Connecteu-vos amb nosaltres

Justícia i Afers Interiors

És hora que l'avortament judicial que es produeix a les Seychelles acabi

COMPARTIR:

publicat

on

L'Assemblea Nacional de les Seychelles va presentar el 6 de maig la seva vuitena peça legislació aquest any. Segons la proposta de llei, que es votarà aquesta setmana, "L'objectiu d'aquest projecte de llei és aclarir les competències de la Comissió Anticorrupció... així com els delictes de blanqueig de capitals comesos abans de la promulgació de la Llei contra el Blanqueig de Capitals i Llei de lluita contra el finançament del terrorisme”. Encara que aparentment és una llei important, com passa amb la majoria de coses, el context convenientment evitat és encara més important - escriu Jessica Reed.

El mateix dia que es va proposar aquesta legislació, el govern de les Seychelles va fer el pas significatiu l'alliberament de alguns dels detinguts en relació amb el cas de corrupció més gran que ha conegut mai el país. El cas prové dels 50 milions de dòlars donats pels Emirats Àrabs Units a les Seychelles l'any 2002, i pels quals ara s'han detingut i retingut durant la major part de mig any 9 persones acusades de robar quantitats desconegudes. Tot això sense que se'ls imposéssin càrrecs concrets en 7 mesos de detenció i facilitat per una fiança que es va fixar inexcusablement. alt o negat repetidament.

No obstant això, presenciar l'alliberament d'alguns dels sospitosos sota fiança, a més d'impulsar aquesta nova legislació, ens ajuda a entendre les veritables intencions del govern. És evident que la Llei contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme de 2020 és insuficient per processar l'acusat. Segons Agència de Notícies de Seychelles, "Les modificacions proposades a l'AMLFT permetran a l'ACCS investigar i perseguir els delictes de blanqueig de capitals comesos abans de la promulgació de la llei". La modificació de la llei pretén, doncs, crear les condicions que permetin el processament després que el presumpte delicte ja s'hagués comès.

Conegut com a ex post facto legislació, encara que aquestes lleis es permeten traslladar-se al Parlament, específicament als països que segueixen el sistema de govern de Westminster, això gairebé mai s'aplica sobre la base del principi jurídic bàsic de nulla crimen sine lege o "cap delicte sense llei". De fet, a gairebé tots els països democràtics que compleixen els principis de l'estat de dret, l'acusat no pot ni ha d'enfrontar-se a un enjudiciament o càstig penal, excepte per un acte que va ser criminalitzat per llei abans de realitzar l'acte en qüestió.

En tot cas, en casos com aquests països normalment optarien per aplicar el principi de lex mitior. El Mecanisme Residual Internacional de les Nacions Unides per al Tribunal Penal llistes una sèrie d'aquests casos al seu lloc web, el principal sent que si s'ha modificat la llei rellevant als delictes comesos per l'acusat, s'ha d'aplicar la llei menys severa. Evidentment, aquest no és el principal que s'està aplicant en el cas en qüestió, on el govern i el poder judicial de les Seychelles pretenen modificar una llei que no existia quan els acusats van ser arrestats, ni quan es va cometre el presumpte delicte.

En canvi, ja és hora que el govern de les Seychelles, liderat per Wavel Ramkalawan, assumeixi la responsabilitat i disculpi el greu error judicial que s'ha produït durant els últims sis mesos. Tot just la setmana passada, el món va veure admirat com un general colombià i nou oficials militars més admès públicament per cometre crims de guerra i crims contra la humanitat. Parlant directament amb les famílies, van acceptar la responsabilitat del que havien fet i actualment busquen una manera de reparar les seves accions i permetre que el país avança.

Encara que en el cas de l'assassinat de les Seychelles no es va cometre, i els casos són molt diferents, el govern ha destruït efectivament la reputació, els mitjans de vida i les famílies de 9 ciutadans del país, alguns dels quals ja van ser autoritzats en una investigació prèvia del govern. No són accions que hagin de quedar impunes i, a diferència de la manera com s'està gestionant el cas ara, correspondrà a un jutjat realment imparcial determinar els danys a causa de les víctimes de l'actuació del govern. En canvi, el govern ha buscat maneres de redoblar les seves accions aprovant la llei discutida a l'Assemblea Nacional i continuant mantenint alguns dels acusats per terrorisme i possessió d'armes igualment qüestionables. càrrecs.

anunci

El despatx d'advocats internacional, Kobre i Kim, en representació d'alguns dels acusats, ho van resumir bé afirmant: "Després de gairebé sis mesos, l'ACCS ha admès que no té autoritat legal per processar molts d'aquests delictes i va acceptar la fiança per a tots els sospitosos en el seu procés històric. Malgrat l'admissió de l'ACCS que no té autoritat legal per haver acusat la major part del seu cas, el tribunal de primera instància es va negar a desestimar els càrrecs perquè el govern pogués aprovar noves lleis a favor de l'ACCS. Aquest acte d'excés judicial posa de manifest la preocupació que hem plantejat que no hi ha separació de poders entre el poder judicial i el govern. Mentrestant, aquest judici amb motius polítics continua mancant de cap prova creïble d'actes il·lícits per part de l'acusat i conté una absència total del degut procés. Les actuacions de l'ACCS són profundament preocupants i ens preguntem si s'ajusten als estàndards bàsics que s'espera en un país que pretén respectar l'estat de dret”.

Fins ara, la comunitat internacional ha guardat silenci sobre aquesta qüestió, malgrat les lleis i convencions internacionals que s'estan violant clarament, inclosa la Europeu Convenció dels Drets Humans i l'article 15 de la internacionalment Pacte de Drets Civils i Polítics, que va ser ratificat per les Seychelles l'any 1992. Malgrat les bones intencions d'aquesta legislació, de què valen si els principis en què es basen no es defensen quan es violen.

Només si es responsabilitza públicament els responsables, es produirà un canvi efectiu. Com s'ha vist amb l'alliberament recent del govern d'alguns dels sospitosos sota fiança, el cas en si, fins i tot segons els estàndards establerts pel sistema de justícia de les Seychelles, es troba en un gel prim. És feina de les organitzacions de drets humans, els legisladors internacionals del Regne Unit i la UE que segueixen de prop els avenços i els apassionats de la defensa de la justícia prendre una posició ferma contra l'error judicial que es produeix actualment a les Seychelles.    

Jessica Reed és editora política autònoma i periodista a temps parcial llicenciada en Política i Relacions Internacionals. Una ardent activista de Dublín que creu en la llibertat, feminista inquebrantable i viu en la creença de la "Llei al servei de les necessitats humanes"

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències