Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

#InvestEU: Pla d'inversió Juncker avaluada per Bruegel de reflexió després del primer any de funcionament

COMPARTIR:

publicat

on

Juncker en gestosAmb el Pla Juncker, la Comissió Europea té la intenció de donar suport a projectes valuosos de risc ampliant la capacitat de risc del Banc Europeu d'Inversions (BEI). Grégory Claeys i Álvaro Leandro, del Bruegel think-tank, pregunteu si el Fons Europeu d'Inversions Estratègiques s'ha utilitzat realment per finançar projectes "addicionals"? Els autors suggereixen formes en què el pla podria augmentar el seu "valor afegit" i donar suport a projectes amb més risc i alt rendiment. 

La Comissió Europea i el BEI han publicat recentment alguns detalls sobre l’avanç del “Pla d’inversions per a Europa”, després d’un any després del seu funcionament. L’anomenat pla de Juncker, la resposta de la Comissió Europea al dèficit d’inversions que afecta Europa des de l’inici de la crisi, va ser aprovat oficialment el mes de juny 2015 i el Fons Europeu d'Inversions Estratègiques (EFSI) llançat immediatament després. Tanmateix, donada l’urgència de la situació d’inversions a Europa, l’aprovació prèvia dels projectes ja havia començat a l’abril 2015 a nivell del BEI, amb la finalitat d’accelerar la introducció del pla.

Quin és el pla de nou?

La principal característica del pla és utilitzar una petita fracció del pressupost de la UE com a garantia dels projectes del BEI que siguin més arriscats i més innovadors que els habituals. Aquests projectes serien etiquetats com a "projectes EFSI" i generarien una inversió total de 315 mil milions d’euros durant els propers tres anys a través de l’apalancament i el cofinançament. La idea original del pla era impulsar el BEI: 1) per finançar projectes valuosos i més arriscats que no poguessin aconseguir el finançament actual, i 2) adoptar una posició júnior respecte dels seus cofinançadors per tal de reduir els riscos assumits pels inversors privats per augmentar les possibilitats d'atraure-les. Els recursos utilitzats per a la garantia provenen d’una remodelació dels pressupostos de la Unió Europea de 2015 a 2020 i es basen principalment en les línies pressupostàries de la instal·lació Horizon 2020 (és a dir, la recerca i la innovació).

On ens quedem després d’un any?

Atès que el pla es va iniciar, s'han aprovat projectes de XNUMBB €, inicialment per part del BEI sota el control de la Comissió i, quan finalment es va constituir a l'inici de 11.2, pel Comitè d'Inversions de l'EFSI, que és el responsable de concedir-se. el suport de la garantia de la UE en línia amb les directrius d'inversió del FEIS: € 2016bn per a projectes d'infraestructura i innovació etiquetats pel FEIS directament finançats pel BEI i 7.8bn € per al finançament de les PIMES a través del Fons Europeu d'Inversions (FEI). L’arrencada del pla de Juncker ha estat relativament lenta tenint en compte que el pla preveu que el BEI desemborsarà 3.4bn d’euros en tres anys, és a dir, 60bn € / any, que encara ens queda lluny del primer any. Cal accelerar el ritme si el president Juncker vol complir la seva promesa inicial.

Pel que fa a les inversions del FEIS realitzades a través del Fons Europeu d'Inversions (FEI), actualment consten d'acords 165 per al finançament de les PIME i prenen principalment la forma de contractes COSME (Competitivitat d'empreses i pimes) i InnovFin, dos programes de la UE introduïts en línia amb el nou marc financer plurianual de la UE a 2014. COSME ofereix ambdues garanties a les institucions financeres perquè puguin finançar a les pimes, i el capital de risc a fons d'inversió en pimes, mentre que InnovFin ofereix garanties i préstecs recolzats pels fons Horizon 2020 per donar suport a inversions en recerca i innovació. Per tant, es tracta d’utilitzar la garantia pressupostària de l’Estat del Pla Juncker per ampliar aquests programes. Abans de l'adopció del pla d'inversió, els fons destinats a aquests programes al pressupost de la UE es van limitar a 2.3bn d'euros durant sis anys (2014-20) per a COSME i 2.7bn € per a Innovfin durant el mateix període. Per tant, utilitzar la garantia del pressupost de la UE permetrà que la mida d’aquests programes augmenti significativament. En teoria, això sembla una bona idea que podria desbloquejar la inversió en pimes i en projectes d’innovació. Tanmateix, donada la recent introducció d’aquests programes, encara és aviat per a jutjar si això suposa un bon ús de la garantia pressupostària de la UE.

anunci

Pel que fa a la infraestructura del FEIS i els projectes d’innovació, que representen la major part del pla, segons la Comissió, els projectes de 57 han estat aprovats fins ara, però els detalls estan disponibles al lloc web del BEI només per a ells.

160613EFSIFig1A 160613EFSIFig1B

Els projectes del FEIS són "addicionals"?

Per avaluar el progrés del Pla Juncker en relació amb projectes d'infraestructura i innovació, analitzem de prop els detalls de cadascun dels projectes del FEIS aprovats durant el seu primer any.

El pla aconseguirà impulsar amb èxit la inversió a Europa només si permet projectes valuosos però arriscats que actualment no poden trobar finançament. A més, tenint en compte els costos d’oportunitat derivats d’aconseguir diners dels principals programes d’infraestructura de recerca i innovació (R&I) i de transport de la UE, l’ús de recursos pressupostaris de la UE per garantir alguns projectes particulars del BEI només es justifica si comporta inversions “addicionals”.

Com s'explica a l'article 5 de la normativa FEIS, els projectes es consideren addicionals si "no podrien haver estat realitzats (o no) en la mateixa mesura pel BEI (...) sense suport del FEIS". A més, el Reglament especifica que "els projectes recolzats pel FEIE típicament tindran un perfil de risc més elevat que els projectes suportats per operacions normals del BEI". Per tant, la millor manera d’avaluar l’addicionalitat dels projectes seria conèixer el perfil de risc de cada projecte EFSI.

Tanmateix, la informació proporcionada pel que fa a cada projecte no es detalla i consisteix generalment en el nom del projecte, una descripció breu, la quantitat de diners invertida pel BEI, el cost total del projecte i una certa avaluació social i ambiental del projectes. Tenint en compte les dades actuals facilitades pel BEI en cada projecte, no és possible jutjar directament el seu perfil de risc.

No obstant això, vam intentar determinar amb un mètode alternatiu –per cert, imperfecte– si aquests projectes són «addicionals» o, si més no, si són diferents, més innovadors i més arriscats que els projectes habituals finançats pel BEI i, per tant, si la desviació Els fons del pressupost de la UE estan justificats.

Utilitzant la descripció breu i el nom de cadascun dels projectes, vàrem buscar projectes similars finançats pel BEI fora del Pla d’inversió, i els vam classificar en quatre categories: projectes pels quals podríem trobar projectes normals del BEI amb alts nivells de similitud. , projectes pels quals podríem trobar projectes del BEI només amb nivells de similitud baixos, projectes pels quals no hem pogut trobar un projecte EIB similar i projectes per als quals no es proporciona informació suficient.

Un dels projectes del Pla d’inversió és l’ampliació de l’autopista A6 entre Wiesloch-Rauenberg i Weinsberg, a Alemanya (un total de cinc projectes del FEIS inclouen inversions en autopistes). Hem trobat un projecte similar finançat pel BEI a 2013: l’ampliació de l’autopista A9 als Països Baixos. Un altre exemple són els parcs eòlics: hi ha quatre projectes del FEIS que impliquen parcs eòlics a alta mar i dos a terra; Mentrestant, el BEI ja ha finançat projectes relacionats amb els dos tipus de parcs eòlics (es tracta d’un exemple d’un parc eòlic offshore finançat pel BEI i aquí hi ha un parc eòlic terrestre). De nou, si bé és cert que els projectes que semblen similars no comporten necessàriament el mateix risc per al BEI, no tenim informació per avaluar-ho. Per tant, sempre que dos projectes impliquin el finançament d’activitats molt similars i no hi hagi més informació sobre el tipus de finançament, els hem considerat molt similars.

Un exemple d’un projecte de pla d’inversió per al qual només es va poder trobar un projecte EIB amb similitud "baixa" és el projecte IMPAX Climate Property Fund II, que implica el finançament d’un fons que adquireix, rénova i ven edificis comercials al Regne Unit. Tot i que podríem trobar molts projectes del BEI relacionats amb la rehabilitació d’edificis públics o residencials, no hem pogut trobar cap tipus d’edificis comercials. És per això que hem considerat els projectes com a similitud "baixa".

Dels projectes 55 aprovats fins ara per als quals disposem de detalls, només hi ha un projecte pel qual no hem pogut trobar projectes similars de BEI, ni tan sols similar: el projecte ECOTITANIUM, que consisteix en la construcció de la primera planta industrial europea de reciclatge. i tornar a fondre el metall titani de ferralla de grau de l'aviació.

160613EFSIFig3A

160613EFSIFig3B

Els resultats de la nostra anàlisi es poden veure a la figura 3 anterior: fora dels projectes de l'EFSI de 55, hem trobat projectes EIB no-EFSI molt similars per a ells 42; per a ells 10 hem trobat projectes EIB que eren una mica similars, i per a un sol no vam poder trobar cap projecte EIB similar. Per a un dels projectes 55, no teníem prou informació per avaluar la similitud amb els projectes EIB anteriors.

Com ja s'ha esmentat, fins i tot si els projectes són molt similars als projectes anteriors del BEI, és possible - i el BEI afirma que aquest és realment el cas - que els projectes del FEIS són més arriscats, ja sigui pel risc intrínsec dels projectes o perquè el BEI té una posició més jove que habitual, o perquè el venciment dels préstecs és molt més llarg del que és habitual. Però la informació limitada disponible actualment no ens permet verificar-ho. No obstant això, creiem que, sobretot perquè els fons pressupostaris de la UE s’utilitzen per al pla i que hi ha algun cost d’oportunitat en la reestructuració dels fons dels projectes d’instal·lacions Horizon 2020 i Connection Europe al fons que garanteix els projectes del FEIS, és essencial per a la Comissió i la El BEI ha demostrat que aquests projectes són "addicionals" i que justifiquen beneficiar-se de la garantia. Això és especialment important perquè podrien existir incentius per donar etiqueta del FEIS a projectes que el BEI hagués fet de totes maneres en absència del pla: perquè el BEI es beneficiï d'una garantia complementària de les seves inversions i que la Comissió Europea faci generar la inversió promesa de 315 milions d’euros a través de projectes del FEIS durant tres anys.

Segons el reglament de l'EFSI, se suposa que el BEI i la Comissió informen anualment el Parlament Europeu i el Consell sobre l'avanç del Pla d'inversió i els detalls dels projectes del FEIS i, en particular, sobre el seu perfil de risc i la seva addicionalitat. Instem als eurodiputats i als estats membres de la UE a estar vigilants i a fer que el BEI i la Comissió rendeguin comptes sobre com s'utilitzen aquests fons pressupostaris de la UE. Aquests projectes han de ser especialment transparents per demostrar que són molt més arriscats que els projectes que el BEI finançaria normalment, la qual cosa va motivar l’ús del pressupost de la UE en primer lloc.

La lògica del pla de Juncker ha de ser encès

Més generalment, tot i que no estem impressionats pel primer any del Pla Juncker tenint en compte la informació disponible actualment sobre els projectes del FEIS, encara creiem que algunes de les idees darrere del pla poden ser molt útils per estimular la inversió a Europa a través del BEI. . Si el FESI pogués provocar un profund canvi cultural al BEI, seria un canvi benvingut i podria augmentar la inversió a Europa. Però perquè això passi, hauran de tenir lloc dues coses.

En primer lloc, l’EFSI només s’hauria d’utilitzar per a projectes realment innovadors i arriscats que actualment no poden obtenir finançament a causa de fallades del mercat (la miopia a llarg termini dels inversors, massa aversió al risc per part dels inversors privats, ha subestimat les externalitats transfrontereres positives de algunes inversions en infraestructures, etc). Per a aquests projectes, el BEI també hauria d'estar disposat a prendre les primeres pèrdues per atraure inversors privats com a cofinançadors.

En segon lloc, i potser més important, la idea de l'alt multiplicador és bona, però no s'utilitza en el lloc adequat. L’elevat objectiu "multiplicador" del pla de Juncker, x15 (que es pot descompondre a x3 a través d’un palanquejament del BEI a través de deute i x5 a través del cofinançament), va ser dissenyat principalment de tal manera a causa de la conjunció de quantitats limitades de els fons disponibles per al pla i la promesa inicial que el president Juncker va fer al juliol de 2014 per augmentar la inversió a Europa en XNXX milions d'euros durant tres anys.

De fet, els projectes FEIS arriscats i innovadors podrien atreure més fàcilment els inversors privats com a cofinançadors si la part del BEI del finançament del projecte era superior a la que té avui (o, equivalentment, si el multiplicador de cofinançament era menor). D'altra banda, el BEI hauria de finançar una part molt més petita de cadascun dels seus projectes habituals de baix risc, que no siguin del FEIS, per evitar afluència a inversors privats –i especialment d'inversors institucionals–, especialment en l'actual entorn de tipus d'interès baix. Per exemple, en la nostra petita mostra, la participació del BEI en la inversió total és 27.7% per a projectes EFSI vs. 48 per cent per als projectes similars que no són EFSI. Pot ser que aquest nombre no sigui totalment representatiu tenint en compte la petita quantitat de projectes per als quals tenim dades, però és més o menys coherent amb el pla per tal de maximitzar el seu multiplicador (x3.7 per al cofinançament, en lloc de x5). No obstant això, a la llarga, potser aquesta no és l’estratègia adequada per atraure inversions privades en projectes de risc.

Una manera d’utilitzar millor el balanç del BEI per augmentar la inversió a Europa seria que el BEI posés a la seva disposició l’estratègia del Pla Juncker. El BEI hauria de reduir la seva participació en projectes "tradicionals" d'entre un terç i mig actualment a una cinquena part i hauria d'actuar molt més com a coordinador per trobar més cofinançadors (del sector privat, però també d'altres bancs públics de desenvolupament) , alhora que augmenta la mida de les seves entrades associades a llocs júnior en projectes d'alt rendiment d'alt risc. El "multiplicador" del balanç total del BEI seria molt més gran i podria donar un veritable impuls a la inversió a Europa, fins i tot si el multiplicador del propi EFSI fos menor.

Per llegir l'article complet, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències