Connecteu-vos amb nosaltres

Blogspot

Opinió: La importància de Kazakhstan per a Àsia Central, la UE, la Xina i Rússia: Relacions en curs

COMPARTIR:

publicat

on

Al llarg de la carretera al TadjikistanA càrrec de l'analista política Vira Ratsiborynska, Parlament Europeu

La regió d'Àsia Central té una ubicació geopolítica estratègica, un enorme potencial econòmic i energètic i una abundant riquesa de recursos que representen un important factor d'interès per a moltes potències econòmiques líders mundials com la UE, Rússia i la Xina.  

La regió d'Àsia Central té una rica història de desenvolupament de les relacions comercials i energètiques amb aquestes principals potències, la qual cosa explica que aquesta regió sigui atractiva pel seu potencial i intrigant pel seu desenvolupament. Àsia Central està formada per cinc repúbliques de l'antiga Unió Soviètica: Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Kazakhstan, amb la seva important posició geogràfica, rics antecedents culturals i històrics i els seus extensos recursos naturals, constitueix un important actiu geoestratègic de la regió d'Àsia Central.

Com a cor d'Euràsia i nucli geopolític de la regió, Kazakhstan manté i desenvolupa simultàniament relacions comercials, energètiques i polítiques fortes amb la UE, la Xina i Rússia. Aquests poders exerceixen influència econòmica i política sobre la república postsoviètica, que connecta el mercat d'Àsia Central amb els seus respectius mercats d'exportació.

Els àmbits del comerç i l'energia representen els objectius prioritaris en el desenvolupament de relacions estratègiques per a ells, ja que ofereixen a qualsevol país moltes possibilitats i noves oportunitats comercials. Molt sovint, en aquests àmbits prioritaris, els interessos de les esmentades potències dirigents es superposen i, per tant, la seva influència política tendeix a expandir-se significativament en un país. Al Kazakhstan, amb la seva important posició geogràfica, hi ha una combinació de lideratge xinès en el camp energètic amb influència política russa en molts altres camps estratègics de relacions.

La UE té un paper de mediació i poder suau en el desenvolupament polític i econòmic general d'aquest país, que representa un interès geopolític important per a les altres dues potències competidores de la regió: Rússia i la Xina. Pel que fa a l'àmbit comercial de Rússia, Kazakhstan és un tercer país soci de la Unió Duanera de Rússia i Bielorússia, un projecte que només representa un pas en l'ambiciós pla de Rússia per seguir implementant el projecte d'integració econòmica eurasiàtica. Aquest projecte d'integració comercial ajuda a Rússia a donar forma a l'agenda regional d'Àsia Central i ajuda a mantenir el país en la seva òrbita geopolítica.

La Xina també influeix en l'àmbit de les relacions comercials amb Kazakhstan, ja que el mercat kazakh representa un mercat avantatjós i complementari per a la Xina. Aquest mercat és útil per al mercat xinès, ja que pot satisfer el creixent consum xinès de petroli i gas. En l'àmbit de l'energia i el comerç, aquests dos mercats estan interconnectats: Kazakhstan és un important productor d'energia mentre que la Xina és un important consumidor d'energia. El Kazakhstan, al seu torn, també es beneficia dels bons vincles econòmics amb la Xina, ja que la Xina crea moltes oportunitats de negoci i atrau inversió estrangera per a projectes comuns de comerç i energia amb Kazakhstan. Aquestes relacions generen molts beneficis econòmics tangibles i són geopolíticament crucials per al Kazakhstan per contrarestar la influència russa a la regió d'Àsia Central.

anunci

La UE també està interessada en les relacions comercials amb Kazakhstan, ja que més del 40% de les exportacions del Kazakhstan es dirigeixen al mercat de la UE. El mercat kazakh és important per a la UE a causa de la necessitat de la UE de diversificar les seves fonts de subministrament de petroli i gas. El Kazakhstan exporta principalment petroli i gas a la UE mentre que importa maquinària i productes de fabricació. Per al Kazakhstan, el mercat de la UE continua sent atractiu perquè la UE continua sent un soci inversor crucial. Això inclou l'intercanvi de bones pràctiques relacionades amb el coneixement i l'experiència europea i un intercanvi de tecnologia. La UE també dóna suport i desenvolupa la diversificació de l'economia kazakh.

En termes geopolítics, les relacions comercials amb la UE també són molt importants per al Kazakhstan perquè representen una alternativa a les relacions comercials amb Rússia i la Xina. La UE també manté bones relacions en altres àmbits crucials de la regió, com ara la seguretat i el desenvolupament del bon govern. Com que la regió d'Àsia Central representa molts reptes per a la UE que ha d'abordar, Kazakhstan continua sent essencial per afrontar aquests reptes mitjançant esforços mutus entre ambdós socis.

La seguretat de la regió d'Àsia Central i l'estabilitat política a cada país membre de la regió segueix sent la principal prioritat de les relacions de la UE amb aquesta part del món. Per tal d'aconseguir l'estabilitat i la seguretat energètica i comercial a tota la regió, la UE aborda qüestions com l'estat de dret, la democràcia i la protecció dels drets humans en primer lloc amb cada país membre de la regió. Per a les relacions entre Kazakhstan i la UE, aquestes qüestions representen una prioritat, ja que combinen el diàleg de política regional amb la promoció del poder suau.

Projectes com la promoció de la democràcia i l'estat de dret poden ajudar la UE a fomentar l'enfocament del Kazakhstan a les normes i els valors de la UE i a fer que el país sigui més estable i segur en les perspectives d'integració de la UE. Això també pot ajudar la UE a fer front a les amenaces a la seguretat regional com el terrorisme, el tràfic de drogues, el crim organitzat i la gestió segura de les fronteres a tota la regió d'Àsia Central. El compromís del Kazakhstan en un diàleg mutu és crucial perquè la UE pugui utilitzar amb èxit les seves eines i mètodes de poder suau a Àsia Central.

El Kazakhstan que respecta els drets humans, que es desenvolupa democràticament i que està disposat a comprometre's en diferents àmbits de cooperació mútua amb la UE pot ser un soci valuós per a tots els països del món i per a la UE en el seu conjunt. Aquesta cooperació mútua és un repte, ja que el Kazakhstan encara s'enfronta a moltes deficiències greus per mantenir l'estat de dret.

L'incident de 2011 a Zhanaozen va ser un exemple il·lustrador que il·lustra que Kazakhstan ha de continuar els seus esforços per millorar els principis de l'estat de dret al país. En general, els esforços comuns de la UE i Kazakhstan per promoure la democràcia i l'estat de dret haurien de continuar per tal de convertir el Kazakhstan en el millor soci fiable per a la UE i el món en general. És per això que les negociacions sobre un acord d'associació i cooperació millorat amb la UE poden servir de base per entablar una associació i un diàleg més estables i fiables sobre l'estat de dret i els desenvolupaments democràtics al país.

Aquest acord també pot millorar les relacions econòmiques amb la UE, afavorint així els seus intercanvis comercials i d'inversió. La prioritat de la UE en les seves relacions amb Kazakhstan és assolir els objectius comuns de seguretat i estabilitat mitjançant el poder transformador de la UE, apropar el Kazakhstan a la UE i enfortir els àmbits de la cooperació comuna. Amb aquesta finalitat, la UE hauria de seguir sent un actor normatiu que sàpiga equilibrar els interessos econòmics amb la promoció de normes i valors a la regió. Al seu torn, Kazakhstan hauria de construir les seves relacions amb la UE sobre una base de compromís real que hauria de seguir sent beneficiós per a totes les parts implicades. El Kazakhstan ha de mantenir-se compromès amb el procés de democratització i l'estat de dret perquè un país políticament estable també significa un país econòmicament pròsper.

El respecte als drets humans i la lluita contra la corrupció poden donar bons resultats per a les relacions comercials amb la UE i poden fomentar la inversió estrangera al Kazakhstan. Fomentar processos democràtics dins d'un país pot ser una clau per a l'èxit per aconseguir més beneficis econòmics amb la UE. Pel que fa a Rússia i la Xina, el Kazakhstan ha de mantenir-se proactiu en l'enfocament multi-vector de les seves relacions i promoure eficaçment el desenvolupament de relacions millorades amb els seus socis.

La diversificació de les possibilitats comercials i d'inversió i una forta cooperació comercial i energètica amb tots aquests socis clau haurien de seguir sent essencials en el desenvolupament polític i econòmic del país. La cooperació econòmica ha d'anar de la mà del compromís polític del Kazakhstan en la recerca del desenvolupament democràtic interior. Així, Kazakhstan pot esdevenir un soci fiable no només en les relacions comercials i energètiques, sinó també en molts altres aspectes d'importància regional clau per a la UE, Rússia i la Xina.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències