Connecteu-vos amb nosaltres

Igualtat de gènere

La lluita del Parlament per la igualtat de gènere a la UE  

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Descobriu com la UE i el Parlament Europeu lluiten per protegir els drets de les dones i per millorar la igualtat de gènere en el treball, en la política i en altres àmbits. Societat.

Què fa la UE per fer front a les desigualtats de gènere?

Des del principi la Unió Europea ha promogut igualtat de gènere i un més Europa social.

La UE ha adoptat legislació, recomanacions, intercanvis i bones pràctiques i ofereix finançament per donar suport a l'acció dels estats membres. Els conceptes de la política d'igualtat de gènere de la UE es van configurar per sentències del Tribunal de Justícia de la UE. El Parlament Europeu adopta periòdicament informes d'iniciativa sobre qüestions de gènere, demanant més esforços millorar la igualtat de gènere.

El Parlament Europeu sempre ha estat molt actiu per aconseguir la igualtat entre homes i dones i té una comissió permanent dedicada als drets de les dones i la igualtat de gènere. Cada any, el Parlament marca Dia Internacional de la Dona el 8 de març i conscienciar amb l'organització d'actes.

El gener de 2022, els eurodiputats van renovar la seva demanda per establir un nou format de Consell on es reunirien els ministres i secretaris d'estat encarregats de la igualtat de gènere. Els eurodiputats esperen que aquesta nova configuració del Consell ajudi a avançar importants iniciatives d'igualtat de gènere, com ara la ratificació del conveni d'Istanbul sobre la lluita contra la violència contra les dones.

El Parlament va adoptar un resolució per avaluar els avenços realitzats en els drets de les dones durant els darrers 25 anys i els nombrosos reptes que encara hi ha per al febrer del 2021. Els eurodiputats van expressar la seva preocupació per la reacció en alguns països de la UE i el risc que la igualtat de gènere pogués perdre encara més la seva agenda. El Parlament també va demanar a la Comissió Europea que vetlli perquè els drets de les dones es tinguin en compte en totes les seves propostes, que desenvolupi plans concrets per millorar els índexs de pobresa de les dones i que reforci els esforços per tancar la bretxa salarial de gènere.

Fes un cop d'ull a la nostra cronologia de la lluita de la UE pels drets de les dones.

Setmana de la igualtat de gènere al Parlament

anunci

Marcant la importància que dóna a la igualtat de gènere, el Parlament Europeu va instituir una convocatòria anual Setmana Europea de la Igualtat de Gènere el 2020. Ofereix una oportunitat perquè les comissions del Parlament considerin els temes que tracten des de la perspectiva de gènere. Podeu veure els temes en discussió a l'octubre de 2022 al Centre multimèdia del Parlament.

Drets sexuals i reproductius de les dones


El juny de 2021, el Parlament va adoptar un informe que instava els països de la UE a protegir i millorar salut sexual i reproductiva de les dones. Els eurodiputats volen l'accés universal a un avortament segur i legal, anticoncepció d'alta qualitat i educació sexual a les escoles primàries i secundàries. També van demanar una exempció de l'IVA als productes menstruals.

El març de 2022, el Parlament va adoptar el Pla d'acció de gènere III de la UE amb l'objectiu de promoure la salut i els drets sexuals i reproductius fora de la UE i garantir l'accés universal als països de la UE.

Igualtat de gènere en el treball

Permís de maternitat, paternitat i paternitat

El 2019, la UE va aprovar noves normes sobre permisos familiars i per cures i unes condicions de treball més adaptables, per crear més incentius perquè els pares prenguin un permís familiar i per augmentar la taxa d'ocupació de les dones.

Legislació de la UE sobre igualtat de gènere en el lloc de treball: 

  • normes sobre l'ocupació (inclòs la igualtat salarial, la seguretat social, les condicions de treball i l'assetjament) 
  • normes sobre treball autònom 
  • drets al permís de maternitat, paternitat i paternitat 

Diferència salarial de gènere


El Parlament també va demanar mesures concretes per reduir la bretxa salarial de gènere -la diferència de guanys entre homes i dones- que a la UE era una mitjana de 13% a 2020 i la diferència de pensió - la diferència d'ingressos per pensions que obtenen homes i dones, que es va situar 29% a 2019. També va demanar mesures per abordar pobresa femenina, ja que les dones tenen més probabilitats de viure en la pobresa que els homes.


El desembre de 2022, els negociadors del Parlament i dels països de la UE van acordar-ho Les empreses de la UE hauran de revelar informació que faciliti la comparació de sous per a aquells que treballen per a la mateixa empresa, ajudant a exposar les diferencies salarials de gènere. L'abril de 2022, el Parlament va donar suport a una proposta de la Comissió per a la Directiva de transparència salarial per garantir que les empreses amb 50 empleats o més prenguin mesures actives per reduir les diferències i facilitar als empleats la comparació de sous.

Llegiu més sobre la Mesures de la UE per reduir la bretxa salarial de gènere

Més dones en TIC i ciències

Les dones estan infrarepresentades a Europa sector digital, ja que són menys propensos a estudiar o sol·licitar una feina en aquest camp. En a resolució Aprovat el 2018, els eurodiputats van demanar als països de la UE que estableixin mesures per garantir la plena integració de les dones en els sectors de les TIC, així com fomentar l'educació i la formació en TIC, ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

Dones als consells d'empresa

Al novembre de 2022, El Parlament va aprovar normes històrices per impulsar la igualtat de gènere als consells d'administració de les empreses. La directiva Women on Board pretén introduir procediments de contractació transparents a les empreses, de manera que almenys el 40% dels càrrecs de consellers no executius o el 33% de tots els càrrecs de consellers estiguin ocupats pel sexe poc representat a finals de juny de 2026.

Els negociadors del Parlament i del Consell van arribar a un acord provisional sobre la paritat de gènere als consells d'administració d'empreses cotitzades a la UE el juny de 2022. Els països de la UE han d'aplicar les noves normes en un termini de dos anys. Queden excloses de les normes les petites i mitjanes empreses amb menys de 250 treballadors. Aneu a la pàgina de la font "Cada estat membre s'ha de garantir que s'apliqui el principi d'igualtat salarial entre treballadors i treballadores per igual treball o treball d'igual valor". Article 157, Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE)

Comparteix aquesta cita: 

Prevenció de la violència contra les dones

La UE està abordant la violència contra les dones de diverses maneres.


El Parlament ha cridat l'atenció sobre la necessitat de combatre formes específiques de violència, com ara l'assetjament sexual, el tràfic, la prostitució forçada, la mutilació genital femenina, l'assetjament cibernètic i la violència en línia. 


El febrer de 2021, els eurodiputats van instar la Comissió a elaborar un proposta de directiva de la UE que preveni i combati totes les formes de violència masclista. La Comissió ha de presentar una proposta al Parlament el març de 2022.

A la UE, el 33% de les dones han patit violència física i/o sexual i el 55% de les dones han patit assetjament sexual.

Llegiu més sobre la com la UE lluita contra la violència masclista

De la política migratòria al comerç de la UE

El Parlament ha demanat repetidament a la Comissió Europea que augmenti la coherència entre les polítiques d'igualtat de gènere i altres polítiques, com les que cobreixen el comerç, el desenvolupament, l'agricultura, l'ocupació i la migració.

En una resolució aprovada el 2016, els membres van demanar un conjunt de Directrius de gènere a tota la UE com a part de reformes més àmplies sobre la política de migració i asil.

En un informe adoptat el 2018, els eurodiputats van demanar que es tinguessin en compte les mesures contra el canvi climàtic el paper de la dona així com accions per empoderar-los i protegir els més vulnerables.

Tots els acords comercials de la UE han d'incloure disposicions vinculants i exigibles per garantir el respecte dels drets humans, inclosa la igualtat de gènere, segons un resolució adoptat el 2018.

Dones a la política

El Parlament ha destacat repetidament la importància de la igualtat de gènere en la política, promovent la participació igualitària de les dones en els processos de presa de decisions a tots els nivells.

En una reportar Aprovat el gener de 2019, el Parlament va demanar als partits polítics europeus que garanteixin que tant dones com homes fossin candidats als òrgans de govern del Parlament Europeu en la novena legislatura. Al Parlament, el mandat del qual va començar el juliol del 2019, hi ha més dones que mai, que representen el 39,3% dels eurodiputats, un 36.5% més que al final del mandat anterior.

Fes un cop d'ull a la nostra infografia sobre dones al Parlament Europeu

La igualtat de gènere i la pandèmia de la Covid-19


El Parlament està preocupat perquè la crisi de la Covid-19 hagi intensificat les desigualtats de gènere existents. La pandèmia podria empènyer una altra 47 milions de dones i noies per sota del llindar de pobresa a tot el món.

A més, les dones estan a la primera línia de la Covid-19, dels 49 milions de treballadors sanitaris de la UE, El 76% són dones. La pandèmia també ha afectat sectors de l'economia on tradicionalment s'han emprat més dones, com ara l'hostaleria, la llar d'infants i el treball domèstic.

Llegir fets i xifres sobre l'impacte de la Covid-19 en les dones

L'augment del treball de cura no remunerat i el teletreball durant la pandèmia ha afectat la conciliació de la vida laboral i familiar i la salut mental de les dones. Les xifres mostren que les dones es veuen més afectades que els homes.

Fes un cop d'ull a la nostra infografies sobre teletreball, atenció no remunerada i salut mental per a homes i dones durant la Covid-19

Més informació sobre què fa la UE en polítiques socials:

Per saber més 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències