Connecteu-vos amb nosaltres

Inici

Briefing de la Casa Blanca sobre les reunions entre Obama i Xi de la Xina

COMPARTIR:

publicat

on

LA CASA BLANCA
Secretari de premsaLa Casa Blanca dels Estats Units veu els videojocs com a mitjà poderós 2
Juny 8, 2013

RODA DE PREMSA DE
ASSESSOR DE SEGURETAT NACIONAL TOM DONILON
Westin Mission Hills
Palm Springs, Califòrnia
2:27 PDT

Sr. RHODES: Hola a tothom. Gràcies per venir a aquesta reunió informativa per tancar les reunions dels darrers dos dies entre el president Obama i el president Xi. Ho passaré aquí al nostre assessor de Seguretat Nacional, Tom Donilon, perquè faci una lectura d'aquestes reunions. Després respondrem preguntes.

Tom, per descomptat, s'ha centrat molt en aquesta reunió de la Xina com a persona principal del president en les relacions entre els Estats Units i la Xina, de manera que pot parlar sobre qualsevol cosa relacionada amb aquesta o altres qüestions de política exterior. També estic encantat de respondre preguntes sobre les històries relacionades amb la FISA que han estat a les notícies recentment. En aquest sentit, voldria cridar la vostra atenció sobre un full informatiu que vam enviar a la nostra premsa sobre la recollida d'intel·ligència d'acord amb la Secció 702 de la FISA, ja que proporciona una molt bona base de detalls sobre aquest programa.

Però amb això, li passaré a Tom perquè us faci una presentació d'obertura. Després farem preguntes.

Sr. DONILON: Gràcies, Ben. Bona tarda a tothom. Em sap greu arribar una mica tard. Volia parlar avui de les reunions força singulars i importants que van tenir lloc entre el president Obama i el president Xi Jinping de la Xina durant els darrers dies aquí a Califòrnia.

Jo diria d'entrada que el president va tenir molt bones discussions en un ambient informal, un ambient únic informal, amb el president Xi durant els últims dos dies. Els debats van ser positius i constructius, amplis i força reeixits per assolir els objectius que ens vam proposar per a aquesta reunió.

anunci

Abans de passar als detalls de la reunió, volia donar-hi una mica de context. La reunió, per descomptat, és una part important de l'àmplia estratègia de seguretat nacional del president que hem esbossat des de l'inici d'aquesta administració, subratllant la importància que els Estats Units tinguin relacions productives i constructives amb les potències importants del món. I la nostra observació estratègica que si aquestes relacions són constructives i productives, de fet, els Estats Units podrien perseguir amb més eficàcia el seu interès nacional i que nosaltres podríem, amb altres, resoldre els problemes globals amb més eficàcia.

Aquesta reunió també és fonamental per a la nostra estratègia de reequilibri d'Àsia Pacífic. Com he dit moltes vegades, el president creu que el futur d'Àsia i el futur dels Estats Units estan profundament i cada cop més lligats, i vam jutjar a principis del nostre mandat, en realitat durant la transició, que estàvem infraponderats. a Àsia, i havíem estat sobreponderats en altres parts del món durant els sis o set anys anteriors, especialment pel que fa a les nostres operacions militars a l'Orient Mitjà i al sud d'Àsia.

Així doncs, vam emprendre una estratègia decidida destinada a mantenir un entorn de seguretat estable i un ordre regional arrelat en l'obertura econòmica i la resolució pacífica de les disputes i el respecte als drets i llibertats universals a Àsia.

La nostra estratègia de reequilibri, per descomptat, té una sèrie d'elements: enfortir les aliances, aprofundir les associacions amb potències emergents, potenciar les institucions regionals, ajudar a construir arquitectures econòmiques regionals que puguin sostenir la prosperitat compartida; òbviament, el TPP és el nucli d'això. I, per descomptat, inclou la construcció d'una relació estable, productiva i constructiva amb la Xina de la qual hem tractat des de l'inici de l'administració.

Respecte a aquesta trobada, com he dit al principi, en molts aspectes va ser una trobada única. I de nou, si tornes a estudiar cadascuna de les trobades entre un president nord-americà i el lideratge de la Xina des de la històrica reunió del president Nixon el febrer de 1972 a la Xina, crec que la singularitat i la importància d'una sèrie d'aspectes d'aquesta trobada realment venir a primer pla.

Número u, l'ambientació i l'estil. L'escenari aquí, òbviament, era en un entorn molt informal i l'estil era informal entre el president dels Estats Units i el president de la Xina, que no és l'escenari normal d'aquestes reunions si les has estudiat al llarg dels anys. Suposo que la reunió més propera que va venir -- pel que fa al tipus d'estil -- hauria estat la reunió de Crawford el 2002 entre el president Bush i Jiang Zemin. Però aquella reunió va ser al final del seu mandat, el mandat de Jiang Zemin, i el temps total de la reunió era només, crec, d'una hora i mitja o dues hores. Aquesta reunió va ser completament diferent, evidentment.

En segon lloc, la durada de les discussions, que calculàvem que s'aproximaven a les vuit hores, i l'amplitud i profunditat de les discussions, que eren força estratègiques i cobrien pràcticament tots els aspectes de la relació Estats Units-Xina.

En tercer lloc, el moment, i el moment era bastant important aquí. És a l'inici del segon mandat del president Obama com a president dels Estats Units. És a l'inici del mandat del president Xi com a president de la Xina, un període previst de 10 anys. Per tant, punt un.

Punt segon, també arriba en un moment important de transició per als Estats Units. Com he dit, ens embarcam en el segon mandat del president, però també en un moment en què realment estem mirant les prioritats del segon mandat i la nostra economia s'està recuperant, crec, i bona part de la feina de restauració que hem fet a el primer terme està arribant a bon port. I en tercer lloc, ens enfrontem a una àmplia gamma de reptes bilaterals, regionals i globals en els quals la cooperació entre els Estats Units i la Xina és fonamental.

Per tant, l'escenari, l'estil, la durada de la discussió, l'amplitud dels temes tractats i el moment, crec que subratllen el punt que es tracta d'una reunió important i única entre el president dels Estats Units i el líder de la Xina. I un cop més, crec que si tornes i fas un estudi acurat de les trobades entre els líders dels Estats Units i la Xina des de 1972, crec que realment queda bastant clar.

Com va sorgir aquesta reunió? Permeteu-me parlar-ne només un parell de minuts. Des del començament del segon mandat, ens hem compromès a, d'una manera deliberada i proposada, relacionar-nos amb el lideratge del nou lideratge de la Xina. De fet, el president Obama va mantenir una conversa telefònica amb el president Xi felicitant-lo per la seva elecció com a president el 14 de març, dia que va ser elegit. Crec que acabava de sortir literalment de la reunió i el president Obama va parlar amb ell aquella tarda.

Després vam emprendre una sèrie de trobades amb els xinesos. El secretari Lew va sortir gairebé immediatament per discutir qüestions econòmiques. El general Dempsey, el cap dels nostres caps d'estat major conjunt, va sortir a discutir qüestions militars i de seguretat. El secretari Kerry va sortir per parlar de qüestions diplomàtiques i de política exterior. I vaig seguir les tres d'aquestes reunions amb el meu propi viatge a la Xina fa només un parell de setmanes per discutir l'ampli ventall de problemes als quals s'enfronten els Estats Units i la Xina i per establir les bases d'aquesta reunió. Així, de nou, hem fet un esforç decidit i deliberat per relacionar-nos amb el lideratge de la Xina i treballar en aquesta relació mentre entrem en el nostre segon mandat.

A continuació, ens vam preguntar quan s'han de reunir el president i el president Xi. I segons el calendari actual, això no hauria estat fins a la reunió del G20 a Sant Petersburg aquest setembre. I ens va semblar massa llarg; el buit hauria estat massa gran. I el president va decidir que es comprometria a intentar programar una reunió en una data anterior. I això, és clar, és aquesta reunió.

També hem pensat molt en l'estil de la reunió i quina seria la finalitat. I teníem com a objectiu, un objectiu específic, construir una relació personal entre el president i el president Xi, i tenir l'oportunitat no sota la pressió d'estar al marge d'una altra reunió multilateral per seure realment i explorar els contorns dels EUA. -Relacions amb la Xina.

L'estructura de les reunions: Les reunions van començar, com sabeu, ahir a la tarda, i els primers temes de discussió van ser les prioritats que cada president té avui per al seu país per tal de marcar el context estratègic de la discussió. Així, el president Xi va parlar llargament sobre els seus plans per a la seva presidència i el pla del seu govern per creuar una sèrie de qüestions, començant per les qüestions econòmiques. El president Obama va parlar dels seus plans per al seu segon mandat i de com va veure el desenvolupament de les coses, i després van tenir una conversa més àmplia sobre com aquests, el context estratègic, van afectar les relacions entre els EUA i la Xina.

Aquesta és, de nou, crec que una conversa única entre un president dels Estats Units i un president de la Xina per tenir, de nou, a l'inici del segon mandat del president Obama i al començament del mandat del president Xi, una discussió força llarga sobre com veuen on són els seus països a nivell nacional i quines són les seves prioritats a nivell internacional. Aquesta va ser la primera sèrie de sessions.

En segon lloc, ahir a la nit, durant el sopar, vam parlar d'una àmplia gamma de qüestions bilaterals, incloses qüestions de seguretat, i ahir a la nit vam tenir una llarga conversa sobre Corea del Nord, de la qual puc parlar si voleu fer-ho.

Aquest matí, el president Obama i el president Xi han anat a passejar per tenir una reunió individual --una veritable reunió individual-- amb només intèrprets presents-- han anat a passejar per la propietat aquí i després es van trobar. un lloc per seure. Aquesta reunió va durar uns 50 minuts aquest matí i, de nou, es va parlar d'una sèrie de qüestions clau entre els Estats Units i la Xina.

Van tornar d'aquella reunió i ens vam asseure de nou a la taula de conferències i després vam emprendre una discussió bastant extensa sobre qüestions econòmiques, incloses les qüestions cibernètiques, que, per descomptat, creiem que han d'estar al centre de les discussions econòmiques que els Estats Units Els Estats i la Xina estan tenint.

Com he dit, ahir a la nit al sopar vam tenir una llarga discussió sobre Corea del Nord, i deixeu-me parlar-ne només un parell de minuts. Com he dit, va ser una discussió important ahir a la nit durant el sopar. I com tots sabeu que cobreixen aquest tema, la Xina ha pres una sèrie de passos en els darrers mesos per enviar un missatge clar a Corea del Nord, fins i tot mitjançant una millora de l'aplicació de les sancions i mitjançant declaracions públiques de l'alt lideratge a la Xina.

Els presidents van acordar ahir a la nit que aquesta és una àrea clau per a la cooperació reforçada entre els EUA i la Xina. Van acordar que Corea del Nord s'ha de desnuclearitzar; que cap dels dos països acceptarà Corea del Nord com a estat amb arma nuclear; i que treballaríem junts per aprofundir la cooperació i el diàleg entre els EUA i la Xina per aconseguir la desnuclearització. El president també ha subratllat al president Xi que els Estats Units prendran les mesures que hem de prendre per defensar-nos a nosaltres mateixos i als nostres aliats de l'amenaça que representa Corea del Nord.

Les dues parts van subratllar la importància de continuar pressionant tant per aturar la capacitat de proliferació de Corea del Nord com per deixar clar que la seva recerca continuada d'armes nuclears és incompatible amb els seus objectius de desenvolupament econòmic. Crec que els debats sobre aquest tema ens permetran seguir avançant i treballar de manera acurada pel que fa a la nostra cooperació per treballar junts per assolir els nostres objectius.

Crec que la conclusió és que crec que teníem una mica d'alineació en la qüestió de Corea: la qüestió de Corea del Nord, i un acord absolut que seguiríem treballant junts en passos concrets per assolir els objectius conjunts que els Estats Units i La Xina té respecte al programa nuclear de Corea del Nord.

Com he dit durant la discussió econòmica que hem tingut avui, la ciberseguretat i les qüestions cibernètiques eren un tema important. I, de nou, crec que van prendre, de fet, aquests temes van ocupar la major part de la discussió d'aquest matí entre el president Obama i el president Xi. Òbviament, donada la importància dels nostres llaços econòmics, el president va deixar clara l'amenaça que suposa per a la nostra seguretat econòmica i nacional l'espionatge econòmic cibernètic. I vull tenir clar de què estem parlant aquí. Del que estem parlant aquí són els esforços de les entitats de la Xina per, mitjançant atacs cibernètics, participar en el robatori de propietat pública i privada: propietat intel·lectual i altres propietats als Estats Units. I aquest és el focus aquí, per això ha estat en la discussió econòmica d'aquest matí.

I de nou, vam tenir una discussió detallada sobre això. El president va subratllar que resoldre aquest problema és realment clau per al futur de les relacions econòmiques entre els EUA i la Xina. Va demanar al president Xi que continuï mirant seriosament el problema que hem plantejat aquí.

I de nou, vaig pronunciar un discurs sobre això al març a Nova York i vaig repassar exactament quina seria l'agenda per a nosaltres respecte a la Xina, i el primer és reconèixer aquesta preocupació. I crec que aquesta preocupació és reconeguda en aquest moment. El segon, per investigar específicament els tipus d'activitats que hem identificat aquí, i els xinesos han acceptat mirar-ho. I tercer, entaular un diàleg amb els Estats Units sobre normes i regles, això és el que és acceptable i el que no ho és en l'àmbit de la cibernètica. Els dos presidents van orientar el nou grup de treball cibernètic, que, com sabeu, s'ha constituït en el marc d'un diàleg econòmic estratègic, que dialogarà, com he dit, sobre les regles i normes de comportament al ciberespai que permetran explorar mesures de foment de la confiança. I vam demanar als equips que informessin sobre les seves discussions als líders.

Altres qüestions que es van discutir llargament van ser, òbviament, l'economia, i podem aprofundir-hi si ho desitja, els drets humans i, sobretot, les relacions militars entre els Estats Units i la Xina.

Aquest ha estat un aspecte important de les nostres converses amb la Xina en els darrers anys i mig o dos, i el fet és, per descomptat, que és la relació militar a militar la que queda enrere en la nostra relació política i econòmica. Això es va reconèixer per part de la Xina i, de fet, tenim un cert impuls per augmentar i aprofundir aquestes relacions a mesura que avancem aquí, mentre intentem construir una relació integral i positiva amb la Xina.

Crec, de nou, que les reunions dels presidents aquí a Sunnyland van ser, com he dit, sens dubte úniques. I com va dir ahir el president Obama, el repte que ell i el president Xi ens enfronten per convertir l'aspiració de traçar un nou rumb aquí per a la nostra relació en una realitat i construir el que el president Xi i el president Obama anomenen el nou model de relacions entre grans poders.

Per tant, amb això, m'agradaria respondre les vostres preguntes. També podria continuar una o dues hores més sobre els detalls de la reunió. (Rialles.)

Q Tom, vas dir que la preocupació pel cibernètic és reconeguda en aquest moment pels xinesos. Què tan concrets són en aquest reconeixement a les reunions privades, atès que en públic acostumen a evitar-ho? I Xi també va esmentar ahir a la nit al bilat que la Xina també ha estat víctima de la pirateria cibernètica. Estan dient que els EUA tenen com a objectiu la Xina, o estan deixant aquest tipus de més ampli en aquestes discussions?

Sr. DONILON: Un parell de coses... i, gràcies, Julie. Primer, com he dit, és important entendre exactament de què estem parlant aquí. La discussió que estem mantenint amb la Xina respecte a aquest tema realment no es centra en la pirateria cibernètica i la delinqüència cibernètica. Són problemes que ens hem enfrontat i ens hem enfrontat conjuntament, i hem de treballar conjuntament de manera conjunta per defensar-nos d'aquests i elaborar normes de normes de circulació respecte als problemes que ens enfrontem com a dues nacions l'economia de les quals i la gamma completa d'activitats de les quals estan cada cop més en línia i cada cop més vinculades a Internet, fet que els fa vulnerables.

No obstant això, aquest no és el focus de la discussió que hem tingut avui, excepte en la mesura que tots dos reconeixem que això és un problema i per a les dues grans economies del món és important abordar-los.

El tema específic sobre el qual el president Obama ha parlat avui amb el president Xi és el tema del robatori econòmic habilitat per cibernètica: robatori de propietat intel·lectual i altres tipus de propietat a l'àmbit públic i privat als Estats Units per part d'entitats amb seu a la Xina. I el president va analitzar això amb cert detall avui amb alguns detalls i va demanar al govern xinès que s'ocupés d'aquest tema i entengués que, si no s'aborda, si continua sent aquest robatori directe de la propietat dels Estats Units, això aquest anava a ser un problema molt difícil en la relació econòmica i anava a ser un inhibidor perquè la relació realment assoleixi tot el seu potencial.

Hem fet, com sabeu, un esforç sistemàtic respecte a aquesta qüestió. Hem tingut converses amb els xinesos al respecte durant l'últim any. Ho hem plantejat públicament. Ho vaig fer, el primer funcionari de l'administració que ho va fer. I hem mantingut converses cada cop més directes amb els xinesos a través dels diferents diàlegs que hem engegat.

El que és crític, però, crec que ara és realment al centre de la relació. No és un tema adjunt, és un tema que està molt sobre la taula en aquest moment.

Pel que fa a la pregunta que vostè va fer directament sobre si ho reconeixen, és interessant, es podria preguntar si el govern xinès als nivells més alts coneixia o no totes les activitats que s'han dut a terme respecte al robatori cibernètic. -- No pots respondre aquesta pregunta, però, avui. Hauríeu de fer-ho, és bastant directament i és bastant obvi ara que l'alt lideratge xinès entén clarament la importància d'aquest problema per als Estats Units, la importància dels Estats Units de buscar la resolució d'aquest problema.

P Si pogués dibuixar-te una mica més sobre això, Tom. Vostè va dir que el president va passar per una informació molt específica sobre la pirateria cibernètica. Va exposar alguns casos concrets de robatori? I si poguéssiu anar una mica a Corea del Nord, què van acceptar concretament fer? Van a haver-hi més converses? Tornar a les Nacions Unides? Què exactament?

Sr. DONILON: Pel que fa a la cibernètica, crec que és correcte dir que el president va descriure al president Xi els tipus exactes de problemes que ens preocupen i va subratllar que els Estats Units no tenien cap dubte sobre el que estava passant. aquí, que de fet, que aquestes activitats s'havien realitzat i que eren incompatibles amb el tipus de relació que volem construir amb la Xina, que és una associació integral. Tenir una associació integral al mateix temps quan tens robatoris a gran escala en marxa no ho és, bé, serà molt difícil de fer.

Però això, com li deia a Julie, crec que el que és important aquí és que aquesta és una relació àmplia amb la Xina. Tenim un ventall complet de problemes. Tenim una relació comercial de mig bilió de dòlars a l'any amb la Xina. Tenim tota mena d'interacció entre els Estats Units i la Xina. Som països i societats i economies molt interdependents i, de nou, tenim una sèrie de problemes. I aquest és un tema que ha passat a primer pla i que s'haurà de resoldre, de nou, en el context d'aquesta àmplia relació.

Pel que fa a Corea del Nord, crec que el punt important aquí és un acord total sobre els objectius, és a dir, la desnuclearització; acord total que, de fet, cal fer complir les resolucions del Consell de Seguretat que exerceixen pressió sobre Corea del Nord, i acord total que treballarem junts per analitzar els passos que cal prendre per assolir l'objectiu.

Per què? Ara, parlem-ne només un segon també pel que fa a les motivacions aquí. Com han arribat els xinesos i els Estats Units a la mateixa visió respecte a Corea del Nord i l'absoluta inacceptabilitat d'un programa complet d'armes nuclears.

I crec que arriba a això. Es tracta dels impactes, si es vol, que Corea del Nord continuï perseguint un programa d'armes nuclears que els permetria convertir-se en un proliferador, que els permetria representar una amenaça per als Estats Units, com hem comentat i jo' He parlat amb aquest grup abans, i que els permetria canviar realment, si voleu, la seguretat al nord-est asiàtic.

Un estat reconegut d'armes nuclears a Pyongyang, el programa d'armes a Pyongyang, per descomptat, tindria implicacions profundes a la resta del nord-est asiàtic, i aquests són òbviament resultats que els xinesos no volen veure. Són resultats que els Estats Units no volen veure. Per tant, crec que el que tens en marxa bàsicament aquí és una anàlisi de l'amenaça compartida i una anàlisi compartida sobre quines implicacions i l'impacte serien de Corea del Nord perseguint un programa d'armes nuclears.

Sí.

Q Mark.

Sr. DONILON: Hola, Mark.

P Puc fer una pregunta FISA?

Sr. DONILON: Sí, però prefereixo...

Q Ho sento. Puc fer una pregunta FISA? Em pots dir quin tipus d'investigació vol el president sobre les filtracions del material de la FISA? Vol una investigació criminal?

Sr. DONILON: Ben, vols agafar això?

Sr. RHODES: Sí, ho agafaré. En primer lloc, Mark, el que estem centrats a fer ara mateix, i això ho heu vist a la declaració del DNI, és, francament, fer una avaluació del dany que s'està causant a la seguretat nacional dels EUA per la revelació d'això. informació, que és necessàriament secreta perquè els Estats Units han de poder dur a terme activitats d'intel·ligència sense que aquests mètodes siguin revelats al món.

Així que actualment hi ha una revisió en curs, per descomptat, per entendre quin dany potencial es pot fer. Pel que fa a qualsevol investigació potencial, encara estem en les primeres etapes d'això. Evidentment, el Departament de Justícia hauria d'estar implicat en això. Per tant, això és una cosa que crec que s'abordarà en els propers dies pel Departament de Justícia de la comunitat d'intel·ligència en consulta amb tota la interagència que s'ha vist afectada per aquestes filtracions tan inquietants d'informació de seguretat nacional.

P I una pregunta sobre la Xina, pel costat més lleuger. Em pots parlar del banc que es va regalar? El president Xi...

Sr. DONILON: Vols fer el banc?

Sr. RHODES: Sí.

Sr. DONILON: Deixaré que Ben faci el banc.

P L'ha lliurat el president?

Sr. RHODES: Entenc alguns fets sobre el banc. El banc estava fet d'una sequoia, que òbviament és molt únic a aquesta part dels Estats Units. I crec que l'Oficina de Protocol us pot donar més detalls, però crec que Tom va esmentar que els dos líders van poder passejar i van poder seure al que es va convertir en el banc que els xinesos s'emportaran.

Però de nou, crec que és il·lustratiu de la bonica part del món on estem, per descomptat, estenent-se més al nord. I us podem obtenir detalls addicionals de la nostra gent de protocol.

Sr. DONILON: Mark, només cal afegir un parell de coses, però, no pel que fa a la banqueta específicament, sinó pel que fa a la interacció personal entre el president Obama i el president Xi. Nosaltres, com he dit abans, vam veure realment això com una oportunitat per als dos presidents en un moment important aquí per aprofundir en la seva relació personal, per establir i aprofundir la seva relació personal com a base per tirar endavant; per abordar el ventall de problemes que hem d'abordar.

I crec que, des d'aquesta perspectiva, aquesta reunió va ser força reeixida: molt de temps junts, molt temps personal junts, inclòs, de nou, força inusual que el president de la Xina i el president dels Estats Units passin un pur- una vegada junts sense cap ajuda present, només intèrprets, com he dit, durant un període de temps prolongat.

Un sopar molt animat ahir al vespre, i també al final de les sessions d'avui, Mark, el president també ha pogut passar una estona amb el president Xi i la seva cònjuge, la senyora Peng, aquesta tarda durant uns 30 minuts abans que la delegació xinesa marxés cap a Pequín.

Així que volia donar-vos una idea de tots aquells elements que creiem que són importants per construir el tipus de relació que ens agradaria veure construïda entre els dos líders, així com la relació que estem construint entre els dos. governs.

Sr. RHODES: Jessica.

P Tinc dues preguntes:

Sr. DONILON: D'acord.

Q Crec que el president Xi va convidar el president Obama a la Xina. És important fer-ne un seguiment ràpidament per construir aquesta relació. Podries parlar breument d'una mica del color de la reunió amb la Primera Dama de la Xina?

Passant després a la pregunta de la FISA, ara que el DNI va desclassificar alguna informació sobre PRISM, potser en podeu parlar una mica més lliurement. Pots ajudar la gent a entendre, ara que l'administració diu que només s'apunten persones que no són nord-americanes, The Guardian informa que es van recollir 3 milions d'articles digitals dels servidors nord-americans només al març. Com podeu explicar-ho i assegurar als nord-americans que la vigilància es limitava als no nord-americans?

Sr. DONILON: Gràcies, Jessica. Pel que fa a les visites, de nou, aquesta va ser una visita única a Califòrnia del president Xi. I, per cert, el que també és un altre aspecte interessant d'això és que els Estats Units ho van proposar i el president Xi va acceptar molt ràpidament la invitació a tenir aquesta reunió molt aviat en el seu mandat. Pel que fa a les visites futures, que és la vostra pregunta, crec que es divideixen en dues categories, i les vam comentar a les reunions. Una seria una visita informal similar a la Xina i l'altra seria l'intercanvi recíproc més formal de visites d'estat. I els presidents van discutir aquestes dues qüestions i van acordar que els seus equips treballin en el moment i intenten programar-ho.

Crec que la conclusió és aquesta, però, Jessica. El primer és que al president li agradaria tenir una sessió semblant a la Xina, fora de la capital, en un entorn més relaxat per tenir el tipus de donar i rebre informal que va tenir aquí. I, sens dubte, treballarem per muntar el proper cicle, si voleu, d'intercanvis de visites d'estat a Washington i Pequín.

Pel que fa a la reunió que el president va mantenir amb la senyora Peng i el president Xi, va ser d'uns 30 minuts. Va tenir lloc al solàrium si tu... a la casa Annenberg. Van discutir diverses coses, incloses la seva carrera i les seves activitats com a primera dama de la Xina.

Ben, vols agafar aquest?

Sr. RHODES: Sí. Jessica, en primer lloc, us indicaria els fets del DNI sobre PRISM, que crec que ofereixen molta informació, inclòs el fet que el govern dels EUA no pot apuntar a ningú segons els procediments aprovats pel tribunal per a la recollida de la Secció 702 tret que hi hagi és una finalitat d'intel·ligència estrangera per a l'adquisició d'aquesta informació.

En altres paraules, fins i tot per a persones estrangeres ha d'haver un pas addicional per identificar un nexe amb la recollida d'intel·ligència estrangera per buscar informació addicional. Per als ciutadans nord-americans i les persones i persones dels Estats Units als Estats Units, aquest programa no els pot orientar intencionadament, de manera que no formen part de quin és l'objectiu d'aquesta col·lecció. A més, si algun ciutadà nord-americà s'hagués de dedicar a activitats que eren d'interès per al govern, hauríem de fer-ho, igual que amb la situació telefònica, hauríem de tornar enrere i obtenir una ordre per continuar. recopilació addicional del contingut de les comunicacions de qualsevol persona dels EUA.

Per tant, hi hauria d'haver una capa addicional més enllà de PRISM perquè el govern dels EUA perseguis, revisés la informació associada amb una possible connexió de persones nord-americanes amb, per exemple, el terrorisme.

P Pots comentar aquest volum de dades i, si és possible, com es relaciona aquest volum de dades amb persones que no són dels Estats Units?

Sr. RHODES: No puc comentar; vull dir, la NSA i la comunitat d'intel·ligència són probablement les persones que podrien comentar sobre el volum d'aquestes dades. Per ser clars aquí, no és com si hi hagués gent asseguda allà llegint cada informació que hi pot haver en l'univers de recollida que té el govern dels EUA. Com hem comentat amb el programa telefònic, hi ha un tipus de dades que anomenem metadades que és un tipus de recollida més extens però més anònim.

Crec que el punt que és molt important per als nord-americans entendre és que perquè el govern dels Estats Units decideixi iniciar una investigació sobre un ciutadà nord-americà o una persona nord-americana, hauria de fer un pas addicional més enllà d'aquests programes que s'han descrit per obtenir un justificar i, essencialment, buscar una pista si hi ha una sospita de nexe amb el terrorisme.

Així que tal com va dir el president, no estem escoltant les trucades telefòniques de ningú. Tampoc estem sortint i busquem llegir les comunicacions electròniques de la gent. Si poguéssim detectar un possible nexe amb el terrorisme, hauríem de tornar a un jutge i demanar una ordre per intentar investigar aquesta pista, tal com ho faríem en qualsevol altre procediment d'intel·ligència o penal.

Així, com deixa clar el full informatiu, es tracta de programes amplis que, de nou, no s'adrecen a persones nord-americanes o persones dels Estats Units. I per aprofundir un pas més, hauríem de tornar enrere i fer tots els procediments per obtenir una ordre addicional.

Crec que a la fitxa també s'exposa, com dèiem amb la informació relacionada amb les dades telefòniques, que això està controlat amb rigor pels tres poders de govern. Per tant, aquesta és una disposició de la FISA, de manera que el tribunal està implicat en tota aquesta activitat. Això també és supervisat pel Congrés en els seus informes semestrals, per exemple, proporcionats al Congrés sobre aquestes activitats. I, òbviament, formen part de la Patriot Act que ha estat reautoritzada pel Congrés el 2009 i el 2011. I, per descomptat, el poder executiu té procediments integrats per revisar aquests programes mitjançant els inspectors generals i altres mecanismes per assegurar-se que no hi hagi abús. i per assegurar-se que estaven posant en marxa les garanties adequades per protegir la privadesa i les llibertats civils del poble nord-americà.

Q Seguiment --

Sr. RHODES: Et posarem en contacte. Però vull... anem a Jackie aquí.

Q Hola. Només en dues coses separades molt ràpid. Vau parlar de l'Associació TransPacific i la Xina va indicar la voluntat d'unir-se a aquestes discussions? I pel que fa al canvi climàtic, és un acord bastant important que heu publicat. Vostè va dir abans de la reunió que no hi hauria resultats. Això no es qualifica com a lliurament? Va ser una sorpresa que això s'ajuntés?

Sr. DONILON: Gràcies, Jackie. Pel que fa a la segona pregunta -- tornaré a la primera en un minut -- no és cap sorpresa. Hem estat treballant-hi. A principis d'aquest any, el secretari Kerry va crear un grup de treball sobre el clima per desenvolupar mesures pràctiques que podríem prendre junts per abordar el canvi climàtic. I durant el transcurs de la reunió, per cert, de manera més general, els presidents van discutir el clima i, per descomptat, van acordar que tenim un fort interès conjunt per abordar la qüestió climàtica, un fort interès conjunt des de moltes perspectives, inclòs el creixement econòmic sostenible.

Com a resultat de l'esforç del grup de treball, avui hi havia preparat un exemple de cooperació pràctica. I ja estava, Jackie, a punt perquè els dos presidents acordin avui treballar junts per abordar l'impacte dels hidrofluorocarburs en el canvi climàtic. Els EUA han liderat l'esforç per utilitzar un procés del Protocol de Mont-real per reduir gradualment la producció i el consum d'HFC. Més de 100 països donen suport a l'esforç i avui, sobretot, la Xina ha acceptat treballar amb els EUA en aquesta iniciativa. Els HFC, com ja sabeu, són una font potent de gasos d'efecte hivernacle. Crec que vam repartir una fitxa detallada sobre aquest acord.

Però de nou, crec, només subratllaria, és el tipus de cooperació pràctica en què estem treballant per veure més en l'àrea del canvi climàtic i en altres àrees de la nostra relació. Per tant, la conclusió és que vam crear el grup de treball. La feina s'havia fet. Estava a punt per ser acceptat, i no vam veure cap necessitat, cap raó per la qual els presidents de la taula no s'haurien d'acordar avui i presentar-ho formalment, pel que fa al nostre treball conjunt ara a Mont-real. i el procés de Mont-real.

Segona pregunta, l'altra pregunta que vau fer era sobre TPP. Un parell de punts sobre això. Com sabeu, la TransPacific Partnership és una de les grans iniciatives que té en marxa l'administració. És realment l'eix principal del nostre treball econòmic i del nostre esforç de reequilibri a Àsia. Esperem intentar completar el TPP a finals d'aquest any, i potser a l'octubre. I com he dit, ha estat un projecte molt important per a nosaltres.

Avui s'ha parlat una mica, amb el president Xi indicant que la Xina estava interessada a tenir informació sobre el procés a mesura que avançava i ser informat sobre el procés i potser establir un mecanisme més formal perquè els xinesos obtinguessin informació sobre el procés i la progressos que estem fent respecte a la negociació del TPP. Per descomptat, hem acceptat fer-ho. Bàsicament, era una petició de transparència respecte a l'esforç. I de nou, esperem completar aquest esforç aquest any.

Aquesta, per descomptat, és una de les principals iniciatives comercials que tenim en marxa, i una altra es discutirà quan anem a Irlanda del Nord al G8 a finals d'aquest mes, que és el comerç i la inversió que pretenem negociar i completar amb el Els europeus, que són, crec, dos dels principals interessos econòmics del món en aquests moments.

P Per tant, en aquest moment, la Xina només es mantindrà informada? No ho és --

Sr. DONILON: En aquest punt, aquesta era la seva petició, sí. Només per ser directe...

Q Diplomàcia i --

Sr. DONILON: Bé, en aquest moment, com he dit, hem estat treballant molt dur en això. Estem substancialment en el camí respecte a aquest acord. Esperem completar-lo aquest any. I l'argument del president Xi avui va ser que els xinesos voldrien estar informats i tenir certa transparència en el procés. I us he donat tot el que s'hi deia. Gràcies, Jackie.

Q Gràcies. Hi va haver alguna cosa que el president Obama va dir al Sr. Xi sobre la tensió entre el Japó i la Xina per les illes Senkaku?

Sr. DONILON: Van discutir el tema de l'illa Senkaku llargament ahir a la nit al sopar. L'opinió dels Estats Units sobre això, com sabeu, és que no prenem una posició, en última instància, sobre la qüestió de la sobirania. Però els punts del president ahir a la nit van anar en aquesta línia: que els partits haurien de buscar desescalar, no augmentar; i les parts haurien de tractar de mantenir converses sobre això per canals diplomàtics i no mitjançant accions fora del mar de la Xina Oriental. Aquesta és essencialment la conversa que va tenir lloc ahir a la nit.

Q Volia parlar-vos específicament de Sunnylands. Per què vas triar la finca Annenberg? I els presidents van tenir oportunitat de jugar al golf, anar a pescar? El president té previst utilitzar el camp de golf? I estaven una mica decebuts que el president Xi no es quedés a la finca?

Sr. DONILON: Bé, gràcies per la pregunta. Primer, vam venir a la instal·lació aquí perquè estàvem familiaritzats com a centre de conferències disponible per a reunions presidencials i reunions de secretari d'estat. Així que havíem tingut un arxiu sobre Sunnylands, si volíeu, com a possible lloc cim, el número u.

El segon, com he dit abans, estàvem buscant tenir una reunió primerenca entre el president Obama i el president Xi. El president Xi viatjava a Amèrica Llatina, el president Obama anava a estar a la costa oest el mes de juny, i ens vam engegar la idea que una manera de fer-ho en un entorn relaxat seria fer-ho abans d'hora. -- seria tenir-lo a Califòrnia -- de nou, relacionat amb la visita del president Xi a Mèxic i Amèrica Central, i amb les visites previstes del president Obama aquí al nord de Califòrnia i Los Angeles. Així que encaixa.

I com sabeu, és una instal·lació dissenyada de manera intencionada i precisa per a aquest tipus de reunions. I va ser una instal·lació fantàstica per a nosaltres avui. No ho sé, el president Obama s'allotjava aquí i la delegació xinesa es va allotjar al seu hotel. Aquest és el normal -- aquest seria l'enfocament normal que -- seria inusual que es quedessin al mateix lloc.

P Què passa amb el golf?

Sr. DONILON: No sé de golf.

Sr. RHODES: Us mantindrem informats sobre el golf. (Rialles.)

Q És un gran problema aquí fora.

Sr. DONILON: Faig moltes coses en la meva posició actual, i una d'elles no és el golf. (Rialles.)

P Senyor Donilon, quin tipus de difusió farà l'administració amb altres aliats asiàtics, concretament sobre aquesta reunió, per tal de tranquil·litzar-los en una situació en què els EUA i la Xina s'acosten molt més que no és a costa del altres aliats estan fora de joc? I després, en segon lloc, en el moment de la vostra sortida anunciada, em va semblar una mica estrany que arribés pocs dies abans d'aquest cim. Potser podríeu explicar el context d'aquell moment i per què va ser abans i no després?

Sr. DONILON: D'acord. Primer, amb... és una pregunta excel·lent sobre els aliats i socis de la regió. Hem estat en contacte amb aliats i socis de la regió abans d'aquesta reunió per tractar amb ells quins esperàvem que fossin els problemes i el nostre enfocament. Personalment vaig parlar amb alts funcionaris de la majoria dels governs aliats abans de la sessió. Sens dubte estarem en contacte directe amb ells després de la sessió. Crec que de fet tinc reunions amb representants dimarts per fer un informe complet, i espero que el president es posi en contacte amb els seus homòlegs dels aliats clau per passar-ho.

De nou, això forma part del nostre esforç de reequilibri aquí. I el nostre esforç de reequilibri a Àsia és un esforç integral per corregir el que vam veure com un desequilibri en els nostres esforços a nivell mundial, per invertir més a Àsia perquè veiem el nostre futur vinculat a Àsia cada cop més a mesura que ens endinsem en el segle XXI.

I com he dit abans, aquest esforç de reequilibri té molts elements. Inclou, en primer lloc, la revigorització de les nostres aliances, i crec que hem tingut bastant èxit en això, francament, des del moment en què arribem al càrrec. Inclou implicar i aprofundir la nostra relació amb potències emergents com l'Índia i Indonèsia, i hem estat força actius en això. Implica que treballem, si voleu, en l'arquitectura política i de seguretat a Àsia, i hem estat treballant molt dur en això, inclosa, per cert, la decisió del president de participar a nivell de cimera a la Cimera d'Àsia Oriental i la nostra determinació de fer d'aquesta institució la principal institució diplomàtica i de seguretat a Àsia. I crec que això ha fet una gran diferència.

Inclou els nostres esforços, com acabo de parlar amb Jackie, en l'aspecte econòmic en què estem intentant construir l'arquitectura econòmica i proposar enfocaments de guanyar-guanyar aquí, i el TPP és el nostre principal esforç ara mateix pel que fa a economia. I inclou construir una relació productiva i constructiva amb la Xina.

Els nostres socis i aliats a la regió esperen que complim les nostres obligacions amb ells. Esperen que els Estats Units continuïn fent els esforços de seguretat, formant una plataforma, si es vol, que ha estat la base sobre la qual s'ha construït el desenvolupament econòmic i social d'Àsia, i continuen oferint tot això. Però també esperen que tinguem una relació productiva i constructiva amb la Xina. I tenim aquestes expectatives dobles, i com a principal potència a Àsia, anem a complir aquestes expectatives.

Pel que fa als meus plans, la meva conversa amb el president pel que fa a la meva retirada d'aquesta feina actual va començar realment a finals de l'any passat. El president em va demanar que em quedés fins a mitjans d'aquest any. Teníem una sèrie de projectes que teníem en marxa, inclòs un viatge que hem fet, inclòs a l'Orient Mitjà i altres llocs; algunes de les iniciatives econòmiques de les quals he parlat aquí; i treballant en la relació amb la Xina, que hem fet.

Volia tenir una --els que em coneixeu, no us sorprendrà-- volia tenir una transició estructurada i oportuna. Volia tenir prou temps perquè l'ambaixadora Rice treballés amb mi dia rere dia mentre comença el seu mandat com a assessora de Seguretat Nacional l'1 de juliol, just a mitjans d'any. I aquest va ser el moment que va funcionar per això, francament. Això s'ha considerat amb cura. Ha estat objecte de múltiples converses entre jo i el president i jo i l'ambaixador Rice, i era el moment adequat.

Ara, per què abans de les reunions d'avui? Vaig pensar que era important, francament, ser el més transparent possible amb els meus homòlegs xinesos. He estat, com sabeu, la persona principal de la Casa Blanca que s'ocupa de l'alta direcció xinesa des que vam entrar al càrrec. Durant els últims quatre anys i mig he passat desenes i desenes d'hores amb la direcció superior a la Xina. I, francament, no m'hauria estat còmode venir a una cimera amb persones amb qui he estat treballant en alguns dels temes més sensibles del món i no m'hauria sentit totalment sincer amb ells sobre quins serien els meus plans.

Q Gràcies. El president Obama va esmentar que els EUA i la Xina haurien de tenir una competència sana. Llavors, podríeu explicar com serà una competència sana, de quines àrees vindrà aquesta competència i què esperem que els Estats Units treballin amb la Xina per crear aquesta competència saludable? Gràcies.

Sr. DONILON: Sí. Per crear una competència sana que s'esperaria entre dos països grans, així que, dins d'aquest context, és el tipus de competència saludable que esperaries entre dos països grans en tot tipus d'àmbits, inclòs l'àrea econòmica. I per tant, crec que va ser una observació força directa sobre la relació.

Ara, però, del que també hem estat parlant aquí és la importància de que la relació no es deteriori innecessàriament en rivalitat estratègica, si es vol. I de nou, això és realment el que està a l'arrel d'aquest nou model de relacions de gran poder del qual han parlat el president Xi i el president Obama, el president Clinton, del qual també va parlar la secretària Clinton en un discurs molt important que va pronunciar l'any passat a la Institut dels EUA per a la Pau.

Quina és l'arrel d'això? Per què hem arribat a això? I està arrelat a la conversa que estem mantenint tu i jo. S'arrela en l'observació i l'opinió de moltes persones, especialment en l'àmbit de les relacions internacionals i algunes persones als Estats Units i algunes persones a la Xina, que una potència en ascens i una potència existent estan d'alguna manera destinades al conflicte; que de fet això només és una dinàmica inexorable entre un poder sorgit i un poder existent.

Ho rebutgem, i el govern xinès ho rebutja. I la construcció a partir de les anomenades noves relacions, un nou model de relació entre grans potències és l'esforç perquè això no passi; és un esforç per assegurar-nos que no sucumbim a la idea que d'alguna manera les relacions entre països són una llei immutable de la física; que, de fet, es tracta de lideratge, es tracta de decisions conscients i de fer el millor per als vostres respectius. gent.

Sr. RHODES: D'acord, en agafarem un parell més. Aniré a The Guardian aquí.

Q Gràcies per respondre la pregunta. Tenia una pregunta àmplia sobre política de seguretat nacional que m'agradaria adreçar a l'assessor de seguretat nacional si és possible perquè no es tracta específicament de FISA. Ahir, el president va dir que el poble nord-americà no s'hauria d'alarmar pel que ha après aquesta setmana sobre la vigilància perquè hi havia prou supervisió tant del Congrés com del poder judicial. Què diries als qui diuen que has estat invocant un privilegi especial en nombroses ocasions per evitar que arribin els recursos als tribunals? I en el cas de la supervisió del Congrés, fa molt poc se li va dir al Congrés que no vau comptar quantes vegades s'havia accedit a les dades dels EUA, mentre que avui, a través de l'eina d'extracció de dades d'informants que hem escrit avui, descobrim que compteu cada últim número IP -- adreça IP. Llavors, com podeu assegurar al poble nord-americà que aquesta supervisió judicial i del Congrés funciona de la manera que el president diu que és?

Sr. DONILON: Bé, aquesta és una pregunta específica que has fet i li passaré a Ben. Però crec que puc dir, però, que aquests programes són molt importants per als Estats Units i la seva capacitat de protegir-se, el número u. En segon lloc, com va dir ahir el president, aquests programes estan subjectes a supervisió no només al poder executiu, que té procediments i processos molt acurats per garantir especialment que la privadesa i les llibertats civils dels nord-americans estiguin protegides, sinó que també estan subjectes a una supervisió molt acurada. per un tribunal, una branca independent del govern dels Estats Units, i per mitjà d'una informació i una supervisió acuradas i persistents per part del Congrés. I crec que aquest és un aspecte molt important de tota aquesta discussió, com va exposar ahir el president.

Sr. RHODES: Sobre els detalls, hi havia un parell de preguntes. En primer lloc, crec que, tal com va proporcionar la NSA en una declaració a The Guardian, no tenen la capacitat de determinar amb certesa la identitat o la ubicació de tots els comunicants dins d'una comunicació determinada que estan recopilant. Per tant, no és com si tinguessin la capacitat de respondre específicament a la pregunta de quines són les identitats i el nombre de les persones associades a la recollida.

El que fan és aplicar una sèrie d'eines, tant automatitzades com manuals, per revisar i caracteritzar les comunicacions i per garantir les proteccions del poble nord-americà. Així que, bàsicament, això significa que hi ha garanties integrades en la manera com recullen i revisen les dades per garantir que es respectin els drets de privadesa. I com he dit, qualsevol investigació addicional associada amb algú requeriria que un jutge atorgués autoritats addicionals.

Pel que fa al Congrés, sobre el programa de la Secció 702 que avui es va desclassificar, aquest va ser reautoritzat pel Congrés el desembre de 2012 i té un requisit d'informe al Congrés. Així, el Director d'Intel·ligència Nacional i el Fiscal General han de presentar informes semestrals que avaluïn el compliment dels procediments d'orientació, així com els procediments de minimització associats a l'orientació. I hi ha sessions informatives addicionals que es fan tant als Comitès d'Intel·ligència com als Judicis del Congrés associats amb aquest programa en particular.

També voldria assenyalar per a la gent, i ho hem posat a disposició, que pel que fa a les altres disposicions associades a les dades telefòniques en virtut de la FISA, crec que vam posar a disposició de la gent que hi havia hagut nombroses --crec que 13 -- reunions informatives que vam identificar que s'han donat durant els últims anys --en el passat recent sobre aquesta disposició de la FISA-- i també el comitè de supervisió de la intel·ligència rellevant és el Comitè d'Intel·ligència. I crec que heu vist una carta dels senadors Feinstein i Chambliss del passat mes de febrer o febrer de 2011 que s'oferia per oferir sessions informatives a altres membres del Congrés que tenien preguntes addicionals sobre aquest programa en particular autoritzat per FISA.

Així que la qüestió és que la gent s'ha preguntat quina és l'opinió general del president. I estic amb el president des de principis de 2007, i va expressar la seva preocupació per part de la manca de supervisió i salvaguardes associades als programes en el passat, per exemple, quan vau tenir escoltes telefòniques sense mandat que no tenien aquesta supervisió completa d'un jutge. El que ha fet com a president és dir quins programes són necessaris, quines capacitats són necessàries per protegir el poble nord-americà i quines no.

Així, per exemple, el programa de tècniques d'interrogatori millorat que creiem que equival a una tortura que no creiem adequat amb els nostres valors o necessari per a la nostra seguretat nacional, així que vam acabar amb aquest programa. Pel que fa a alguns d'aquests altres programes que han estat a les notícies recentment, el principi que aplica és com ens assegurem que hi hagi controls i equilibris adequats i supervisió integrada en tot el que fem. Així, per exemple, com ens assegurem que les tres branques del govern tinguin ulls posats en aquests programes?

Són necessàriament secrets. Tenim una comunitat d'intel·ligència per una raó. Tenim una amenaça del terrorisme que hem de combatre. Tenim un enemic que intenta deliberadament evitar els nostres mètodes de recollida d'intel·ligència. Així que no podem transmetre simplement al nostre enemic terrorista, així és com recollim informació sobre vosaltres. Per això, tenint en compte que és secret, cal portar als tribunals i portar al Congrés.

Per tant, tot el que s'ha fet i s'ha informat en els darrers dies implica programes que tenen una supervisió del Congrés --i una supervisió regularitzada del Congrés-- per part de les comissions corresponents. A més, mitjançant la reautorització de la Patriot Act, en altres sessions informatives, hi ha oportunitats perquè altres membres siguin informats sobre aquests programes. Per tant, els representants electes del poble nord-americà tenen els ulls posats en aquests programes.

Pel que fa als tribunals, és un programa FISA. Així, per definició, hi ha un jutge que ha de signar aquestes activitats. I, com he dit, hi ha d'haver una aprovació addicional si hi haurà esforços per dur a terme una investigació. I integrem controls dins del poder executiu. Així que hem establert, sota la nostra administració, informes d'inspector general molt regularitzats de tot el que estem fent.

Així, en el context de programes necessàriament secrets, ens assegurem que hi hagi capes de supervisió de les tres branques del govern. I això és una cosa que el president creu necessari per garantir que es tinguin en compte les seves preocupacions sobre la privadesa i les llibertats civils, per assegurar-nos que estem revisant si aquests programes són efectius i necessaris donada la naturalesa de l'amenaça a la qual ens enfrontem. I aquest és el principi que continuarà aplicant.

I el debat que ha provocat aquestes revelacions, com va dir, encara que no pensem que la revelació de programes secrets sigui en l'interès de la seguretat nacional dels Estats Units, el debat més ampli sobre la privadesa i les llibertats civils, es va aixecar ell mateix en el seu discurs a l'NDU l'altre dia, quan va fer tot el possible per identificar això com un dels compromisos amb els quals hem de lluitar, atès que si féssim tot el necessari per a la nostra seguretat, sacrificaríem massa privadesa i llibertats civils, però si féssim tot el necessari per tenir el 100% de protecció de la privadesa i les llibertats civils, no prendríem mesures de sentit comú per protegir el poble nord-americà.

Així que tindrem aquest debat. Agraïm l'interès del Congrés en aquests temes. Donem la benvinguda a l'interès del poble nord-americà i, per descomptat, dels mitjans de comunicació en aquests temes. Però estem segurs que hem fet el que hem de fer per aconseguir aquest equilibri entre privadesa i seguretat incorporant aquests mecanismes de supervisió rigorosos.

P Pel que fa a Corea del Nord, van parlar sobre la represa de les converses a sis o sobre l'enfortiment de les sancions contra Corea del Nord? I la meva segona pregunta és si van discutir sobre la repatriació dels desertors de Corea del Nord? Moltes gràcies.

Sr. DONILON: Sí. Pel que fa a Corea del Nord, es va parlar de la importància de fer complir les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i augmentar-la, i continuar amb aquesta pressió sobre Corea del Nord perquè l'elecció sigui molt clara per a Corea del Nord.

A les converses a sis, va ser una discussió sobre la importància que les converses futures siguin autèntiques i creïbles, és a dir, converses que realment condueixin a un resultat sensat. I realment no hem vist dels nord-coreans en aquest moment aquest tipus de compromís sobre el fons de les possibles converses, crec, en aquest moment per avançar.

I no ho vaig fer...

Q desertors de Corea del Nord.

Sr. DONILON: Això no es va parlar.

Sr. RHODES: L'última pregunta anirà a la Kristin.

Q Gràcies.

Sr. DONILON: Ei.

Q Hola, Tom. Amb quina antelació us vau adonar que la primera dama xinesa vindria a aquesta cimera, i vau pensar en incloure la senyora Obama als esdeveniments?

Sr. DONILON: No sé el calendari exacte, però tinc entès que quan vam programar les reunions aquí, hi va haver una discussió sobre l'arribada de la senyora Peng i que en aquell moment es va indicar que l'agenda de la senyora Obama no li permetria vine aquí en aquestes dates. I les dates, per descomptat, depenen d'una sèrie d'altres factors: el calendari de viatges del president Xi, el calendari de viatges del president Obama. I així es va entendre amb molta antelació a les reunions.

Sr. RHODES: D'acord, gràcies a tothom.

Sr. DONILON: Només vull donar les gràcies. Eren preguntes realment reflexives. Òbviament, és una relació enormement important i un moment enormement important per a aquesta relació i les preguntes reflexives són realment apreciades. I ens veiem a Irlanda del Nord i a Alemanya.

D'acord, gràcies a tots. Gràcies.

FI 3:21 PDT

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències