Connecteu-vos amb nosaltres

desenvolupament

La fam al món cau, però 805 milions encara estan desnutrits crònicament

COMPARTIR:

publicat

on

Alimentar-nens-famolencs-la-guarderia-de-Malawi-reduir-la-fam-mundial-640x240Al voltant de 805 milions de persones al món, o una de cada nou, pateixen fam, segons un nou informe de l'ONU publicat avui. L'estat de la inseguretat alimentària al món (SOFI 2014) va confirmar una tendència positiva que ha vist que el nombre de persones famolencs ha disminuït a nivell mundial en més de 100 milions durant l'última dècada i en més de 200 milions des de 1990-92.

L'informe és publicat anualment per l'Organització per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola (FIDA) i el Programa Mundial d'Aliments (PMA). La tendència general de reducció de la fam als països en desenvolupament significa que l'Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) de reduir a la meitat la proporció de persones desnutrides per al 2015 està a l'abast, "si s'intensifiquen els esforços apropiats i immediats", afirma l'informe.

Fins ara, 63 països en desenvolupament han assolit l'objectiu dels ODM i sis més estan en camí d'assolir-lo l'any 2015. “Aquesta és una prova que podem guanyar la guerra contra la fam i que haurien d'inspirar els països a avançar, amb l'ajuda de la institució internacional. comunitat segons sigui necessari”, van escriure els caps de la FAO, el FIDA i el PMA, José Graziano da Silva, Kanayo F. Nwanze i Ertharin Cousin, en el pròleg de l'informe.

Van subratllar que "una reducció accelerada, substancial i sostenible de la fam és possible amb el compromís polític necessari", i que "això ha d'estar ben informat mitjançant una bona comprensió dels reptes nacionals, les opcions polítiques rellevants, una àmplia participació i les lliçons d'altres experiències".

El SOFI 2014 va observar com l'accés als aliments ha millorat de manera ràpida i significativa als països que han experimentat un progrés econòmic global, sobretot a l'est i el sud-est asiàtic. L'accés als aliments també ha millorat al sud d'Àsia i Amèrica Llatina, però principalment als països amb xarxes de seguretat adequades i altres formes de protecció social, fins i tot per als pobres rurals. 

La reducció de la fam s'ha accelerat, però alguns estan endarrerits. Malgrat els progressos significatius en general, diverses regions i subregions continuen endarrerides. A l'Àfrica subsahariana, més d'una de cada quatre persones continua amb desnutrició crònica, mentre que Àsia, la regió més poblada del món, també acull la majoria de les persones famolencs: 526 milions de persones. Amèrica Llatina i el Carib han fet els grans avenços generals en l'augment de la seguretat alimentària. Mentrestant, Oceania només ha aconseguit una modesta millora (disminució de l'1.7 per cent) en la prevalença de la desnutrició, que es va situar en el 14.0 per cent el 2012-14, i en realitat ha vist augmentar el nombre de la seva fam des de 1990-92. Els responsables de l'agència van assenyalar que dels 63 països que han assolit l'objectiu dels ODM, 25 també han assolit l'objectiu més ambiciós de la Cimera Mundial sobre l'Alimentació (CMA) de reduir a la meitat el nombre de persones desnutrides per al 2015.

Tanmateix, l'informe indicava que s'ha acabat el temps per assolir l'objectiu del WFS a nivell mundial. Crear un entorn propici a través d'accions coordinades Amb el nombre de persones desnutrides que segueix sent "inacceptablement elevat", els responsables de l'agència van destacar la necessitat de renovar el compromís polític per fer front a la fam i transformar-la en accions concretes. En aquest context, els caps de la FAO, el FIDA i el PMA van donar la benvinguda a la promesa a la cimera de la Unió Africana de 2014 al juny d'acabar amb la fam al continent l'any 2025. “La inseguretat alimentària i la desnutrició són problemes complexos que no poden ser resolts per un sol sector o parts interessades. , però s'han d'abordar de manera coordinada”, van afegir, fent una crida als governs a treballar estretament amb el sector privat i la societat civil.

anunci

L'informe de la FAO, el FIDA i el PMA especifica que l'eradicació de la fam requereix establir un entorn propici i un enfocament integrat. Aquest enfocament inclou inversions públiques i privades per augmentar la productivitat agrícola; accés al sòl, serveis, tecnologies i mercats; i mesures per promoure el desenvolupament rural i la protecció social dels més vulnerables, inclòs l'enfortiment de la seva resiliència als conflictes i als desastres naturals. L'informe també subratlla la importància dels programes de nutrició específics, especialment per abordar les deficiències de micronutrients de les mares i els nens menors de cinc anys. Estudis de casos L'informe d'enguany inclou set estudis de cas (Bolívia, Brasil, Haití, Indonèsia, Madagascar, Malawi i Iemen) que destaquen algunes de les maneres en què els països fan front a la fam i com els esdeveniments externs poden influir en la seva capacitat per aconseguir la seguretat alimentària i la nutrició. objectius.

Els països van ser escollits per les seves diversitats polítiques, econòmiques, especialment el sector agrícola, i per les seves diferències culturals. Bolívia, per exemple, ha creat institucions per implicar una sèrie de parts interessades, especialment els indígenes anteriorment marginats. El programa Fam Zero del Brasil, que va situar l'assoliment de la seguretat alimentària al centre de l'agenda del govern, es troba al centre del progrés que va portar el país a assolir tant els objectius del MDG com el WFS. Els programes actuals per eradicar l'extrema pobresa al país es basen en l'enfocament de vincular les polítiques d'agricultura familiar amb la protecció social d'una manera altament inclusiva. Haití, on més de la meitat de la població pateix una desnutrició crònica, encara lluita per recuperar-se dels efectes del devastador terratrèmol del 2010.

L'informe assenyala com el país ha adoptat un programa nacional per enfortir els mitjans de subsistència i millorar la productivitat agrícola donant suport a l'accés dels petits agricultors familiars als inputs i als serveis. Indonèsia ha adoptat marcs legals i ha establert institucions per millorar la seguretat alimentària i la nutrició. El seu mecanisme de coordinació de polítiques inclou ministeris, ONG i líders comunitaris. Les mesures aborden una àmplia gamma de reptes, des del creixement de la productivitat agrícola fins a dietes nutritives i segures. Madagascar està sortint d'una crisi política i està reprenent les relacions amb els socis de desenvolupament internacionals per fer front a la pobresa i la desnutrició. També treballa en col·laboració per millorar la resiliència als xocs i als perills climàtics, inclosos els ciclons, les sequeres i les invasions de llagostes, que sovint afecten la nació insular.

Malawi ha assolit l'objectiu de la fam dels ODM, gràcies a un compromís fort i persistent per impulsar la producció de blat de moro. No obstant això, la desnutrició continua sent un repte: el 50% dels nens menors de cinc anys pateixen retard de creixement i el 12.8% tenen baix pes. Per abordar el problema, el govern està promovent intervencions de nutrició basades en la comunitat per diversificar la producció per incloure llegums, llet, pesca i aqüicultura, per a dietes més saludables i per millorar els ingressos a nivell familiar. Els conflictes, la recessió econòmica, la baixa productivitat agrícola i la pobresa han fet del Iemen un dels països amb més inseguretat alimentària del món. A més de restablir la seguretat política i l'estabilitat econòmica, el govern pretén reduir la fam en un terç el 2015 i aconseguir que el 90% de la població tingui seguretat alimentària l'any 2020. També pretén reduir les taxes crítiques actuals de desnutrició infantil en almenys un punt percentual anual. 

Les conclusions i recomanacions de SOFI 2014 seran discutides pels governs, la societat civil i els representants del sector privat a la reunió del 13 i 18 d'octubre del Comitè de Seguretat Alimentària Mundial, a la seu de la FAO a Roma. L'informe també serà el focus de la Segona Conferència Internacional sobre Nutrició (ICN2) a Roma del 19 al 21 de novembre, que la FAO organitza conjuntament amb l'Organització Mundial de la Salut. Aquesta reunió intergovernamental d'alt nivell busca, a nivell mundial, un compromís polític renovat per combatre la desnutrició amb l'objectiu general de millorar les dietes i augmentar els nivells de nutrició. L'informe també estarà disponible en línia a partir de les 10h aquí.

webcast
Hashtags de Twitter: #UNFAO #SOFI2014 #foodsecurity #foodinsecurity #hungerComptes de Twitter: @faonews, @faoknowledge, @IFADnews @WFP, @WFP_media

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències