Connecteu-vos amb nosaltres

Tecnologia

Acte d'intel·ligència artificial (IA): el Consell dóna llum verda final a les primeres normes mundials sobre IA 

COMPARTIR:

publicat

on

El Consell Europeu ha aprovat una llei innovadora amb l'objectiu d'harmonitzar les normes sobre intel·ligència artificial, l'anomenada llei d'intel·ligència artificial. La legislació insígnia segueix un enfocament "basat en el risc", el que significa que com més gran sigui el risc de causar danys a la societat, més estrictes són les normes. És el primer d'aquest tipus al món i pot establir un estàndard global per a la regulació de la IA. 

La nova llei té com a objectiu fomentar el desenvolupament i l'adopció de sistemes d'IA segurs i fiables al mercat únic de la UE, tant per part dels actors públics com privats. Al mateix temps, pretén garantir el respecte dels drets fonamentals dels ciutadans de la UE i estimular la inversió i la innovació en intel·ligència artificial a Europa. La llei d'IA només s'aplica a àmbits dins de la legislació de la UE i ofereix exempcions, com ara els sistemes utilitzats exclusivament per a l'exèrcit i la defensa, així com amb finalitats d'investigació. 

L'adopció de la llei d'IA és una fita important per a la Unió Europea. Aquesta llei històrica, la primera d'aquest tipus al món, aborda un repte tecnològic global que també crea oportunitats per a les nostres societats i economies. Amb l'acte d'IA, Europa posa èmfasi en la importància de la confiança, la transparència i la responsabilitat a l'hora de tractar les noves tecnologies i, al mateix temps, assegura que aquesta tecnologia en canvi ràpid pot prosperar i impulsar la innovació europea. 
Mathieu Michel, secretari d'estat belga per a la digitalització, la simplificació administrativa, la protecció de la privadesa i la regulació de la construcció

Classificació dels sistemes d'IA com a pràctiques d'IA d'alt risc i prohibides

La nova llei classifica diferents tipus d'intel·ligència artificial segons el risc. Els sistemes d'IA que presenten només un risc limitat estarien subjectes a obligacions de transparència molt lleugeres, mentre que els sistemes d'IA d'alt risc estarien autoritzats, però subjectes a un conjunt de requisits i obligacions per accedir al mercat de la UE. Els sistemes d'IA com, per exemple, la manipulació cognitiva del comportament i la puntuació social, seran prohibits a la UE perquè el seu risc es considera inacceptable. La llei també prohibeix l'ús de la IA per a la policia predictiva basada en l'elaboració de perfils i sistemes que utilitzen dades biomètriques per categoritzar les persones segons categories específiques com ara la raça, la religió o l'orientació sexual. 

Models d'IA d'ús general

La llei d'IA també aborda l'ús de models d'IA de propòsit general (GPAI). Els models GPAI que no suposin riscos sistèmics estaran subjectes a uns requisits limitats, per exemple, pel que fa a la transparència, però els que tinguin riscos sistèmics hauran de complir normes més estrictes.

anunci

Una nova arquitectura de govern

Per garantir el correcte compliment, es constitueixen diversos òrgans de govern:

An Oficina d'IA dins de la Comissió per fer complir les normes comunes a tota la UE.

panel científic d'experts independents per donar suport a les activitats d'execució.

 An Junta d'IA amb els representants dels estats membres per assessorar i ajudar la Comissió i els estats membres en l'aplicació coherent i eficaç de la Llei d'IA.

An fòrum d'assessorament per a les parts interessades per proporcionar coneixements tècnics al Consell d'IA i a la Comissió. 

sancions

Les multes per infraccions a la llei d'IA s'estableixen com a percentatge de la facturació anual global de l'empresa infractora en l'exercici anterior o una quantitat predeterminada, el que sigui superior. Les pimes i les empreses emergents estan subjectes a multes administratives proporcionals. 

Transparència i protecció dels drets fonamentals

Abans que algunes entitats que presten serveis públics implementin un sistema d'IA d'alt risc, caldrà avaluar l'impacte dels drets fonamentals. El reglament també preveu una major transparència pel que fa al desenvolupament i l'ús de sistemes d'IA d'alt risc. Els sistemes d'IA d'alt risc, així com determinats usuaris d'un sistema d'IA d'alt risc que són entitats públiques hauran d'estar registrats a la base de dades de la UE per als sistemes d'IA d'alt risc, i els usuaris d'un sistema de reconeixement d'emocions hauran d'informar naturalment. persones quan estiguin exposades a aquest sistema.

Mesures de suport a la innovació

La llei d'IA preveu un marc legal favorable a la innovació i té com a objectiu promoure l'aprenentatge regulador basat en l'evidència. La nova llei preveu que els sandbox reguladors d'IA, que permeten un entorn controlat per al desenvolupament, proves i validació de sistemes d'IA innovadors, també haurien de permetre provar sistemes d'IA innovadors en condicions del món real. 

Propers passos

Després de ser signat pels presidents del Parlament Europeu i del Consell, l'acte legislatiu es publicarà al Diari Oficial de la UE en els propers dies i entrarà en vigor als vint dies d'aquesta publicació. El nou reglament s'aplicarà dos anys després de la seva entrada en vigor, amb algunes excepcions per disposicions específiques. 

Fons

La llei d'IA és un element clau de la política de la UE per fomentar el desenvolupament i l'adopció al mercat únic d'una IA segura i legal que respecti els drets fonamentals. La Comissió (Thierry Breton, comissari de mercat interior) va presentar la proposta de la llei d'IA l'abril de 2021. Brando Benifei (S&D/IT) i Dragoş Tudorache (Renew Europe/RO) van ser els ponents del Parlament Europeu sobre aquest expedient i un acord provisional. entre els colegisladors es va arribar el 8 de desembre de 2023.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències