UE i Fiji aplicar l'Acord d'Associació Econòmica interí del Pacífic

Coat_of_arms_of_Fiji.svgEl govern de Fiji va notificar a la Unió Europea ahir la seva decisió d'aplicar l'Acord d'Associació Econòmica (AAE) amb la Unió Europea. L'Acord d'Associació Econòmica (AAE) entre la UE i, per tant, Fiji és a punt per a la seva implementació.

L'EPA estableix l'accés lliure a la UE per a tots els productes dels països afectats. A la regió del Pacífic, Papua Nova Guinea ja ha ratificat aquest acord i l'aplicació està en curs.

Un portaveu de la UE per al comerç, va dir: "La decisió de Fiji per aplicar l'Acord d'Associació Econòmica provisional és un pas molt important en la nostra relació. Aquest acord és una veritable associació per al comerç i el desenvolupament. L'EPA és una de les nostres principals eines per ajudar els països en desenvolupament, com Fiji, en el seu camí cap al creixement econòmic i la diversificació de les seves economies ".

L'Acord d'Associació Econòmica interí estableix l'accés al mercat lliure de quotes lliures d'impostos a la UE per a totes les exportacions procedents de Fiji i Papua Nova Guinea. Per la seva banda, Fiji s'obrirà gradualment el seu mercat a les exportacions europees durant un període transitori, fins 2023, amb l'excepció d'alguns productes sensibles agrícoles i industrials. A més, l'Acord conté disposicions sobre instruments de defensa comercial, solució de diferències i els principis de desenvolupament sostenible. Aquest acord és un marc negociat i duradora per a les relacions comercials entre la UE, Papua Nova Guinea i Fiji. Aquest acord també està obert a altres estats ACP del Pacífic que vulguin unir-se.

L'Acord d'Associació Econòmica interí estableix un Comitè de Comerç conjunta per supervisar l'aplicació de l'Acord. La quarta reunió del Comitè entre la UE i Papua Nova Guinea serà l'ocasió per associar plenament Fiji amb la implementació.

Context

L'AAE provisional entre la UE i els Estats ACP del Pacífic va ser signat per Papua Nova Guinea al juliol 2009 i per Fiji al desembre 2009. El Parlament Europeu va aprovar l'Acord al gener 2011 i Papua Nova Guinea ratificar al maig 2011. Fiji ara començarà a aplicar l'acord a partir de finals de juliol 2014.

Amb l'Acord de Cotonou signat en 2000, els països d'Àfrica, Carib i Pacífic (ACP) i la UE van optar per més ambicioses les relacions comercials i de desenvolupament. Aquestes noves relacions es desenvolupen a través d'una associació negociat governada per regles predictibles i estables, i s'acompanyen de cooperació per al desenvolupament. La cooperació té com a objectiu enfortir les capacitats institucionals i productives dels Estats ACP i per donar suport al procés d'ajust necessari. Els EPA busquen contribuir a l'ACP la integració regional i la creació de mercats regionals més eficaces.

Les negociacions d'aquests acords comercials i de desenvolupament en el marc de l'Acord de Cotonou es van iniciar al 2002. Les negociacions regionals UE-Pacífic van començar a l'octubre de 2004. No obstant això, es va fer evident a la fi de 2007 que era impossible finalitzar les negociacions en totes les regions ACP abans del final del règim comercial de Cotonou, és a dir 31 2007 desembre.

Una sèrie d'acords provisionals es van concloure amb la finalitat d'evitar la interrupció del comerç per a les exportacions ACP a la UE resultants de l'expiració del règim comercial de Cotonou per 31 2007 desembre. Des de gener 1 2008, un Estat ACP que havia conclòs un EPA podria continuar tenint accés lliure a la UE per tots els seus productes mentre continua el seu procés d'aprovació interna per a un acord d'aquest tipus.

Com a resultat, l'Acord d'Associació Econòmica entre la UE i els Estats ACP del Pacífic, com aplicar-se amb caràcter provisional per Fiji i ratificat per Papua Nova Guinea, ha de ser considerat com un pas cap a una associació coherent i global entre la UE i la regió del Pacífic . L'objectiu és arribar a un acord que dóna suport al desenvolupament sostenible i promou la integració econòmica regional. Altres països de la regió potencialment afectada pel procés de l'EPA són les Illes Cook, Kiribati, les Illes Marshall, Micronèsia, Nauru, Niue, Palau, Samoa, les Illes Salomó, Tonga, Tuvalu i Vanuatu. L'abast actual de l'EPA, que es refereix al comerç de mercaderies, podria ser aprofundit per cobrir el comerç de serveis, les normes sobre la inversió i les àrees relacionades amb el comerç, com ara el desenvolupament sostenible, la competència i la facilitació del comerç.

comerç UE-Fiji

Al Pacífic, Fiji és el segon major soci comercial de la UE. Les principals exportacions de la UE són maquinària i equips elèctrics. Les principals exportacions de Fiji a la UE són sucre de canya en brut, altres productes agrícoles i peix.

Més informació

Text de la IEPA

les relacions de la UE amb el sud de la Comunitat de l'Àfrica

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Economia, EU, Comerç, Els acords comercials, món

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *