Connecteu-vos amb nosaltres

Igualtat de gènere

El paper CRUCIAL de les dones per assolir l'harmonia interreligiosa i el benestar social

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Malgrat molts esforços per avançar en l'agenda d'igualtat de les dones a nivell mundial, encara queda molt per fer. Si bé la promoció de la igualtat de gènere en els sectors empresarial, polític i social sovint ocupa els titulars, un àmbit que rarament es considera és la igualtat en l'àmbit del treball interreligiós, el diàleg religiós i, en relació amb això, és la contribució de les dones a la resolució de conflictes i la construcció de la pau. Històricament, la religió ha estat més associada als homes. Això no és sorprenent atès que durant anys les dones han lluitat per aconseguir la igualtat en tots els àmbits de la vida, des de la llar fins al lloc de treball, i especialment en llocs de lideratge. No obstant això, la religió té un paper important en la vida de les dones. Només als Estats Units, el 86% de les dones estan afiliades a una religió, i el 63% diu que la religió és important a les seves vides.

Les dones poden jugar un paper important com a pacificadores, defensores de la noviolència i la tolerància, i contribuir a l'harmonia interreligiosa i al diàleg entre diferents cultures i civilitzacions. Un estudi de l'International Peace Institute de 182 acords de pau signats entre 1989 i 2011 va trobar que quan les dones s'inclouen en els processos de pau, hi ha un augment del 35 per cent en la probabilitat que un acord de pau duri 15 anys o més. L'evidència indica que les dones que participen en els processos de pau solen centrar-se menys en el botí de la guerra i més en la reconciliació, el desenvolupament econòmic, l'educació i la justícia transicional, tots elements crítics d'una pau sostinguda. No obstant això, malgrat aquestes estadístiques positives, sovint les dones estan excloses dels processos formals de pau. Entre 1992 i 2019, les dones van constituir, de mitjana, el 13% dels negociadors, el 6% dels mediadors i el 6% dels signants dels principals processos de pau arreu del món. En aquest sentit, és important assenyalar que el Kazakhstan va adoptar el seu primer Pla d'acció nacional sobre la resolució 1325 del Consell de Seguretat de l'ONU sobre l'agenda de dones, pau i seguretat el desembre de 2021.

Per tant, és vital que les societats promoguin la inclusió de les dones en els esforços per construir ponts entre comunitats i països, especialment aquells amb diferents creences religioses i ètnies.

Del 14 al 15 de setembre, Kazakhstan acollirà el VII Congrés de Líders de Religions Mundials i Tradicionals. Si bé l'esdeveniment se centrarà principalment en el paper dels líders religiosos en el desenvolupament socioespiritual de la humanitat en el període postpandèmia, una de les seccions del Congrés està dedicada a la contribució de les dones al benestar i al desenvolupament sostenible de societat. L'objectiu és trobar maneres perquè els líders religiosos facin i considerin propostes per promoure el paper de la dona. El Congrés d'enguany serà important amb l'assistència de diversos líders religiosos d'alt rang, entre ells el Papa Francesc, el Gran Imam d'al-Azhar Ahmed el-Tayeb, el Patriarca Kirill de l'Església Ortodoxa Russa, el Rabí Ashkenazi d'Israel David Lau i el Cap. El rabí sefardita d'Israel Yitzhak Yosef, així com molts altres líders espirituals. Aquest nivell de participació crea una oportunitat important per facilitar la creació d'una atmosfera global de pau i tolerància.

Durant els darrers anys, Kazakhstan ha fet esforços importants per promoure la igualtat de gènere a la societat amb resultats positius. Les dones representen el 48.1% de la població activa del país i el 48.9% dels treballadors. Les dones estan altament representades a les empreses. El nombre d'empreses liderades per dones va augmentar un 9.1 per cent durant l'any i va arribar a les 625,100 empreses a finals de 2021. El nombre d'emprenedores menors de 29 anys també va augmentar un 37.2 per cent i va arribar a les 88,700 persones. L'emprenedoria de les dones contribueix al voltant del 40 per cent al PIB del país. Els avenços aconseguits fins ara mostren la importància i la contribució significativa de les dones a l'economia.

Per descomptat, hi ha marge de millora. Per exemple, pel que fa a la bretxa salarial de gènere, els homes guanyen un 21.7% més que les dones en sectors similars. No obstant això, el govern del Kazakhstan ha fet de la promoció i protecció de les dones una prioritat màxima. L'any passat, el president Tokayev va signar un decret "Sobre noves mesures de Kazakhstan en l'àmbit dels drets humans", que inclou l'eliminació de la discriminació contra les dones. La discussió sobre el paper de la dona en el proper Congrés està molt en línia amb les prioritats del govern.

Kazakhstan també acull més de 100 ètnies i representants de 18 grups religiosos. Aquest nivell de diversitat del país ens ha animat a convocar el Congrés de Líders de Religions Mundials i Tradicionals, que se celebra a Kazakhstan des de l'any 2003.

anunci

A mesura que el paper de la dona a la societat continua creixent i la igualtat de gènere esdevé un objectiu més gran, és important garantir que les dones també puguin tenir un paper clau en el treball interreligiós, així com en la construcció de pau i la mediació. Per resoldre molts dels reptes globals actuals, incloses les crisis geopolítiques i els conflictes en curs, és necessari utilitzar les habilitats que posseeixen les dones. Tot i que només un esdeveniment no resoldrà aquest problema del tot, el proper VII Congrés de Líders de Religions Mundials i Tradicionals contribuirà a consolidar els esforços per assolir el progrés en l'eliminació del desequilibri de gènere a la religió i desenvolupar noves idees i recomanacions per ampliar el paper de la dona.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències