Connecteu-vos amb nosaltres

Blogspot

Opinió: La cortina de bambú entre la UE i la Xina

COMPARTIR:

publicat

on

0c1ee51a96fc9816e9b2185ebfd8dabfPer Erping Zhang, director, Associació per a la Investigació d'Àsia, Nova York

Al llarg de la història, potser ningú va recórrer la Ruta de la Seda i va recórrer la Xina més que el gran comerciant i explorador venecià Marco Polo, la llegendària del qual encara s'explica amb afecte fins avui. Però va advertir a la gent: "No he explicat la meitat del que vaig veure". Tot i que la tecnologia moderna ha convertit el món en un poble global més accessible, la bretxa entre Europa i el "Regne Mitjà" segueix sent, en molts aspectes, tan desconcertada com mai.

Recentment, el president de la Xina, Xi, va fer una gira d'"amistat" per alguns estats membres clau de la UE, amb un seguici de més de 200 líders empresarials i amb uns quants contractes multimilionaris signats per comprar avions i cotxes a França i Alemanya. Si bé els mitjans estatals de la Xina Xinhua van aclamar el viatge com un nou capítol per a la cooperació entre la UE i la Xina, Europa encara dubta si s'acosta o enfronta la Xina sobre una àmplia gamma de qüestions, sense poder entendre completament què hi ha darrere de la Xina. 'cortina de bambú'.

A nivell nacional, Pequín s'enfronta a dos reptes formidables simultàniament. En primer lloc, pel que fa a l'economia, Pequín va informar que el 2014 la Xina va veure un augment del deute del govern local fins a gairebé 1.8 bilions de lliures esterlines o un 67% més que el 2010. Aquest augment ha fet que el deute públic total de la Xina, inclosos els diners propietat del govern central, al 58% de la seva economia de 5.11 bilions de £. La ràpida expansió dels préstecs dels bancs ha suposat la creació de 9.1 bilions de lliures esterlines de crèdit, i les xifres publicades al febrer van mostrar que els préstecs amb bon rendiment i dubtositat dels bancs han augmentat al nivell més alt des de la crisi financera.

Pitjor encara, la recent davallada del PMI manufacturer del febrer (48.5) i les exportacions preocupa profundament Pequín perquè aquests indicadors signifiquen pèrdua de mà d'obra i guanys en divises; ara com ara, la Xina segueix sent una economia d'exportació després de tot. El nombre oficial de l'índex Gini de Pequín de 0.473 està molt subestimat fins i tot segons els economistes xinesos. L'alarmant bretxa d'ingressos a la Xina continua sent una gran preocupació per a la seva estabilitat social. Sobretot, els preus de l'habitatge a les grans ciutats com Xangai i Pequín es troben entre els més alts del món quan el PIB per càpita a la Xina ocupa un lloc 91.st en el món.

En segon lloc, la llarga lluita del partit pel poder ha vist el seu punt culminant en el seu recent Congrés Popular, enmig d'informacions de premsa generalitzades sobre corrupció i comptes bancaris a l'exterior propietat d'alts líders comunistes. El nou lideratge sota Xi Jingping està intentant consolidar la seva base de poder, mentre que els vells comunistes mantenen el control d'algunes branques crítiques com la propaganda, la policia armada i el sistema judicial. Amb més de 100,000 protestes col·lectives registrades a l'any, la justícia social està desapareguda a causa de la manca d'estat de dret. La desacceleració del creixement del PIB, sumada amb un estat de partit estretament controlat, comportarà més malestar social i polaritzacions, tal com observen els observadors de la Xina.

En aquesta cruïlla, la Xina necessita ajuda de la UE per a diversos propòsits. El 2013, amb un comerç bilateral de 559 milions de dòlars dels EUA, la UE va ser el soci comercial més gran de la Xina, mentre que la Xina és el segon després dels Estats Units. Europa subministra a la Xina cotxes, avions, productes químics i articles de luxe, mentre que Europa importa 385 milions de dòlars en tèxtils, electrònica i altres productes de la Xina. Malgrat aquest creixement del comerç, la Xina, la segona economia més gran del món, està molt cansada de la UE en diversos aspectes. En primer lloc, fa anys que la UE encara no reconeix la Xina com una economia de mercat plena i continua amb l'embargament d'armes contra Pequín, a causa de la sagnant massacre d'estudiants a la plaça de Tiananmen el 1989. En segon lloc, la Xina espera ampliar les seves exportacions a la plaça de Tiananmen. La UE per 1) mantenir la seva condició de centre manufacturer mundial, 2) mantenir la seva economia basada en l'exportació per obtenir ingressos en moneda estrangera, 3) mantenir la seva força de treball en ocupació, 4) adquirir tecnologia i coneixements mitjançant la inversió estrangera directa (IED), 5) utilitzar el comerç com a palanquejament per maximitzar l'interès nacional a relacionar-se amb els estats membres individuals de la UE, inclòs el silenci de les crítiques de la UE sobre els seus abusos dels drets humans, com la resolució del Parlament Europeu contra la presa d'òrgans de la Xina de practicants de Falun Gong i altres presos de consciència. A més dels mitjans econòmics, la Xina també està construint activament el seu poder suau a Europa, mitjançant la creació de molts dels anomenats Instituts Confuci als campus universitaris europeus i utilitzant aquestes institucions per promoure els seus esquemes de propaganda a l'estranger.

anunci

La UE, d'altra banda, tampoc està gens satisfeta amb el seu dèficit comercial de 180 milions de dòlars amb la Xina l'any passat, especialment amb les restriccions d'importació imposades a la Xina, el mercat més gran d'Àsia. Amb una mica més del 2% de la inversió estrangera directa de la UE a la Xina, la Xina també té una inversió directa baixa a la UE. Igual que els inversors nord-americans, als països de la UE els resulta impossible participar financerament en sectors estratègics xinesos com el transport, les telecomunicacions i l'assistència sanitària. Altres preocupacions empresarials greus per part de la UE inclouen les mesures antidumping de la Xina, la violació del dret de propietat intel·lectual i la seva pràctica de polititzar els acords comercials. Per exemple, l'ordre de compra de la Xina, ja sigui de l'airbus de França o del Boeing nord-americà, sovint depèn del president del país que acaba de conèixer el líder tibetà. En cas d'una disputa comercial com una decisió recent de l'OMC sobre elements de terres rares i altres metalls contra la Xina, el professor Mark Wu de la Facultat de Dret de Harvard va dir: "Tot i que el panel de l'OMC va fallar contra la Xina, no va exigir que la Xina pagués una compensació. Per disseny, els recursos de l'OMC no són retrospectius... L'objectiu principal de l'OMC. La solució de disputes és forçar el compliment de la llei en lloc de proporcionar justícia econòmica per danys passats. L'OMC, en efecte, ofereix als països un pas gratuït per infringir les seves normes temporalment. Mentre un país infractor acabi amb la seva política il·legal en un període de temps raonable després d'un judici final, no ha de preocupar-se de ser castigat".

En un estat autoritari on no existeix un sistema jurídic independent i una premsa lliure, és probable que els inversors estrangers no demanin una opinió favorable o justa d'un tribunal xinès una vegada que sorgeixi una disputa, tal com han descobert més tard moltes empreses estrangeres. Per exemple, el 2009, Groupe Danone de França es va veure obligat a abandonar l'empresa venent la seva participació del 51 per cent al Wahaha Group, una de les companyies de begudes més grans de la Xina.

El 2011, Itàlia, la vuitena economia més gran del món, estava buscant l'ajuda de la Xina per rescatar el seu deute nacional. Una estratègia més sàvia per a Itàlia i altres estats membres hauria de ser demanar a la Xina que importi més productes de la UE, sobretot tenint en compte que la Xina té una enorme reserva de divises d'uns 3.82 bilions de dòlars dels EUA, que prové en part del dèficit comercial amb Europa. Després de tot, la UE té l'avantatge competitiu de produir alguns dels productes bàsics de millor qualitat del món que són molt desitjats al mercat de la Xina. Al cap i a la fi, no es pot ignorar que la UE, una unió de democràcies, ja no està tractant amb una Xina feudalista que Marco Polo va veure fa uns vuit-cents anys. Malgrat el seu esforç de reforma econòmica, la Xina s'ha convertit avui en una dictadura comunista amb les anomenades "característiques xineses", que políticament fa costat a Corea del Nord, Iran, Cuba, així com a Rússia, el major exportador d'equipament militar a la Xina. Sobretot, la Xina guarda silenci sobre la qüestió d'Ucraïna, malgrat la seva plena consciència de la posició de la UE sobre aquest tema. En aquest dia de la tecnologia digital, encara no es pot accedir a Facebook, Google, Youtube i Twitter a la Xina. De fet, un pot ser llançat a la presó i fins i tot ser assassinat per ser un seguidor de la meditació espiritual de Falun Gong o un activista pro-democràcia. El progrés econòmic dels darrers trenta anys no ha convertit la Xina en una societat civil de dret; en canvi, ha reforçat un règim draconi que no respecta l'ordre i les normes internacionals. Encara hi ha diferències fonamentals en els sistemes de valors entre l'Europa democràtica i la Xina comunista.

Els estats membres no tenen cap interès a llarg termini per intercanviar els seus principis democràtics fonamentals, mentre busquen la cooperació econòmica amb la Xina en ascens. El que és bo per a Europa i per a la humanitat en general és veure la Xina esdevenir una democràcia, no un drac tirà que després mossegarà la mà d'alimentació. Almenys de moment, Europa i la Xina no avancen pel mateix camí, ni políticament ni econòmicament. Una comprensió clara d'ambdues parts més enllà del teló de bambú és essencial per a l'èxit d'un comerç i una diplomàcia significatius.

Sun Tzu (544–496 aC), l'infame estratega militar xinès, va escriure al seu L'Art de la Guerra: "Coneix-te a tu mateix i al teu enemic, guanyaràs cent guerres". La Xina s'incorporarà algun dia a la comunitat de democràcies? Tots ho esperem i creiem que sí, però fins aleshores, el filòsof romà Luci Annaeus Sèneca (ca. 4 aC-65 dC) ens ha ofert la millor saviesa: si la virtut ens precedeix , cada pas serà segur.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències