Connecteu-vos amb nosaltres

desenvolupament

Unió Europea dóna suport a les reformes clau en la República de Moldàvia

COMPARTIR:

publicat

on

moldova_eu_relacionsLa Comissió Europea ha anunciat un nou paquet de suport anual per a la República de Moldàvia per ajudar les institucions públiques, els ciutadans i la comunitat empresarial a aprofitar els beneficis i oportunitats de l'Acord d'Associació i la Zona de Lliure Comerç Profunda i Integral amb la UE (AA/DCFTA). ).

El comissari europeu per a l'ampliació i la política de barris, Štefan Füle, va dir: "L'Acord d'Associació és una fita en la nostra política d'Associació Oriental i en la nostra relació amb la República de Moldàvia. Es basa en valors fonamentals compartits i obrirà noves possibilitats per a relacions polítiques més estretes i llaços econòmics més forts. Moldàvia té tot el nostre suport en aquest procés històric i significatiu".

El nou finançament de la UE per a la República de Moldàvia està dissenyat per donar suport a la modernització de les institucions públiques clau que implementen l'AA/DCFTA, la millora de la política i la gestió de les finances públiques, la competitivitat dels negocis rurals i les oportunitats comercials amb la UE i la protecció de les minories i els grups vulnerables. .

El programa contribuirà a millorar l'associació política i la integració econòmica amb la UE en el marc de la iniciativa de l'Associació Oriental. Es tracta d'un primer paquet d'assistència bilateral concedit a la República de Moldàvia en el marc del Marc Únic de Suport, que estableix objectius estratègics i prioritats per a la futura cooperació UE-Moldova el 2014-2017.

Fons

Context polític

L'Associació Oriental és el principal marc polític per a les relacions UE-Moldova. Representa la dimensió oriental de la Política Europea de Veïnatge i pretén apropar la República de Moldàvia a la Unió Europea. El 27 de juny s'ha signat l'Acord d'Associació UE-Moldova, que inclou la Zona de Lliure Comerç Profunda i Integral.

anunci

Marc de suport únic 2014-17

El Marc Únic de Suport (SSF) per al suport de la UE a la República de Moldàvia el 2014-2017 es va adoptar l'11 de juny de 2014. És un document de programació que descriurà el suport de la UE al país durant els propers quatre anys. La SSF ha estat consultada amb les autoritats nacionals, la societat civil, les institucions de la UE i els estats membres de la UE.

Programa d'Acció Anual 2014

El paquet de suport anual de la UE (Programa d'acció anual 2014) ofereix 101 milions d'euros d'assignació bilateral a Moldàvia. El finançament es concedeix a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge (ENI) per a dues accions:

  • Suport a les reformes de la política financera pública a Moldàvia (37 milions d'euros): per ajudar el Ministeri d'Hisenda, el Parlament i la Institució Fiscalia Superior de Moldàvia en el procés de millora del bon govern, una política fiscal eficaç, una política de finances públiques transparent i responsable i sistemes de gestió financera pública reforçats.

  • Programa Europeu de Veïnatge per a l'Agricultura i el Desenvolupament Rural (ENPARD) Moldàvia – Suport a l'agricultura i al desenvolupament rural (64 milions d'euros): per millorar el desenvolupament rural mitjançant una millora del diàleg polític, la governança i la prestació de serveis que satisfan les necessitats dels agricultors privats alhora que augmenta la competitivitat de l'agricultura sector. Part de la segona acció es dedicarà a intensificar encara més el diàleg entre les autoritats centrals i regionals (com Gagauzia).

Suport addicional el 2014

El 2 de maig de 2014, la Comissió Europea ja havia aprovat un programa de suport a favor de la República de Moldàvia (30 milions d'euros) dirigit a la competitivitat de les petites empreses, el desenvolupament de la legislació nacional d'acord amb els estàndards de qualitat de la UE i la promoció d'oportunitats d'exportació i inversió, comunicació i campanyes d'informació sobre l'acord comercial DCFTA amb la UE.

Aquest suport addicional s'ha concedit a través del mecanisme "Més per més" del nou Instrument europeu de veïnatge.

Més informació

Lloc web del comissari Štefan Füle
Pàgina web de la Direcció General de Desenvolupament i Cooperació - EuropeAid (Associació Oriental pàgina web)
Delegació de la Unió Europea a Moldàvia
Política Europea de Veïnatge
Acords d'associació de la UE amb Geòrgia, la República de Moldàvia i Ucraïna (27 de juny de 2014)
Més a prop de la UE: finançament addicional per a Geòrgia i Moldàvia
Barri Centre d'Informació de la UE

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències