Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

L'escriptura a la paret: Entenent l'Àfrica subsahariana

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Gede4Per Jeff Morgan

Àfrica és un continent màgic amb una rica història i divers patrimoni viu, però la majoria dels països s'enfronten a grans reptes per preservar el seu patrimoni cultural. Fa poc vaig visitar la costa de Kenya per veure com un Kenya relativament pròspera és la gestió del seu patrimoni mundial.

Dos llocs del patrimoni mundial situats al llarg de l’oceà Índic figuraven a la llista de tasques: el nucli antic de Lamu, patrimoni de la humanitat per la UNESCO i el monument nacional de Gede, que actualment figura a la llista provisional de la UNESCO. Lamu és la ciutat més antiga de Kenya, habitada contínuament, i Gede és un impressionant assentament suahili amb centenars d’estructures i una fascinant arquitectura pública del 14 al 17th segles, encara es conserven en un entorn exuberant selva.

anunci

L'estat de la preservació del patrimoni es pot caracteritzar per la seva davallada, amb alguns resplendors d'esperança, on el treball col·laboratiu de les comunitats locals ha aconseguit finançar, reforçar la protecció i demostrar potencial per al desenvolupament sostenible del patrimoni africà.

La manca d’expertesa i experiència en la gestió del patrimoni per part del govern i la força de treball afecten l’Àfrica. Al mateix temps, Àfrica té pocs jaciments arqueològics monumentals al sud del desert del Sàhara i res a l’escala de Líbia, el Marroc o Egipte. El Gran Zimbabwe abandonat és un dels únics jaciments antics indígenes importants de l'Àfrica subsahariana, el doble de gran que tota Europa. L’art rupestre africà és increïble si teniu la guia adequada i sabeu on trobar-lo, a les muntanyes; en cas contrari, les ciutats històriques i l'arquitectura a gran escala han estat destruïdes o mai no han existit.

Els llocs de Lamu i Gede proporcionen un excel·lent baròmetre de la situació general de l'herència en el continent africà i els reptes que enfronten les nacions i les comunitats locals per assegurar la seva supervivència a llarg termini.

anunci

El nucli antic de Lamu és un dels assentaments originals suahili de la costa de l'Àfrica Oriental. Es va informar que els vaixells xinesos de la flota de Zheng He es van enfonsar a prop de l’illa Lamu, a Kenya, el 1415. Amb més de 700 anys de desenvolupament continu, va ser el centre comercial més important de l’Àfrica Oriental, abans que Zanzíbar el succeís. Els seus impressionants edificis mostren la llarga història i el desenvolupament únic de la tecnologia suahili.

S'està construint un port nou i massiu al costat de Lamu, i pel que es pot observar, la construcció no regulada està perjudicant la integritat i l'autenticitat d'aquest lloc únic de la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.

Va ser difícil ignorar les noves construccions de formigó que anegaven l’arquitectura indígena, que es remunten al segle XII dC. S'han desmuntat i venut cases històriques senceres per les seves rares portes, finestres i interiors tallats. Lamu també s’enfronta a una greu escassetat d’aigua a causa de la mala gestió, la manca de sanejament i la contaminació causada per centenars d’ase que recorren els carrers i les aigües brutes que desemboquen al mar.

Molts estrangers i kenyans han pres la iniciativa de restaurar les propietats històriques fomentant la preservació de les habilitats artesanals tradicionals mitjançant la restauració d'edificis d'artesans tradicionals coneguts com "fundis". Els joves estan duent a terme tradicions antigues, com tallar fusta, fabricar mobles i guixeries perquè hi ha una demanda nova i creixent d'aquestes habilitats. Aquest tipus de recuperació cultural no només incrusta orgull de lloc sinó que afegeix valor cultural a aquestes tradicions que són una font d'ingressos per a les generacions joves.

El monument nacional de Gede està sota la gestió dels museus nacionals de Kenya i és un lloc encantador en una frondosa jungla, que cobreix més de 45 acres dins d’antigues parets perimetrals. En la seva època florent al voltant dels 15th al segle, Gede era habitada per milers de persones i el comerç amb la Xina, Àsia i l'Orient Mitjà és clarament evident en les troballes arqueològiques de porcellana importada, joies i treballs de metall. Igual que Lamu avui, Gede va ser abandonat a causa d’una mala gestió de l’aigua i fins i tot els pous més profunds no van poder arribar al nivell freàtic després d’haver-lo esgotat.

L'escala i la bellesa de les mesquites i dels edificis públics és inimaginable, i el lloc està ben dirigit i net, tot i que no hi ha senyalització ni guia, i una carretera d'accés millor per als carros de burro en comptes de transportar-los per visitants. Un grup de la comunitat local ha construït una plataforma d'arbre per veure el lloc des de dalt, sol · licitant només una petita donació per al seu manteniment. El lloc està molt ben conservat i sembla que el Museu Nacional té una bona cura, amb bones vies de manteniment, neteja i visites.

Tot i la seva mida, la seva impressionant història i la seva ubicació cèntrica a Malindi, una destinació turística popular, hi ha molt pocs visitants aquí. Gede continua sent un dels secrets més ben guardats i menys coneguts d’Àfrica: la regió només ha començat a aprofitar el seu potencial per al desenvolupament basat en el patrimoni i la generació d’ocupació.

Els desafiaments que encara suposa l’Àfrica subsahariana per aprofitar el seu limitat patrimoni arqueològic i ajudar a les noves economies a beneficiar-se del desenvolupament sostenible d’aquests importants actius es deu en gran part a una enorme manca d’expertesa i experiència disponible. La combinació del vibrant patrimoni viu d’Àfrica (dansa, música, menjar i art) en ciutats històriques i jaciments arqueològics pot proporcionar oportunitats addicionals per a la preservació del patrimoni i el desenvolupament econòmic, un model d’economia patrimonial que estem veient amb èxit en altres llocs. a tot el món.

La inestabilitat política, els segrestos en curs i les qüestions de seguretat percebudes continuen endarrerint el potencial del turisme patrimonial; La majoria dels visitants que s'atreveixen a Àfrica estan més centrats en els safaris de vida silvestre, el patrimoni natural i les platges exòtiques. Àfrica és ràpidament un tema de debats interessants tal com hem estat en les darreres cimeres de la UE. La millor interpretació i promoció dels últims llocs patrimoni construïts d'Àfrica podria ajudar a transformar el paisatge rural, preservar el patrimoni cultural i estimular el creixement econòmic local, basant-se en les riques arts i tradicions que l'Àfrica és realment famosa per. Encara que ens encantaria sortir del camí batut, el camí podria ser molt més interessant a l'Àfrica si els seus patrimonis mundials cobrien vida gràcies a la història, els escrits i les imatges ben documentats i la integració del patrimoni vivent per fer-lo més rellevant avui en dia.

Àfrica és màgica; la seva rica història indígena i el seu patrimoni arquitectònic han de sortir de les ombres de l'ocupació colonial posterior, en cas contrari no només tindrem el privilegi de conèixer-los, sinó que poden desaparèixer definitivament. Mireu més de prop: el nucli antic de Lamu i el monument nacional de Gede són dos llocs importants on l’esperança del patrimoni africà és cada vegada més forta i fa una crida al món per viure i experimentar.

Líbia

Reflexions sobre els fracassos de les converses libianes a Ginebra i més enllà

publicat

on

Els libis han de treballar per restaurar la unitat perduda de la nostra nació. Les solucions externes només agreujaran el ja precari estat del nostre país. És hora d’acabar amb la sèrie de fracassos que han patit l’esfondrament de les converses i retornar la terra natal de Líbia a un estat de legitimitat, escriu Shukri Al-Sinki.

La reivindicació de retornar Líbia a la legitimitat constitucional, tal com es va gaudir per última vegada al país el 1969, és un autèntic dret de la nació. És una situació difícil recuperar un sistema robat de drets garantits i no la batalla d’un individu per recuperar el seu tron. Tornar a la legitimitat constitucional significa tornar a l'estat de coses que gaudien els libis abans del cop d'estat del 1969. La idea en si no és nova. El desig dels libis de tornar a la seva constitució original i, amb ella, de restaurar la monarquia, es va introduir per primera vegada en una conferència el 1992 a Londres, a la qual van assistir representants de la premsa internacional i diverses personalitats polítiques de gran renom.

En línia amb el desig de la gent, el príncep Mahoma, el príncep hereu resident a Londres, no s’ha publicitat a si mateix ni apareixerà com a aspirant al tron ​​fins que les faccions conflictives de la societat libia acceptin un compromís. Només el poble el pot proclamar governant legítim. Aquest és el llegat de la família Senussi, que el príncep Mahoma s’ha compromès a honrar. La font de la força de la família es troba precisament en el fet que es troba a una distància igual de totes les parts de Líbia, en una posició neutral. Aquest és el tipus de lideratge en què els libis poden buscar refugi si s’intensifiquen els conflictes.

anunci

“Sé, fill meu, que la nostra família Senussi no pertany a una sola tribu, grup o partit, sinó a tots els libis. La nostra família era i seguirà sent una gran tenda on tots els homes i dones de Líbia poden buscar refugi. Si Déu i el teu poble t’escullen, vull que facis de rei de tota la gent. Haureu de governar amb justícia i equitat i ser d’ajut per a tothom. També haurà de ser l’espasa del país quan ho necessiti i defensar la nostra pàtria i les terres de l’islam. Respecteu tots els pactes locals i internacionals ".

Ha arribat el moment de la recuperació de Líbia després d’un període prolongat de penúries. La solució real a totes les nostres divisions, guerres i conflictes existents rau en un projecte nacional que deriva la seva legitimitat del llegat que van deixar els nostres pares fundadors. Independentment de les pressions externes i dels plans imposats internament d’uns pocs, hem de treballar junts per restablir la legitimitat.

Hem de posar-nos d’acord amb el fet que les parts en guerra no cediran les seves peticions per voluntat pròpia i probablement continuaran lluitant. Això amenaça la totalitat de l'existència de la nostra pàtria. Potser un líder més fàcilment acceptable i no partidista, lliure d’afiliacions tribals i regionals, podria oferir el remei. Persona de bona reputació i valors morals que descendeix d’una família escollida pel mateix Déu. Una família d’herència religiosa i reformista, l’avantpassat del qual, el rei Idris, va assolir un dels majors èxits de la història de Líbia: la independència del nostre país. L’herència d’Al-Senussi és del nacionalisme i de la lluita pel poble.

anunci

Hem de superar aquells que es barallen amb el futur de Líbia amb l'esperança de posar les mans en els nostres recursos nacionals, obtenir beneficis personals o esperar afavorir les agendes estrangeres i imposar mitjans de govern autoritaris. Hem de rebutjar la pròrroga del període transitori per no córrer el risc de convidar més oportunitats per a disputes i tornar a portar perill injustificat a Líbia. Ja hem tingut prou de malgastar els recursos del país i el temps de la gent. Ja n’hem tingut prou d’assumir riscos addicionals. Ja n’hem tingut prou de caminar per un camí desconegut. Tenim un patrimoni constitucional al nostre abast, que podríem demanar en qualsevol moment. Anem a fer-ho, convidem el nostre líder legítim a tornar i prometem fidelitat a una Líbia unida.

Shukri El-Sunki és un escriptor i investigador amb seu a Líbia. És l'autor de quatre llibres, el seu ésser més recent La consciència d’una pàtria (Maktaba al-Koun, 2021), que narra les històries d'herois libis que es van enfrontar i van resistir la tirania del règim de Gadhaffi.

Seguir llegint

Àfrica

L’acostament entre Israel i els països àrabs impulsarà el creixement econòmic a MENA

publicat

on

Durant l'últim any, diversos països àrabs ho han fet normalitzat les relacions amb Israel, marcant un canvi geopolític significatiu a la regió de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica (MENA). Tot i que els detalls de cada acord de normalització varien, alguns d’ells inclouen tractats comercials i fiscals i la cooperació en sectors clau com la salut i l’energia. Els esforços de normalització estan previstos innombrables beneficis per a la regió MENA, impulsant el creixement econòmic, escriu Anna Schneider. 

L’agost de 2020, els Emirats Àrabs Units (EAU) es van convertir en la primera nació àrab del Golf a normalitzar les relacions amb Israel, establint vincles diplomàtics, comercials i de seguretat formals amb l’estat jueu. Poc després, el Regne de Bahrain, el Sudan i el Marroc van seguir el mateix. Alguns experts ho han fet suggerir que altres nacions àrabs, com ara Aràbia Saudita, també puguin considerar fomentar les relacions amb Israel. La cadena d’esforços de normalització és històrica, ja que fins ara només Egipte i Jordània havien establert vincles oficials amb Israel. Els acords també són importants victòria diplomàtica per als Estats Units, que van jugar un paper crític a l’hora de fomentar els acords. 

Històricament, les nacions àrabs i Israel han mantingut relacions llunyanes, ja que molts eren partidaris ferms del moviment palestí. Ara, però, amb l’amenaça creixent de l’Iran, algunes nacions del CCG i altres països àrabs comencen a inclinar-se cap a Israel. L’Iran inverteix importants recursos en aquest país s'està ampliant la seva presència geopolítica a través dels seus representants, Hezbollah, Hamas, els houthis i altres. De fet, diversos països del CCG reconeixen el perill que l'Iran representa per a la seguretat nacional, la infraestructura crítica i l'estabilitat de la regió, cosa que els porta al costat d'Israel en un esforç per contrarestar l'agressió iraniana. Normalitzant les relacions amb Israel, el CCG pot agrupar recursos i coordinar-se militarment. 

anunci

A més, els acords comercials que figuren als acords de normalització permeten a les nacions àrabs comprar equipament militar avançat dels Estats Units, com els famosos avions de combat F-16 i F-35. Fins ara, el Marroc ha comprat 25 avions de combat F-16 dels EUA. Els EUA també ho han fet convingut vendre 50 avions F-35 als Emirats Àrabs Units. Tot i que hi ha algunes preocupacions que aquesta afluència d’armes a la regió MENA, ja inestable, pugui encendre els conflictes actuals. Alguns experts creuen que aquesta tecnologia militar tan avançada també podria augmentar els esforços per combatre la presència de l'Iran. 

Mohammad Fawaz, director de Grup de Recerca en Polítiques del Golf, afirma que “la tecnologia militar avançada és essencial per obstruir l’agressió iraniana. En l’àmbit militar actual, la superioritat aèria és potser l’avantatge més important que pot tenir un exèrcit. Amb l’equipament militar i l’armament iranià fortament esmorteïts per sancions de dècades, una formidable força aèria només funcionarà per dissuadir encara més el règim iranià de l’escalada de les provocacions ”. 

Els acords de normalització també podrien millorar la cooperació en els sectors sanitari i energètic. Per exemple, durant les primeres etapes de la pandèmia COVID-19, els Emirats Àrabs Units i Israel desenvolupat tecnologia per controlar i combatre el coronavirus. Les dues nacions també ho són explorar oportunitats de col·laboració en l'àmbit de la investigació mèdica i farmacèutica. Al juny, els Emirats Àrabs Units i Israel també signat un tractat de doble imposició, que permet als ciutadans generar ingressos a les dues nacions sense pagar el doble impost. A més, Bahrain, els Emirats Àrabs Units, Israel i els Estats Units han acordat cooperar en matèria d'energia. En particular, el quartet pretén avançar en la gasolina, el gas natural, l’electricitat, l’eficiència energètica, les energies renovables i la R + D. 

anunci

Aquests acords notables podrien ajudar a impulsar el creixement econòmic i els beneficis socials a la regió. De fet, actualment les nacions MENA estan lluitant contra un nou brot de COVID-19, gràcies a la variant Delta, que afecta greument les economies i les indústries sanitàries. Per tal de millorar les institucions crítiques de la regió, aquests acords de normalització segur que milloraran la dependència de la regió en el petroli. De fet, els Emirats Àrabs Units han estat treballant en la reducció de la seva pròpia dependència del petroli, diversificant la seva economia per incloure energies renovables i alta tecnologia. 

La normalització de les relacions entre un grapat de nacions àrabs i Israel tindrà importants beneficis en l’estructura geopolítica i econòmica de la regió de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica. Facilitar la cooperació a l’Orient Mitjà no només impulsarà el creixement econòmic, sinó que també fomentarà l’estabilitat regional. 

Seguir llegint

Àfrica

La crisi de Tunísia subratlla els riscos de l’empenta europea a la democratització al nord d’Àfrica

publicat

on

Mentre que la Unió Europea i les Nacions Unides lluitar per mantenir la transició de Líbia cap a les eleccions, els dramàtics esdeveniments que es desenvolupen al costat de Tunísia han elevat l’espectre del trastorn i la inestabilitat en un altre membre nord-africà del Barri europeu. En una sèrie de moviments que deixa l'única història d'èxit de la primavera àrab en risc de retrocedir en l'autoritarisme, el de Tunísia populista president Kais Saied (A la foto) ha dissolt la resta del govern del país i es va concedir a si mateix competències d’emergència segons els termes de la constitució del país del 2014, escriu Louis Auge.

Saied, a més de dissoldre el primer ministre Hichem Mechichi i suspendre l’alterat parlament nacional, dins del qual el partit islamista Ennahda de Rachid Ghannouchi representava el grup més nombrós, Saied també ha tancat les oficines d’al-Jazeera i eliminat múltiples alts càrrecs, tots com el ministre de Relacions Exteriors de Tunísia, Othman Jerandi busca tranquil·litzar Homologa la UE que la transició democràtica del seu país encara està en bon camí.

Les institucions de Tunísia, que s’estan consolidant, cauen sobre el COVID i l’economia

anunci

La comprensió del poder de Kais Saied sí que és comprensible va provocar indignació entre els seus opositors polítics islamistes, però també fou destituït el primer ministre Mechichi i la seva dissolució del parlament demandes centrals de protestes nacionals a Tunísia durant els darrers dies. Mentre Tunísia s’amaga a través d’Àfrica epidèmia de COVID més letal, és una secció creixent de la societat tunisiana perdre la fe en la capacitat de les institucions polítiques de bloqueig per fer front a l’aturada generalitzada, la corrupció i la interminable crisi econòmica.

Entre Tunísia i Líbia, la UE es troba cara a cara amb els millors i pitjors resultats de la primavera àrab, presentant cadascun els seus propis reptes per a la política exterior europea al nord d’Àfrica i al Sahel. Tot i el suposat èxit de la seva transició, el nombre de tunisians que van travessar el Mediterrani per arribar a les costes europees augmentat cinc vegades com els seus càrrecs electes barallat al pis de l'Assemblea a Tunis l'any passat.

L’experiència ha fet comprensible que els líders europeus es preocupin d’empènyer altres països de la regió cap a transicions polítiques massa precipitades, com demostren els francesos i els europeus. maneig de la situació al Txad des del mort al camp de batalla del president Idriss Déby fa tres mesos. Quan es podria jugar la tènue estabilitat de diversos països, els responsables de la presa de decisions a Brussel·les i a les capitals europees han demostrat ser més pacients amb els seus homòlegs africans de transició darrerament.

anunci

Prioritzar l'estabilitat al Txad

Les notícies del president Déby's mort aquest passat mes d'abril, encara que fos breument, va llançar el futur de la política francesa i europea a la regió africana del Sahel en qüestió. Sota el seu antic líder, el Txad va emergir com el de França l'aliat més actiu i fiable en una regió desbordada per grups jihadistes que s’aprofiten d’una governança dèbil en països com Mali per esbossar-se territori. Les tropes txadianes s'han desplegat al costat de les forces franceses contra els gihadistes al mateix Mali, i han suportat el pes de les operacions en contra Boko Haram a la regió que envolta el llac Txad.

Una ruptura de l'autoritat governamental a N'Djamena en la línia del col·lapse vist a Mali hauria estat catastròfica per a la política exterior europea i les prioritats de seguretat a la regió del Sahel. En canvi, l'estabilitat immediata del país ha estat assegurada per un govern en funcions encapçalat pel fill del difunt president Mahamat. En senyal de la importància del país per als interessos europeus, tant el president francès Emmanuel Macron com l’alt representant de la UE Josep Borrell assistit el funeral del difunt president el 23 d'abrilrd.

Des de llavors, Macron ho ha fet benvinguda Mahamat a París pel seu paper de cap del Consell Militar de Transició del Txad (TMC), tant per debatre el període transitori de 18 mesos a les eleccions del Txad com per definir els paràmetres de la lluita conjunta dels dos països contra el gihadisme al Sahel. Mentre que la llarga operació francesa Barkhane ho és preparat per acabar d’aquí a la primera part de l’any vinent, els seus objectius es traslladaran a les espatlles del grup de treball europeu Takuba liderat per França i al G5 Sahel - una associació de seguretat regional de la qual el Txad ha demostrat ser el membre més eficaç.

Delicats actes d’equilibri

Tot i que el TMC ha assegurat la continuïtat de l’estabilitat del govern central del Txad a curt termini, els reptes de seguretat regional ajuden a explicar per què ni la UE ni la Unió Africana (UA) estan pressionant massa les autoritats provisionals del país en les eleccions ràpides. La transició al govern civil és ja està en marxa, amb el primer ministre Albert Pahimi Padacké formant un nou govern el passat mes de maig. Els passos següents inclouen el nomenament d’un consell nacional de transició (NTC), a diàleg nacional reunint tant les forces de l'oposició com les oficialistes, i un referèndum constitucional.

Mentre naveguen per les properes etapes de la transició, els actors dins i fora del Txad podrien mirar al costat del Sudan per obtenir lliçons sobre com avançar. Malgrat el fet que fa més de dos anys ja aprovat des del derrocament del president de llarga data i presumpte criminal de guerra Omar al-Bashir, el Sudan no celebrarà eleccions per substituir el govern de transició del primer ministre Abdallah Hamdok fins al 2024.

En una conferència important celebrat a París i acollit pel president Macron el passat mes de maig, els socis i els creditors europeus del Sudan van deixar clar que entenien que el llarg horitzó de temps era necessari perquè Hamdok i altres líders postrevolucionaris de Jartum es centressin en el problemes urgents davant del Sudan post-Bashir. Juntament amb una crisi econòmica que fa que fins i tot els productes bàsics siguin difícils d’aconseguir, Sudan també està fent malabars amb desenes de milers de milions de dòlars en deute extern i amb un “estat profund” de funcionaris fidels al president destituït. Amb el suport del progrés de la transició fins ara, Hamdok va sortir de la conferència amb la promesa dels membres de l’FMI de neteja els endarreriments El Sudan els posseeix, mentre que Macron també va insistir que França donés suport a la compensació dels 5 milions de dòlars que Khartum deu també a París.

Si N'Djamena i Khartum poden navegar per les seves perilloses transicions cap a la governança democràtica davant "esglaonament"Desafiaments, el Txad i el Sudan podrien reactivar conjuntament les esperances de la democràcia àrab a les capitals europees i de l'Orient Mitjà, fins i tot si l'última flama de la primavera àrab original semblava parpellejar a Tunísia.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències