Connecteu-vos amb nosaltres

Ajuda

nou suport important de la UE per a Amèrica Llatina anunciada

COMPARTIR:

publicat

on

cfda07afa91cc1be08dd41c18fc5a9a5El comissari de desenvolupament Andris Piebalgs publicarà avui (24 March) un nou suport de la UE de 2.5 mil milions d'euros per a Amèrica Llatina durant els anys 2014 a 2020 (incloent finançament per a programes regionals i per als sobres bilaterals als països elegibles).

El nou paquet financer, que forma part de l’Instrument de cooperació al desenvolupament, que s’ha publicat, es discutirà avui a la conferència EUROsociAL a Brussel·les, on els responsables de la presa de decisions i representants d’alt nivell de la UE i Amèrica Llatina es reuniran per discutir la futura cooperació entre les dues regions.

Abans de l'esdeveniment, el comissari Piebalgs va dir: "Aquest paquet d'ajuda marca un nou pas en la nostra manera de treballar amb Amèrica Llatina i envia un senyal molt fort del nostre compromís de continuar donant suport als esforços de desenvolupament de la regió. No estem donant l'esquena en aquest continent; ho esperem junts.

"He visitat Amèrica Llatina diverses vegades recentment i he estat molt orgullós de veure la contribució de la UE als impressionants progressos realitzats pel continent durant l'última dècada. Estic convençut que aquest nou capítol de la nostra relació veurà la nostra aliança florent ".

El nou finançament regional es centrarà en els àmbits en els quals pot marcar la major diferència; que s'han identificat en consulta amb els països socis d'Amèrica Llatina:

• Seguretat;

• bon govern, rendició de comptes i equitat social;

anunci

• creixement econòmic inclusiu i sostenible;

• sostenibilitat ambiental, resiliència i canvi climàtic;

• programes d'educació i formació per a joves amb Erasmus + i;

Al paquet d'avui també s'inclou un programa subregional per a Amèrica Central.

En línia amb l’Agenda per al Canvi: el pla de política de la Comissió per centrar l’ajut en els països que més ho necessiten i els sectors en què pot ser el més important, la UE ha modificat la seva manera de treballar a Amèrica Llatina. Això significa una associació més estratègica entre els dos avenços, en què les dues regions busquen solucions a reptes comuns (per exemple, el canvi climàtic) a través de la cooperació regional.

El finançament actual prové de l’Instrument de cooperació al desenvolupament (DCI), que forma part del pressupost global de la UE.

països 18 (Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, Uruguai, Veneçuela) estan coberts per l'ICD i és elegible per a aquests fons regionals.

Al mateix temps, la cooperació bilateral amb els països que s'enfronten als grans reptes a Amèrica Llatina (Bolívia, El Salvador, Guatemala, Hondures, Paraguai i Nicaragua) continuarà sent important. A més, Colòmbia, Equador i Perú es beneficiaran de finançament bilateral, que permetrà una eliminació gradual molt gradual.

EUROsocial: un programa emblemàtic per a la cohesió social a Amèrica Llatina

Malgrat un important creixement recent, la desigualtat continua sent un dels reptes més importants d'Amèrica Llatina.

EUROsociAL s'ha convertit en el programa insígnia de la Unió Europea a Amèrica Llatina per a la cohesió social. Sota el lema "Donar suport a les polítiques, connectar institucions", reuneix els responsables polítics i funcionaris d'alt nivell de les administracions públiques europees i llatinoamericanes per desenvolupar i aplicar polítiques per reduir les desigualtats socials.

EUROsociAL adopta un enfocament innovador que produeix resultats mesurables malgrat un pressupost relativament petit, dividit entre els països socis de 18 en àrees temàtiques 10. La contribució total de la UE ascendeix a 70 milions d'euros (30m € durant la seva primera fase, de 2004-2009 i 40m € durant el segon, de 2011-2014).

Fomenta activament la cooperació "Sud-Sud" a Amèrica Llatina (és a dir, quan s'ha transferit coneixement basat en la cooperació prèvia i ajustat a les condicions específiques d’un país veí d’un país llatinoamericà a un altre). 10 milions durant la segona fase del programa.

També es basa en resultats, donant suport només a accions que tenen objectius clarament formulats i formen part de polítiques públiques més àmplies. Per exemple, alguns resultats tangibles són el suport a la reforma del sistema d’informació laboral a Colòmbia per tal d’acordar millor la demanda i l’oferta del mercat laboral, contribuint a la introducció d’una nova llei per a persones amb discapacitat a Hondures i ajudant a implementar una nova política d’educació fiscal a Brasil. També ha impulsat moltes iniciatives regionals a Amèrica Llatina, en àrees tan diverses com l’administració tributària, el desenvolupament regional, la justícia i el diàleg social i econòmic.

Cooperació regional amb Amèrica Llatina

S'han identificat diverses àrees prioritàries estratègiques per a la cooperació regional de la UE amb Amèrica Llatina en consulta amb els països llatinoamericans. Inclouen:

- Creixement econòmic inclusiu i sostenible, que faci front a les debilitats estructurals, la desigualtat econòmica aguda i la dependència excessiva de l'extracció de recursos naturals;

- conciliar la sostenibilitat ambiental amb el desenvolupament continuat en una regió altament vulnerable al canvi climàtic i als desastres naturals;

- la creació de capacitats (per exemple, la formació i l'intercanvi d'experiències) de les institucions estatals responsables de la seguretat i l'estat de dret, per tal de millorar els drets humans i la igualtat de gènere, generar confiança pública i enfortir el contracte social necessari per al desenvolupament de l'èxit, i;

- millores en la governança, la rendició de comptes i la recaptació i despesa d’impostos, per combatre la desigualtat, augmentar la cohesió social i respondre a la creixent demanda social de serveis públics de qualitat.

Més informació

Cooperació de la UE amb Amèrica Llatina: MEMO / 14 / 213
Lloc web del comissari Piebalgs
Web EUROsociAL

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències