Connecteu-vos amb nosaltres

Conflictes

Danjean: "La UE representa un bon nivell per arribar a un enfocament comú eficient"

COMPARTIR:

publicat

on

20140401PHT41422_originalEls esdeveniments a Ucraïna han subratllat la rellevància d'una política exterior comuna i coherent de la UE. El Servei Europeu d'Acció Exterior (EAAS) es va crear com a cos diplomàtic l'any 2011 per ajudar la UE a tenir una política exterior estructurada i coordinada. Però com de bé està funcionant? Arnaud Danjean (A la foto), membre francès del grup del PPE, va escriure un informe amb recomanacions, que els eurodiputats van adoptar el 3 d'abril. Va parlar dels reptes i beneficis de la UE amb una política exterior comuna.

Com podem tenir una política exterior comuna i coherent quan els interessos dels estats membres varien tant?

Els reptes de la nostra era són cada cop més globals, cada cop més complexos, i els estats membres únics poques vegades disposen dels mitjans diplomàtics, financers i militars per afrontar-los tots sols. Per tant, és a nivell de la UE on podrem tenir un enfocament comú eficient. Però encara que la UE no sigui capaç d'actuar sempre i arreu, és vital que redefinim el SEAE d'acord amb prioritats clarament definides. També necessitem un lideratge polític més fort per arribar a un consens.

A la vostra resolució, afirmeu que les debilitats institucionals han impedit que la UE prengués mesures coherents com a part de la seva política exterior. Com podem superar això?

Cada vegada que la UE llança una missió com a part de la seva política comuna de seguretat i defensa, ens enfrontem als mateixos problemes i limitacions en la coordinació i planificació, en el suport logístic i en la coherència de les directives.

Quan hi participen diverses organitzacions, cosa que és inevitable en un enfocament global, la coordinació és clau. Idealment, això hauria de passar d'una manera menys formal, com un reflex natural, però hem de ser realistes. Cada institució tendeix a defensar la seva pròpia independència. Per tant haurem d'imposar la coordinació i establir un lideratge clar i rols més ben definits. Des del meu punt de vista, l'Alt Representant, que també és el vicepresident de la Comissió Europea, hauria de prendre les regnes.

Creus que la mediació i el diàleg són efectius per prevenir i resoldre pacíficament situacions com la crisi a Ucraïna?

Per ser sincer, no he trobat totalment convincent l'acció diplomàtica d'Europa en casos com la crisi d'Ucraïna. Es van subestimar molt les dificultats vinculades a l'Acord d'Associació, i després hi va haver un període d'esforços de mediació sense cap impacte polític significatiu. Va ser només quan van actuar els ministres d'Afers Exteriors que les iniciatives de la UE es van fer més concentrades i eficients.

anunci

Això demostra que els estats membres continuen dominant la política exterior, fins i tot si els esforços de l'Alt Representant i el SEAE són útils. Però només donen suport a les decisions i mediacions de les quals els estats membres prenen el lideratge. També hem d'entendre que la mediació i la prevenció només tenen sentit i només tenen pes si la UE es considera creïble quan es tracta d'amenaces i sancions.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències