Connecteu-vos amb nosaltres

les article

Azerbaijan a les Nacions Unides del Consell de Seguretat 2012 2013-: L'experiència obtinguda

COMPARTIR:

publicat

on

Foto-Ministre001Per Elmar Mammadyarov

Ministre d'Afers Exteriors de la República de l'Azerbaidjan

Poc després de les eleccions a l'Azerbaidjan el Consell de Seguretat de les Nacions Unides com a membre no permanent, El president Ilham Aliyev va declarar que les prioritats de la seva nació serien promoure els ideals de justícia i supremacia del dret internacional consagrats a la Carta de l'ONU.  Guiat per aquesta visió, l'Azerbaidjan va treballar dur durant el seu mandat al Consell de Seguretat de l'ONU per compartir les seves experiències i ajudar a aconseguir la pau i la seguretat globals. Tenint una veritable convicció en la diplomàcia de bona voluntat, l'Azerbaidjan va començar a construir un diàleg constructiu dins del Consell de Seguretat de l'ONU. Azerbaidjan entén que en els fòrums internacionals, on es troben interessos divergents, no tot va necessàriament bé. Hi ha hagut casos lamentables en què el principi de responsabilitat compartida no ha funcionat.

El debat sobre Síria, òbviament, va contribuir a les percepcions sobre la capacitat del Consell per abordar la crisi. La posició unànime del Consell la tardor passada va marcar un avenç important per abordar l'expedient d'armes químiques de Síria. A més, sota la presidència de l'Azerbaidjan tLa declaració adoptada pel Consell va proporcionar una base sòlida i un suport per abordar les conseqüències humanitàries del conflicte.

L'esperit de consens ha prevalgut en la majoria de les qüestions davant el Consell de Seguretat durant els darrers dos anys i els membres han demostrat la capacitat de treballar junts. L'any passat va ser un any molt exitós en què, a part de Síria, es van avançar en una sèrie d'altres qüestions difícils, en particular les relacions de Mali, la República Democràtica del Congo i la República del Sudan-Sudan del Sud.

És evident que la unitat entre els cinc membres permanents és absolutament necessària. Mentrestant, també és important recordar que tant els membres permanents com els no permanents del Consell de Seguretat tenen la responsabilitat col·lectiva de la pau i la seguretat internacionals.

anunci

Els deu membres no permanents poden marcar la diferència, afectar els resultats i contribuir de manera constructiva a la construcció de consens. Aporten perspectives diverses i úniques basades en els seus coneixements i experiències regionals. És especialment evident quan un membre no permanent ocupa la presidència.

Durant la primera presidència de l'UNSC de l'Azerbaidjan el maig de 2012, va coordinar un reunió presidit pel president Ilham Aliyev sobre l'enfortiment de la cooperació internacional contra el terrorisme. Durant la seva segona presidència, l'octubre d'aquest any, va convocar la primera reunió entre el Consell de Seguretat de l'ONU i l'Organització de la Cooperació Islàmica, creant una oportunitat sense precedents per promoure una major cooperació entre les dues organitzacions cap a la pau global.

AzerbaidjanLa presidència del Consell de Seguretat també va incloure debats intensos sobre qüestions africanes, incloses consultes amb la Unió Africana i la visita de la missió oficial de l'UNSC a Àfrica i l'adopció d'una sèrie de resolucions i declaracions presidencials. 

Durant els seus dos anys al Consell de Seguretat, l'Azerbaidjan va continuar subratllant que l'eficàcia del Consell de Seguretat depèn dels seus estats membres i la seva voluntat d'adherir-se a les seves obligacions en virtut de la Carta de les Nacions Unides. No obstant això, continua sent preocupant que en alguns casos s'hagin ignorat les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU.

Com a nació que pateix l'ocupació dels seus territoris i el desplaçament forçat de gairebé un milió de persones per Armènia, l'Azerbaidjan encara és testimoni de violacions greus i sistemàtiques de les normes i principis fonamentals del dret internacional.

Fa vint anys, l'any 1993, el Consell de Seguretat de l'ONU va adoptar quatre resolucions que exigien la retirada immediata, completa i incondicional de les forces armades armènies dels territoris ocupats de l'Azerbaidjan. Aquestes resolucions també van reafirmar el respecte per la sobirania i la integritat territorial de l'Azerbaidjan i les seves fronteres reconegudes internacionalment. Malauradament, Armènia segueix sense complir les quatre resolucions. 

Tot i les divisions en alguns temes complicats, el Consell de Seguretat de l'ONU té i continuarà tenint un paper important a l'escenari internacional. Bperò, a la llum dels canvis radicals des del final de la Segona Guerra Mundial i, en particular, després dels canvis tectònics i geopolítics durant la dècada de 1990, el Consell de Seguretat ha de continuar creixent i evolucionant pel que fa a la seva composició, representació geogràfica, mètodes de treball i mandat reflecteixen realitats geopolítiques en constant canvi. 

AzerbaidjanLa pertinença al Consell de Seguretat de l'ONU va obrir una nova pàgina en la política exterior de la nostra nació. Sens dubte, aquesta experiència contribuirà a la determinació inquebrantable de l'Azerbaidjan de donar més suport a la pau i la seguretat internacionals, al diàleg intercultural i als programes d'ajuda i assistència humanitària.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències