Opinió: La importància de Kazakhstan per a Àsia Central, la UE, la Xina i Rússia: Relacions en curs

Al llarg de la carretera-en-TadjikistanPer analista polític Vira Ratsiborynska, el Parlament Europeu

La regió de l'Àsia Central té una ubicació geopolítica estratègica, un enorme potencial econòmic i energètic i una abundant riquesa de recursos que representen un important factor d'interès per a moltes potències mundials com la UE, Rússia i la Xina.

La regió d'Àsia Central té una rica història de desenvolupament de les relacions comercials i energètiques amb aquestes potències principals que explica per què aquesta regió és atractiva en el seu potencial i intrigant en el seu desenvolupament. Àsia Central es compon de cinc ex repúbliques de la Unió Soviètica a saber, Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i l'Uzbekistan. Kazakhstan, amb la seva posició geogràfica important, ric rerefons cultural i històric i els seus amplis recursos naturals constitueix un important actiu geoestratègic de la regió d'Àsia Central.

A mesura que el cor d'Euràsia i el nucli geopolític de la regió Kazakhstan manté i desenvolupa una forta comerç, energia i relacions polítiques amb la UE, la Xina i Rússia al mateix temps. Aquests poders exerceixen influència econòmica i política a la república soviètica posterior, que connecta el mercat d'Àsia Central als seus respectius mercats d'exportació.

Els camps del comerç i de l'energia representen els objectius prioritaris en el desenvolupament de les relacions estratègiques per a ells ja que proporcionen a qualsevol país moltes possibilitats i oportunitats de comerç addicionals. Molt sovint en aquests camps prioritaris es superposen els interessos dels poders més destacats i la seva influència política tendeix a expandir-se de forma significativa en un país. A Kazakhstan, amb una important posició geogràfica, hi ha una combinació de lideratge xinès en el camp de l'energia amb influència política russa en molts altres àmbits estratègics de les relacions.

La UE té un paper mediador i el poder tou en el desenvolupament polític i econòmic general d'aquest país, que representa un interès geopolític significatiu per als altres dos poders que competeixen a la regió - Rússia i Xina. Pel que fa a àmbit del comerç de Kazakhstan Rússia és un soci tercer país a Rússia i Bielorússia de "Unió de Duanes, un projecte que representa només un pas en l'ambiciós pla de Rússia per desenvolupar encara més el projecte d'integració econòmica euroasiàtica. Aquest projecte d'integració comercial ajuda a Rússia per donar forma a l'agenda regional d'Àsia Central i ajuda a mantenir el país en la seva òrbita geopolítica.

La Xina també és influent en el camp de les relacions comercials amb Kazakhstan, ja que el mercat de Kazakhstan representa un mercat avantatjós i complementari per a la Xina. Aquest mercat és útil per al mercat xinès ja que pot satisfer el creixent consum xinès de petroli i gas. En el camp de l'energia i el comerç, aquests dos mercats estan interconnectats: Kazakhstan és un important productor d'energia mentre que la Xina és un important consumidor d'energia. A la vegada, Kazakhstan també es beneficia dels bons vincles econòmics amb Xina, ja que la Xina crea moltes oportunitats de negoci i atreu inversions estrangeres per a projectes comercials i energètics comuns amb Kazakhstan. Aquestes relacions generen molts beneficis econòmics tangibles i són geopolíticament crucials per a Kazakhstan per contrarestar la influència russa a la regió de l'Àsia Central.

La UE també està interessada en les relacions comercials amb Kazakhstan ja que més del 40% de les exportacions de Kazakhstan es dirigeixen al mercat de la UE. El mercat de Kazakhstan és important per a la UE a causa de la necessitat de la UE de diversificar les seves fonts de subministrament de petroli i gas. Kazakhstan exporta principalment petroli i gas a la UE mentre importa maquinària i productes de fabricació. Per a Kazakhstan, el mercat de la UE continua sent atractiu perquè la UE continua sent un soci d'inversió crucial. Això inclou l'intercanvi de bones pràctiques relacionades amb els coneixements i l'experiència europeus i un intercanvi de tecnologia. La UE també recolza i desenvolupa la diversificació de l'economia kazakh.

En termes geopolítics, les relacions comercials amb la UE també són molt importants per a Kazakhstan, ja que representen una alternativa a les relacions comercials amb Rússia i Xina. La UE també manté bones relacions en altres àmbits crucials de la regió com ara la seguretat i el bon desenvolupament de la governança. Atès que la regió de l'Àsia central representa molts reptes per a la UE que cal abordar, Kazakhstan continua sent essencial per afrontar aquests reptes a través d'esforços recíprocs entre ambdós socis.

La seguretat de la regió d'Àsia Central i l'estabilitat política a cada país membre de la regió es mantenen com a prioritat principal de les relacions de la UE amb aquesta part del món. Per assolir l'estabilitat i la seguretat de l'energia i el comerç a tota la regió, la UE aborda primer les qüestions com l'estat de dret, la democràcia i la protecció dels drets humans amb cada país membre de la regió. Per a les relacions Kazakhstan-UE aquestes qüestions representen una prioritat ja que combinen el diàleg de política regional amb la promoció de la força suau.

Projectes com la promoció de la democràcia i l'estat de dret poden ajudar a la UE a encoratjar l'enfocament de Kazakhstan a les normes i valors de la UE i fer que el país sigui més estable i segur en les perspectives d'integració de la UE. Això també pot ajudar a la UE a fer front a les amenaces regionals de seguretat com el terrorisme, el narcotràfic, la delinqüència organitzada i la gestió segura de fronteres a tota la regió de l'Àsia Central. El compromís de Kazakhstan en un diàleg mutu és fonamental perquè la UE pugui utilitzar amb èxit les seves eines i mètodes d'energia suau a Àsia Central.

Kazakhstan que respecta els drets humans, que es desenvolupa democràticament i que està disposat a comprometre's en diferents àmbits de cooperació mútua amb la UE, pot ser un soci valuós per a tots els països del món i per a la UE en general. Aquesta cooperació mútua és desafiadora ja que Kazakhstan encara s'enfronta a nombroses deficiències greus en la defensa de l'imperi de la llei.

L'incident de 2011 en Zhanaozen va ser un exemple que demostra que Kazakhstan necessita continuar els seus esforços per millorar els principis de l'estat de dret dins del país. En general, els esforços comuns de la UE i Kazakhstan en la promoció de la democràcia i l'imperi de la llei han de continuar per fer de Kazakhstan el millor soci fiable per a la UE i el món en general. Per això, les negociacions sobre un acord de Partenariat i Cooperació reforçat amb la UE poden servir de base per iniciar una associació i diàleg més estable i fiable sobre l'estat de dret i els esdeveniments democràtics al país.

Aquest acord també pot millorar les relacions econòmiques amb la UE, promovent així els intercanvis comercials i d'inversió. La prioritat de la UE en les seves relacions amb Kazakhstan és aconseguir els objectius comuns de seguretat i estabilitat a través del poder transformador de la UE, apropar el Kazakhstan a la UE i reforçar els camps de la cooperació comuna. Amb aquesta finalitat, la UE hauria de seguir sent un actor normatiu que sap equilibrar els interessos econòmics amb la promoció de normes i valors a la regió. Kazakhstan hauria, al seu torn, construir les seves relacions amb la UE en una veritable base d'compromís que hauria de seguir sent útil per a totes les parts implicades. Kazakhstan necessita mantenir el compromís amb el procés de democratització i l'imperi de la llei perquè un país políticament estable també significa un país econòmicament próspero.

El respecte dels drets humans i la lluita contra la corrupció poden donar bons resultats per a les relacions comercials amb la UE i pot afavorir la inversió estrangera a Kazakhstan. Fomentar els processos democràtics dins d'un país pot ser clau per a l'èxit d'aconseguir més beneficis econòmics amb la UE. Pel que fa a Rússia i la Xina, Kazakhstan ha de mantenir-se proactiva en l'enfocament multiservei de les seves relacions i promoure de manera eficaç el desenvolupament de relacions reforçades amb els seus socis.

La diversificació de les possibilitats comercials i d'inversió i una forta cooperació comercial i energètica amb tots aquests socis clau han de ser essencials en el desenvolupament polític i econòmic del país. La cooperació econòmica ha d'anar acompanyada del compromís polític de Kazakhstan en la recerca del desenvolupament democràtic interior. Així, Kazakhstan pot esdevenir un soci fiable, no només en les relacions comercials i energètiques, sinó també en molts altres aspectes de la importància regional clau per a la UE, Rússia i Xina.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Blogspot, Xina, EU, Parlament Europeu, experts comentari, Kazakhstan, política, Rússia, món

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Icona de menú esquerre