el suport d'Europa per a l'acció humanitària

dc38bce0-277d-43cf-aa46-77350a94f5eaCada any, a l'agost de 19, el Dia Mundial de l'Atenció Humanitària s'observa en memòria de les víctimes de l'atac a la seu de les Nacions Unides a Bagdad (Iraq) a 2003, que va causar la mort de persones de 22, inclòs el representant especial de l'ONU a Iraq, Sergio Vieira de Mello .

La Unió Europea - la Comissió i els estats membres - és el major donant mundial d’ajuda humanitària. La tasca de la UE en aquest àmbit té el suport aclaparador dels ciutadans europeus: nou de cada deu diuen que és important que la UE finançi ajuda humanitària segons la darrera enquesta de l'Eurobaròmetre.

La Comissió Europea va ajudar 124 milions de persones en més de països 90 a 2013 i aquest any continua assistint a les persones amb més necessitat, incloses les víctimes dels conflictes a Síria, la República Centreafricana i el Sudan del Sud, els supervivents de desastres naturals a Àsia. , els afectats per la inseguretat alimentària al Sahel i les poblacions vulnerables atrapades en crisis "oblidades", com la difícil situació dels refugiats colombians o el conflicte de Kachin a Myanmar / Birmania.

La Comissió atorga l'assistència humanitària a aquells que més ho necessitin en col·laboració amb organitzacions humanitàries més que 200, incloses organitzacions no governamentals i internacionals, les Nacions Unides i les societats de la Creu Roja. Mitjançant la solidaritat dels ciutadans europeus, milers de treballadors humanitaris aporten ajuda i esperança a les víctimes de conflictes i desastres naturals. L’accés sense dificultats i segur a les víctimes és essencial per salvar la vida d’aquells que ho necessiten.

Atemptats en augment

Els atacs contra treballadors humanitaris són més freqüents que mai. A 2013, els treballadors de socors de 454 van ser assaltats en un nombre rècord d'atacs. Més d’una tercera part (155) de les víctimes van ser assassinades (daten d’aideworkersecurity.org des de 15 2014 de juliol).

El personal nacional és el principal objectiu, amb només una de cada sis víctimes classificades com a treballadors humanitaris internacionals (dades 2013).

Cada vegada hi ha més treballadors que es troben en situacions precàries i en risc d’atacs violents. La tasca dels humans és cada vegada més perillosa i, per tant, els homes, les dones i els nens amb necessitats corren el risc de rebre menys o cap ajuda. Es poden deixar milers de persones vulnerables sense ajuda per salvar la vida si la inseguretat obliga les organitzacions a suspendre operacions o retirar-se de regions perilloses.

L’Afganistan lidera la taula amb incidències 400 entre 1997 i 2013: el doble del nombre del segon país de la llista, Somàlia.

Exemples recents d'atacs a treballadors humanitaris

Des de mitjans de 2010 tots els mesos, sense excepció, s’han agredit els humanitaris Afganistan. Al juny d’aquest any, vuit assassinats d’ONG van ser assassinats i altres tres van resultar ferits mentre treballaven per neutralitzar un camp minat.

In Somàlia Al desembre, 2013, quatre metges (tres sirians i un somali) van ser assassinats per homes armats mentre viatjaven a una clínica. Es van matar dos guardaespatlles i van resultar ferits un metge sirià i un metge somali en el mateix atac.

A l'estat de Jonglei a Sudan del Sud Al gener, un grup armat que va robar les premisses d'ONU i d'ONG va matar tres ajudants nacionals.

Tot i que no s’inclouen entre els deu primers països de la taula anterior, el Central African Republic en els últims temps s'ha convertit en un dels països més perillosos per operar per als humanitaris. La situació de seguretat s'ha deteriorat des de mitjans de 2013. L’abril d’aquest any, tres membres humanitaris van ser assassinats per membres ex-armats de Seleka durant una reunió amb líders comunitaris per discutir l’atenció mèdica i l’accés. Quinze persones més, tots els caps locals, també van ser assassinats.

Els atacs als treballadors humanitaris continuen Síria. Gairebé tots els treballadors humanitaris de 60 han estat assassinats des de 2011. Les preocupacions sobre la seguretat del personal i les operacions humanitàries romanen tan altes com a tot el món a tot el territori de Síria, amb atacs a ambulàncies i vehicles de l'ONU i segrests de treballadors humanitaris.

Dret Internacional Humanitari

Els treballadors humanitaris no prenen part; ajuden a aquells que necessiten ajuda independentment de la seva nacionalitat, religió, gènere, origen ètnic o afiliació política.

Els atacs contra el personal humanitari constitueixen una violació del Dret Internacional Humanitari (DIH) que explica les responsabilitats dels estats i dels estats no governamentals durant els conflictes armats sobre qüestions fonamentals, inclòs el dret a rebre assistència humanitària, la protecció de civils, inclosos els treballadors mèdics i humanitaris i la protecció de refugiats, dones i nens. El DIH és vinculant per a tots els estats i els actors no estatals en un conflicte i, tanmateix, es trenca cada vegada més.

La Unió Europea promou vigorosament el compliment del Dret Internacional Humanitari. La Comissió Europea finança la formació en DIH a personal civil i militar dedicat a operacions de gestió de crisi a la UE. Per exemple, a 2013 per a la missió de formació de la UE a Mali (EUTM).

El registre humanitari d'Europa

Europa té una llarga i orgullosa tradició de servei humanitari i és el lloc de naixement de moltes de les organitzacions de socors de renom mundial.

Els estats membres de la UE sempre s'han compromès i donat generosament per donar suport a les víctimes d'emergències.

El conjunt de la Unió Europea ha proporcionat ajuda humanitària durant més d’anys. A 40 es va crear l'Oficina d'Ajuda Humanitària de la Comunitat Europea (ECHO) "per garantir una intervenció més ràpida i eficaç". Al febrer, 1992, ECHO es va convertir en una Direcció General d'Ajuda Humanitària i Protecció Civil i Kristalina Georgieva va ser nomenada primera comissària de cooperació internacional, ajuda humanitària i resposta de crisi.

En el curs del seu mandat actual Cada any la Comissió Europea ha assistit a més de 120 milions de víctimes de desastres naturals i artificials. Això s'ha aconseguit amb menys del 1% del pressupost anual total de la UE: una mica més de 2 € per ciutadà de la UE.

Més informació

Solidaritat en acció
Fitxa informativa del Dret Internacional Humanitari
DECLARACIÓ / 14 / 238: Dia mundial de la humanitat 2014: declaració de la comissària de la UE, Kristalina Georgieva
Web del Departament d'Ajuda Humanitària i Protecció Civil de la Comissió Europea (ECHO)
Pàgina web de Cooperació Internacional, Ajuda Humanitària i Resposta a les Crisis, Kristalina Georgieva Comissionat

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Àfrica, EU, EU, L'ajuda externa, Drets humans, L'assistència humanitària, finançament humanitària, política, món, Dia Mundial Humanitari

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *