Connecteu-vos amb nosaltres

La legislació sobre residus de la UE

S'ha arribat a un acord sobre normes més estrictes de la UE per als enviaments de residus

COMPARTIR:

publicat

on

La setmana passada, el Parlament i el Consell van arribar a un acord provisional sobre la revisió dels procediments i mesures de control de la UE per als enviaments de residus.

La llei acordada té com a objectiu protegir el medi ambient i la salut humana de manera més eficaç, alhora que contribueix a assolir els objectius de neutralitat climàtica, economia circular i zero contaminació de la UE.

Enfortir les normes que regulen les exportacions de residus fora de la UE

Les exportacions de la UE de determinats residus no perillosos i barreges de residus no perillosos per a la seva recuperació (és a dir, per utilitzar-los amb altres finalitats) només es permetran als països no membres de l'OCDE que acceptin i compleixin els criteris per tractar aquests residus d'una manera ambientalment racional. manera, inclòs el compliment de les convencions internacionals del treball i dels drets dels treballadors. La Comissió elaborarà una llista d'aquests països receptors, que s'actualitzarà almenys cada dos anys.

El Parlament va assegurar que els residus plàstics ja no es poden exportar a països no membres de l'OCDE en un termini de dos anys i mig després de l'entrada en vigor del reglament. Les exportacions de residus plàstics als països de l'OCDE estaran subjectes a condicions més estrictes, inclosa l'obligació d'aplicar el procediment previ de notificació i consentiment per escrit i un seguiment més estret del compliment.

Millor intercanvi d'informació i normes més clares per als enviaments dins de la UE

Els negociadors van acordar que tots els enviaments de residus destinats a l'eliminació a un altre país de la UE estan generalment prohibits i només es permeten en casos excepcionals. Els enviaments de residus destinats a operacions de valorització hauran de complir estrictes requisits de notificació prèvia per escrit, consentiment i informació.

anunci

La nova llei també preveu, dos anys després de la seva entrada en vigor, que l'intercanvi d'informació i dades sobre els enviaments de residus a la UE es digitalitzi, mitjançant un centre electrònic central, per millorar la comunicació i la transparència.

Reforçar la prevenció i la detecció d'enviaments il·legals

L'acord avala l'establiment d'un grup d'execució per millorar la cooperació entre els països de la UE per prevenir i detectar enviaments il·legals. La Comissió podrà dur a terme inspeccions, en cooperació amb les autoritats nacionals, quan hi hagi prou sospita que s'estan produint enviaments il·legals de residus.

Relator Pernille Weiss (EPP, DK) va dir: "El resultat de les nostres negociacions aportarà més certesa als europeus, que els nostres residus seran gestionats adequadament independentment d'on s'enviïn. La UE finalment assumirà la responsabilitat dels seus residus plàstics prohibint-ne l'exportació a països no membres de l'OCDE. Una vegada més, seguim la nostra visió que els residus són un recurs quan es gestionen adequadament, però que en cap cas no han de causar danys al medi ambient ni a la salut humana”.

Propers passos

El Parlament i el Consell han d'aprovar formalment l'acord abans que pugui entrar en vigor.

Fons

El 17 de novembre de 2021, la Comissió va presentar a proposta de reforma de la normativa de la UE sobre enviaments de residus, en què s'estableixen procediments i mesures de control per al trasllat de residus, en funció del seu origen, destinació i ruta de transport, del tipus de residu transportat i del tipus de tractament dels residus aplicat quan arriben al seu destí.

A nivell internacional, el Conveni de Basilea regula el control dels moviments transfronterers de residus perillosos i la seva eliminació. L'OCDE també va adoptar un acord legalment vinculant decisió (el "Sistema de control de l'OCDE”) per facilitar i controlar els moviments transfronterers de residus destinats a operacions de valorització entre països de l'OCDE.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències