Connecteu-vos amb nosaltres

adhesió

Ampliació i Balcans Occidentals: Què passa?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Western_Balkans_1942.2008Ampliació i política europea de veïnatge La comissària Štefan Füle, que va parlar a la Conferència dels Balcans Occidentals, 3 June 2014.

"Permeteu-me donar les gràcies al Ministeri d'Afers Exteriors austríac per la invitació a parlar-vos avui i per acollir aquest important esdeveniment. Fa 100 anys, es va desencadenar una de les catàstrofes més grans que Europa ha vist mai. Després dels esdeveniments de Sarajevo, el primer món La guerra va acabar amb la vida de 17 milions de persones.

"Tràgicament, va passar una altra guerra mundial abans que les nacions europees passessin la pàgina sobre la història i començessin a establir les bases per a un futur comú. Partint d'una comunitat de carbó i acer i després d'una comunitat econòmica que englobés sis països, les successives ampliacions van fer la Unió Europea el projecte de pau més reeixit del món amb ara 28 estats membres i més de 500 milions de ciutadans.

anunci

"Aquest viatge no s'ha acabat. La Declaració de Tessalònica del 2003 reiterava el suport inequívoc de la Unió Europea a la perspectiva europea dels Balcans occidentals. De nou, aquesta era la resposta al vessament de sang que s'havia produït després de la desintegració de l'antiga Iugoslàvia. No hi havia cap ambigüitat: la Declaració afirmava clarament que el futur dels Balcans es troba dins de la Unió Europea, una perspectiva que sempre ha estat proclamada pel Consell Europeu.

"Senyores i senyors, la nostra política d'ampliació continua tenint èxit en ampliar la zona de pau, prosperitat i estabilitat a Europa:

• Amb l'entrada a la Unió Europea d’una Croàcia ben preparada, el primer país que es va graduar amb èxit en el procés d’estabilització i associació;

anunci

• amb l'inici de les negociacions d'adhesió amb Montenegro i Sèrbia, i;

• Amb l’acord entre Sèrbia i Kosovo sobre la normalització de les seves relacions, que va obrir el camí per a les converses d’adhesió amb Belgrad i les negociacions sobre l’acord d’estabilització i associació amb Pristina.

"Són èxits històrics dels quals la Unió Europea pot estar orgullosa i no és d'estranyar que el paper de l'ampliació per mantenir Europa estable i pacífica es reflectís també en el Premi Nobel de la Pau atorgat a la Unió Europea el 2012".

"En aquest context, estic molt satisfet i orgullós que la Unió Europea, malgrat els reptes que també hem vist reflectits en els resultats de les recents eleccions europees, segueixi inspirant pobles fora de la Unió. Això no només es deu a la promesa d’una vida millor i més rica, però és principalment pels valors que defensa i lluita per la Unió.

"Tot i que l'ampliació ha ampliat l'àrea de pau i estabilitat a Europa, al mateix temps, han sorgit molts dubtes sobre el nivell de preparació dels nous estats membres. Per això he fet de la prioritat del meu mandat reforçar encara més la credibilitat Tot i que mantenim el procés estricte però just, hem posat els fonaments en primer lloc, centrant-nos en els valors i principis, inclosos el respecte als drets fonamentals i la llibertat d’expressió.

"Fa dos anys ens concentràvem en el primer dels tres pilars d'aquesta història: l'Estat de dret, que és el centre de la política d'ampliació. El nostre" nou enfocament "significa que les deficiències de cada país s'aborden de manera precoç i constant durant tot el procés d'adhesió. i el progrés en aquesta àrea determina la velocitat general del procés d’adhesió.

"L'any passat vam afegir el segon pilar, la governança econòmica, la competitivitat i el creixement, que ha de sustentar l'agenda de reformes de tots els països per fer-la sostenible. L'objectiu final és abordar allò que realment importa: crear un entorn més propici per a la inversió, creixement i ocupació.

"Aquest any ens centrem en el tercer i darrer pilar de la nova història de l'ampliació, que consisteix en l'enfortiment de les institucions democràtiques i l'administració pública, amb un èmfasi més gran en les necessitats dels ciutadans i de les empreses. No acceptarem un procés que sigui gairebé marcant les caselles, el que s’ha de fer és establir antecedents sòlids i resultats concrets sobre el terreny, aquesta és l’única manera de garantir que els països candidats entrin a la Unió Europea completament preparats.

"De cara al futur, veig tres prioritats per a l'ampliació:

1. Continuar el procés que vam iniciar fa quatre anys per reforçar la credibilitat i el vessant polític de l'ampliació i apropar els beneficis de l'ampliació als ciutadans;

2. assegurar-se que les dues polítiques que van acompanyar la Unió Europea des del principi - l'ampliació d'una banda i l'aprofundiment de la integració de la Unió Europea, de l'altra, interactuen també en el futur de manera reforzadora en benefici de la Unió en el seu conjunt, i;

3. a través de l’ampliació, cada vegada més gran, més ben equipat per fer front a les conseqüències i utilitzar les oportunitats de la globalització.

"La porta europea continua oberta als països dels Balcans occidentals. Tots estem d'acord que aquesta és l'única manera de garantir l'estabilitat i la pau en aquesta regió d'Europa plagada de conflictes durant massa temps. Les condicions per superar el llindar són clares. ara correspon als líders polítics complir les expectatives que tenen els seus pobles i aplicar les reformes necessàries, no en benefici d’Europa, sinó en benefici de tots els ciutadans.

"Els Balcans van provocar l'espurna per encendre la Primera Guerra Mundial. Ara, 100 anys després, hauríem de seguir fermament el nostre compromís d'integrar tots els països dels Balcans occidentals a la família de la Unió Europea, per ancorar-los fermament i de manera sostenible en la pau i l'estabilitat .

"I no oblidem, en aquesta ocasió, que hi ha altres països del nostre barri que estan lluitant contra el conflicte i la violència. Hem de trobar maneres d'aplicar-hi les lliçons apreses de la història de la guerra d'Europa".

adhesió

Les converses d’adhesió amb #Albania i #NorthMacedonia es centren en la solidaritat de la UE

publicat

on

Tot i que les notícies sobre polítiques públiques continuen dominades pels efectes socials i econòmics del virus xinès Covid 19, el Consell ha trobat temps per fer grans progressos pel que fa a l’ampliació de la UE per abraçar els països d’Albània i Macedònia del Nord - escriu Dr. Vladimir Krulj

Els estats membres de la UE van acordar a principis d’aquesta setmana donar llum verda a obrir les converses d’adhesió a la UE amb Macedònia del Nord i Albània. La manera de fer-ho també va ser excepcional, mitjançant un procediment escrit tenint en compte la situació actual de salut que afecta Europa i la resta del món.

anunci

És interessant assenyalar que Macedònia del Nord va iniciar les discussions amb la UE abans que Croàcia ho fes. Tot i que les complicacions amb la disputa amb Grècia pel nom del país van causar retards infinits, fins que finalment el moviment del primer ministre el 2018 per canviar el nom del país va obrir la porta al progrés amb les converses.

En el cas d'Albània, hi va haver dificultats amb l'estat de dret, els esforços contra la corrupció, la criminalitat, la llibertat d'expressió i la protecció dels drets humans, cosa que va portar Dinamarca i els Països Baixos a bloquejar l'obertura de converses d'adhesió el novembre passat, en contra de les recomanacions de la Unió Europea Comissió.

D'altra banda, Croàcia va fer tot el possible per fer pressió perquè aquests dos països obrissin negociacions amb la UE. Això va ser important no només per al moviment euroatlàntic que s'estén ara entre la majoria dels països de la regió, sinó també per combatre la influència de Rússia, Xina i Turquia.

anunci

És molt important i encoratjador veure com altres països veïns de la Regió, Sèrbia i Montenegro que ja són països candidats van recolzar els esforços de Croàcia i d’altres països de la UE per obrir converses d’adhesió amb Macedònia del Nord i Albània.

El president Aleksandar Vučić, de Sèrbia i el primer ministre, Edi Rama, d'Albània ja han mantingut debats sobre la idea d'un "mini Schengen" que permetrà un intercanvi més fàcil de béns, persones, serveis i capital, de manera que l'economia i la vida quotidiana de la gent. de la regió més fàcil. Tot i que alguns analistes han criticat durament aquesta iniciativa, almenys també demostra la bona intenció de posar enrere les males memòries del passat i mirar cap al futur de la cooperació regional constructiva.

És imprescindible que totes les societats dels països candidats a ser membre de la UE abordin realment els valors bàsics de la UE. No s'ha de menystenir el repte que presenta. La situació sobre l’estat de dret, la llibertat de premsa, el respecte dels drets humans i les llibertats civils presenta avui greus obstacles a la majoria, si no tots els països candidats en el seu camí cap a la UE.

D’altra banda, és just afirmar que per a la UE sembla que l’acceptació dels valors bàsics representa només un costat del problema. Una altra part més difícil de l’equació és la manera d’incorporar aquests valors a la societat i mantenir-los el respecte.

Exemples de com funcionen les institucions democràtiques avui a Hongria, Polònia i fins a cert punt fins i tot a Croàcia és, més aviat preocupant, per no dir que és deplorable. Sembla que la UE s’ha de centrar en reforçar el paper de les institucions democràtiques i posar en pràctica mecanismes per eliminar els obstacles al seu funcionament eficient.

Es pot pensar que el president Macron s’ha referit a aquest punt en particular quan s’abordava el futur de la UE. Avui més que mai el tema clau és la solidaritat. Oferir Macedònia del Nord i Albània l’oportunitat d’obrir converses d’adhesió a la UE ofereix un nou punt de partida prometedor.

L'autor, Vladimir Krulj, és un Economic Fellow a l’Institut d’Afers Econòmics (IEA), Londres.

Seguir llegint

adhesió

La majoria de les persones dels estats membres de la zona euro diuen que #Euro és bo per a l'economia

publicat

on

La majoria dels enquestats als estats membres de la UE que encara no han adoptat l'euro pensen que la moneda comuna ha tingut un impacte positiu en aquells països que ja l'utilitzen, com mostra l'últim Flash Eurobarometer.

En total, 56% dels enquestats dels set Estats membres (Bulgària, Croàcia, Txeca, Hongria, Polònia, Romania i Suècia) comparteixen aquest punt de vista, un punt percentual en el darrer any i un total de quatre punts percentuals des de 2016.

Aquesta visió és més forta a Hongria (70%), Romania (62%), Polònia (54%) i Bulgària (53%). Gairebé la meitat també creu que la introducció de l’euro tindria conseqüències positives per al propi país (45%, -1) i per a elles (47%, cap canvi).

anunci

En total, 55% vol que l'euro es converteixi en la seva moneda tan aviat com sigui possible o després d’un temps (+ 2), enfront de 42% que prefereixi que es faci tan tard com sigui possible o mai (-2). La majoria dels enquestats a Hongria (66%), Romania (61%) i Croàcia (49%) estan a favor d'introduir l'euro.

77% de la població d'aquests set Estats membres ja ha utilitzat bitllets de moneda o monedes en euros (+ 1 punt percentual des de l'any passat). 49% se sent ben informat sobre la moneda única (+ 1) i 81% pensa que personalment aconseguirien adaptar-se a la substitució de la moneda nacional per l'euro (+ 2).

Un Eurobaròmetre estàndard publicat el desembre de 2018 mostra que 75% de la població de la zona de l'euro està ara a favor de l'euro, el nivell més alt des de la introducció de la moneda única. Aquest Eurobaròmetre Flash es va dur a terme als set estats membres de la zona de l’euro que es comprometen legalment a adoptar l’euro: Bulgària, Txeca, Croàcia, Hongria, Polònia, Romania i Suècia.

anunci

El Flash Eurobaromemter està disponible aquí.

Seguir llegint

adhesió

El Parlament vol suspendre les negociacions d'adhesió a la UE amb #Turkey

publicat

on

Després d’anys de severa reculada política i democràtica, el Parlament Europeu ha recomanat suspendre les negociacions d’adhesió a la UE amb Turquia.

El Parlament Europeu segueix preocupat per la mala trajectòria de Turquia en la defensa dels drets humans, l'estat de dret, la llibertat dels mitjans de comunicació i la lluita contra la corrupció, així com el seu poderós sistema presidencial.

En una resolució aprovada la setmana passada per 370 vots a favor, contra 109 amb abstencions de 143, els eurodiputats donen la benvinguda a la decisió de Turquia, l’any passat, d’eliminar l’estat d’emergència després del fracassat intent de cop a 2016. No obstant això, lamenten que moltes de les facultats atorgades al president i executiu després del intent de cop d'estat continuïn i continuïn limitant la llibertat i els drets humans bàsics al país. Els diputats expressen una gran preocupació pel que fa a la reducció de l'espai de la societat civil al país, ja que actualment es troben a la presó un gran nombre d'activistes, periodistes i defensors dels drets humans.

Tenint en compte la situació dels drets humans i la nova constitució turca, el Parlament Europeu recomana suspendre formalment les negociacions actuals d’adhesió a la UE amb Turquia.

anunci

El Parlament està darrere dels ciutadans turcs

Tot i la greu situació, els eurodiputats expressen la seva voluntat de mantenir-se al darrere dels ciutadans turcs i mantenir obert el diàleg polític i democràtic. Els fons de la UE han d’estar disponibles, no a través d’Ankara, sinó de la societat civil turca, perquè els defensors dels drets humans, els estudiants i els periodistes promoguin i protegeixin els valors i principis democràtics.

Modernitzar la Unió Duanera UE-Turquia

anunci

Els eurodiputats creuen que per mantenir Turquia ancorada econòmicament a la UE, la possibilitat d'actualitzar la unió duanera 1995 UE-Turquia per incloure, per exemple, l'agricultura i la contractació pública, ha de seguir sent una opció, però només si hi ha millores concretes en el camp de la democràcia, drets humans, llibertats fonamentals i estat de dret.

Liberalització de visats

A més, els eurodiputats animen a Turquia a complir tots els punts de referència de 72 per a la liberalització de visats de la UE, en benefici dels ciutadans turcs, especialment estudiants, acadèmics, representants empresarials i persones amb vincles familiars als països de la UE.

El paper de Turquia en la crisi de les migracions

Finalment, pel que fa a la guerra de Síria, la resolució recorda el paper important de Turquia en la resposta a la crisi de les migracions i els esforços del govern per atorgar protecció temporal als refugiats. El PE considera que el país i la seva població han mostrat una gran hospitalitat oferint refugi a més de 3.5 milions de refugiats sirians, però alhora els insta a respectar el principi de no devolució. Els estats membres, en canvi, han de mantenir les seves promeses sobre el reassentament a gran escala.

Relator Kati Piri (S&D, NL) va dir: "Si la UE pren els seus propis valors seriosament, no hi ha cap altra conclusió que suspendre formalment les converses sobre la integració de la UE. Les nostres reiterades crides a respectar els drets fonamentals han sorgit de sorolls a Ankara. A més de les greus violacions dels drets humans, el desmantellament de l'estat de dret i el fet que Turquia tingui el rècord mundial del nombre de periodistes a la presó, la recentment esmenada constitució consolida l'autoritarisme d'Erdoğan. "

"M'adono que aturar les converses d'adhesió no és un pas que ajudarà als demòcrates de Turquia. Per això, els líders de la UE han d’utilitzar totes les eines possibles per exercir més pressió sobre el govern turc. El Parlament, per tant, demana que es disposin de fons dedicats a donar suport a la societat civil, als periodistes i als defensors dels drets humans a Turquia. A més, la modernització de la unió duanera ha de quedar condicionada a millores clares en el camp dels drets humans. I caldrà posar més esforços en els programes d’intercanvi entre persones ”.

Fons

La UE és el principal soci comercial de Turquia, mentre que dos terços de la inversió estrangera directa (IED) a Turquia prové dels estats membres de la UE. Les negociacions sobre la seva adhesió a la UE van començar a 2005.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències