiria a revertir les tendències demogràfiques negatives.

Les autoritats nacionals i locals són igualment importants en la resposta als canvis demogràfics. Com a socis del Instal·lació de recuperació i resiliència, estan millor situats per plantejar plans de recuperació de les regions més vulnerables.

La UE no hauria de descuidar les regions rurals i remotes en la seva estratègia de mobilitat: les xarxes de transport poden aturar la despoblació reforçant la connectivitat rural-urbana.

Rural el turisme podria tenir un paper important en l’abordatge del despoblament impulsant la creació d’ocupació i la diversificació econòmica i demogràfica de les zones rurals.

La pandèmia ha revelat una bretxa digital, que afecta especialment a les persones grans i a les que viuen en regions menys desenvolupades. Les inversions en el sector digital han de permetre una transició justa i equitativa cap a una economia digital i un sistema d'educació digital en línia accessible a tots els ciutadans.

La propagació del teletreball durant la crisi de la COVID-19 podria ajudar a revertir les tendències de despoblació a les zones rurals, fent possible que els joves educats es quedin a les zones que d'altra manera abandonarien.

Fer front als desequilibris demogràfics augmenta la cohesió econòmica, social i territorial de la Unió i és una manera de fer-ho contra la radicalització.

Per saber més 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències