Connecteu-vos amb nosaltres

Agricultura

El marc de gestió de crisi de la UE ha de donar prioritat als agricultors enmig de reptes creixents

COMPARTIR:

publicat

on

A la recent reunió del Consell d'Agrifish del 27 de maig, els ministres d'Agricultura de la Unió Europea van subratllar la necessitat urgent de millorar les eines de gestió de crisi per al sector agrícola, advocant per un augment dels pressupostos i una major flexibilitat. Aquest moviment crític, liderat pel ministre d'Agricultura belga, David Clarinval, té com a objectiu protegir els agricultors de la infinitat de riscos climàtics, econòmics i geopolítics als quals s'enfronten. Clarinval va posar èmfasi en la necessitat d'un sistema de gestió de crisi resistent i avançat on la investigació i la innovació tinguin un paper fonamental.

Aquest desenvolupament és realment oportú. Actualment, la Política Agrària Comuna (PAC) de la UE ofereix una sèrie d'eines per ajudar els agricultors durant les crisis, com ara suport per a la diversificació, derogacions a les normes de competència, fons d'inversió, suport a les assegurances, intervenció en el mercat públic i una reserva anual de 450 milions d'euros per a crisi. Tanmateix, tal com revelen les discussions recents, aquestes mesures potser ja no són suficients davant l'escalada dels reptes.

Una crida per millorar la gestió de crisi

La nota de la presidència belga, que va iniciar el debat dels ministres, va destacar la necessitat de revalorar i, si cal, adaptar les eines de gestió de crisi existents tant dins com fora de la PAC. La protesta de l'European Milk Board a Brussel·les, que reclama un mecanisme de crisi permanent per regular la producció de llet durant l'excés d'oferta, subratlla encara més la urgència d'aquest tema. Aquesta convocatòria es fa ressò de les mesures temporals adoptades durant la crisi làctia 2016-2017, que van resultar efectives però insuficients per a l'estabilitat a llarg termini.

Augmentar el pressupost de la reserva de crisi és una necessitat urgent. El fons actual de 450 milions d'euros, activat per primera vegada el 2022 després de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, és probable que sigui inadequat per a futures crisis. El mateix Clarinval va suggerir un augment significatiu del pressupost, destacant la necessitat d'un suport financer més sòlid per als agricultors en dificultats.

A més, el concepte d'ajuda 'de minimis', que permet als estats membres concedir subvencions a petita escala als agricultors sense notificar-ho a la Comissió, està guanyant força. Actualment, amb un límit de 20,000 euros per empresa durant tres anys, hi ha un fort suport per augmentar aquest sostre a 50,000 euros, tal com es va suggerir durant la reunió anterior del Consell Agrifish. Aquest augment és crucial, donada la ràpida acumulació de crisis que fan ineficaç el sostre actual.

anunci

Nutri-Score: una distracció dels problemes bàsics

Tot i que l'enfocament en la gestió de crisi és un canvi positiu, és essencial abordar un altre tema polèmic que ha desviat l'atenció i els recursos: l'harmonització de l'etiqueta Front of Pack (FOP). Nutri-Score és una etiqueta frontal de l'envàs que utilitza un sistema de codificació de colors per indicar la qualitat nutricional dels productes alimentaris, amb l'objectiu d'ajudar els consumidors a prendre decisions més saludables. No obstant això, s'ha criticat amb raó pel seu algorisme inconsistent i sovint enganyós, que no ofereix una guia clara i complica les decisions de compra dels europeus.

La recent decisió de Portugal de renunciar a Nutri-Score, anunciada per José Manuel Fernandes, el nou ministre d'Agricultura i Pesca del país, marca un pas important cap a la recuperació d'un sistema de gestió dels aliments transparent i eficaç. Aquest moviment segueix accions similars d'altres països europeus que s'han oposat durant molt de temps a Nutri-Score per afavorir els productes massa processats per sobre dels aliments tradicionals i de qualitat. L'enfocament simplista de Nutri-Score sovint enganya els consumidors perquè pensen que certs aliments són més saludables del que són, alhora que penalitza les opcions tradicionals i sovint més nutritives.

El ministre d'Agricultura italià, Francesco Lollobrigida, va elogiar la decisió de Portugal com una victòria per a la transparència i la protecció del consumidor. La disminució de la popularitat de Nutri-Score a països com França, Alemanya, Suïssa, Espanya i Romania suggereix un rebuig europeu més ampli del sistema.

Ja és hora que la UE s'allunyi dels sistemes d'etiquetatge com Nutri-Score, que han demostrat ser ineficaços. En lloc d'això, s'ha de centrar en dotar els consumidors dels coneixements i els recursos que necessiten per prendre decisions dietètiques informades pel seu compte. Confiar en els consumidors per educar-se i prendre decisions saludables sense necessitat d'etiquetes excessivament simplificades promourà un enfocament més genuí i durador d'hàbits alimentaris més saludables.

Cap a un futur sostenible per a l'agricultura europea

L'impuls d'un marc de gestió de crisi més sòlid és un pas en la direcció correcta. Augmentar el pressupost de reserva de crisi i augmentar el sostre d'ajuda "de minimis" són mesures essencials per proporcionar un alleujament immediat als agricultors. Tanmateix, aquests esforços s'han de complementar amb estratègies a llarg termini que prioritzin les pràctiques agrícoles sostenibles i la innovació.

Invertir en investigació i desenvolupament per millorar la resiliència agrícola davant el canvi climàtic, desenvolupar sistemes d'assegurances que ofereixin una cobertura integral i fomentar associacions públic-privades per impulsar la innovació són passos crítics. La UE també ha de racionalitzar els seus marcs reguladors per donar suport als mecanismes de resposta ràpida durant les crisis, assegurant que els agricultors rebin un suport adequat i puntual.

Les discussions recents al Consell Agrifish subratllen un reconeixement creixent entre els ministres de la UE de la necessitat de protegir el sector agrícola de l'escalada de crisis. En prioritzar la resiliència i la sostenibilitat, la UE pot garantir un futur estable i pròsper als seus agricultors, reforçant el paper vital del sector agrícola en l'economia i la seguretat alimentària d'Europa.

En definitiva, tot i que la millora de les eines de gestió de crisi és un desenvolupament positiu, la UE ha de mantenir el seu compromís amb la transparència i la innovació. Això inclou l'abandonament de sistemes d'etiquetatge defectuosos com Nutri-Score per confiar en els consumidors per prendre decisions informades i dotar els agricultors dels recursos que necessiten per prosperar. En abordar els reptes tant immediats com a llarg termini, la UE pot fomentar un sector agrícola més resistent i sostenible, capaç de suportar crisis futures i continuar prosperant en un panorama global cada cop més complex.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències