Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La UE per cadira converses plurilaterals per obrir els mercats de serveis

COMPARTIR:

publicat

on

sector de serveisEls esforços per liberalitzar el comerç de serveis estan guanyant força a mesura que la Unió Europea presidirà la ronda de negociacions 6th per al Conveni de comerç de serveis (TiSA) que començarà avui (17 febrer) a Ginebra.

Les negociacions TSA tenen com a objectiu obrir mercats de serveis entre un grup divers de membres de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) que estan disposats a tirar endavant la liberalització més ràpidament que els membres generals de l'Organització Mundial del Comerç. El resultat serà un acord plurilateral entre una "coalició de disposats" per obrir mercats en serveis que van des dels serveis financers, el comerç electrònic fins al transport marítim. Els països participants van des d'Austràlia fins al Paraguai i de Liechtenstein als EUA. Dels 51 membres de l'OMC al voltant de la taula, 28 són estats membres, però la UE es compta com un únic participant.

Hostatgeria i presidència de la reunió d'una setmana, la UE està disposada a assegurar-se que la TiSA sigui elaborada amb cura per fer-la compatible amb l'Acord general sobre el comerç de serveis (AGCS). Garantir que l’acord és compatible amb el GATS no només l’obrirà a altres membres de l’OMC que vulguin unir-se més endavant, sinó que també facilitaran la seva integració a l’OMC.

Des que es van iniciar les converses el març de l'any passat, 20 dels participants va presentar ofertes. Paraguai, Xile i Pakistan encara no han revelat la seva mà.

"M'alegro de veure que tenim impuls per aconseguir un acord de comerç de serveis de base àmplia. Aquesta és una excel·lent notícia per a un sector cada cop més important de l'economia europea", va dir el comissari de Comerç Karel De Gucht.

Amb tots els participants 23, excepte tres, que ja han fet les seves ofertes inicials, enumeren quins són els seus mercats de serveis que estan preparats per obrir-se i en quina mesura, hi ha una sensació d'optimisme que les converses estan en camí.

Tot i que les negociacions no són competències de l'OMC, s'ha programat deliberadament que les converses d'aquesta setmana es col·loquen amb reunions periòdiques de l'OMC i de l'Acord General sobre el Comerç de Serveis (GATS). L'objectiu és augmentar les sinergies i garantir la participació dels funcionaris de la capital.

anunci

Aquesta ronda de negociació durarà vuit dies, amb els tres primers dies dedicats a la discussió de les ofertes inicials de 20. Durant els cinc dies següents, els negociadors discutiran les regulacions en sectors específics de serveis. L'intercanvi d'ofertes es considera un punt d'inflexió en els esforços per forjar un acord. Amb els membres que accepten el text bàsic de les disposicions de l’acord i gairebé totes les ofertes sobre la taula, les negociacions estan clarament encaminades.

S'han escollit sis temes per a un debat detallat: serveis financers; telecomunicacions i comerç electrònic; regulació domèstica i transparència; serveis professionals, transport marítim i l'anomenat mode 4, el subministrament de serveis per part de persones estrangeres. Aquests temes s’han triat perquè els seus (co) patrocinadors han presentat textos consolidats que contenen totes les propostes i comentaris, preparant el camí per a un veritable projecte de textos de negociació. Els grups de treball s’executaran en paral·lel per intentar obtenir el màxim progrés. Els participants intercanviaran opinions sobre el transport per carretera, els serveis de lliurament competitius i el transport aeri.

Fons

Les negociacions de TiSA cobreixen tots els sectors de serveis, inclosos els serveis de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la logística i el transport, els serveis financers i els serveis per a empreses. La UE, com els altres participants, vol que les negociacions vagin més enllà de la simple obertura de mercats de serveis. L'objectiu també és desenvolupar noves normes sobre comerç de serveis, com ara les que s'apliquen a la contractació pública de serveis, procediments de concessió de llicències o accés a xarxes de comunicació.

Junts, els 51 membres de l'OMC (Austràlia, Canadà, Xile, Taipei Xinès, Colòmbia, Costa Rica, UE, Hong Kong Xina, Islàndia, Israel, Japó, Corea, Liechtenstein, Mèxic, Nova Zelanda, Noruega, Pakistan, Panamà, Paraguai , Perú, Suïssa, Turquia, Estats Units) que participen en les negociacions representen més de dos terços del comerç mundial de serveis. Per a la UE, el comerç de serveis té una importància estratègica, el sector representa unes tres quartes parts del producte interior brut (PIB) de la UE i dels llocs de treball de la UE. Dins de la UE, el comerç transfronterer de serveis representa al voltant del 30% del comerç de la UE, i la inversió estrangera directa (IED) en serveis (que s'inclourà en l'abast del futur acord) representa al voltant del 70% dels fluxos d'IED de la UE i al voltant del 60% del nostre estoc d'IED.

Més informació

IP / 13 / 118: La Comissió Europea proposa obrir negociacions comercials plurilaterals sobre serveis, 15 febrer 2013
MEMO / 13 / 107: Memo – Negociacions per a un Acord Plurilateral sobre Comerç de Serveis
Comerç de Serveis

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències