Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Splish, splash! Nedar amb seguretat a les aigües europees aquest estiu

publicat

on

A casa o a l’estranger, els europeus poden nedar amb seguretat aquest estiu, ja que el 93% dels llocs de bany compleixen els requisits mínims de qualitat establerts per les normes de la UE.

Alguns 83% dels llocs de bany supervisats a tota la UE en 2020 són considerats excel·lents en la Informe anual de l'Agència Europea de Medi Ambient, el que significa que estaven majoritàriament lliures de contaminants perjudicials per a la salut humana i el medi ambient.

Els països amb més nombre de llocs de bany amb una qualitat de l’aigua excel·lent (95% o més) són Malta, Xipre, Croàcia, Grècia i Àustria.

Llegiu aquesta descripció general com la UE millora la salut pública.

Per saber més 

Residus de plàstic

Residus de plàstic i reciclatge a la UE: dades i xifres

publicat

on

Nearly a third of plastic waste in Europe is recycled. Find out more facts and figures on plastic waste and its recycling in the EU with this infographic, Societat.

Infografia sobre residus de plàstic i reciclatge a Europa
Esbrineu els fets sobre residus de plàstic i reciclatge a la UE  

The production of plastic has grown exponentially in just a few decades - from 1.5 million tonnes in 1950 to 359 million tonnes in 2018 worldwide – and with it the amount of plastic waste. After a sharp drop in production in the first half of 2020 due to the COVID-19 pandemic, production recovered again in the second half of the year.

La UE ja està prenent mesures per reduir la quantitat de residus plàstics, però què passa amb els residus que es generen malgrat tots els esforços? I com es poden augmentar les taxes de reciclatge de plàstic?

Tractament de residus plàstics a Europa

A Europa, la recuperació d’energia és la forma més utilitzada d’eliminar els residus plàstics, seguida del reciclatge. Aproximadament el 25% de tots els residus plàstics generats es troben a l'abocador.

La meitat del plàstic recollit per al reciclatge s’exporta per ser tractat a països fora de la UE. Els motius de l’exportació són la manca de capacitat, tecnologia o recursos financers per tractar els residus de forma local.

Anteriorment, una part important dels residus plàstics exportats es va enviar a la Xina, però recentment restriccions a la importació de residus plàstics a la Xina és probable que disminueixi encara més les exportacions de la UE. Això suposa el risc d'una major incineració i abocament de residus de plàstic a Europa. Mentrestant, la UE intenta trobar maneres circulars i respectuoses amb el clima de gestionar els seus residus de plàstic.

La baixa proporció de reciclatge de plàstic a la UE significa pèrdues importants tant per a l’economia com per al medi ambient. S'estima que el 95% del valor del material d'embalatge de plàstic es perd a l'economia després d'un curt cicle de primer ús.

A nivell mundial, estimen els investigadors que la producció i la incineració de plàstic van bombar més de 850 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera el 2019. El 2050, aquestes emissions podrien augmentar fins als 2.8 milions de tones, una part de les quals es podrien evitar gràcies a un millor reciclatge.

Llegiu més sobre gestió de residus a la UE.

Problemes amb el reciclatge del plàstic

Els principals problemes que complicen el reciclatge del plàstic són la qualitat i el preu del producte reciclat, en comparació amb el seu homòleg no reciclat. Els processadors de plàstic requereixen grans quantitats de plàstic reciclat, fabricats segons especificacions estrictament controlades i a un preu competitiu.

No obstant això, atès que els plàstics es poden personalitzar fàcilment segons les necessitats (funcionals o estètiques) de cada fabricant, la diversitat de la matèria primera complica el procés de reciclatge, fent-lo costós i afectant la qualitat del producte final. Com a conseqüència, la demanda de plàstics reciclats creix ràpidament, tot i que el 2018 només representava el 6% de la demanda de plàstics a Europa.

Obteniu més informació sobre els plans de la UE per assolir una economia circular el 2050, inclòs reducció de plàstic.

EU solutions to increase recycling rates

El maig de 2018, la Comissió Europea va presentar una proposta per tractar el tema de escombraries marines de plàstic. Inclou la prohibició de la UE de produir els deu primers plàstics d’un sol ús que es troben a les platges europees a partir del 10 de juliol de 3.

Com a part de la Deal Green, El 55% dels residus d'envasos de plàstic s'haurien de reciclar el 2030. Això implicaria un millor disseny per a la reciclabilitat, però els eurodiputats creuen que també són necessàries mesures per estimular el mercat del plàstic reciclat.

Aquestes mesures poden incloure:

  • Creating quality standards for secondary plastics;
  • encouraging certification in order to increase the trust of both industry and consumers;
  • introducing mandatory rules on minimum recycled content in certain products, and;
  • encouraging EU countries to consider reducing VAT on recycled products.


El Parlament Europeu també va donar suport al restricció de bosses de plàstic lleugeres a la UE en 2015.

A més, els eurodiputats van demanar a la Comissió que ho prengués acció contra els micro plàstics.

Llegiu més sobre l'estratègia de la UE per reduir els residus de plàstic.

Per saber més 

Seguir llegint

medi ambient

Gestió de l'aigua: la Comissió consulta per actualitzar les llistes de contaminants que afecten les aigües superficials i subterrànies

publicat

on

La Comissió ha llançat un consulta pública en línia buscar opinions sobre la propera revisió de les llistes de contaminants que es produeixen a les aigües superficials i subterrànies, així com sobre les normes reguladores corresponents. Aquesta iniciativa és particularment important per implementar la recentment adoptada Pla d’acció de contaminació zero com a part de la Acord Verd Europeu, i esforços més amplis per garantir un ús més eficient i segur de l'aigua.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: “Tots els europeus haurien de beneficiar-se d’aigua neta. Garantir una bona qualitat de les aigües superficials i subterrànies a Europa és fonamental per a la salut humana i el medi ambient. Cal evitar la contaminació causada per pesticides, productes químics fets per l’home o per residus de productes farmacèutics. Volem escoltar la vostra opinió sobre com es pot aconseguir millor això ".

Es va trobar una avaluació recent ("comprovació de la forma física") al desembre de 2019 La legislació de la UE sobre aigües és adequada per als propòsits. Tot i això, cal millorar en aspectes com la inversió, l'aplicació de normes, la integració d'objectius d'aigua en altres polítiques, la simplificació administrativa i la digitalització. Aquesta revisió té com a objectiu solucionar algunes de les mancances en relació amb la contaminació química i l’obligació legal de revisar periòdicament les llistes de contaminants, així com ajudar a accelerar la seva implementació. La consulta pública està oberta a comentaris fins a l’1 de novembre de 2021. Hi trobareu més informació comunicat de premsa.

Seguir llegint

medi ambient

La UE inverteix 122 milions d’euros en projectes innovadors per descarbonitzar l’economia

publicat

on

Per primera vegada des de la creació del Fons d'Innovació, la Unió Europea inverteix 118 milions d'euros en 32 petits projectes innovadors ubicats a 14 estats membres de la UE, Islàndia i Noruega. Les subvencions donaran suport a projectes destinats a introduir tecnologies baixes en carboni al mercat en indústries intensives en energia, hidrogen, emmagatzematge d'energia i energies renovables. A més d’aquestes subvencions, 15 projectes ubicats a 10 estats membres de la UE i Noruega es beneficiaran d’una ajuda al desenvolupament de projectes per valor de fins a 4.4 milions d’euros, amb l’objectiu d’avançar la seva maduresa.

El vicepresident executiu, Timmermans, va dir: "Amb la inversió actual, la UE dóna suport concret a projectes de tecnologia neta a tota Europa per ampliar solucions tecnològiques que puguin ajudar a assolir la neutralitat climàtica el 2050. L'augment del Fons d'innovació proposat a Fit for 55 El paquet permetrà a la UE donar suport a més projectes en el futur, accelerar-los i portar-los al mercat el més ràpidament possible ".

A el comunicat de premsa està disponible en línia.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències