Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Futur d'Europa: propostes de panells ciutadans sobre canvi climàtic, medi ambient i salut

COMPARTIR:

publicat

on

Els ciutadans van proposar maneres de millorar la salut, lluitar contra el canvi climàtic i protegir el medi ambient en un fòrum celebrat a Varsòvia del 7 al 9 de gener. assumptes de la UE.

Com a part de la Conferència sobre el Futur d'Europa, Varsòvia va acollir uns 200 europeus del 7 al 9 de gener de 2022, que van assistir a la tercera i última sessió del panell de ciutadans europeus dedicat al canvi climàtic, el medi ambient i la salut. A causa de la situació actual de la Covid-19, alguns membres del panel s'han unit de forma remota.

Els panelistes van discutir les seves recomanacions en cinc àrees:

  • Millors formes de viure
  • Protegir el nostre entorn i la nostra salut
  • Reorientar la nostra economia
  • Redirigir la sobreproducció i el consum excessiu
  • Cuidant tots

Els participants van votar 64 recomanacions: 51 van ser aprovades, mentre que 13 no van assolir el llindar de suport requerit del 70%.

Llegiu la llista completa de recomanacions aprovades d'aquest panell.

Els ciutadans van felicitar l'oportunitat de recomanar accions polítiques: "Aquesta és una victòria per a tots, en un sentit pràctic i moral", va dir Celestino, un panelista d'Itàlia. "El ciutadà ocupa el protagonisme aquí i viu la política, el moment i les complicacions que això comporta i intenta trobar solucions per millorar les coses. La gent se sent inclosa. El ciutadà forma part del sistema".

Nina, panelista d'Alemanya, va dir: "Crec que és molt important parlar d'aquests temes i hem fet molts suggeriments i recomanacions fantàstiques. Per tant, espero que els polítics de la UE facin un seguiment d'això escoltant les nostres opinions, escoltant la veu dels ciutadans i prenent accions que siguin en interès dels ciutadans de la UE".

Esbrina  què són els panels de ciutadans europeus i quin és el seu objectiu.

Millors formes de viure

anunci

Els panelistes recomanen oferir subvencions de la UE per a l'agricultura ecològica i suport per a l'agricultura vertical, on els cultius es cultiven en capes unes sobre les altres. La UE també hauria d'establir estàndards mínims de qualitat dels aliments als menjadors escolars i la producció d'aliments hauria de formar part de l'educació pública.

Una altra recomanació és una directiva de la UE sobre desenvolupament urbà per fer les ciutats més verdes. Els panelistes també volen més suport als ciclistes i inversió en nous carrils bici.

Protegint el nostre medi ambient i la nostra salut

Els participants del panel van demanar un sistema d'etiquetatge unificat que expliqui tota la petjada ecològica dels productes comprats a la UE, així com etiquetes que indiquin l'ús de substàncies hormonals en els productes alimentaris.

També volen impostos més elevats sobre els aliments no saludables per desincentivar el consum i un sistema de puntuació a escala europea per als aliments saludables.

Els panelistes van recomanar una reducció dràstica de l'ús de pesticides i fertilitzants químics. Per protegir la biodiversitat, volen l'extensió de les àrees protegides així com una reforestació ràpida i massiva. Els panelistes també volen una eliminació gradual de la ramaderia intensiva.

Redirigint la nostra economia i consum

Els panelistes recomanen que la UE fomenti l'ús més llarg dels productes allargant les seves garanties i fixant un preu màxim a les peces de recanvi.

La UE hauria d'aplicar normes de fabricació mediambientals més estrictes, que també s'haurien d'aplicar a les mercaderies importades i introduir mesures per limitar la publicitat de productes que danyin el medi ambient.

Redirigir la sobreproducció i el consum excessiu

Els panelistes volen que la UE faci obligatoris els filtres de CO2, especialment per a les centrals de carbó. Volen fer front a la contaminació imposant multes als contaminadors i reduint la quantitat de béns importats que no compleixen els estàndards de la petjada ecològica de la UE.

La UE també hauria de donar suport als estats membres per millorar la connectivitat o les zones rurals, alhora que incentiva el transport públic assequible i promou la compra de vehicles elèctrics i la inversió en el desenvolupament d'altres tecnologies no contaminants.

Cuidant tots

Els panelistes suggereixen un canvi en els tractats de la UE que introduiria una base legal per a més accions de la UE en matèria de salut. Els tractaments sanitaris a tota la UE han de ser d'igual qualitat i a un cost just. Els ciutadans suggereixen que una nova agència de contractació europea podria negociar millors preus dels medicaments per a tots els estats membres.

Els productes sanitaris femenins haurien de deixar de ser considerats com a articles de luxe i gravats addicionalment. Per promoure una millor comprensió de la salut, els països de la UE haurien d'incloure la salut mental i l'educació sexual en els seus currículums escolars.

Que segueix

Els representants del grup presentaran i debatran les recomanacions al proper Ple de la Conferència del 21 al 22 de gener de 2022 a Estrasburg. El ple inclou representants de les institucions de la UE, els parlaments nacionals, la societat civil i els ciutadans.

El resultat final de la Conferència es presentarà en un informe als presidents del Parlament, del Consell i de la Comissió Europea, que s'han compromès a fer el seguiment d'aquestes recomanacions.

La resta de grups de ciutadans europeus també adoptaran les seves recomanacions en un futur proper.

Comparteix les teves idees per al futur d'Europa al Plataforma de conferències.

Per saber més 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències