Connecteu-vos amb nosaltres

Azerbaidjan

La nova ruta de la seda: l'Azerbaidjan al cor del corredor comercial euroasiàtic

COMPARTIR:

publicat

on

L'Azerbaidjan, una república del Caspi rica en recursos naturals diversos, compta amb una ubicació geogràfica única a la cruïlla de camins d'Orient i Occident. L'estabilitat, l'alta autoritat internacional, un clima d'inversió favorable i les inversions oportunes en infraestructures de transport i logística han permès que el país es converteixi en un centre regional i un enllaç important en el panorama econòmic euroasiàtic.

Gràcies al seu paper creixent com a pont entre Europa i Àsia, l'Azerbaidjan s'anomena amb raó la "porta d'entrada a Àsia". D'una banda, això es veu facilitat per l'ampliació de les associacions amb la Xina, els països d'Àsia Central i l'Orient Mitjà, mentre que d'altra banda, l'augment de la importància del trànsit i l'energia de l'Azerbaidjan per a Europa es reforça.

L'Azerbaidjan atrau inversors de tot el món. L'economia és estable i en constant creixement. Al llarg de vint anys, el PIB del país s'ha multiplicat per més de quatre. L'Azerbaidjan ha reduït el seu deute extern a menys del 10% del PIB i la taxa de pobresa ha disminuït del 50% al 5.5%. Durant trenta anys, el volum de la cartera d'inversió ha superat els 310 milions de dòlars, amb prop de 200 milions de dòlars dirigits al sector no petrolier. Actualment, la tasca econòmica clau del govern és la diversificació de l'economia per reduir la dependència dels hidrocarburs. La cooperació amb els països d'Àsia Central, el món turc i àrab i la Xina ajudarà a alliberar plenament el ric potencial no energètic de l'Azerbaidjan.

EL PAPER CREIXENT DE L'AZERBAIJAN PER AL MERCAT CENTRAL D'ÀSIAT

L'Azerbaidjan té forts vincles històrics i culturals amb els països d'Àsia Central (CA): Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Aquesta associació, a més del seu desenvolupament polièdric, es basa en la singularitat de cada país, permetent explorar noves facetes d'important potencial comú. Aquestes mesures s'impulsen tant a través de fons d'inversió conjunta com de l'impuls de projectes individuals d'inversió en el sector privat. Alguns exemples recents inclouen la construcció per part d'inversors azerbaidjans d'un hotel de cinc estrelles a la vora del llac Issyk-Kul al Kirguizistan.

Per a l'Azerbaidjan i els països de CA, el ràpid desenvolupament de la inversió i els llaços econòmics i comercials és una formació natural d'interdependència econòmica, basada en arrels comunes però que s'expandeix en el context d'interessos, objectius i aspiracions compartits.

anunci

Aquesta cooperació troba una resposta immediata entre els cercles empresarials. A finals de 2022, l'Azerbaidjan i el Kirguizistan van signar un acord per establir el Fons Azerbaidjan-Kirguizistan amb un capital social de 25 milions de dòlars, però ja aquest any el seu capital s'ha augmentat a 100 milions a causa de la demanda dels empresaris kirguises. S'estan establint de manera activa empreses conjuntes en diversos sectors, com l'agricultura o la indústria de l'automoció. 

Cerimònia de signatura de documents entre la República de l'Azerbaidjan i la República Kirguisa

Un entorn empresarial i d'inversió favorable creat a l'Azerbaidjan atrau els empresaris de CA. L'empresa uzbeka "Uzavtosanoat" en col·laboració amb els seus homòlegs azerbaidjans ha establert línies de muntatge per a cotxes Chevrolet Damas, Labo, Lacetti, Tracker i Malibu al barri industrial de Hajigabul. Tots els productes es fabriquen d'acord amb els estàndards globals establerts per General Motors. L'establiment del Fons d'Inversió Turquia, una companyia d'inversió conjunta amb Uzbekistan, i un fons d'inversió conjunt amb Kirguizistan demostren de manera clara que els països de la regió s'estan preparant per elevar la cooperació a un nivell completament nou centrant-se en projectes específics i la creació de àmplies oportunitats per als cercles empresarials.

Durant els últims 5 anys, la facturació comercial de l'Azerbaidjan amb els països de CA ha crescut 2.5 vegades, superant els 1.3 milions de dòlars. El Programa Especial de les Nacions Unides per a les Economies d'Àsia Central (SPECA) té un paper especial en el desenvolupament de la cooperació entre Azerbaidjan i CA. Compromesos amb la integració regional, l'Azerbaidjan té un paper fonamental en aquest programa, ocupant una posició única com a pont entre CA i Europa. L'Azerbaidjan va iniciar la primera cimera dels països membres de l'SPECA en 25 anys, que va tenir lloc el 24 de novembre de l'any passat a Bakú. Reconeixent la importància del tàndem Azerbaidjan-CA, s'està creant el Fons fiduciari de múltiples socis SPECA sota els auspicis de l'ONU.  

En aquesta associació, l'Azerbaidjan és important per a ambdues parts. Per a Europa, CA representa un mercat en creixement amb una població de 80 milions de persones. És una regió rica en recursos naturals que, juntament amb l'Azerbaidjan, podria esdevenir una font important d'importació d'energia. L'Azerbaidjan subministra anualment milers de milions de metres cúbics de gas a Europa i, d'acord amb un acord signat l'estiu passat, el país començarà a subministrar electricitat al fons del mar Negre. L'Azerbaidjan també servirà de punt de trànsit d'electricitat des de Kazakhstan i Uzbekistan fins a la UE.

Al seu torn, per als països de CA, l'Azerbaidjan és important com a centre d'exportació per subministrar productes, inclosos els no petroliers i gasosos, als mercats europeus. Amb una àmplia experiència en la indústria del petroli i el gas, l'Azerbaidjan també pot donar suport a l'exploració i desenvolupament del potencial energètic dels països de CA. La part kazakh també ha proposat que SOCAR consideri projectes d'exploració geològica.

Des de l'any passat, Kazakhstan també ha començat a exportar petroli a través de l'Azerbaidjan, transportant-lo a través del gasoducte Bakú-Tbilisi-Ceyhan. L'Azerbaidjan és un soci estable i fiable, i l'alta autoritat de Bakú oficial a l'escenari internacional atrau països de CA.

I, per descomptat, la pedra angular de l'associació entre l'Azerbaidjan i els països de CA és la cooperació en transport i logística. La Ruta Internacional de Transport Transcaspià (TITR), també coneguda com el Corredor Mitjà, passa per Azerbaidjan. Començant a la Xina, travessa Kazakhstan, arriba al mar Caspi, surt a l'Azerbaidjan i després continua cap a Geòrgia, Turquia i Europa. La ruta funciona activament en ambdues direccions.

En el context de la situació geopolítica actual, l'interès pel Corredor Mitjà ha augmentat notablement. Durant els últims dos anys, el volum de transport de mercaderies al seu llarg s'ha més que triplicat, duplicant-se el 2022 i augmentant un 65% el 2023: d'unes 840,000 tones el 2021 a 2.76 milions de tones el 2023.

Les importants inversions de l'Azerbaidjan per ampliar els corredors de transport internacional que passen pel seu territori no només han creat una artèria vital per al comerç entre Àsia i Europa, sinó que també han permès una resposta ràpida als reptes globals. Això va ser evident durant la guerra rus-ucraïnesa quan els fluxos de mercaderies es van redirigir del corredor nord al corredor mitjà.

El corredor mitjà és una de les rutes més curtes de la Xina a Europa. Els indicadors de transport de mercaderies continuen creixent exponencialment gràcies a l'esforç coordinat dels estats de la regió. Els participants de TITR, reconeixent el paper creixent del corredor, treballen conjuntament en la unificació de polítiques tarifàries, la coordinació tècnica i la prestació de serveis al llarg del recorregut. Amb aquesta finalitat, les autoritats ferroviàries de Kazakhstan, Azerbaidjan i Geòrgia han establert una empresa conjunta anomenada Middle Corridor Multimodal Ltd.

La Unió Europea entén bé la importància del Corredor Mitjà. A Brussel·les, del 29 al 30 de gener d'enguany, es va celebrar el primer Fòrum d'Inversors com a part de la iniciativa Global Gateway. Les institucions financeres europees i internacionals es van comprometre a invertir 10 milions d'euros en el desenvolupament de connexions de transport sostenibles a CA, inclòs el TITR.

El desenvolupament del corredor mitjà també beneficiarà altres estats de CA sense litoral interessats a expandir el comerç amb Europa. En el futur, els enviaments de càrrega des de la Xina a Europa es podrien diversificar mitjançant la construcció del ferrocarril Xina-Kirguizistan-Uzbekistan amb més accés al mar Caspi, després a través de l'Azerbaidjan i posteriorment a través del ferrocarril Bakú-Tbilisi-Kars fins a Turquia i Europa. o alternativament a través dels ports georgians al mar Negre. Aquesta diversificació geogràfica redueix la dependència de les rutes tradicionals, millora la competència i redueix els costos de transport. A més, el desenvolupament de connexions facilita la participació dels països regionals en les cadenes de valor globals i contribueix a l'expansió del seu comerç.

DESENVOLUPAMENT DELS VINCULS COMERÇ I D'INVERSIÓ AMB ORIENT MITJÀ

Els països àrabs també estan interessats en el potencial econòmic de l'Azerbaidjan. Els inversors de l'Orient Mitjà estan invertint activament en projectes que s'estan implementant a la república. Aquesta cooperació abasta diversos sectors, contribuint a l'estabilitat econòmica i regional.

La cooperació econòmica entre l'Azerbaidjan i els països àrabs es pot veure com una continuació lògica de la cooperació de l'Azerbaidjan amb els països de CA, creant una sinergia més potent per a una associació regional àmplia i eficaç. No és casualitat que a la Cimera de l'SPECA de l'any passat, els primers ministres de Geòrgia i Hongria, així com el secretari general del Consell de Cooperació del Golf, fossin convidats a l'Azerbaidjan com a convidats d'honor. "Estic segur que la celebració de la cimera amb aquests participants obrirà el camí per a un format més ampli de cooperació econòmica", va dir aleshores el president d'Azerbaidjan, Ilham Aliyev.

La cooperació entre l'Azerbaidjan i els països àrabs ha augmentat notablement els darrers anys. Això s'expressa tant en l'expansió de la cooperació comercial i econòmica com en la interacció d'inversió.

El 2023, la facturació comercial amb els Emirats Àrabs Units va augmentar un 30.3%, amb l'Aràbia Saudita un 34.5%, amb Qatar un 43.6%, amb Algèria un 50% i amb Jordània un 58%. Els turistes dels països del golf Pèrsic passen de vacances activament a l'Azerbaidjan. L'any passat, el país va ser visitat per 350,000 turistes d'aquesta regió, la segona regió més gran en termes de turistes que van visitar l'Azerbaidjan després dels països de la CEI.

Per al món àrab, l'Azerbaidjan té un valor estratègic com a soci fiable que facilita un accés més ampli als mercats europeus. Per exemple, el febrer de l'any passat, el ministre d'Estat de Comerç Exterior dels Emirats Àrabs Units, Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, va declarar que l'Azerbaidjan és una porta d'entrada a l'Europa de l'Est i a molts altres països de la regió.

Així, l'Azerbaidjan ajuda els Emirats Àrabs Units a reexportar mercaderies a altres països. Entre els principals productes d'aquest tipus, el ministre Al Zeyoudi va destacar automòbils, televisors, telèfons intel·ligents, ordinadors, làmines d'alumini, olis minerals, pneumàtics i fins i tot productes impresos. L'Azerbaidjan també ha augmentat les seves exportacions de productes no petroliers i gasosos als Emirats Àrabs Units, representant més de la meitat de la facturació comercial total entre els dos països l'any passat.

Signatura d'un acord per a la creació d'una empresa conjunta d'inversió entre ADQ i AIH

Les relacions d'associació estratègica entre l'Azerbaidjan i els Emirats Àrabs Units es consoliden encara més amb les iniciatives conjuntes d'inversió. Per facilitar aquests esforços d'inversió mutu, ADQ, una societat d'inversió i holding amb seu a Abu Dhabi, i Azerbaijan Investment Holding (AIH), han anunciat la creació d'una empresa conjunta d'inversió. Aquesta empresa té com a objectiu invertir en sectors clau d'interès compartit, com ara l'agricultura, la tecnologia, la indústria farmacèutica i la infraestructura energètica. La plataforma identificarà i aprofitarà oportunitats d'inversió per generar rendiments financers sostenibles. Inicialment, les inversions se centraran a l'Azerbaidjan, els Emirats Àrabs Units i l'Àsia Central, amb el potencial d'expandir-se a altres regions. Tant ADQ com AIH tindran una participació del 50 per cent en l'empresa, amb cada part comprometent 500 milions de dòlars a la iniciativa.

Els llaços econòmics entre l'Azerbaidjan i el món àrab es caracteritzen per un enorme potencial de cooperació tant bilateral com multilateral. La ubicació estratègica d'Azerbaidjan a la intersecció dels principals corredors de transport mundials, que ha esdevingut encara més rellevant en el context dels atacs al Mar Roig i el conflicte rus-ucraïnès, el converteix en un centre important per expandir l'associació econòmica amb els països àrabs. Les àrees clau d'aquesta cooperació inclouen l'agricultura, la indústria lleugera, els productes farmacèutics i les fonts d'energia renovables.

Planta solar fotovoltaica de Garadagh

Aquí només hi ha alguns exemples. L'octubre de l'any passat es va inaugurar a l'Azerbaidjan la planta d'energia solar més gran de la regió del Caspi i de la CEI, la planta fotovoltaica de Garadagh amb una capacitat de 230 MW. El projecte, implementat per Masdar dels Emirats Àrabs Units, té un valor d'inversió de 262 milions de dòlars. Una altra empresa dels Emirats Àrabs Units, ADNOC, va adquirir una participació del 30% al camp de gas d'Absheron, que podria convertir-se en una altra font de lliuraments a Europa a través del corredor de gas del sud. Durant la COP28 a Dubai, SOCAR (la Companyia Estatal de Petroli de l'Azerbaidjan) i ADNOC van signar un acord de cooperació estratègica, que preveu la col·laboració en protecció del medi ambient, hidrogen blau, energia geotèrmica i gestió d'emissions de carboni. Ambdues empreses també tenen previst col·laborar als Emirats Àrabs Units i altres països.

Inauguració oficial de la central fotovoltaica de Garadagh de 230 MW 

ACWA Power d'Aràbia Saudita és el primer inversor estranger a l'Azerbaidjan que ha rebut un document de promoció d'inversions en l'àmbit de les fonts d'energia renovables. La seva filial local invertirà 245 milions de dòlars en la construcció del projecte del parc eòlic Khizi-Absheron. L'empresa també preveu la producció de fertilitzants verds baixos en carboni, principalment urea, juntament amb SOCAR.

Cerimònia d'inauguració de la central eòlica "Khizi-Absheron".

I aquests són només alguns dels projectes, tenint en compte l'alta demanda dels inversors i el fet que les regions de Karabakh, Zangezur oriental i Nakhtxivan han estat declarades zones d'energia verda. El programa d'energies renovables de l'Azerbaidjan no es limita a les centrals solars o eòliques. El país està desenvolupant activament el seu potencial hidroelèctric. Per exemple, als territoris alliberats de Karabakh i Zangezur oriental, ja s'han posat en funcionament centrals hidroelèctriques amb una capacitat de 170 MW. D'aquí a tres anys, es preveu augmentar la seva capacitat fins als 500 MW.

CONSTRUIR ASOCIACIÓ ECONÒMICA ESTRATÈGICA AMB LA XINA

Situat a la cruïlla d'Europa i Àsia, l'Azerbaidjan és un centre de transport ideal per als transportistes internacionals de mercaderies. Per aconseguir plenament aquest potencial, el govern ha invertit durant anys en el desenvolupament d'infraestructures de transport i ha participat activament en iniciatives de transport internacional.

L'Azerbaidjan va ser un dels primers països a donar suport a la "Iniciativa de la Franja i la Ruta" de la Xina (BRI), destinada a millorar i ampliar les rutes comercials a la regió eurasiàtica. Com a actor estratègic del TITR, l'Azerbaidjan té una importància important per a la iniciativa BRI, sobretot tenint en compte les condicions geopolítiques actuals on els transportistes de mercaderies es veuen obligats a buscar rutes alternatives.

La Xina ha subratllat repetidament tant la importància del Corredor Mitjà com la necessitat d'ampliar els llaços econòmics amb l'Azerbaidjan. Durant el tercer Fòrum de la Franja i la Ruta per a la Cooperació Internacional a Pequín l'octubre de l'any passat, el president xinès Xi Jinping va reafirmar el compromís de la Xina de donar suport al desenvolupament del TITR. La Xina no només té la intenció de desenvolupar rutes terrestres, sinó també d'integrar activament els ports en el marc de la Ruta Marítima de la Seda, així com accelerar la construcció del Nou Corredor Comercial Internacional Terra-Mar.

El 2023, el volum de negocis comercial entre l'Azerbaidjan i la Xina va augmentar un 43.7% respecte al 2022, superant els 3.1 milions de dòlars. Segons el Comitè Estatal de Duanes de l'Azerbaidjan, la Xina va exportar mercaderies per valor de 3.02 milions de dòlars a la república del Caspi, un 45% més que el 2022. Les exportacions d'Azerbaidjan a la Xina van créixer un 8.2%, mentre que la Xina està interessada en una major expansió de les importacions de l'Azerbaidjan. Això es va discutir el novembre de l'any passat durant una reunió de la Comissió Intergovernamental de Cooperació Comercial i Econòmica entre l'Azerbaidjan i la Xina. En aquell moment, la part xinesa va proposar l'establiment d'un grup conjunt per desenvolupar projectes d'inversió, expressant interès per ampliar la cooperació, fins i tot en les àrees de l'energia verda i les tecnologies digitals.

El mateix any, l'ambaixador extraordinari i plenipotenciari de la Xina a l'Azerbaidjan, Guo Min, en una conversa amb periodistes, va assenyalar el ràpid creixement del nombre d'empreses xineses que busquen oportunitats de cooperació a l'Azerbaidjan. "En l'actualitat, s'estan duent a terme negociacions i consultes actives sobre una àmplia gamma de projectes, com ara la producció d'electricitat a partir de fonts renovables, l'emmagatzematge d'energia, la indústria química, l'agricultura, la logística i el transport", va afegir Guo Min.

La iniciativa BRI ajudarà a atreure inversions estrangeres importants als projectes d'infraestructura de l'Azerbaidjan, com ara ferrocarrils, ports i parcs industrials. Aquestes inversions crearan llocs de treball, milloraran les infraestructures i estimularan el creixement econòmic.

Com a pont entre continents, l'Azerbaidjan obre moltes oportunitats. L'afluència d'inversions, les associacions comercials pròsperes i l'expansió de la cooperació regional contribueixen al creixement econòmic del país ia la seva posició com a actor clau a l'escenari mundial.

El camí de l'Azerbaidjan com a "porta d'entrada a Àsia" tot just comença. El país continua enfortint els llaços regionals i participant en iniciatives estratègiques, i la seva influència i prosperitat seguiran creixent ràpidament.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències