Com afectarà un No-Deal #Brexit a les ciències de la vida?

| Octubre 21, 2019

Després d’assegurar-se repetidament la nació durant tota la campanya del referèndum que el Regne Unit no abandonaria en cap moment el mercat únic, Boris Johnson està intentant desesperadament fer front a la dura brexit que els electors van dir que no passaria. Tot i tenir l’obligació legal d’obtenir un acord o una pròrroga, Johnson insisteix que el Regne Unit abandonarà la UE l’octubre de 31st, tracte o no. Això tindria un impacte devastador en el sector de les ciències de la vida del Regne Unit.

El Regne Unit a la UE

Com a estat membre de la UE, el Regne Unit ha gaudit de ser un, si no el més, importants nuclis de ciències de la vida a Europa. A l’escenari global, el Regne Unit sempre ha estat un artista molt fort tant en ciències de la vida com en el sector farmacèutic. Després dels EUA i el Japó, el Regne Unit inverteix un percentatge més gran del seu PIB en ciències de la vida que qualsevol altra nació.

De les sis millors universitats del món per a la investigació d'assumptes de salut clínica i preclínica, el Regne Unit acull quatre, concretament Cambridge, Oxford, Imperial College i UCL. Fins al resultat del referèndum, el Regne Unit també va ser seu Agència Europea de Medicaments, l’organisme responsable de la regulació dels medicaments a tota la UE. El Regne Unit ha estat històricament un dels principals arquitectes de la normativa de la UE sobre medicaments.

El Regne Unit també es considera líder mundial en matèria de salut pública. El NHS continua essent considerat entre els millors serveis sanitaris del món, tot i que pateix un subfinançament crònic i una escassetat de personal. Com a membre de la UE, el Regne Unit s’ha beneficiat enormement del nombre de ciutadans de la UE que busquen venir a treballar a l’SNS.

Finalment, com a membre de la Unió Europea, el Regne Unit ha representat un objectiu d'inversió molt atractiu per a les empreses estrangeres que busquen tenir suport al mercat únic de la UE. Això es deu al fet que en comparació amb altres estats membres, el Regne Unit té alguns avantatges significatius. El fet que sigui un país de parla anglesa és important, ja que l’anglès s’ha convertit en el de facto llengua de la diplomàcia internacional. A més, les lleis d’ocupació al Regne Unit indiquen que és fàcilment fàcil que les empreses identifiquin, contractin i conservin el talent clau. Així mateix, el Regne Unit també té un marc molt robust per a la protecció de les propietats intel·lectuals, cosa que fa que les empreses siguin menys vacil·lants a invertir grans sumes de diners en projectes d’R + D al Regne Unit.

Tot i això, tot plegat està amenaçat. Quan el Regne Unit surti de la UE, fins i tot en l’escenari més optimista, patirà greus pèrdues i contratemps en el sector de les ciències de la vida.

Reglament

Si els reguladors traslladen la seu fora del Regne Unit, és inevitable que els líders de la indústria els segueixin fins a cert punt. Tot i que les empreses no segueixen els reguladors, el Regne Unit perd una quantitat important d'influència i es mantindrà molt probablement seguint les regulacions de la UE sense tenir res a dir sobre com es formulen.

Això tindrà diversos efectes impactants, especialment pel que fa a la inversió internacional. El Regne Unit, sens dubte, perdrà part de l’avantatge competitiu de què ha gaudit fins ara a causa del fet que ja no podrà influir en la política de la UE.

Les modificacions de la normativa no afectaran només la manera de desenvolupar i vendre els medicaments, sinó que també afectaran la manera d’abordar la investigació més àmpliament. Els instituts de recerca del Regne Unit col·laboren habitualment amb institucions de tota Europa i en molts casos comparteixen finançament. Després de la brexit, les institucions de recerca del Regne Unit ja no hi tindran accés finançament de la UE i és probable que les col·laboracions amb institucions d’Europa no continuïn deixant el Regne Unit quedant enrere d’Europa.

Recerca i desenvolupament

Quan el Regne Unit surti de la UE, també es retirarà de la majoria d’institucions de la UE. Això significa que el Regne Unit perdrà efectivament l'accés a multitud de fonts potencials de finançament durant la nit. Combinat amb una caiguda de la inversió del sector privat, això podria tornar el Regne Unit a nivell econòmic. Moltes empreses de ciències de la vida, fins i tot aquelles del "Triangle d'or", es preocupen perquè el Brexit els impedeixi recaptar capital dels inversors a Europa. Actualment, escoltem informes cada setmana sobre inversions europees en empreses de ciències de la vida del Regne Unit, com per exemple Nidobirds Ventures acaba d’anunciar inversions en Anticossos.comTot i això, a moltes empreses de ciències de la vida es preocupa que el Brexit els impedeixi obtenir capital dels inversors a Europa.

Els efectes de greus interrupcions, fins i tot durant un període de temps relativament curt, en el sector de la investigació i desenvolupament de ciències de la vida poden tenir profundes implicacions a llarg termini. El dany a la reputació del Regne Unit per excel·lència a les ciències de la vida seria instantani i difícil de revertir. Això, al seu torn, descoratjaria persones amb talent i coneixements d’arreu del món de triar treballar al Regne Unit.

Trastorn de la cadena de subministrament

Un dels majors reptes per al sector de les ciències de la vida en un Regne Unit després de Brexit serà abordar els problemes de la cadena de subministrament. A curt termini, ja experimentem escassetat de certs medicaments. Anecdòticament, molts pacients han tingut que veure amb fàrmacs d’equivalència on el medicament que se’ls prescriu actualment no està disponible.

Amb l’ambigüitat actual que envolta les circumstàncies de la sortida del Regne Unit, encara és molt difícil afirmar amb certesa quins seran els impactes sobre la nostra cadena de subministrament. Tot i això, sembla que podem descartar qualsevol escenari en què el flux de medicaments entre el Regne Unit i la UE continuï tal com és ara. Això vol dir que hi haurà una certa alteració.

Si el Regne Unit s’esquerda a finals d’octubre, hi ha una possibilitat real que l’SNS lluiti per afrontar-se en pocs mesos. Els hiverns sempre afecten el servei sanitari i una escassetat de personal i de medicaments per sobre dels estressors habituals pot afectar el servei.

A banda de medicaments, també hi haurà problemes per enviar i rebre material de recerca. Ja vam mencionar Antibodies.com anteriorment; són només una de les empreses del sector de les ciències de la vida que es dificultarà la seva tasca a causa dels problemes de la cadena de subministrament.

Les empreses farmacèutiques estan intentant mitigar els impactes de qualsevol interrupció de la cadena de subministrament mitjançant l’emmagatzematge de subministraments. Els pacients i les farmàcies també han començat a emmagatzemar i racionar els medicaments. Si bé aquestes mesures proporcionaran un cert alleujament, el Regne Unit ja és un punt d’humiliació perquè són necessàries.

L’anul·lació del Brexit solucionaria algun d’aquests problemes?

Amb l’amenaça real de que no hi hagi cap acord ara, les empreses del sector de les ciències de la vida es troben amb opcions innegables. Preparar-se per al futur és difícil quan aquest futur està tan mal definit. El sector de les ciències de la vida es veurà perjudicat pel Brexit més que la majoria de sectors si ens deixem fora de la UE sense acord. Tot i que es produeix un acord, el dany reputacional ja està en gran part. L'aturada del Brexit solucionaria clarament molts dels problemes descrits, però també aniria acompanyada del seu propi conjunt de problemes.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, ciència, ciència

Els comentaris estan tancats.