Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

Invertir a l'Àfrica: una oportunitat per explorar com treballar junts

COMPARTIR:

publicat

on

0 ,, 17537146_303,00Amb motiu de la cimera UE-Àfrica, que ha tingut lloc a Brussel·les aquesta setmana, i tenint en compte els compromisos i els esforços de la UE per crear més sinergies entre la UE i Àfrica a través de l'Associació conjunta Àfrica-UE (JAES), i donada la L'estructura, el mandat i la capacitat de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, hi ha un argument fort per donar suport a un enfocament combinat per treballar conjuntament de manera eficaç per abordar els reptes globals que són d'interès per als dos continents.

Context

En els últims deu anys, el continent africà ha gaudit d'una pau molt millorada i d'una prosperitat creixent. L'augment de la democratització i l'auge de les matèries primeres s'han combinat per impulsar la inversió estrangera, millorant les perspectives de reducció de la pobresa i fent d'Àfrica la segona regió de creixement més ràpid del món. Al mateix temps, aquests guanys es veuen compromesos per una combinació d'amenaces conegudes, com ara el canvi climàtic, la inseguretat alimentària i l'atur juvenil, que han provocat migracions massives, disturbis civils, radicalisme i violència. La primera línia d'aquesta tempesta segueix el cinturó del Sahel i afecta gairebé tots els països de la seva franja, inclosos Mauritània, Mali, Níger, Nigèria, Txad, Sudan i Sudan del Sud, així com Kenya i Somàlia. La situació al nord d'Àfrica és similar, amb crisis a banda i banda del Sàhara que competeixen per als titulars des del 2011.

Les Societats Nacionals de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja tenen el mandat de salvar vides, reduir el sofriment humà i la càrrega dels desastres, i donar suport al desenvolupament sostenible i l'eradicació de la pobresa. Consideren que la societat civil té un paper essencial en la lluita contra la vulnerabilitat a aquestes forces i en l'enfortiment de les comunitats per fer-les més resilients. Les branques nacionals de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja estan presents a gairebé totes les comunitats, principalment a través de joves voluntaris que provenen de les mateixes comunitats.

A l'Àfrica, una gran majoria de la població és menor de 25 anys, i aquest "bombó juvenil" que s'ha convertit en objecte de gran preocupació per als països tant del nord com del sud del Sàhara, també presenta una oportunitat. Al mateix temps, Creu Roja Les Societats Nacionals Creixent estan ben posicionades per facilitar les interaccions entre les comunitats, els responsables polítics locals i nacionals i altres actors rellevants com les organitzacions regionals, l'ONU, les organitzacions de la societat civil i els centres de coneixement.

Conflicte a l'Àfrica
Activitats a l'Àfrica

Cooperació en el marc de l'estratègia conjunta Àfrica-UE (JAES)

Entre les vuit àrees de cooperació incloses a la JAES, algunes són congruents amb les prioritats i el mandat de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (IFRC), a saber:

anunci

• Pau i seguretat;
• governança democràtica i drets humans;
• canvi climàtic i medi ambient, i;
• migració, mobilitat i ocupació.

A continuació es mostren alguns detalls sobre com les societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja podrien participar més en el treball conjunt en el marc de l'estratègia conjunta Àfrica-UE. Descarrega el document informatiu complet.

Canvi climàtic

La Iniciativa de la Gran Muralla Verda del Sàhara i el Sahel, tal com la defineix i promou la Comissió de la Unió Africana, proporciona un marc en el qual els voluntaris de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja poden fer contribucions significatives a l'adaptació al canvi climàtic. A través d'activitats que s'estenen des de la plantació d'arbres fins a la gestió sostenible de la terra (SLM) més àmplia per al desenvolupament rural, l'ús generalitzat de voluntaris pot ampliar iniciatives ambientals prometedores i remuneradores amb l'objectiu de mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, millorar els mitjans de vida i promoure el medi ambient. valors i pràctiques, recolzats per la sensibilització i l'educació pública.
Les intervencions en l'adaptació al canvi climàtic se centraran en la plantació d'arbres/arbustos per part de joves voluntaris i l'establiment de vivers d'arbres.

La mobilització social de les comunitats i les autoritats locals pot ajudar a crear consciència sobre la conservació dels recursos naturals (per exemple, control de l'erosió del sòl, reforestació, rehabilitació dels pantans, protecció de la vida silvestre). La FICR investigarà les possibilitats de compensació comunitària mitjançant un sistema de pagaments per serveis ambientals (PES). Amb aquest sistema, es fan pagaments als propietaris a canvi que aquests gestionin parcel·les que ofereixen un servei ecològic, per tal de promoure la gestió dels recursos naturals mitjançant mètodes orientats al mercat.

Seguretat alimentària i nutricional

En els darrers anys, el canvi climàtic ha provocat una inseguretat alimentària a gran escala, amb la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja responent recentment a grans desastres a la Banya d'Àfrica, el Sahel i el Sud d'Àfrica. A partir de les consultes dels països el 2012, la Zona Àfrica de la FICR va desenvolupar la Iniciativa de seguretat alimentària 2013-2017. És un marc estratègic basat en els 3 objectius següents: 1) dur a terme programes comunitaris de seguretat alimentària amb 40 Societats Nacionals Africanes; 2) crear capacitat de seguretat alimentària tècnica i organitzativa a nivell de país; i 3) millorar la coordinació i l'associació per a la programació de seguretat alimentària a llarg termini. Per tal d'enfortir la resiliència de les comunitats locals, les activitats en l'àmbit de la seguretat alimentària i nutricional es duen a terme de manera multisectorial i integrada, que inclou també l'educació, l'apoderament dels petits productors (amb una especial atenció a les dones) i activitats de salut i Aigua i Sanejament.

D'acord amb la Iniciativa de seguretat alimentària a l'Àfrica descrita anteriorment, les intervencions es triaran d'un menú d'estratègies conegudes, que inclouen:

1) La promoció de mitjans de vida diversificats (desenvolupament de competències, emprenedoria, transferències de recursos en efectiu i en espècie, etc.);
2) activitats de suport basades en la comunitat per a tipus específics de mitjans de vida;
3) la recollida i gestió de l'aigua per als petits agricultors i ramaders a les zones de secà;
4) seguiment de la situació de seguretat alimentària basat en la comunitat, inclòs el seguiment del mercat, la detecció i derivació de la desnutrició i l'alerta primerenca de fam, i;
5) sensibilització sobre la inseguretat alimentària, la desnutrició i els riscos per a la salut relacionats, així com sobre la informació i els serveis disponibles.

Lloc web de la FICR sobre seguretat alimentària, nutrició i mitjans de vida

Publicacions de fons de la FICR sobre seguretat alimentària

Seguretat alimentària a la Banya d'Àfrica
Seguretat alimentària al Sahel i Àfrica meridional

Migració

Les activitats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja a l'Àfrica se centraran en les necessitats i vulnerabilitats dels migrants i dels migrants potencials, dirigint-se a les branques de la Societat Nacional ubicades al llarg dels camins migratoris. El treball tindrà com a objectiu sensibilitzar els possibles migrants sobre els riscos, tot tenint cura de no fomentar, dissuadir o prevenir la migració.

A més, la FICR donarà suport a les Societats Nacionals per ajudar els migrants en el seu retorn, amb compte de nou de no contribuir a les decisions sobre els retorns als països d'origen. Les activitats de migració estaran vinculades amb altres components. Per exemple, a les zones amb poblacions desplaçades i refugiades, les oficines locals participaran en activitats destinades a minimitzar els conflictes entre les poblacions desplaçades i d'acollida i promoure una cultura de la no violència i la pau. La migració també estarà vinculada a operacions recents on hi ha hagut una resposta d'emergència als moviments de població.

Documents relacionats: Migració a l'Àfrica

Foment d'una cultura de la no-violència i la pau

El Iniciativa Joves com a Agents de Canvi Conductual (YABC), llançat el 2008, és el programa insígnia de la FICR per promoure una cultura de la no violència i la pau, basada en l'educació entre iguals i el desenvolupament d'habilitats de comportament interpersonal com l'escolta activa, la comunicació no violenta i la mediació, que permeten als participants. interactuar harmònicament. A l'Àfrica hi ha 76 joves educadors entre iguals de 18 Societats Nacionals Africanes, inclosos 27 educadors avançats entre iguals. La FICR va desenvolupar manuals i directrius en àrab i anglès per als educadors entre iguals que treballen en la participació de la comunitat.

Des del 2008, s'ha arribat a centenars de beneficiaris a través d'activitats de seguiment relacionades amb YABC relacionades amb la creació de capacitats del voluntariat i la divulgació i integració de la comunitat. YABC utilitza jocs de rol, simulació, jocs interactius, exercicis de visualització, plataformes artístiques, etc. perquè els participants desenvolupin la seva pròpia posició i compromís a través de la reflexió crítica a partir dels seus sentiments, experiències vitals i intercanvis amb els companys. A més, si escau, la FICR reforçarà les organitzacions comunitàries existents amb el potencial d'ajudar a construir la cohesió social i enfortir els actius socials.

La desocupació juvenil

Al voltant de la meitat del total de voluntaris del Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja són joves. El nostre enfocament del desenvolupament juvenil reconeix la importància de l'educació entre iguals i no formal, així com la innovació com a característica específica dels joves i la importància dels enfocaments intergeneracionals per fomentar associacions genuïnes. La FICR reconeix la importància de construir la capacitat dels joves com a agents clau per al canvi social i el desenvolupament econòmic, i promoure encara més el voluntariat juvenil com una manera perquè els joves prenguin consciència dels beneficis del compromís cívic.

Durant la darrera Conferència Panafricana celebrada a Addis Abeba l'octubre de 2012 sota el tema Invertir a Àfrica, Les Societats Nacionals Africanes de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja es van comprometre a augmentar l'educació, el lideratge i les habilitats dels joves africans, i a ampliar les associacions amb el món acadèmic, la societat civil, els governs i el sector privat per tal de crear millors condicions per als joves.

Informe Investing in Africa, African solutions to Africa's challenges, octubre de 2012

Lloc web de la FICR a l'Àfrica

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències