Connecteu-vos amb nosaltres

Sense llar

Es posa en marxa la plataforma europea per combatre les persones sense llar

COMPARTIR:

publicat

on

Logotip de la CELogotip PT

Les institucions europees, els governs de la UE i la societat civil s'han compromès per primera vegada a treballar junts per lluitar contra el sensellarisme a la UE. En una conferència d’alt nivell celebrada avui a Lisboa, han posat en marxa la Plataforma Europea de Lluita contra les Persones Sense Llar per iniciar el diàleg, facilitar l’aprenentatge mutu, millorar l’evidència i el seguiment i enfortir la cooperació entre tots els agents que tinguin com a objectiu combatre les persones sense llar.

Combatre el sensellarisme: una prioritat per a l’Europa social

La conferència d’alt nivell a Lisboa està coorganitzada per la Presidència portuguesa del Consell de la UE, la Comissió Europea i la Federació Europea d’Organitzacions Nacionals que treballen amb persones sense llar (FEANTSA). En l'acte, ministres nacionals, així com representants d'institucions de la UE, organitzacions de la societat civil, interlocutors socials i ciutats van signar el 'Declaració de Lisboa sobre la Plataforma Europea per a la lluita contra les persones sense llar'llançant la Plataforma. Tots es van comprometre a treballar junts sota el paraigua de la plataforma i a dur a terme accions dins de les seves respectives competències.

La ministra portuguesa de Treball, Solidaritat i Seguretat Social, Ana Mendes Godinho, va dir: "Hem d'abordar seriosament les persones sense llar i retornar els drets humans a les persones que han perdut l'esperança. Estem molt orgullosos de tenir la Declaració de Lisboa sobre la Plataforma Europea de Lluita contra les Persones Sense Llar signada pels estats membres de la UE durant la nostra Presidència. Realment creiem que una Europa social més forta és una Europa on els drets socials pertanyen a tothom i on tothom té veu i viu dignament ".

El llançament de la plataforma és l’inici d’un procés per establir una comprensió i un compromís comuns i garantir un progrés concret als estats membres en la lluita contra el sensellarisme. Ofereix una oportunitat per implicar-se i treballar amb actors locals, incloses ciutats i proveïdors de serveis. Això permetrà a tots els actors intercanviar millor els seus coneixements i pràctiques i identificar enfocaments eficients i innovadors per avançar en l’eradicació del sensellarisme.

L'ambaixador de bona voluntat per a la lluita contra el sensellarisme i president del consell directiu de la nova plataforma Yves Leterme va dir: "La lluita contra el sensellarisme només es pot guanyar si treballem junts: autoritats locals, governs regionals i nacionals i institucions europees. La implicació de les organitzacions de la societat civil, l’economia social i les persones amb experiència de sensellarisme també és de màxima importància. Hem de treballar cap a enfocaments integrats que combinin la prevenció, l’accés a l’habitatge i la prestació de serveis de suport habilitatius. Volem combatre el sensellarisme perquè l’habitatge és un dret per a totes les dones, homes i nens ”.

A la Declaració signada avui, van acordar els objectius següents:

anunci
  • Ningú no dorm dur per falta d’allotjament d’emergència accessible, segur i adequat;
  • ningú viu en un allotjament d’emergència o de transició més del que es requereix per passar amb èxit a una solució d’habitatge permanent;
  • ningú no dóna l’alta de cap institució (per exemple, presó, hospital, centre d’atenció) sense una oferta d’habitatge adequat;
  • s’han d’evitar els desnonaments sempre que sigui possible i ningú no sigui desallotjat sense ajuda per obtenir una solució d’habitatge adequada, quan sigui necessari, i;
  • ningú no és discriminat pel seu estat de sensellarisme.

El finançament de la UE està disponible per donar suport a mesures polítiques inclusives destinades a combatre el sensellarisme. Els Estats membres invertiran una proporció important de les assignacions del Fons Social Europeu Plus (FSE +) per donar suport a la inclusió social i la reducció de la pobresa. InvestEU també ofereix oportunitats per donar suport a la inversió en infraestructures socials, inclòs l’habitatge social.

La nova plataforma també és un producte concret de la Pla d’Acció del Pilar Europeu de Drets Socials. Ajuda a complir el compromís renovat de les institucions de la UE, els estats membres, la societat civil i els agents socials presos a la Cimera Social de Porto al maig per donar suport a una Europa social forta i una recuperació justa i inclusiva de la pandèmia.

El comissari de Treball i Drets Socials, Nicolas Schmit, va dir: "El sensellarisme és la forma més extrema d'exclusió social i ha anat creixent a tota la UE. Hem d’actuar ara. La Plataforma Europea de Lluita contra les Persones Sense Llar ajudarà els socis a compartir experiències i mesures polítiques que han funcionat a les seves regions i ciutats, de manera que puguem reduir radicalment les persones sense llar a Europa. L’habitatge i l’assistència de persones sense llar és el principi 19 del Pilar Europeu de Drets Socials, i és un imperatiu moral si ens referim seriosament a construir una societat justa i inclusiva ”.

Premi Finalització del Sense Llar 2021

Durant la conferència d’alt nivell, tres projectes dels estats membres de la UE, que han rebut el suport del Fons Social Europeu (FSE) i del Fons d’Ajut Europeu als més Defavorits (FEAD), han rebut el Premi Finalització del Sense Llar 2021. A la tercera edició dels Premis Ending Homelessness, l’objectiu era sensibilitzar sobre les oportunitats del nou marc financer plurianual per fer front a les persones sense llar de manera eficaç. El projecte "Housing First" per a la regió de Moràvia-Silèsia a Txèquia, que inclou una àmplia gamma de serveis i activitats, és el guanyador del Premi d'Or. El projecte portuguès 'É Uma Mesa' que promou la integració social de les persones sense llar proporcionant-los formació, derivacions laborals i ocupació és el guanyador del Premi Plata i Itàlia va guanyar el Premi Bronze amb el projecte Trieste "Housing First".

Fons

El Pilar Europeu de Drets Socials estableix 20 principis i drets fonamentals essencials per als mercats laborals i els sistemes de benestar justos i que funcionin bé al segle XXI. El principi 21 sobre "Habitatge i assistència per a persones sense llar" inclou qüestions com l'accés a un habitatge social, l'assistència adequada i la protecció contra el desallotjament forçat i l'allotjament adequat i els serveis a les persones sense llar per promoure la seva inclusió social.

A la Declaració de Porto, Els líders de la UE es van comprometre a "reduir les desigualtats, defensar salaris justos, lluitar contra l'exclusió social i fer front a la pobresa, assumir l'objectiu de lluitar contra la pobresa infantil i abordar els riscos d'exclusió per a grups socials especialment vulnerables com els aturats de llarga durada, la gent gran, persones amb discapacitat i persones sense llar ".

A la Compromís social de Porto, els socis van demanar a tots els actors rellevants que "desenvolupessin polítiques públiques que, al nivell adequat, reforcessin la cohesió social, lluitessin contra totes les formes de discriminació, fins i tot en el món laboral, i promoguessin la igualtat d'oportunitats per a tothom, en particular dirigint-se als nens amb risc de patir pobresa, gent gran, persones amb discapacitat, persones amb antecedents migratoris, grups desfavorits i minoritaris i persones sense llar ”.

El Fons Social Europeu Plus (ESF +) és el principal instrument de finançament de la UE per invertir en persones, per valor de 99.3 milions d’euros (en preus actuals) per al 2021-2027. Tots els estats membres de la UE invertiran com a mínim el 25% dels seus recursos del FSE + en inclusió social i com a mínim el 3% per fer front a la privació material. Els països on el risc de pobresa o exclusió social dels nens és superior a la mitjana de la UE haurien d’utilitzar com a mínim el 5% dels seus recursos FSE + per abordar aquest problema.

Els Estats membres també poden mobilitzar finançament per a projectes d’habitatge social i assequible en el marc del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, InvestEU (a través de la seva finestra d’inversió social i habilitats), així com en els seus plans nacionals de recuperació i resiliència.

Més informació

Declaració de Lisboa sobre la Plataforma Europea per a la lluita contra les persones sense llar

Premi Finalització del Sense Llar 2021

Última informació sobre el Pla d’Acció del Pilar Europeu de Drets Socials

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències