Connecteu-vos amb nosaltres

Ajuda

La UE llança un projecte de lluita contra els medicaments falsificats en els països en desenvolupament

COMPARTIR:

publicat

on

Falsificacions-010Abans del Dia Mundial de la Salut (7 abril), la Unió Europea va llançar un nou projecte que donarà suport a la lluita contra la producció i el tràfic de medicaments falsats al Camerun, Ghana, Jordània, el Marroc i el Senegal, que es troben al llarg de dos dels vies principals per a la producció i el tràfic de medicaments falsificats (des de la Península Aràbiga i l'Orient Mitjà fins a l'Àfrica central / occidental; des d’est / banya d’Àfrica, a través del Iemen i del Sudan fins l’Àfrica central).

Els medicaments falsificats són una amenaça important per a la salut i la seguretat públiques, ja que solen contenir ingredients de mala qualitat, de dosis equivocades o simplement ineficaços i, fins i tot, tòxics.

El comissari de Desenvolupament, Andris Piebalgs, va dir: "Els medicaments falsificats s'han convertit en una important font d'ingressos per als grups de crim organitzat, amb rendiments extremadament elevats, que dificulten el desenvolupament pacífic d'aquests països. "Amb aquest projecte oferirem formació -per donar suport als serveis d'investigació i justícia penal, així com per donar suport tècnic- per detectar i analitzar medicaments sospitosos i conscienciar sobre els riscos relacionats amb l'ús de medicaments falsificats".

La medicina falsificada és un problema que afecta tant els països desenvolupats com els països en desenvolupament, ja que és probable que els pacients de tot el món siguin víctimes de productes medicinals falsificats. L'accessibilitat als tractaments mèdics i als productes mèdics en molts països en vies de desenvolupament suposa un repte en si mateix, fent-los especialment exposats i vulnerables als perills de medicaments falsats. Les defuncions anuals aproximadament 100,000 a Àfrica es deuen al comerç de medicaments falsificats (segons l'Organització Mundial de la Salut).

El projecte permetrà a les autoritats judicials nacionals, de control i d'aplicació de la llei respondre eficaçment a la lluita contra medicaments falsificats, proporcionant-los el marc legal i les capacitats necessàries per dur a terme aquestes operacions de manera eficaç. Els països interessats podran compartir la seva experiència i les millors pràctiques, així com a la xarxa per harmonitzar les seves polítiques a nivell transregional; potencialment conduir a operacions conjuntes.

La Comissió Europea aporta més d’EXNXXM € a aquest projecte d’any 4. Els fons disponibles per a aquest projecte s’han proporcionat sota l’instrument que contribueix a l’estabilitat i la pau (IcSP).

Fons

anunci

El projecte tindrà quatre components principals:

  • Actualitzar el marc legislatiu existent relacionat amb la producció i circulació de medicaments falsificats;
  • el desenvolupament d'una estratègia nacional i l'enfortiment de la cooperació interinstitucional, així com la millora de la cooperació transfronterera;
  • millora de les capacitats legals, recopilació, anàlisi i intercanvi d'informació, investigació i formació, i;
  • campanyes de sensibilització.

L'enfocament de la lluita contra medicaments falsificats des d'una perspectiva del crim organitzat serà un element clau d'aquest projecte, tenint en compte les proporcions que el comerç il·legal i les organitzacions delictives han adquirit en els darrers anys. Les xifres d’estimació mostren que el camp s'ha duplicat a 2005-2010 per un import estimat de 57 mil milions d’euros en vendes globals de medicaments falsificats (segons l’Organització Mundial de la Salut).

Durant els darrers cinc anys, les duanes han confiscat més de 30 milions de medicaments falsificats a les fronteres de la UE (segons la Direcció General Tributària i Unió Duanera de la Comissió Europea), aproximadament el 1% del volum de mercat. A l’Àfrica Occidental, es calcula que 60% del valor de mercat dels medicaments és un producte falsificat.

Els pacients dels països en desenvolupament poden recórrer al mercat il·legal a causa dels preus més baixos, sense mesurar adequadament els riscos que incorren. Si hi ha una autoritat reguladora insuficient i no hi ha cap mitjà adequat perquè les persones verifiquin l’autenticitat d’un producte mèdic, el pacient també està subjecte a la compra de productes il·legítims sense coneixement de punts de venda fora de la supervisió dels farmacèutics.

Aquest és el cas del Senegal, per exemple, amb botigues 100 i fins i tot més punts il·lícits on la incidència de medicaments falsificats és més gran. Aquest és un risc que es pot agreujar encara més per les vendes en línia. Actualment, 62% de medicaments comprats en línia són falsos o deficients i 95.6% de farmàcies en línia investigades estan operant de manera il·legal (segons l'Aliança Europea per a l'accés a medicaments segurs).

Més informació

Dia Mundial de la Salut 2014: investigació finançada per la UE per combatre les malalties transmeses per vectors MEMO / 14 / 257
Pàgina web de Comissari de Desenvolupament, Andris Piebalgs
Lloc web de la DG Desenvolupament i Cooperació – EuropeAid – Instrument que contribueix a l'estabilitat i la pau (antic Instrument per a l'estabilitat)

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències