Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

Pla de la UE: Sudan del Sud no s'ha d'oblidar

COMPARTIR:

publicat

on

Sud-Sudan_article_jpgLa nació més jove del món està arrelada en una lluita de poder i els treballadors de l’ajuda temen que s’acosti un desastre humanitari. Mentre el conflicte es dispara, les Nacions Unides declaren la crisi com a "emergència de nivell 3" i ho calculen al voltant de 3.7 milions de persones corren el risc de passar gana. La població del Sudan del Sud fuig de la seva residència per deixar enrere l'escassetat de menjar i aigua o està sent violentament desplaçada. Mentrestant, organitzacions del camp insten els donants i filantrops de tot el món a no apartar-se d’aquesta crisi.

Un proverbi africà diu que "quan dos elefants estan lluitant, és l'herba qui pateix". En el cas del Sudan del Sud, es podria fer una correlació espantosa: la "gespa" són més de 800,000 pobres que han fugit de casa seva o han estat violentament desplaçats. Un nombre creixent de persones (ara gairebé 150,000) han buscat refugi als seus veïns Uganda, Sudan, Etiòpia i Kenya.

Les preocupacions creixen sobre els nens, ja que són els més afectats en aquests contextos. "Molts nens han estat separats de les famílies i els cuidadors, cosa que els fa més vulnerables a la violència, el tràfic i els abusos", va explicar Roland Angerer, director regional de l'Àfrica oriental i austral. Per tant, garantir una protecció infantil, juntament amb l’accés a menjar, aigua, sanejament, educació i la prestació de suport emocional, és una prioritat fonamental.

Si mirem cap al futur proper i com el país podria aparèixer a les properes generacions, les perspectives no semblen prometedores. En paraules d'Angerer: "Tot i que la xifra actual de persones desplaçades i refugiades ja és impactant, el veritable desastre humanitari s'està perfilant en un futur proper. Si aquestes persones no poden tornar als seus camps el març o l’abril, quan se suposa que començaran les pluges, perdran la seva oportunitat de cultivar aliments per alimentar-se i produir aliments per al mercat ”.

Una "crisi humanitària d'aparició sobtada important"

Una emergència de tres nivells es defineix com "una crisi humanitària d'aparició sobtada important desencadenada per desastres naturals o conflictes que requereix una mobilització a tot el sistema". La crisi del Sudan del Sud ha estat elevada a aquest nivell per la subsecretària general de l'ONU, Valerie Amos. Aquest anunci posa de manifest l’abast de la crisi. També accelerarà els procediments administratius per a la resposta humanitària i ajudarà a activar més recursos de les agències de les Nacions Unides i les ONG que treballen sobre el terreny.

Els donants internacionals han estat útils en els darrers mesos, però els treballadors assistencials són testimonis de com el món comença a canviar el seu enfocament des del Sudan del Sud en el moment menys adequat. "La declaració de l'ONU hauria de servir com una crida d'atenció perquè els donants mobilitzessin suport urgent al Sudan del Sud. Els donants han de ser generosos. La situació dels nens i d'altres afectats pel conflicte del Sudan del Sud demana la seva atenció urgent ", va dir Unni Krishnan, cap de resposta i preparació als desastres de Plan International.

anunci

Suport de la CE: podem comptar-hi?

A mesura que va aparèixer la violència armada a mitjans de desembre del 2013, la Comissió Europea (CE) va posar a disposició uns 50 milions d'euros per fer front a la intensificació de la crisi humanitària al país. Aquest suport –a més de l’assignació 2012-2013 per valor de 160 milions d’euros– inclou assistència per a desplaçats interns, refugiats, comunitats locals d’acollida i retornats. La majoria dels fons humanitaris de la CE s’orienten a l’assistència sanitària bàsica, a l’aigua neta, el sanejament i l’assistència alimentària, tot i que es presta una atenció especial als esquemes destinats a construir la resistència de les comunitats davant els xocs que causen angoixa humanitària.

Tot i això, les necessitats humanitàries creixen i ara és un moment crucial per ajudar. Destacant el suport donat fins ara per la CE, Alexandra Makaroff, cap de l'oficina del Pla de la UE, subratlla: “Tenint en compte la gravetat i l'etapa d'aquesta crisi, hem de seguir comptant amb l'assistència de la UE. Els nens del Sudan del Sud i les seves famílies necessiten més ajuda ara ".

Aborda avui, evita el pitjor de demà

Malgrat un acord signat el 23 de gener per al cessament d'hostilitats, des de llavors s'han informat de violacions de l'acord per ambdues parts. Els mercats i els sistemes de producció d’aliments al país s’han vist afectats i s’espera que es notin repercussions en els propers mesos i fins i tot en anys. Això fa que la situació sigui encara més complexa, però també ens recorda que cal actuar immediatament abans que la situació s’escali fins al punt de no retorn. Si no es fan molts esforços ara, els darrers mesos només seran el començament d’una gran calamitat, que acabarà en una fam el 2015.

El futur del Sudan del Sud i els seus fills estan en joc.

Planta de l'Oficina de la UE

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències