Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

L'escriptura a la paret: Entenent l'Àfrica subsahariana

COMPARTIR:

publicat

on

Gede4Per Jeff Morgan

Àfrica és un continent màgic amb una història rica i un patrimoni viu divers, però la majoria dels països s'enfronten a grans reptes per preservar el seu patrimoni cultural. Recentment vaig visitar la costa de Kenya per veure com una Kenya relativament pròspera gestiona el seu patrimoni mundial.

Dos llocs del patrimoni mundial situats al llarg de l'oceà Índic estaven a la llista de tasques pendents: el nucli antic de Lamu, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i el Monument Nacional Gede, actualment a la llista provisional de la UNESCO. Lamu és la ciutat més antiga i contínuament habitada de Kenya i Gede és un impressionant assentament suahili amb centenars d'estructures i una fascinant arquitectura pública del 14 al 17.th segles, encara es conserva en un entorn de selva frondosa.

L'estat de preservació del patrimoni es pot caracteritzar com a trepitjat, amb algunes escletxes d'esperança on el treball col·laboratiu de les comunitats locals ha aconseguit finançament, reforçat la protecció i demostrat el potencial per al desenvolupament sostenible del patrimoni a l'Àfrica.

La manca d'expertesa i experiència en la gestió del patrimoni per part del govern i la força de treball afecten l'Àfrica. Al mateix temps, Àfrica té pocs jaciments arqueològics monumentals al sud del desert del Sàhara, i res a l'escala de Líbia, el Marroc o Egipte. El Gran Zimbabwe abandonat és un dels únics llocs antics indígenes importants de l'Àfrica subsahariana, el doble de gran que tota Europa. L'art rupestre africà és força sorprenent si tens la guia adequada i saps on trobar-lo, a les muntanyes; en cas contrari, les ciutats històriques i l'arquitectura a gran escala s'han destruït o mai no han existit en primer lloc.

Els jaciments de Lamu i Gede ofereixen un excel·lent baròmetre de l'estat general del patrimoni al continent africà i dels reptes als quals s'enfronten les nacions i les comunitats locals per garantir la seva supervivència a llarg termini.

El nucli antic de Lamu és un dels assentaments suahilis originals al llarg de la costa oriental d'Àfrica. Els vaixells xinesos de la flota de Zheng He es van enfonsar prop de l'illa de Lamu a Kenya el 1415. Amb més de 700 anys de desenvolupament continu, va ser una vegada el centre comercial més important de l'Àfrica oriental, abans de ser succeït per Zanzíbar. Els seus impressionants edificis mostren la llarga història i el desenvolupament únic de la tecnologia suahili.

anunci

Al costat de Lamu s'està construint un nou port massiu i, pel que es pot observar, la construcció no regulada està perjudicant la integritat i l'autenticitat d'aquest lloc únic Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Era difícil ignorar les noves construccions de formigó que eclipsen l'arquitectura indígena, que es remunten al segle XII dC. S'han desmuntat i venut cases històriques senceres per les seves rares portes, finestres i interiors tallats. Lamu també s'enfronta a una greu escassetat d'aigua a causa de la mala gestió, la manca de sanejament i la contaminació causada per centenars d'ases que corren pels carrers i les aigües residuals brutes que flueixen al mar.

Molts estrangers i kenyans han pres la iniciativa de restaurar propietats històriques fomentant la preservació de les habilitats artesanals tradicionals mitjançant la restauració d'edificis per artesans tradicionals coneguts com "fundis". Els joves mantenen antigues tradicions com la talla de fusta, la fabricació de mobles i el guix perquè hi ha una demanda nova i creixent d'aquestes habilitats. Aquest tipus de renaixement cultural no només inculca un lloc d'orgull sinó que afegeix valor cultural a aquestes tradicions que són una font d'ingressos per a les generacions joves.

El Monument Nacional Gede està sota la gestió dels Museus Nacionals de Kenya i és un lloc encantador en una selva frondosa, que cobreix més de 45 acres dins d'antics murs perimetrals. En la seva època de florida al voltant del 15th segle, Gede va ser habitada per milers de persones i el comerç amb la Xina, Àsia i l'Orient Mitjà és clarament evident en les troballes arqueològiques de porcellana importada, joies i treballs metàl·lics. Igual que Lamu avui, Gede va ser abandonat a causa d'una mala gestió de l'aigua i fins i tot els pous més profunds no van poder arribar al nivell freàtic després d'haver-se esgotat.

L'escala i la bellesa de les mesquites i edificis públics són inimaginables, i el lloc està ben gestionat i net tot i no tenir senyalització ni guies, i una carretera d'entrada millor per als carros de rucs que per al transport de visitants. Un grup comunitari local ha construït una plataforma de la casa de l'arbre per veure el lloc des de dalt, sol·licitant només una petita donació per al seu manteniment. El jaciment es manté molt ben conservat i sembla que està ben cuidat pel Museu Nacional, amb un bon manteniment, neteja i vies de visita.

Malgrat la seva mida, la seva impressionant història i la seva ubicació cèntrica a Malindi, una destinació turística popular, aquí hi ha molt pocs visitants. Gede segueix sent un dels secrets més ben guardats i menys coneguts d'Àfrica: la regió només ha començat a aprofitar el seu potencial per al desenvolupament basat en el patrimoni i la generació d'ocupació.

Els reptes que encara es plantegen per a l'Àfrica subsahariana per aprofitar el seu patrimoni arqueològic limitat i ajudar les noves economies a beneficiar-se del desenvolupament sostenible d'aquests importants actius es deuen en gran part a una gran manca d'experiència i experiència disponible. La combinació del vibrant patrimoni viu d'Àfrica (dansa, música, menjar i art) amb les ciutats històriques i els llocs arqueològics pot oferir oportunitats addicionals per a la preservació del patrimoni i el desenvolupament econòmic, un model d'economia del patrimoni que estem veient amb èxit en altres llocs. arreu del món.

La inestabilitat política, els segrestos en curs i els problemes de seguretat percebuts continuen retrocedint el potencial del turisme patrimonial; la majoria dels visitants que s'aventuren a Àfrica se centren més en els safaris de vida salvatge, el patrimoni natural i les platges exòtiques. Àfrica és ràpidament un tema de discussió interessant com hem estat en les últimes cimeres de la UE. Una millor interpretació i promoció dels últims llocs patrimonials construïts d'Àfrica podria ajudar a transformar el paisatge rural, preservar el patrimoni cultural i estimular el creixement econòmic local, aprofitant les arts i tradicions riques per les quals Àfrica és realment famosa. Tot i que ens encanta estar fora dels camins trillats, el camí podria ser molt més interessant a l'Àfrica si els seus llocs patrimonials globals prenguessin vida a través d'història, escrits i imatges ben documentats, i integrant el patrimoni viu per fer-lo més rellevant avui.

Àfrica és màgica; la seva rica història indígena i el seu patrimoni arquitectònic han de sortir de l'ombra de l'ocupació colonial posterior, sinó no només no tindrem mai el privilegi de conèixer-los, sinó que poden desaparèixer definitivament. Mireu més de prop: el nucli antic de Lamu i el monument nacional de Gede són dos llocs importants on l'esperança per al patrimoni africà és sempre forta i fa una crida al món perquè vingui i experimenti.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències