Connecteu-vos amb nosaltres

Banca

Mesures macroprudencials Crèdit positiu per als bancs alemanys i austríacs

COMPARTIR:

publicat

on

Fitch Ratings diu que les mesures macroprudencials de capital i no de capital proposades a Alemanya i Àustria per contenir els riscos sistèmics dels préstecs per a l'habitatge són un crèdit positiu per als bancs dels països.

Les mesures, recomanades pel Comitè Europeu de Risc Sistèmic (ESRB), millorarien la capacitat dels bancs d'absorbir els xocs, encara que no prou per provocar canvis de qualificació. L'ESRB creu que els dos països no han abordat prou les advertències que va fer a Àustria el 2016 i Alemanya el 2019 sobre vulnerabilitats immobiliàries residencials a mitjà termini.

Alemanya té previst introduir requisits més elevats de coixí de capital, cosa que augmentaria la resiliència dels bancs i podria contribuir a un augment molt necessari dels marges dels préstecs. Àustria està en procés d'adoptar restriccions de préstecs basades en prestataris, que és probable que tinguin més impacte que els requisits de capital en la producció de préstecs i haurien d'ajudar a limitar l'acumulació de riscos. Tanmateix, els reptes tècnics podrien retardar la implementació per primera vegada de mesures similars no de capital a Alemanya, tal com recomana l'ESRB.

El regulador financer alemany, BaFin, que no té antecedents de mesures basades en prestataris, va proposar el gener de 2022 augmentar el coixí anticíclic (CCyB) de les exposicions nacionals dels bancs al 0.75% dels actius ponderats per risc (RWA) des del 0%. Això està per sobre del 0.25% establert abans de la pandèmia, però encara és modest en comparació amb alguns països europeus. BaFin també va proposar un coixí de risc sistèmic addicional més important del 2% dels RWA dirigits a préstecs hipotecaris immobiliaris residencials. Ambdós amortidors, si s'aproven, s'aplicarien a partir de l'1 de febrer de 2023.

Tanmateix, les propostes de BaFin poden no ser suficients per limitar materialment el creixement futur del préstec. Els prestadors hipotecaris més grans d'Alemanya tenen pocs incentius per reaccionar davant dels requisits de capital més elevats, ja que no cotitzen i tenen posicions de capital sòlides. A més, els seus models de negoci depenen especialment del creixement dels préstecs hipotecaris per estabilitzar els seus guanys mentre persisteixen els tipus d'interès baixos.

La Junta d'Estabilitat del Mercat Financer d'Àustria (FMSG) va demanar al supervisor bancari i al banc central del país el desembre de 2021 que fessin vinculant legalment les seves directrius de préstecs hipotecaris sostenibles a mitjan 2022. La guia es va emetre el 2018 i inclou un pagament inicial mínim del 20% (equivalent a un límit de préstec a valor (LTV) del 80%), un servei del deute a ingressos (DSTI) de no més del 40% i un termini màxim de préstec de 35 anys, llevat de circumstàncies excepcionals. El DSTI i els límits de venciment no són especialment estrictes en comparació amb altres llocs d'Europa, però el límit LTV podria tenir algun impacte. El FMSG va deixar el CCyB al 0%.

La mesura de l'ESRB planteja la possibilitat de noves recomanacions formals per als dos països si la producció de préstecs per a l'habitatge no es modera ràpidament. En aquest cas, Alemanya podria introduir límits de LTV, deute a ingressos o ràtio DSTI, mentre que Àustria podria augmentar el CCyB.

anunci

Tant Alemanya com Àustria s'enfronten a un ràpid creixement dels préstecs hipotecaris residencials i dels preus dels habitatges. A Alemanya, esperem una inflació dels preus dels habitatges d'almenys el 7% el 2022, després que els preus augmentessin un 13% el 2021, la qual cosa donaria lloc a una duplicació dels preus mitjans des del 2010. L'avaluació de l'ESRB també mostra que la inflació del preu de l'habitatge s'ha fet més àmplia. -basat en zones urbanes i rurals d'Alemanya.

A Àustria, els preus de l'habitatge també s'han duplicat des del 2010, amb una acceleració similar a la d'Alemanya durant la pandèmia. Aquesta dinàmica no mostra signes de reducció a curt i mitjà termini, en part perquè els costos de finançament d'Àustria semblen cada cop més atractius per als inversors dels països veïns d'Europa Central i de l'Est, on els tipus de política han augmentat significativament.

L'ESRB també va emetre advertències a Bulgària, Croàcia, Hongria, Liechtenstein i Eslovàquia. A 21 dels 24 països de l'Espai Econòmic Europeu on l'ESRB considera que les vulnerabilitats són més pronunciades, ja s'apliquen algunes mesures vinculants no de capital. Molts països també han anunciat recentment augments del seu CCyB.

Enllaç a Infograma: Coixinets anticíclics als països de l'EEE

L'article anterior va aparèixer originalment com una publicació a la pàgina de comentaris del mercat de crèdit de Fitch Wire. Es pot accedir a l'article original a www.fitchratings.com. Totes les opinions expressades són les de Fitch Ratings.
Relacions amb els mitjans: Louisa Williams, Londres, Tel: +44 20 3530 2452
Correu electrònic: [protegit per correu electrònic]

Hi ha informació addicional disponible a www.fitchratings.com

TOTES LES CALIFICACIONS DE CRÈDIT DE FITCH ESTÀN SUJETS A CERTES LIMITACIONS I EXENCIONS DE RESPONSABILITAT. LLEGIU AQUESTES LIMITACIONS I EXENCIONS DE RESPONSABILITAT SEGUINT AQUEST ENLLAÇ: HTTPS://WWW.FICHRATINGS.COM/UNDERSTANDING CREDITRATINGS. A MÉS, LES DEFINICIONS DE PUNTUACIONS I LES CONDICIONS D'ÚS D'AQUESTES PUNTUACIONS ESTAN DISPONIBLES AL LLOC WEB PÚBLIC DE L'AGÈNCIA A WWW.FICHRATINGS.COM. LES VALORACIONS, CRITERIS I METODOLOGIES PUBLICADES ESTAN DISPONIBLES DES D'AQUEST LLOC EN TOT MOMENT. EL CODI DE CONDUCTA, LA CONFIDENCIALITAT, ELS CONFLICTES D'INTERESSOS, EL TALLAFOC DE L'AFILIAT, EL COMPLIMENT I ALTRES POLÍTICS I PROCEDIMENTS RELEVANTS TAMBÉ ESTAN DISPONIBLES A LA SECCIÓ DE CODI DE CONDUCTA D'AQUEST LLOC. ELS INTERESES PERTINENTS DELS DIRECTORS I ACCIONISTAS ESTAN DISPONIBLES A HTTPS://WWW.FICHRATINGS.COM/SITE/REGULATORY. FITCH POT HAVER PROPORCIONAT UN ALTRE SERVEI PERMISSIBLE A L'ENTITAT CLASIFICADA O ALS TERCERS RELACIONATS. A LA PÀGINA DE RESUM DE L'ENTITAT D'AQUEST EMISOR AL LLOC WEB DE FITCH ES PODEN TROBAR ELS DETALLS D'AQUEST SERVEI PER A LES VALORACIONS PER A LES QUE L'ANALISTA PRINCIPAL ES BASA EN UNA ENTITAT REGISTRADA A LA UE.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències