Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Seguretat marítima: la UE actualitza l'estratègia per salvaguardar el domini marítim contra noves amenaces

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El 10 de març, la Comissió Europea i l'Alt Representant van adoptar a Comunicació conjunta sobre una estratègia de seguretat marítima millorada de la UE garantir un ús pacífic dels mars i salvaguardar el domini marítim de noves amenaces. També han adoptat un Pla d'acció actualitzat mitjançant la qual s'implementarà l'Estratègia.

La seguretat marítima és vital per a la Unió Europea i els seus Estats membres. Junts, els estats membres de la UE formen la zona econòmica exclusiva combinada més gran del món. L'economia de la UE depèn en gran mesura d'un oceà segur i protegit. Més del 80% del comerç mundial es fa per mar i aproximadament dos terços del petroli i el gas del món s'extreuen al mar o es transporten per mar. Fins al 99% dels fluxos de dades globals es transmeten a través de cables submarins. El domini marítim global ha de ser segur per desbloquejar tot el potencial dels oceans i l'economia blava sostenible. La UE té la intenció de reforçar l'ampli ventall d'eines de què disposa per promoure la seguretat marítima, tant civil com militar.

Adaptació a les noves amenaces

Les amenaces i els reptes de seguretat s'han multiplicat des de l'adopció de l'Estratègia de seguretat marítima de la UE el 2014, la qual cosa ha requerit accions noves i millorades. Les activitats il·lícites de llarga durada, com la pirateria, el robatori a mà armada al mar, el tràfic de migrants i el tràfic d'éssers humans, armes i estupefaents, així com el terrorisme segueixen sent reptes crítics. Però també s'han de fer front a les amenaces noves i en evolució amb l'augment de la competència geopolítica, el canvi climàtic i la degradació del medi marí i els atacs híbrids i cibernètics.

Aquesta és una oportunitat per impulsar solucions sostenibles als múltiples problemes de seguretat marítima als quals s'enfronten la UE i la comunitat internacional. També és una oportunitat per millorar el paper i la credibilitat de la UE en l'àmbit internacional. Els recents desenvolupaments geopolítics, com l'agressió militar de Rússia contra Ucraïna, són un recordatori contundent que la UE ha de millorar la seva seguretat i augmentar la seva capacitat d'actuar no només al seu propi territori i les seves pròpies aigües, sinó també al seu veïnat i més enllà.

Una estratègia de seguretat marítima europea actualitzada (EUMSS)

L'EUMSS actualitzat és un marc perquè la UE prengui mesures per protegir els seus interessos al mar i protegir els seus ciutadans, els seus valors i l'economia.

L'Estratègia de seguretat marítima actualitzada promou la pau i la seguretat internacionals, així com el respecte a les normes i principis internacionals, alhora que garanteix la sostenibilitat dels oceans i la protecció de la biodiversitat. L'estratègia serà implementada per la UE i els seus estats membres, d'acord amb les seves respectives competències.

La Comunicació Conjunta i el Pla d'Acció associat especifiquen diverses accions integrades que donaran resposta als interessos de la UE. Per fer-ho, la UE intensificarà la seva acció en sis objectius estratègics:

anunci
  • Potenciar les activitats al mar. Les accions inclouen l'organització d'exercicis navals a nivell de la UE, el desenvolupament de més operacions de guardacostes a les conques marines europees, la designació de noves zones marítimes d'interès per a la implementació del concepte de Presències Marítimes Coordinades (una eina per millorar la coordinació dels actius navals i aeris dels Estats membres presents en zones marítimes) i reforçar les inspeccions de seguretat als ports de la UE.
  • Cooperar amb els socis. Les accions inclouen l'aprofundiment de la cooperació UE-OTAN i l'intensificació de la cooperació amb tots els socis internacionals rellevants per mantenir l'ordre basat en normes al mar, en particular la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar.
  • Liderar en la conscienciació del domini marítim. Les accions inclouen el reforç de la vigilància dels vaixells de patrulla costaners i marí i l'enfortiment de l'entorn comú d'intercanvi d'informació (CISE). Això és per garantir que les autoritats nacionals i de la UE implicades puguin intercanviar informació de manera segura.
  • Gestionar riscos i amenaces. Les accions inclouen la realització d'exercicis marítims en directe amb la participació d'actors civils i militars, el seguiment i la protecció de les infraestructures i els vaixells marítims crítics (inclosos els vaixells de passatgers) de les amenaces físiques i cibernètiques, i l'abordatge de municions i mines sense explotar al mar.
  • Potenciar les capacitats. Les accions inclouen el desenvolupament de requisits comuns per a les tecnologies de defensa en el domini marítim, l'intensificació del treball en projectes com la corbeta de patrulla europea (nova classe de vaixells de guerra) i la millora de les nostres capacitats antisubmarines.
  • Educar i formar potenciant les qualificacions híbrides i de ciberseguretat, sobretot en el vessant civil, i realitzant programes de formació oberts a socis no comunitaris.

L'estratègia actualitzada i el seu pla d'acció contribuiran a la implementació de la brúixola estratègica de la UE per a la seguretat i la defensa.

Propers passos

La Comissió i l'Alt Representant conviden als Estats membres a aprovar l'estratègia i a aplicar-la per la seva banda. La Comissió i l'Alt Representant emetran un informe de progrés en un termini de tres anys després de l'aprovació de l'estratègia actualitzada pel Consell de la Unió Europea.

Fons

L'estratègia de seguretat marítima de la UE i el seu pla d'acció estan en vigor des del 2014. El pla d'acció es va actualitzar per última vegada el 2018. L'actualització proposada fa un seguiment de les conclusions del Consell sobre seguretat marítima de juny de 2021, que van demanar a la Comissió i a l'alt representant que avaluar la necessitat d'aquesta actualització.

Des del 2014, l'EUMSS i el seu Pla d'Acció han proporcionat un marc global per dissuadir i respondre als reptes de seguretat al mar. Han estimulat una cooperació més estreta entre les autoritats civils i militars, en particular mitjançant l'intercanvi d'informació. L'EUMSS ha ajudat a promoure una governança basada en normes al mar i a desenvolupar la cooperació internacional en l'àmbit marítim. Ha reforçat l'autonomia i la capacitat de la UE per respondre als reptes i amenaces de seguretat marítima. La UE s'ha convertit en un actor reconegut en seguretat marítima, realitzant les seves pròpies operacions navals, millorant la consciència del domini marítim i cooperant amb una àmplia gamma de socis externs.

Més informació

Full de dades sobre l'estratègia actualitzada de seguretat marítima de la UE

Comunicació conjunta sobre una estratègia de seguretat marítima millorada de la UE 

Pla d'acció "Una estratègia de seguretat marítima millorada de la UE per a les amenaces marítimes en evolució"

Preguntes i Respostes sobre l'estratègia de seguretat marítima de la UE

Estratègia de seguretat marítima de la UE

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències