Connecteu-vos amb nosaltres

Igualtat de gènere

Bretxa salarial de gènere: el Parlament adopta noves normes sobre mesures vinculants de transparència salarial 

COMPARTIR:

publicat

on

La nova legislació requerirà que les empreses de la UE revelin informació que faciliti als empleats comparar els sous i exposar les diferències salarials existents entre homes i dones. sessió plenària.

Segons les normes -adoptades dijous pel ple del Parlament per 427 vots a favor, 79 en contra i 76 abstencions-, les estructures salarials per comparar els nivells de retribució s'hauran de basar en criteris de gènere neutre i incloure sistemes d'avaluació i classificació de llocs de treball neutrals de gènere. Les convocatòries de vacants i els títols de treball hauran de ser neutrals en matèria de gènere i els processos de contractació es desenvolupin de manera no discriminatòria.

Si els informes salarials mostren una bretxa salarial de gènere d'almenys el 5%, els empresaris hauran de realitzar una avaluació salarial conjunta en col·laboració amb els representants dels seus treballadors. Els estats membres hauran d'establir sancions efectives, proporcionades i dissuasives, com ara multes, per als empresaris que infringeixin les normes. El treballador que hagi patit un dany com a conseqüència d'una infracció tindrà dret a reclamar una indemnització. Per primera vegada, la discriminació interseccional i els drets de les persones no binàries s'han inclòs en l'àmbit d'aplicació de les noves normes.

Prohibir el secret salarial
Les normes estableixen que els treballadors i els representants dels treballadors tindran dret a rebre informació clara i completa sobre els nivells salarials individuals i mitjans, desglossats per gènere. Es prohibirà el secret salarial; No hi hauria d'haver cap clàusula contractual que restringeixi als treballadors a revelar el seu sou o a buscar informació sobre la mateixa o altres categories de sou dels treballadors.

Desplaçament de la càrrega de la prova

En qüestions relacionades amb la remuneració, la càrrega de la prova passarà del treballador a l'empresari. En els casos en què un treballador considera que el principi d'igualtat salarial no s'ha aplicat i porta el cas als tribunals, la legislació nacional hauria d'obligar l'empresari a demostrar que no hi ha hagut discriminació.

Samira Rafaela (Renew Europe, NL), del Comitè de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere, va dir: “La meva prioritat era garantir les mesures de transparència salarial més inclusives i impactants per als treballadors. Finalment, no només tenim mesures vinculants per abordar la bretxa salarial de gènere, sinó que també tots els ciutadans de la UE estan empoderats, reconeguts i protegits contra la discriminació salarial. Les persones no binàries tenen el mateix dret a la informació que els homes i les dones. Estic orgullós que amb aquesta Directiva hem definit per primera vegada la discriminació interseccional a la legislació europea i l'hem inclòs com a circumstàncies agreujants a l'hora de determinar les sancions”.

Kira Marie Peter-Hansen (Verds/ALE, DK), de la Comissió d'Ocupació i Afers Socials, va dir: "Aquesta legislació deixa clarament clar que no acceptem cap tipus de discriminació salarial de gènere a la UE. Històricament, el treball de les dones ha estat infravalorat i mal pagat, i amb aquesta directiva fem un pas important per garantir la igualtat salarial per un treball d'igual valor.

Estic molt orgullós del fet que el Parlament hagi aconseguit ampliar l'abast, reforçar el paper dels interlocutors socials i garantir drets individuals i col·lectius forts".

anunci

Propers passos

El Consell haurà d'aprovar formalment l'acord abans que el text sigui signat com a llei i publicat al Diari Oficial de la UE. Les noves normes entraran en vigor als vint dies de la seva publicació.

Fons

El principi d'igualtat salarial està establert a Article 157 TFUE. Tanmateix, a tota la Unió Europea, la bretxa salarial de gènere persisteix i se situa al voltant del 13%, amb variacions significatives entre els estats membres; només ha disminuït mínimament durant els darrers deu anys.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències