Andrew Wood
Actualment no s'ofereix cap solució duradora de la crisi d'Ucraïna. Resoldre la crisi en termes evolutius de Vladimir Putin podria ser un preludi de problemes.
No podeu extrapolar des de desastres passats fins a presentar perills, però les anàlisis recents sobre com es va iniciar la guerra a 1914 indueixen la reflexió sobre la tragèdia que afligeix ​​ara Rússia i Ucraïna. Llavors, com ara es van dur a terme arguments i emocions mítiques històriques i ètniques per justificar la confiscació del territori dels altres, la negació de veritats evidents i la submissió dels ciutadans estrangers a la voluntat d'un poder victorià. Llavors, com ara estem obligats a endevinar quins poden ser els veritables motius i ambicions d’altres poders i aliats. Christopher Clark va assenyalar-lo Els somnolents que "una característica notable de les interaccions entre els executius europeus [a 1914] va ser la persistent incertesa en tots els aspectes sobre les intencions dels amics i dels possibles enemics per igual".

Hi ha una incertesa similar sobre els objectius del president Putin a Ucraïna. Posa el derrocament de Viktor Ianukóvitx (recordeu-lo?) I el que li ha succeït fins a complots occidentals contra Rússia. Segueix, per a ell, que Rússia té raó per lluitar el millor que pugui pel que veuria com el seu dret inherent a governar Ucraïna per representant, mantenint així l'Oest occidental. Per a la majoria d’Occident, això és una absurditat evident. Ucraïna és un mal de cap que ningú volia a Occident, però l’ús de la força de Rússia contra ella és una amenaça per a l’ordre europeu. Davant d’aquesta amenaça, com hem de fer, es reforça (almenys a curt termini) l’enllaç que s’ha restablert entre el poble de Putin i el rus. Cada vegada que hi ha hagut la possibilitat que Putin arribi a un acord de compromís, ja que hi va haver la propera derrota dels agents de Rússia a Luhansk i Donetsk el mes passat, Putin ha duplicat les seves apostes i ha alimentat la crisi.

Kíev no té cap alternativa: si Ucraïna hauria de demostrar un estat viable amb un futur a llarg termini, però si resisteix millor a la pressió militar russa. El primer element d’un acord que s’ha suggerit que podria satisfer el Kremlin seria l’exclusió definitiva i duradora d’Ucraïna de l’OTAN i, si es recorda com s’iniciava amb el rebuig de Ianukóvitx a un acord d’associació, presumiblement d’una relació més estreta amb la UE com bé. Però cap d’aquests elements seria segur per al Kremlin d’actualitat sense un domini rus efectiu sobre Kíev. El projecte emblemàtic de Putin d’una Unió Euroasiàtica ja està danyat. Els ucraïnesos no obliden simplement que Rússia hagi robat Crimea, hagi impulsat l'anarquia a l'Orient i hagi utilitzat tropes russes contra ells.

El segon suposat element d'un acord és el reconeixement d'alguna forma d'estatus separat per almenys Donetsk i Luhansk, a més de la retenció de Crimea per part de Rússia. Fins i tot si això es podria acordar, tampoc no podria ser estable. Ni Donetsk ni Luhansk són les "repúbliques populars" que els insurgents amb suport rus i els seus ajudants russos afirmen que són. L’absorció de Crimea a la Federació Russa està resultant prou difícil. El repte i la despesa de mantenir parts de l’est d’Ucraïna separades de la resta del país, i encara menys absorbir-les a la mateixa Rússia, serien formidables i Rússia hauria d’assumir el cost. En el millor dels casos, Moscou instal·laria una altra cleptocràcia corrupta i repressiva a les seves fronteres, amb un futur incert, que dependria del domini rus continu d'una Ucraïna restera.

Putin ha estat efectivament al poder durant anys 15. Amb el temps ha esdevingut dominant i aïllat. Hi ha persones a Occident que argumenten que només és realista acceptar l’inevitable i establir la crisi d’Ucraïna en els seus termes. Es pot argumentar que això podria ser deshonorós, encara que, per descomptat, es reconeix que es reconeix la profunditat del sentiment rus, però seria millor que una altra ronda de vessament de sang. No obstant això, en realitat, no seria una solució sinó el preludi d’un altre problema a Ucraïna i l’aprofundiment del domini autoritari a Rússia.

Per això, aquesta peça va començar fent referència a la tragèdia actual com a la Rússia afectiva i a Ucraïna. Es qüestiona fins a quin punt Putin, malgrat la seva força de voluntat i la seva capacitat per maniobrar l'Occident, ja està fora de la seva profunditat. Potser podria, com es va informar que havia dit al president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, arribar a Kíev en dues setmanes si ho va triar. Però no tindria ni idea de què fer quan arribi. El cost de les seves accions fins ara seria, si es mantenia, més del que Rússia podria suportar durant més d'un parell de mesos, fins i tot sense les sancions que ho van fer molt més difícils del que molts suposaria a Occident. El futur a llarg termini que ofereix al seu país és fosc, i les seves perspectives coincideixen amb això. Ha mentit no només a Occident, sinó també al poble rus.