Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Els eurodiputats volen protecció per als mitjans de comunicació, les ONG i la societat civil contra demandes abusives

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Segons les comissions de llibertats civils i assumptes legals del Parlament, la UE necessita normes contra accions legals vexatòries destinades a silenciar veus crítiques. JURI  LIBE.

En un esborrany d’informe aprovat dijous (14 d’octubre) amb 63 vots a favor, nou en contra i 10 abstencions, els eurodiputats proposen mesures per contrarestar l’amenaça que els plets estratègics contra la participació pública (SLAPP) suposen per a periodistes, ONG i societat civil.

Els eurodiputats lamenten que cap estat membre encara hagi promulgat una legislació específica contra els SLAPP i els preocupa l’efecte d’aquestes demandes sobre els valors de la UE i el mercat interior. A l’informe, destaquen el freqüent desequilibri de poder i recursos entre demandants i acusats, que soscava el dret a un judici just. Els eurodiputats estan especialment preocupats pel fet que els SLAPP es financin amb pressupostos estatals i el seu ús en combinació amb altres mesures estatals contra mitjans independents, periodisme i societat civil.

Mesures per protegir les víctimes i sancionar els agressors

anunci

L’esborrany d’informe adoptat pels comitès demana a la Comissió que analitzi les millors pràctiques aplicades actualment fora de la UE als SLAPP i presenti un paquet de mesures, inclosa la legislació. Segons els diputats, aquests haurien d'incloure:

 • An marc legal ambiciós a la propera Llei de llibertat de mitjans;
 • la prevenció de "turisme de difamació" o "fòrum de compres" mitjançant normes uniformes i previsibles de difamació, i establint que els casos haurien de ser resolts pels tribunals (i segons les lleis) del lloc de residència habitual de l'acusat;
 • normes sobre acomiadament anticipat pels tribunals perquè els SLAPP es puguin aturar ràpidament en funció de criteris objectius, com ara el nombre i la naturalesa de les demandes o accions interposades pel demandant, l’elecció de la jurisdicció i la llei o l’existència d’un desequilibri de poder clar i pesat;
 • sancions per al reclamant si no justifiquen per què la seva acció no és abusiva, les normes que asseguren la consideració de motius abusius fins i tot si no es concedeix l’acomiadament anticipat i el pagament de les despeses i danys soferts per la víctima;
 • proteccions contra SLAPP combinades, és a dir, aquells que combinen càrregues de responsabilitat penal i civil, i mesures per garantir aquesta difamació (que és un delicte penal a la majoria dels estats membres, tot i els requeriments per a la seva despenalització per part del Consell d'Europa i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa) no es poden utilitzar per a SLAPP;
 • una directiva de la UE que estableix normes mínimes, que haurien de protegir les víctimes mentre prevenir i sancionar l’ús indegut de mesures anti-SLAPP, per exemple, mitjançant governs autoritaris que els armen per protegir les seves ONG organitzades pel govern, i;
 • ajuda econòmica per a ajuda legal i psicològica per a les víctimes de SLAPP i organitzacions que els assisteixen, i una formació adequada de jutges i advocats.

cometes

Coponente Roberta Metsola (PPE, MT) "El fort suport al nostre informe envia un missatge poderós que el Parlament salvaguardarà el quart pilar de la nostra democràcia. Demanem mecanismes que permetin acomiadar amb rapidesa demandes vexàtiques i ajudar els afectats a reclamar una indemnització. Volem un Fons de la UE i xarxes d'informació per donar suport a les víctimes. La qüestió clau és l’equilibri: ens dirigim a aquells que abusen dels nostres sistemes legals per silenciar o intimidar, tot protegint els atrapats pel foc creuat, molts dels quals no tenen cap altre lloc on recórrer ”.

anunci

Coponente Tiemo Wölken (S&D, DE) Va dir: “Fins i tot abans que es materialitzessin, els SLAPP soscaven l’estat de dret, el mercat intern i els drets d’expressió, informació i associació. Fem una crida a la Comissió per presentar propostes legislatives concretes i factibles, per exemple sobre "turisme de difamació" i "fòrum de compres". També proposem mesures no legislatives clau, com l'assistència financera i jurídica eficaç, així com suport psicològic i assessorament pràctic, que hauria de proporcionar un finestrador únic de "primers auxilis" per a les víctimes ".

Łukasz Kohut, ponent de S&D per a les llibertats civils, la justícia i els assumptes interiors, va dir: "Els rics i els poderosos, incloses les figures governamentals, tenen infinits recursos per debilitar el periodisme i silenciar els crítics mitjançant processos judicials abusius. Massa periodistes, organitzacions de mitjans de comunicació i ONG s’enfronten regularment a campanyes de difamació mitjançant l’ús d’aquestes demandes específiques. Però ningú hauria de témer les conseqüències legals per dir la veritat. Per això, el Parlament Europeu ha estat treballant amb urgència per enfortir la veu dels que treballen en la recerca de la veritat i posar fi a les demandes abusives. No hi ha massa esforç per protegir els periodistes ni la societat civil. Amb la llibertat dels mitjans de comunicació ja sotmesa a una forta pressió a la UE, necessitem que la Comissió posi sobre la taula propostes que incloguin garanties vinculants per a les víctimes dels SLAPP. A tota la UE, els governs nacionals també han d’aplicar plenament les recomanacions del Consell d’Europa sobre protecció i seguretat dels periodistes. Hem d’actuar per contrarestar qualsevol perillós esforç per minar la llibertat dels mitjans i la democràcia a la UE ”.

Propers passos

Es preveu que l’esborrany d’informe es presenti per a la votació del ple al novembre.

Més informació 

Comparteix aquest article:

Política Agrícola Comuna (PAC)

La reforma de la Política Agrària Comuna obté l'aprovació definitiva dels eurodiputats

publicat

on

Dimarts (23 de novembre), el Parlament va donar llum verda a la nova política agrícola de la UE. Aquesta versió reformada pretén ser més verda, més justa, més flexible i transparent, AGRI, sessió plenària.

Durant les negociacions sobre el paquet de reformes legislatives, els eurodiputats van insistir que l'enfortiment de la biodiversitat i l'adhesió a les lleis i compromisos ambientals i climàtics de la UE seran clau per a l'aplicació de la Política Agrària Comuna (PAC) reformada, que entrarà en vigor el 2023. Per avaluar si els plans estratègics nacionals de la PAC estan en línia amb aquests compromisos, els agricultors hauran de complir amb pràctiques respectuoses amb el clima i el medi ambient. Els estats membres estaran obligats a garantir que almenys el 35% del pressupost de desenvolupament rural i almenys el 25% dels pagaments directes es destinin a mesures mediambientals i climàtiques.

Més suport a les petites explotacions i als joves agricultors

Els eurodiputats van assegurar que un mínim del 10% dels pagaments directes es destinaran a donar suport a les petites i mitjanes explotacions i que almenys el 3% del pressupost de la PAC es destinarà a joves agricultors. També van insistir que una reserva de crisi amb un pressupost anual de 450 milions d'euros (a preus actuals) estarà permanentment preparada per ajudar els agricultors amb la inestabilitat de preus o de mercat.

anunci

Més transparència i millor compliment de les normes laborals

Com a resultat de la pressió del Parlament, les normes laborals de la UE en els sectors agraris seran millor supervisades i les infraccions sancionades gràcies a la cooperació entre els inspectors nacionals de treball i els organismes pagadors de la PAC.

La informació sobre els beneficiaris finals del suport de la UE serà més transparent gràcies a una eina de mineria de dades de la UE, a la qual tindran accés els estats membres i que ajuda a identificar el risc de frau verificant la informació a les bases de dades públiques.

anunci

Amb 452 vots a favor, 178 en contra i 57 abstencions es va aprovar el “Reglament de plans estratègics”, el “Reglament horitzontal” amb 485 vots a favor, 142 en contra i 61 abstencions i el “Reglament d'organització comuna de mercats” amb 487 a favor, 130 en contra i 71 abstencions.

Ponent del 'Reglament de plans estratègics' Peter Jahr (EPP, DE) va dir: “En aprovar la reforma de la PAC, garantim la seguretat de la planificació no només als estats membres, sinó sobretot als nostres agricultors europeus. Hem vetllat perquè aquesta PAC sigui més sostenible, transparent i previsible. El nou model de lliurament reduirà la càrrega burocràtica de la política agrícola sobre els agricultors. El nostre vot d'avui ha demostrat que volem protegir i promoure les explotacions familiars, les persones que mantenen i conserven el nostre paisatge cultural”.

Ponent de la "Regulació horitzontal" Ulrike Müller (RE, DE) va dir: “Avui és un dia històric per a la nova PAC, un dia en què avancem cap a una política agrícola més ambiciosa ambientalment, socialment conscient i orientada al rendiment. El nou model de lliurament garantirà que l'enfocament de la PAC es centrarà més en assolir els seus objectius i menys en el simple compliment de les normes. També ens hem assegurat que els pagaments de la PAC siguin més transparents i que els interessos financers de la UE estiguin millor protegits. Aquest CAP serà realment un èxit".

Ponent del "Reglament de l'organització comuna de mercats" Eric Andrieu (S&D, FR) va dir: “Per primera vegada en més de 30 anys, gràcies a l'organització comuna del mercat part de la reforma de la PAC, les reformes aprovades avui suposaran més regulació del mercat que desregulació. Podem estar orgullosos del lluny que hem arribat, perquè el progrés aconseguit és important per als agricultors, per al sector i per als consumidors. L'organització comuna de mercat és sens dubte un primer pas en la direcció correcta".

Propers passos

Les regles actuals de la PAC es van ampliar després del 31 de desembre de 2020 i es van substituir per regles de transició fins a finals de 2022. Un cop aprovades pel Consell, les noves normes seran aplicables a partir de l'1 de gener de 2023.

Més informació 

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Intel · ligència artificial

AI: "Hem d'actuar ràpidament per adonar-se del potencial de la UE"

publicat

on

La UE podria establir estàndards globals sobre intel·ligència artificial (IA), però per obtenir els seus beneficis, les regles han de ser ràpides i flexibles, va dir Axel Voss. (A la foto), l'eurodiputat responsable d'un informe sobre IA, Societat.

"Hem de ser conscients que la IA és d'una rellevància estratègica extremada", va dir Axel Voss (PPE, Alemanya) en aquest Entrevista en directe de Facebook. L'eurodiputat dirigeix ​​l'informe de la Comitè especial sobre intel·ligència artificial en l'era digital a través del Parlament Europeu.

Reconeixent la importància de la tecnologia, el Parlament va crear la comissió per centrar-se en la IA, conèixer com podria influir en l'economia de la UE, conèixer els enfocaments dels diferents països i fer suggeriments per a la legislació futura.

L'esborrany d'informe, presentat a la comissió el 9 de novembre de 2021, diu que la UE hauria de centrar-se en l'enorme potencial de la IA. L'autor de l'informe, Voss, va dir que aquesta tecnologia podria tenir un paper clau en àrees com el canvi climàtic, el sector de la salut i la competitivitat de la UE.

anunci

Més informació sobre què és la IA i com s'utilitza.

La UE pot convertir-se en un jugador d'IA més gran?

La UE s'està quedant enrere en la carrera tecnològica mundial i, si vol seguir sent una potència econòmica i mundial, diu l'informe, hauria de convertir-se en una potència global en IA. Si la UE no actua amb rapidesa i valentia, s'acabarà convertint en una "colònia digital" de la Xina, els EUA i altres estats i s'arriscarà a perdre la seva estabilitat política, seguretat social i llibertats individuals, diu l'informe. A més, les tecnologies emergents podrien provocar un desplaçament de poder global del món occidental.

anunci

El fracàs de la UE per comercialitzar les innovacions tecnològiques significa que "les nostres millors idees, talent i empreses" van a un altre lloc, segons l'informe. Voss va advertir que la finestra d'oportunitat s'està tancant, dient que la UE ha de "concentrar-se, prioritzar, invertir".

Europa s'hauria de concentrar més en models de negoci que permetin transformar la recerca en productes, garantir un entorn competitiu per a les empreses i evitar una fuga de cervells. Només 8 de les 200 principals empreses digitals tenen seu a la UE.

La importància de les dades

Les dades són crucials per al desenvolupament de la IA. "Si pensem que podem competir al món sense proporcionar dades, aleshores estem fora", va dir Voss. "Ens hauríem de centrar més en com podem proporcionar dades, incloses les dades personals".

"Massa gent pensa que no podem obrir el GDPR ara mateix", la qual cosa significa una manca de dades per a la indústria de la UE, va dir. El GDPR estableix un estàndard global, va dir Voss, "però no amb la mentalitat que si hem assolit un estàndard daurat no el podem canviar més: només et quedes en primer lloc si sempre estàs millorant".

"Els grans recopiladors de dades es troben a la Xina o als EUA. Si volem fer alguna cosa al respecte, hem de fer alguna cosa molt ràpid perquè la velocitat és una qüestió de competència en aquest àmbit".

Preocupacions per la democràcia i els drets humans

La UE està "acostumada a establir estàndards i a combinar-los amb els drets fonamentals, amb els valors europeus fonamentals. Això és el que podem oferir i també diria que això és una cosa que el món també necessita", va dir.

Voss creu que la UE pot mitigar els riscos que la IA pot suposar per als drets humans i la democràcia quan s'utilitza malament, com en alguns estats autoritaris, "si ho fem de manera pragmàtica".

Adverteix contra un plantejament ideològic. “Si ens concentrem a combinar aquesta tecnologia amb els nostres valors europeus bàsics i no sobrecarreguem la nostra indústria i les nostres empreses, tenim moltes possibilitats d'èxit."

Més informació sobre què vol el Parlament pel que fa a les normes d'IA.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Parlament Europeu

Futur d’Europa: els panells de ciutadans prenen la paraula

publicat

on

Els panells ciutadans es reuniran durant els propers mesos per debatre sobre el futur de la UE i fer recomanacions. Trobar més, assumptes de la UE.

La Conferència sobre el futur d’Europa posa les persones al centre del debat sobre com hauria d’evolucionar la UE per afrontar els reptes futurs. Els panells de ciutadans tenen un paper important a jugar: debatran sobre idees esdeveniments a tota la UE i les propostes presentades a través del Plataforma de conferències i farà recomanacions per discutir-les amb les institucions de la UE i altres parts interessades.

Qui hi participa?

Hi ha quatre panells de ciutadans europeus, cadascun dels quals inclou 200 ciutadans. Els membres del panell han estat seleccionats aleatòriament, però de manera que reflecteix la diversitat de la UE. Per exemple, hi haurà un nombre igual d’homes i dones a cada panell, a més d’una representació proporcional dels europeus de les zones urbanes i rurals. Els joves d’entre 16 i 25 anys formaran un terç dels membres.

anunci

Què es parlarà?

Cada panell tractarà alguns dels temes sobre els quals la gent ha estat convidada a proposar idees:

 • Economia més forta, justícia social i ocupació / educació, cultura, joventut, esport / transformació digital;
 • Democràcia europea / valors i drets, estat de dret, seguretat;
 • canvi climàtic, medi ambient / salut, i;
 • la UE al món / migració.


Els membres del panell podran plantejar problemes addicionals. A les reunions hi haurà experts independents per assessorar-los.

anunci

Quan es reuniran els panells ciutadans?

Cadascun dels panells es reunirà tres vegades. Les primeres sessions van tenir lloc durant quatre caps de setmana entre el 17 de setembre i el 17 d'octubre a les dependències del Parlament a Estrasburg. Les segones sessions tindran lloc al novembre en línia i les terceres sessions es faran al desembre i gener a ciutats de la UE, si la situació sanitària ho permet.

El calendari dels quatre panells ciutadans

PanellTemesPrimera sessióSegona sessióTercera sessió
1Economia més forta, justícia social i ocupació / educació, cultura, joventut, esport / transformació digital17 19-setembre5-7 novembre3-5 de desembre (Dublín)
2Democràcia europea / valors i drets, estat de dret, seguretat24 26-setembre12-14 novembre10-12 de desembre (Florència)
3Canvi climàtic, medi ambient / salut1-3 octubre19-21 novembre7-9 de gener (Varsòvia)
4La UE al món / migració15-17 octubre26-28 novembre14-16 de gener (Maastricht)

Quin serà el resultat?

Els grups formaran recomanacions, que es debatran en el Ple de la Conferència que reuneixi ciutadans, representants de les institucions de la UE i parlaments nacionals, així com altres parts interessades. Vint representants de cada panell participaran als plens de la conferència i presentaran el resultat del treball dels panells.

Les recomanacions dels grups s’incorporaran a l’informe final de la Conferència, que serà preparat a la primavera del 2022 pel comitè executiu de la Conferència. El consell està format per representants del Parlament Europeu, el Consell i la Comissió (les institucions que hauran de fer un seguiment de les conclusions), així com observadors de totes les parts interessades de la Conferència. L’informe s’elaborarà en plena col·laboració amb el Ple de la Conferència i haurà de rebre la seva aprovació.

Com seguir el treball dels panells?

Les sessions del panell on es reuneixen tots els membres es transmetran en línia. Podreu trobar més detalls sobre ells a la plataforma Conference. 

Conferència sobre el futur de l'europe

Conferència sobre el futur d'Europa: què és i com funciona?

Futur d'Europa: el ple de la conferència comença amb les expectatives de canvi

Conferència sobre el futur d’Europa: materials de campanya

Conferència sobre el futur d’Europa: temps per a les vostres idees

El futur d'Europa: idees de la gent al Ple de la Conferència

Futur d’Europa: els panells dels ciutadans prenen la paraula 

Futur d’Europa: els ciutadans debaten sobre política exterior i migracions

Els europeus debaten sobre com enfortir la democràcia i l’estat de dret

Futur d'Europa: els europeus debaten sobre economia, llocs de treball i educació a Estrasburg

Futur d'Europa: canvi climàtic, medi ambient, heaa continuació

“Hora d'obrir-se als ciutadans”: Conferència sobre el futur d'Europa

Conferència sobre el futur d’Europa: fes sentir la teva veu

Conferència sobre el futur d’Europa: llançament de la plataforma digital multilingüe

Conferència sobre el futur d’Europa: els preparatius continuen

Dia d’Europa: descobriu la Unió Europea el 9 de maig de 2021

Conferència sobre el futur d'Europa: llançament de la plataforma ciutadana el 19 d'abril

Construint l’Europa del demà: la UE obre camí a la Conferència sobre el futur d’Europa

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències